11191 11191 komentáře u knih

☰ menu

Klíč k času Klíč k času Natalja Ščerba

Kdybych tuhle knížku četla jako dospívající, byla bych unešená. Je tam vše-sympatická hrdinka, zajímavý příběh, špetka romantiky a spousta akce. Bohužel nejsem cílovka a od knihy očekávám navíc trochu více propracovanosti, z toho důvodu nedávám plný počet hvězd. Nicméně je to čtivé a určitě doporučuju hlavně pro mladší čtenáře bude příběh super.

28.04.2024 3 z 5


Cinder Cinder Marissa Meyer

Ale jo, dobré to bylo, příjemná oddechovka.

24.04.2024 3 z 5


Vzpomínky na něj Vzpomínky na něj Colleen Hoover

Dostala jsem co jsem čekala, dojemný příběh u kterého člověk nemusí moc přemýšlet a který odsejpá. Bavilo mě to, pobrečela jsem si. Podobné knížky mám občas ráda, za poutavost tři hvězdy.

24.04.2024 3 z 5


Mistr a Markétka Mistr a Markétka Michail Bulgakov

To byla neskutečná jízda. Měla jsem knihu v to do listu několik let a jsem ráda, že jsem se k ní konečně dostala. Myslím že ji budu ještě dlouho zpracovávat a určitě se k ní vrátím.

Měla jsem pocit,jakoby se většina děje odehrávala ve snu, fantazie autora je neuvěřitelná. Filozofické otázky příběhu mi zatím úplně nedocházejí, je to rovina, která alespoň pro mě vyžaduje hlubší zamyšlení a opětovné přečtení.

Knížka určitě nesedne všem, je příliš absurdní a nepochopitelná, za mě má ale rozhodně 100%. Ne nadarmo se řadí k perlám světové literatury.

21.04.2024 5 z 5


Šeptající země Šeptající země Gerald Durrell

Knížka, kterou jsem přečetla kvůli čtenářské výzvě. Na první pohled pěkná, barvité popisy přírody a lidí, vtipné situace.. když se nad ní zamýšlím hlouběji, je mi líto, že člověk, který se vydává zapáleného milovníka přírody a všeho původního a nedotčeného zároveň v Patagonii chytá exotická zvířata a převáží je jen za účelem výstavby své zoo. Mnohem radši bych si přečetla knihu člověka, který pouze popisuje co viděl a zažil. Nedokážu ji hodnotit bez tohoto přesahu a pohledu dnešní doby.

21.04.2024 3 z 5


Gabra a Málinka 1. a 2. díl Gabra a Málinka 1. a 2. díl Amálie Kutinová

Knihu jsem četla jako dítě několikrát, byla jsem z ní nadšená, moc se mi líbila. Teď při čtení jako dospělé na mě dýchla nostalgie, popisuje ryzí dětské zážitky a čisté rodinné vztahy,člověk si uvědomí tím víc jak rychle se mění svět a jak nás ovlivňuje technologie. A říkám si, jestli kdysi těm lidem nebylo líp. Za ten pocit, který ve mně kniha vyvolává musím dát plný počet hvězd..

21.03.2024 5 z 5


Umění předstírat Umění předstírat Rachel Harris

Bylo to trochu melodramatické, všichni byli zahledění do sebe a motiv chování hlavní postavy mi připadal hloupý. Ale ve výsledku mi to přišlo jako něco, co se skutečně může stát, za to dávám plusové body. Vlastně i přes všechny výtky mi knížka připadala fajn. Vážně divné :D

26.02.2024 3 z 5


Tufova dobrodružství (6 povídek) Tufova dobrodružství (6 povídek) George R. R. Martin

Knížku jsem četla jako dítě a nyní jsem se k ní vrátila kvůli čtenářské výzvě. Kniha se mi líbila i předtím, i teď když jsem ji četla podruhé. Tuf je divný týpek, který žije sám se svými kočkami a kvůli jeho povaze se ani nedivím, že nemá rodinu ani posádku. Nikdo by s ním nevydržel. Je to vizionář, ale zároveň vám nedá nic zadarmo. Zakládá si na své nezkaženosti. A navíc zažívá spoustu zajímavých věcí, co stojí za přečtení.

18.02.2024 4 z 5


S láskou, Lukov S láskou, Lukov Mariana Zapata

Moje druhá knížka autorky. Příjemná oddychovka, jen byla na můj vkus pomalejší. Četné odstavce s popisy vnitřního světa a prožívání hlavní hrdinky mě nebavily.

15.02.2024 3 z 5


Kulti Kulti Mariana Zapata

Tahle knížka byla super, moc jsem si ji užila. Obecně nesleduju sport a fotbal obzvlášť, takže to pro mě byla osvěžující změna prostředí. Nevtíravě se dotýká závažných feministických témat odlišného odměňování mužů a žen ve sportu, což velmi oceňuji.

Hlavní postavy byly sympatické a inteligentní. Salina představa že Kulti kadí mě kupodivu celou dobu bavila. Líbil se mi taky částečně argentinský původ hlavní postavy, v Argentině je fotbal velmi populární a sleduje ho vážně každý, což přidává knize na realističnosti.

Knize bych vytkla, že je to až moc dokonalý příběh, spíše bych ji nazvala pohádkou pro dospělé. Komu se poštěstí dát se v dospělosti dohromady se svým dětským idolem? A čí láska je takhle osudová? Asi budu se svým názorem jediná, ale spíše bych přivítala, kdyby se milostný vztah mezi nimi v knize nerozvinul.

