Česká strava lidová
Marie Úlehlová-Tilschová
Monumentální dílo známé české odbornice na výživu nazvané Česká strava lidová, pietně vydané s minimálními jazykovými úpravami, je sice poznamenáno dobou svého vzniku – kniha byla vysázena v květnu roku 1945, a jak autorka vysvětluje v závěru, z první, již vytištěné části už nebylo možné odstranit drobné úlitby německé cenzuře – její vlastenecký a sociální duch i její nadčasovost a přínosnost jsou nicméně zcela nepopiratelné. Text je obohacen souvisejícími lidovými popěvky i citacemi z historických pramenů, které znovu objevují pokrmy a způsoby jejich přípravy v dnešní době částečně či úplně zapomenuté. Čtenář se poučí, jak lid v dřívějších dobách obohacoval svou stravu divoce rostoucími plodinami, jakým způsobem se zpracovávaly obilniny a mléko, jak ovlivnil skladbu stravy příchod brambor na evropský kontinent, zmiňuje se o tradičních pokrmech v rámci církevního roku i souvisejících s různými svátky a co bylo a dosud je základem prosté české stravy.... celý text
Přidat komentář
Lidová strava, jak už název napovídá, tak je zaměřená na široké masy lidí, kteří mají každý den jednu touhu - dobře se najít.
Štítky knihy
vaření jídlo a pití historické recepty dějiny stravování
Autorovy další knížky
1945 | Česká strava lidová |
2000 | Staročeská kuchařka |
1959 | Rok v české kuchyni |
1970 | Chuťový místopis |
1957 | Vaříme účelně pro zdravé i nemocné |
Kniha Česká strava lidová je v
Právě čtených | 3x |
Přečtených | 14x |
Čtenářské výzvě | 1x |
Doporučených | 1x |
Knihotéce | 21x |
Chystám se číst | 25x |
Chci si koupit | 13x |
dalších seznamech | 1x |
Pro mě je kniha naprostou knižním pokladnicí českého venkova. Z knihy vyzařuje klid, pokora a úcta.