S trochou nostalgie aneb jak se vařilo a jedlo za císaře pána diskuze

S trochou nostalgie aneb jak se vařilo a jedlo za císaře pána https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/179743/bmid_s-trochou-nostalgie-aneb-jak-se-var-nvB-179743.jpg 5 4 4

Tato kuchařská kniha zachycuje a popisuje receptury kuchyní zemí bývalého c. a k. Rakousko-Uherska. V dnešní hektické době může být takovéto zastavení a ohlédnutí do minula jen příjemné. Kniha je rozdělena do 7 částí – kuchyně česká, rakouská, maďarská, slovenská, balkánská, židovská a polská. Každá část je uvedena textem, obsahujícím informace o specifikách a zvycích jednotlivých kuchyní. Leckde jsou popsány i historky, které se skutečně udály a váží se k této knize. Podklady pro tvorbu receptů autorka získávala z velmi starých receptur, které sbírá od svého mládí, ale též z rodinných záznamů. Rovněž se vydala do některých zemí bývalého Rakousko-Uherska, v nichž navštěvovala restaurace, kde připravují národní pokrmy, ale také rodiny, jejichž rodinné receptury si zapisovala a následně je zkoušela. Snažila se je přizpůsobit dnešní době, ale někde najdete i originální přepis. Kniha je doplněna fotografiemi, které zachycují nejen připravované jídlo, ale také dobové rekvizity. Ty tvoří většinou pozadí snímku a nepřekáží tomu hlavnímu – upravenému jídlu. Plní svou funkci, dotvářejí atmosféru a náladu své doby. Slouží tiše a skromně, vědí, že už nehrají hlavní roli, že jsou jen statisty dávných dob. Ale statisty velmi milými. Těch krásných starých předmětů je v této knize hodně. Snad vás pohled na ně potěší a možná, kdo ví, i přinutí k zastavení a zpomalení životního tempa v této hektické době. Historické předměty si i dnes naši pozornost zaslouží.... celý text

Diskuze o knize (0)

Přidat komentář

Štítky knihy

historické recepty dějiny stravování

Autorovy další knížky

2013  100%S trochou nostalgie aneb jak se vařilo a jedlo za císaře pána
2009  60%Kuchařka plzeňských strašidel
2014  60%Ulice vaří s vámi
2007  60%Recepty z Ulice
2008  87%Andělská kuchařka