Adamson Adamson komentáře u knih

☰ menu

Planeta opic Planeta opic Pierre Boulle

Boží! Přečteno jedním dechem.

01.12.2023 5 z 5


Jméno růže Jméno růže Umberto Eco

Tak tohle je něco!! Mám pocit, že po téhle knize přehodnotím svůj žebříček.

Kniha se odehrává v několika rovinách a je možné v ní pokaždé najít něco nového. Je napsána extrémně čtivě a čtenář se vyloženě těší až odkryje další tajemství. Umberto Eco je skutečně mistr slova a krásně si se čtenářem hraje, když používá reálné a zároveň fiktivní odkazy. Zároveň je v knize krásná reference na Sherlocka Holmese, kterým je defakto inspirovaná celá detektivní stránka románu. (Hlavní hrdina Vilém z Baskervillu je odkaz na nejznámější dílo A. C. Doyla Pes baskervillský a vypravěč knihy Adso z Melku je John Watson bez dvojitého W)

06.04.2021 5 z 5


Kladivo na čarodějnice Kladivo na čarodějnice Václav Kaplický

Výborná kniha. Fakt, že je to podle skutečných událostí ještě víc umocňuje dojem z knihy.

02.07.2020 5 z 5


Sběratel Sběratel John Fowles

Za mě super knížka. Byl jsem z ní upřímně nadšený.

30.03.2020 5 z 5


Pán much Pán much William Golding

Super knížka. Takzvaně krásně morbidní.

21.02.2020 5 z 5


Lovec draků Lovec draků Khaled Hosseini

Tak dneska dočteno. Musím říct, že se to četlo moc hezky a příběh je to nádherný. Bohužel ten konec mě trochu zklamal a byl na mě až moc uplakaný. Autor se snažil fakt hodně hrát na citovou stránku a vytasil všechny dostupné zbraně, bohužel to u mě trochu vedlo k citovému otupení.

30.05.2019 4 z 5


Hvězdy nám nepřály Hvězdy nám nepřály John Green

Takhle rychle jsem snad knihu ještě nepřečetl.

31.10.2018 5 z 5


Mechanický pomeranč Mechanický pomeranč Anthony Burgess

Prostě úžasný. Asi tak 1000x lepší než film. Není to kniha pro každého, ale i přesto doporučuji všema deseti.

04.05.2018 5 z 5


Mlčení jehňátek Mlčení jehňátek Thomas Harris

Výborná kniha, čte se skoro sama.

Starlingová je prostě super, ale možná se mi trochu víc líbil Will Graham(Červený drak). Dr. Hannibal Lecter zase válel. Trochu se to celé točilo kolem něj, ale rozhovory mezi ním a Starlingovou mě prostě bavily. Je až zarážející jak je Dr. Lecter dobře napsanej. Samozřejmě nemůžu opomenout Jacka Crawforda, který si tady získal mé sympatie.

Jame Gumb byl zajímavej, ale něco mu prostě chybělo. Ve srovnání s Francisem Dolarhydem (Červený drak) mi přišel slabý.

Celkově výborná kniha, ale hodnotím 4*, protože Červený drak se mi líbil víc. Thomas Harris mi asi padl do oka. Samozřejmě doporučuji k přečtení.

22.03.2018 4 z 5


Píseň krve Píseň krve Anthony Ryan

Hodně dobrá kniha. Fakt mě to strašně bavilo. Jak dobře napsané postavy tak skvěle vymyšlený svět vás naprosto pohltí a jediné co budete chtít je číst dál a dál. Hlavní hrdina je veliký sympaťák a hned se s ním sžijete. Občas mi, ale přislo, že některá jeho rozhodnutí byla dost hloupá, ale bez nich by to asi nešlo.

Pro milovníky fantasy je to jasná volba, ale vřele doporučuji i všem ostatním.

03.03.2018 5 z 5


Program pro přeživší Program pro přeživší Chuck Palahniuk

Super, skělé, výborné. Asi takhle bych zhodnotil celou knihu. Velice se mi líbilo jakým stytel byla celá kniha napsaná, že začínala na stránce 240 a končila na stránce 1.

