S trochou nostalgie aneb jak se vařilo a jedlo za císaře pána

S trochou nostalgie aneb jak se vařilo a jedlo za císaře pána https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/179743/bmid_s-trochou-nostalgie-aneb-jak-se-var-nvB-179743.jpg 5 4 3

Tato kuchařská kniha zachycuje a popisuje receptury kuchyní zemí bývalého c. a k. Rakousko-Uherska. V dnešní hektické době může být takovéto zastavení a ohlédnutí do minula jen příjemné. Kniha je rozdělena do 7 částí – kuchyně česká, rakouská, maďarská, slovenská, balkánská, židovská a polská. Každá část je uvedena textem, obsahujícím informace o specifikách a zvycích jednotlivých kuchyní. Leckde jsou popsány i historky, které se skutečně udály a váží se k této knize. Podklady pro tvorbu receptů autorka získávala z velmi starých receptur, které sbírá od svého mládí, ale též z rodinných záznamů. Rovněž se vydala do některých zemí bývalého Rakousko-Uherska, v nichž navštěvovala restaurace, kde připravují národní pokrmy, ale také rodiny, jejichž rodinné receptury si zapisovala a následně je zkoušela. Snažila se je přizpůsobit dnešní době, ale někde najdete i originální přepis. Kniha je doplněna fotografiemi, které zachycují nejen připravované jídlo, ale také dobové rekvizity. Ty tvoří většinou pozadí snímku a nepřekáží tomu hlavnímu – upravenému jídlu. Plní svou funkci, dotvářejí atmosféru a náladu své doby. Slouží tiše a skromně, vědí, že už nehrají hlavní roli, že jsou jen statisty dávných dob. Ale statisty velmi milými. Těch krásných starých předmětů je v této knize hodně. Snad vás pohled na ně potěší a možná, kdo ví, i přinutí k zastavení a zpomalení životního tempa v této hektické době. Historické předměty si i dnes naši pozornost zaslouží.... celý text

Přidat komentář

helenah
05.12.2018 5 z 5

Asi nejlepší kuchařská kniha jakou znám. Kromě receptů nabízí něco navíc-fotografie které z ní udělaly skvost a daly jí "duši"... Při jejím prohlížení se vracím do kuchyně mé babičky a je mi krásně

avynka
06.06.2017

Po velmi dlouhé době se mi podařilo knihu sehnat a jsem tomu hrozně moc ráda. Knížka je fantastická. Už nejsem nejmladší ročník, ale při začtení se do knihy jsem znovu pocítila úžasnou atmosféru dřívější doby a vůni pokrmů, které kdysi dávno vařívala moje babička. Knížku doporučuji všem, kteří si oblíbili tradiční, léty prověřená jídla, onu poctivou babiččinu nebo i prababiččinu kuchyni. Není to ale kuchařka, kterou máme vedle sporáku a mastnou rukou v ní listujeme :) .... Toto je klenot, který jednou ocení i vaši potomci.


Marketka-ketka
31.08.2016 5 z 5

Podařilo se mi sehnat tuto knihu, krásné inspirace pro servírování, spoustu zajímavých receptů. Ikdyž jako kuchařku bych uvítala menší formát, ale na prohlížení nádhera.

Štítky knihy

historické recepty dějiny stravování

Autorovy další knížky

2013  100%S trochou nostalgie aneb jak se vařilo a jedlo za císaře pána
2009  60%Kuchařka plzeňských strašidel
2014  60%Ulice vaří s vámi
2007  60%Recepty z Ulice
2008  87%Andělská kuchařka