11.02.2024 4 z 5


Malé ženy Malé ženy Louisa May Alcott

"Miloučká a naivní" jsou termíny, které se mi během čtení neustále honily hlavou. Zpětně ji však nehodnotím takhle přísně. Kniha vznikla v úplně jiné době, důraz se tehdy kladl na diametrálně odlišné hodnoty, než v dnešním světě. Jedny z nejdůležitějších sdělení však přetrvávají dodnes - na vztazích je nutné pracovat a pevné pouto mezi sourozenci a potažmo s rodinou je nad zlato. A taky že i přes to, že má každý z nás své touhy a cíle je důležité zůstat dobrým člověkem. Knížka mě pohladila na duši, připomněla jsem si, jak jsem vděčná za pevný vztah se svými sestrami. Ráda si časem přečtu i další díly.

06.02.2024 3 z 5


Krásná katastrofa Krásná katastrofa Jamie McGuire

Tak tohle fakt ne. Měla to být oddechovka do letadla. Ve skutečnosti bylo pro mě čtení utrpení, dlouho jsem nečetla větší blbost. Nevím co bylo horší. Buď absolutně pitomé hlavní postavy, nelogičnosti v ději (jako fakt můžete někoho na americké škole v jídelně zmlátit a nemít za to žádný postih?) nebo uměle vykonstruované situace, ve kterých se všichni chovají jako na houpačce a celkovému příběhu spíše škodí. Doporučuji pouze masochisticky založeným lidem.

03.02.2024 1 z 5


Na co slova nestačí Na co slova nestačí Brigid Kemmerer

Knížku jsem přečetla během letu z dovolené. Jsem ráda, že autorka rozpracovala příběh Reva do samostatného příběhu, už v prvním díle mě zaujal. Knížka je plná emocí a čte se skoro sama, za mě příjemná rychlovka kterou můžu jen doporučit.

02.02.2024 3 z 5


Nádraží Perdido Nádraží Perdido China Miéville

Knížka, ve které dominuje originálnost světa nad příběhem. Originalitu vítám a oceňuji, tady jí bylo tolik, až pro mne byly některé situace nepředstavitelné. Bylo pro mne náročné knihu dočíst. Náročnost neznamená nic špatného, jen si na základě toho myslím, že nebude vyhovovat úplně všem.

01.02.2024 4 z 5


Dopisy ztraceným Dopisy ztraceným Brigid Kemmerer

Přečteno během dvou dnů. Pěkná knížka s emotivním příběhem, můžu jen doporučit.

24.01.2024 4 z 5


Vyhnanie Gerty Schnirch Vyhnanie Gerty Schnirch Kateřina Tučková

Obvykle čtu spíše odpočinkovou literaturu, tohle pro mne byl výstup z komfortní zóny. Je to tak silný a smutný příběh, několikrát mi během čtení tekly slzy. Nejen že hrdinka zažila válku a odsun a celoživotní ostrakizaci, ale ještě k tomu všemu to co jí prováděl otec. Tak strašně to všechno ovlivnilo její osobnost, a vztah k lidem a ke světu. Mrzí mě, že Barbora hodnotila vztah své matky k sobě jako chladný, myslím, že kdyby jí Gerta prozradila, kdo je její otec, mohlo to mezi nimi pročistit vzduch. Zároveň respektuji, že to neudělala. Obdivuji Gertu, že vše přežila a že nakonec v životě fungovala. Připadám si bezmocná, štve mě, co všechno se v minulosti (i nyní!) dělo a jak absolutně nemám možnost nic ovlivnit.

06.01.2024 5 z 5


Memento Memento Radek John

Knihu jsem četla podruhé kvůli letošní čtenářské výzvě. Pamatuju si, že když jsem ji četla před lety jako dospívající, byla jsem z ní nadšená a zároveň lehce znechucená. Teď při druhém přečtení převažuje znechucení a naštvanost. Rozčiluje mě, že takového člověka tolikrát sundali hrobníkovi z lopaty, aby nakonec začal drogy sám produkovat a pomáhal pak ničit životy jiných lidí kolem sebe. To se však nevztahuje az tak ke knížce, jako k nespravedlnosti společnosti a světa. Co se týče knížky.. nevim, asi ji nedokážu úplně objektivně zhodnotit. Čím jsem se blížila je konci, tím mi kniha přišla ukňouranejší, místy se autor snažil hrát čtenáři na city a to mě štvalo. Nicméně pro mladé čtenáře jako negativní příklad toho, kam může braní drog zajít je skvělá.

03.01.2024 2 z 5


Bizarropolis Bizarropolis * antologie

Má první ochutnávka tohoto žánru. Miluju nápadité příběhy a to tady byly úplně všechny. Nejvíce mě zaujala poslední bonusová povídka, nicméně muž v bedně nebo rozložená přítelkyně kterou si musíte složit zpět podle návodu byly taky super. Myslím, že mi některé příběhy budou ještě nějakou dobu vrtat hlavou, rozhodně to není má poslední bizarro fiction kniha.

03.01.2024 4 z 5


Ostrov zasvěcení Ostrov zasvěcení Ilka Pacovská

Tak milou knížku jsem už hodně dlouho nečetla, byla jsem s ní i se zbytkem série velmi spokojená. Jediné, čeho trochu lituji je, že jsem ji četla jako dospělá, kdybych ji četla mladší, dám jí plný počet bodů.

28.12.2023 4 z 5


Dievča vo vlaku Dievča vo vlaku Paula Hawkins

Knížku jsem přečetla kvůli tomu, že se o ní jednu dobu hodně mluvilo a všude se propagovala. Zajímavý je vhled do prožívání alkoholičky, i přesto, že je žena celkem schopná se jí vše rozpadá pod rukama. Tak nechcete dopadnout.

Bohužel celkově ve mně kniha nezanechala žádný wau pocit. Moc nechápu, proč je zrovna tahle knížka takový bestseler.

25.12.2023 2 z 5