Marie Úlehlová-Tilschová

česká, 1896 - 1978

Populární knihy

/ všech 15 knih

Nové komentáře u autorových knih

Chuťový místopis Chuťový místopis

Velmi povedená kuchařka, staročeských pokrmů z různých koutů naší republiky se skvělým povídáním o příslušném kraji a jeho specialitách, proložená starými básničkami a fotografiemi... celý text
vvikingg


Rok v naší kuchyni Rok v naší kuchyni

Od doby, kdy k zahnáni hladu bylo potřeba zabit mamuta, uplynulo hoooodne let. Ještě před sedmdesáti roky autorka této kuchařky předpokládala k dosažení stejného cíle aspoň nějakou aktivitu.... zasadit, sklidit, sezbirat, podojit ... a uvařit. Dnes nám stačí k zahnáni hladu mobil. Původně jsem chtěla napsat kreditka a mobil, ale telefonem se dá nejen objednat i zaplatit, a řetězce fastfoodu v lepším případě zástupci mezinárodních restauraci, přinesou jídlo až na práh. Určitě bude pěkně vypadat, dobre vonět a nevšedně chutnat. Po jeho původu a složení není zahodno moc pátrat. Nebude příliš regionální. A tak organismus připravený spíše na nekoreneneho mamuta s bramborem a nějakou tou bobulí, zase dostává něco, složitého. Opět jsme zdrhli evoluci a ona se snaží svým rozvaznym tempem připravit nás na pizzu, hambace, hranolky, dresinky, chipsy a kdoví čím komplikovaným se ještě cpeme. Tělo začne po nějaké době stávkovat. Různou formou - obezita, cukrovka, kardiovaskulární nemoci, nádory, prinejlepsim alergií na téměř všechno kolem nás. Kdybychom dokázali hodit zpátečku a jet v ustrety receptum a životnímu stylu z této knihy, dostalo by se nám časem alespoň částečné odměny... Pokud se rozhodnete couvat s touto knihou, tak doporučuji začít na straně 144 se štědrovečerní rybí polévkou. Predesílam, ze rybí polévky nejim - následek spolecneho školního stravování. Tato je výjimka. Je to nejsložitější polévka, kterou jsem kdy vařila. Při její přípravě zaspinite hned 3 hrnce a příprava zabere téměř tolik času jako bramborový salát. A výsledkem je kremova polévka neatraktivniho vzhledu ( který se dá vylepšit na másle osmazenou houskou), zajímavé vůně a absolutně nevšední božské chuti, podle hesla : v jednoduchosti je krása. Pokud preferujete, jako já, proste Vánoce se zvyky, dřevěnými figurkami, svíčkami a miskou jablek, budete nadšeni. Pokud jste příznivci opulentni štědrovečerní hostiny, určitě nebudete zklamáni. Recept jsem objevila v době, kdy jsem se začala spolupodílet na přípravě štědrovečerní večeře, někdy na druhem stupni ZŠ. Od té doby tento kulinářský skvost dávno překročil hranice mých stedrovecernich spolustolovniku. Kdo ochutnal - vyžaduje znova. A tak k nám známí a příbuzní přinášejí před svátky části svých kaprů, výměnou za mou polévku. O posledních Vánocích jsem ji vařila ve 20-ti litrovem hrnci a další potenciální zájemce musím zklamat, protože větší se mi nevejde na sporák. Před Štedrym dnem polévku roznáším a představuji si, jak spolu s ni predavam do těchto domácnosti i část naší vánoční pohody. Mám krásný hrejivy pocit, ze lidé ocení to, co jsem vyrobila rukama. Ke knihám se většinou nevracim. Tato má čestné místo v mé kuchyni a doufám, ze v ni objevim další kulinářské skvosty sladěné s duchem evoluce stravování.... celý text
Pralinka1910


Rok v české kuchyni Rok v české kuchyni

Nádhera, to je balzám na duši. Tak krásně napsaná a ještě se tam dozvíme spoustu věcí, které se už zase s velkou slávou objevují.
draka



Česká strava lidová Česká strava lidová

Pro mě je kniha naprostou knižním pokladnicí českého venkova. Z knihy vyzařuje klid, pokora a úcta.
Marčullkas


Vaříme účelně pro zdravé i nemocné Vaříme účelně pro zdravé i nemocné

Tuhle kuchařku vřele doporučuju ke shánění všem, kdo dokážou pustit jedním uchem tam a druhým ven některé pochybné poplatky době (zvlášť v té kapitole o vaření pro nemocné :P) a vyzobou si z ní přehršel užitečných základních receptů, které myslím slušně pokryjí obvyklé představy o tradiční české kuchyni. Co se mi na ní obzvlášť líbí, je rozepsání některých receptů do tabulek, kde se popisem základního postupu a ingrediencemi v tabulce podchytí hned několik receptů najednou (třeba na různé druhy knedlíků). Mému myšlení - nejradši se nejdřív naučím principy, které pak aplikuju na konkrétní případy - tenhle způsob velmi vyhovuje. Na druhou stranu, obsahuje to i různé postřehy o živinách v jednotlivých jídlech, které se v kuchařkách vždycky nenajdou a které, pokud aspoň můžu soudit, platí pořád, i když se náhledy na jejich využití možná mezitím posunuly. Zkrátka mám tuhle kuchařku přes její poněkud nevábný zjev docela ráda. :-)... celý text
marmota-b