dějiny stravování

štítek, 16 knih


Jídlo a pití v pravěku a ve středověkuJídlo a pití v pravěku a ve středověku2011, M. Beranová

Od vzniku pračlověka uplynulo několik milionů let, od vzniku zemědělství asi deset tisíc let. Velmi dlouhé období sběračství a lovu na jedné straně a období záměrné výroby potravin na straně druhé mají svá specifika a ro... více


Hlad a hojnost: Dějiny stravování v EvropěHlad a hojnost: Dějiny stravování v Evropě2003, M. Montanari

Dějiny stravování v Evropě   Prostřednictvím událostí spjatých se stravou, za nimiž se skrývají výrazné symbolické hodnoty, nás tato kniha provází zásadními etapami evropské historie až do revoluce, která na prahu dneška... více


Kuchyně pozdního středověkuKuchyně pozdního středověku2015, M. Feyfrlíková Černá

Na našem knižním trhu ojedinělá publikace, díky níž získáte ucelenou představu, jak se stravovali naši dávní předkové, jaká byla skladba jídla jednotlivých vrstev obyvatelstva a můžete si dokonce i vyzkoušet některý z uv... více




Česká strava lidováČeská strava lidová1945, M. Úlehlová-Tilschová

Monumentální dílo známé české odbornice na výživu nazvané Česká strava lidová, pietně vydané s minimálními jazykovými úpravami, je sice poznamenáno dobou svého vzniku – kniha byla vysázena v květnu roku 1945, a jak autor... více


Dobrá kuchařka českých šlechticů a měšťanů od gotiky po barokoDobrá kuchařka českých šlechticů a měšťanů od gotiky po baroko1995, I. Ciprová

Vybraly jsme 444 z mnoha tisíc receptů uveřejněných v jedenácti historických kuchařkách od nejstarší rukopisné sbírky z 15. století,přes první tištěnou knihu kuchařských návodů. Voliliy jsme z široké nabídkytak,aby byly ... více


Tradiční české kuchařkyTradiční české kuchařky2001, M. Beranová

Archeoložka a historička, která se zabývá i historií potravin, stolování a přípravy pokrmů (mj. Jak se jedlo ve starověku) přináší jak obsáhlý receptář převedený na současné míry a váhy z kuchařek 18. a 19. století, tak ... více


Jídlo a pití za Rudolfa II.Jídlo a pití za Rudolfa II.1997, M. Beranová

Přitažlivě upravená publikace přináší pestrou paletu informací o všem co souvisí se stravováním, pitím a stolováním v období české renesance. Podává svědectví o tom, že naši předci často holdovali velkému a nemírnému pit... více


S trochou nostalgie aneb jak se vařilo a jedlo za císaře pánaS trochou nostalgie aneb jak se vařilo a jedlo za císaře pána2013, M. Kuntzmannová

Tato kuchařská kniha zachycuje a popisuje receptury kuchyní zemí bývalého c. a k. Rakousko-Uherska. V dnešní hektické době může být takovéto zastavení a ohlédnutí do minula jen příjemné. Kniha je rozdělena do 7 částí – ... více


Ruská kuchyně v proměnách dobyRuská kuchyně v proměnách doby2007, P. Pešek

Kniha Ruská kuchyně v proměnách doby je to ucelenou, promyšlenou studií o vývoji ruské jídelní tradice. Mnohostranně pojaté kulturologické zkoumání se opírá o etnografii, historii, sociologii, některé obory medicínské, a... více


Jak se jedlo ve starověku - Římská kuchařkaJak se jedlo ve starověku - Římská kuchařka2000, M. Beranová

Knížka přinese potěšení nejen zájemcům o historii, ale i všem, kteří si chtějí vyzkoušet starověké recepty pro labužníky, jakými byli císaři Nero či Traianus. V první části knihy čtenář nalezne přehledné a zajímavé infor... více


Kuchyně a stolničení na šlechtických sídlechKuchyně a stolničení na šlechtických sídlech2015, P. Kalousová

Ojedinělým způsobem zpracovaná publikace vás zavede do zákulisí autentických kuchyní a jídelen české a moravské aristokracie na jednadvaceti šlechtických sídlech od doby renesance do poloviny 20. století. Více než 600 fo... více


Naši prapředkové nežili zdravěji a mravněji: Ze smolných knih panství pardubickéhoNaši prapředkové nežili zdravěji a mravněji: Ze smolných knih panství pardubického2014, K. Kýr

Ještě dnes si mnozí lidé myslí, že naši předkové žili mravněji a zdravěji. Což není pravda, je to mýtus. Před několika stoletími se žilo jinak. Lidé více pili, dá se říci, že doslova chlastali. Píše o tom například Jakub... více


Hradné kuchyne a šľachtické stravovanie v ranom novovekuHradné kuchyne a šľachtické stravovanie v ranom novoveku2016, T. Lengyelová

Slovensko je oprávnene nazývané krajinou hradov. Hoci sú dnes mnohé už iba opustenými ruinami na neprístupných kopcoch, v období raného novoveku boli stále živými organizmami, miestom každodenného života ich majiteľov, d... více


Babiččina kuchařka aneb Hubě netřeba mýdla, ale dobrého jídlaBabiččina kuchařka aneb Hubě netřeba mýdla, ale dobrého jídla2004, M. Prokešová

Knížka provází v úvodu kuchyní našich předků, způsoby stravování a používanými potravinami. Následují recepty na pokrmy podávané ve dnech všedních i svátečních, od polévek až po pěry či makovník. Nabídneme i způsob přípr... více


Zámecké kuchyněZámecké kuchyně2017, V. Štajnochr

Zámecké kuchyně v kontextu evropského vývoje. Publikace je založena na systematickém výzkumu domácích i zahraničních hradních, zámeckých, palácových, dvorních a dalších historických kuchyní a na studiu písemných a iko... více


1

Doporučené štítky

kuchařky gastronomie dějiny lidstva historické recepty středověká kuchyně jídlo a pití stravování, výživa kuchařské recepty potraviny pravěk