Autor poukazuje hlavně na americké média a sekty, což není pro nás evropany zrovna aktuální téma. Co ale můžeme ocenit je barvitě popsané zákulisí showbyznysu a zlo v podobě náboženských sekt. Samotné vybarvení hlavního hrdiny bylo šokující, slepě dělat to co mu řikají ostatní a sám neudělat nic. Taková trochu alegorie na dnešní společnost.

Každopádně kniha není úplně pro každého, je podivná, depresivní a uchylná a to každý nemusí. Knihu ale rozhodně doporučuji.

29.01.2018 5 z 5


Je těžké být bohem Je těžké být bohem Arkadij Strugackij

Prvních 60 stránek mě nijak moc neoslovilo, ale pak jsem se do toho neskutečně začetl a musím řict, že knížka je to dobrá. Musíte si uvědomit kdy a za jakých okolnosti byla kniha napsána. Dá se v ní najít hodně a urozený don Rumata je prostě skvělej. Škoda jen toho konce.

10.01.2018 4 z 5


Jáma a kyvadlo a jiné fantastické povídky Jáma a kyvadlo a jiné fantastické povídky Edgar Allan Poe

Kniha zábavná a dobrá, hlavně pro ty co se vyžívají v temnotě. Nejlepší povídka samozřejmě Černý kocour. Od povídky Jáma a kyvadlo jsem čekal trochu víc, ale dobrý. Co se mi na knize nejvíce líbilo bylo souvětí, které jsem našel v povídce Eleonora: "Nazývali mne šílencem, ale není ještě rozřešená otázka, zda šílénství je či není nejvyšší inteligencí, zda mnohé z toho co je slavné, zda všechno, co je hluboké, nepochází z choroby myšlení, z útvaru mysli povznesené nad obecný rozum." Kniha rozhodně stojí za opakované přečtení, protože se z ní dá vytáhnout mnohem víc než jen par povídek.

03.01.2018 4 z 5


Obraz Doriana Graye Obraz Doriana Graye Oscar Wilde

Dobré a zajímavě čtení, bohužel místy dost zdlouhavé a nezáživné.

01.11.2017 4 z 5


Romeo, Julie a tma Romeo, Julie a tma Jan Otčenášek

Velice hezká knížka. Příběh je dojemný, čtivý ač s předvídatelným koncem. Každopádně jsem rád, že jsem knížku přečetl i když bych se k ní asi nedostal nebýt maturity.

04.06.2017


Dárce Dárce Lois Lowry

Zajímavá kniha se zajímavým přiběhem. Je psaná pro děti, takže nic pro náročného čtenáře, ale i přesto se mi celkem líbila.

04.06.2017 4 z 5


Stařec a moře Stařec a moře Ernest Hemingway

Krásná kniha. Byla velice zábavná a zajímavá, škoda jen, že je tak krátká. Doporučuji na sto procent.

04.06.2017 5 z 5


Memento Memento Radek John

Četl jsem to po Děti ze stanice ZOO a myslím, že to bylo o neco lepší. Je to psáno jinak a možná ne tak čtivě, ale přesto je to ve finále velice dobrá kniha. V audioknize je pak ještě dodatek po několika letech, kde je popsán osud Michala po skončení knížky. Tento dodatek doporučuji vyhledat, protože ještě víc umocní pocit z knížky.

01.06.2017 5 z 5


My děti ze stanice ZOO My děti ze stanice ZOO Christiane Vera Felscherinow

Neskutečné. Tato kniha mě neskutečně dostala. Nezapomenutelný příběh. Mohu jen doporučit. Film dobrý, ale tohle tak stokrát lepší.

01.06.2017 5 z 5


Vyhoďme ho z kola ven Vyhoďme ho z kola ven Ken Kesey

Jedna z nejlepších knih, kterou jsem četl. Fakt skvělé čtení.

30.01.2017 5 z 5