draka draka komentáře u knih

☰ menu

Lovcovy zápisky Lovcovy zápisky Ivan Sergejevič Turgeněv

Byl jsem naladěn na čtení povídek o lovu zvěře, ale ouha, je to však krásné čtení, kde je velmi poutavě zachycen popis přírody a ruku v ruce vylíčen těžký život vesnických lidí v nevolnickém carském Rusku.

08.08.2023 5 z 5


Pouští a prérií Pouští a prérií Karel May

První setkání s máyovkou film Poklad na Stříbrném jezeře. Naprosto úžasný film, který snad viděl každý a následovaly další. Samozřejmě, že s přibývajícími lety se pohled na ně změní, ale ruku na srdce, kdo se k jeho románům rád nevrací a na filmy natočené podle Karla Maye nepodívá s nostalgií i dnes. Proto jsem sáhl hluboko do knihovny a znovu přečetl méně známou knihu dobrodružných povídek.

08.08.2023 5 z 5


Lou Reed Lou Reed Anthony DeCurtis

Skvěle napsaný životopis amerického rockového zpěváka, kytaristy a skladatele. Nejdříve jsem se setkal s jeho hudbou v Brně v hudebním klubu počátkem 70. let minulého století. Jezdili jsem tam s kamarádem a poslouchali reprodukovanou hudbu z LP desek. Tam jsem tehdy poprvé slyšel The Velvet Undergound & Nico, a od té doby poslouchám Lou Reeda dodnes. I když nebyl ve své době komerčně úspěšný a pro svou povahu ani oblíbený mezi svými kolegy a kritiky odsuzovaný, přesto spoluvytvářel základy rocku.

08.08.2023 5 z 5


Až delfín promluví Až delfín promluví Robert Merle

Četl jsem znovu po delší době a konstatoval, že z pohledu zneužívání čehokoliv v touze ovládání a moci se od té doby člověk nezměnil.
Přečtení několika stránek mě, tak jako když jsem četl knihu poprvé, opět vtáhlo do děje a na autorův styl psaní si rychle přivykl. Nemohu jinak - pět hvězdiček.

05.01.2023


Záhady Velikonočního ostrova Záhady Velikonočního ostrova Alexandr Michajlovič Kondratov

Kniha v době vydání přinesla nové poznatky o ostrově plném tajemných, neodhalených a stále nevysvětlitelných tajemství. Navazuje na bádání cestovatele Thora Heyedahla. Je zajímavá, čtivě a srozumitelně psaná.

05.01.2023 5 z 5


Píseň o Bernadettě Píseň o Bernadettě Franz Werfel

Musím se přiznat, že kdybych se ještě před několika lety v úvodu dočetl, o čem kniha pojednává, odložil bych ji a nečetl. Přitom stačilo tak málo, abych se s ní nikdy nesetkal, avšak náhoda či osud rozhodl jinak. Jednoho dne jsem se přemohl a po několika výmluvách konečně odnášel starý papír do kontejneru. Po nadzvednutí víka jsem na dně uviděl krabici a v ní několik knih. Překvapeně jsem na ně zíral, a i přes to, že kontejner stojí na frekventovaném místě, překonal jsem stud a před zraky kolemjdoucích do něj vlezl a bednu s knihami vytáhl. Cesta domů byla nekonečná, pohled zabořený do země a tlukoucí srdce v očekávání. A mezi jinými nalezenci byl i tento poklad, „Bernabetta“, překvapivě nepoškozená ve výborném stavu.
Nu, co říct nebo vlastně co napsat o této knize, kterou jsem dočetl. Neuvěřitelně krásně, poutavě a přesvědčivě napsaný příběh plný lásky, naděje a víry, který ve mně zanechal především pokoru a dojímal k nemálo slzám. Četl jsem pomalu, znovu se vracel a znovu odkládal otíraje si oči od slz v marné snaze prodloužit si čtení do … nekonečna.

05.01.2023 5 z 5


Knoflíková válka Knoflíková válka Louis Pergaud

Nádherná knížka, skvělé čtení vracející vzpomínky do dětských let. Na prázdniny prožité na malé vesnici, když jsme se navečer scházeli u prodejny „Jednoty“, posedali na schody, na konve od mléka, na různé bedničky a povídali si, střádali plány a rozcházeli se až za tmy. Kdysi jsem viděl černobílý film, nikdy jsem na něj nezapomněl, když jsem měl možnost koupit knihu, neváhal jsem ani okamžik. Užil jsem si ji, četla se krásně

29.05.2022 5 z 5


Zlodějka knih Zlodějka knih Markus Zusak

Netradičním pohledem je nám představen život několika rodin na okraji Mnichova v průběhu 2.světové války. Je to pohled zvláště odsuzující nesmyslnost válek, genocidu, krutost, násilí a potvrzení, že nejvíce vždy trpí děti a nevinní. Kniha mi byla doporučena a byl jsem jí tak silně zasažen, že jsem ji musel několikrát odkládat, obávaje se tragického konce. Obavy byly oprávněné, závěr mě úplně odrovnal, nemohl jsem zastavit slzy. Neobyčejně krásná kniha, silný příběh.

05.04.2022 5 z 5


Náš dědek Josef Náš dědek Josef Jaroslav Matějka

Vyprávění humorných epizod ze života svérázného dědečka, dědka Josefa, prostřednictvím vnuka, který je zná z vyprávění a sám s ním některé prožil. Je to odpočinkové čtení, které mě mnohokrát rozesmálo, čtení o životě a duši venkovských lidí z kraje, kde se víno pěstovalo a také s láskou pilo. Knížka se čte parádně a byla i skvěle zfilmována.

01.04.2022 5 z 5


Doupě hranostajů Doupě hranostajů Enzo Russo

Dramatický příběh z italského soudního prostředí, zmítaného politickými intrikami a osamoceného soudce hledajícího pravdu a spravedlnost mě zaujal i přes to, že se čte poněkud obtížněji.

27.03.2022 5 z 5


Goya Goya Lion Feuchtwanger

Úchvatně napsaný román o španělském malíři. Jeho život a dílo je tak poutavě a zajímavě popsáno, že jsem se snažil na jeho obrazy dívat očima a pocity, které jsou popsané v románu. Velmi zajímavě je zde vylíčeno i mnohé ze španělské historie, života šlechty, a také lásky a intrik. Zaujala mě i výstižná přísloví vložená do úst Goya, jako například jedno z mnoha: „Rozum člověka opustí, když hněv do srdce připustí“.

27.03.2022 5 z 5


Hlas kukačky Hlas kukačky Hana Marie Körnerová (p)

Ženy a ženy matky, hluboce se před nimi klaním, vzdávám velkou úctu před jejich nezměrnou sílou a obětavostí. Nádherný příběh plný lásky a sebeobětování, úžasné čtení.

15.03.2022 5 z 5


Hledá se levá noha Hledá se levá noha Jan de Hartog

Detektivní příběh mající spád a odehrávající se mezi světovými válkami minulého století, se od začátku vyvíjí zajímavě a spěje k nečekanému závěru. Útlá knížečka s čtivou a zajímavou zápletkou.

15.03.2022 5 z 5


Bílé údery Bílé údery Robert Bakalář

Dnes a denně jsme lítali venku, hráli fotbal nebo nohejbal, vybíjenou, odbíjenou, stolní tenis, ale tenis, bílý sport ne. Nebyly podmínky na hru, ani jsme v té době tenis moc nesledovali, změna nastala, až … začal hrát a vyhrávat Jan Kodeš. Pořizovali jsme si rakety, půjčovali si je mezi sebou a hráli tam, kde to bylo jen trochu možné. Míček procházel sítí na volejbal, odskakoval na hrbolatém hřišti plném kamínků, hra se natahovala hledáním odpálených míčků. A také nekonečné dohadování o tom, zda byl míček ve hřišti nebo v autu. Myslím, že Janu Kodešovi mohu tímto dodatečně poděkovat, že v nás všech probudil velký zájem o tuto krásnou hru.

13.03.2022 5 z 5


Kolty bez pozlátka Kolty bez pozlátka Jiří Brdečka

Dnešní generace kluků má již asi jiné hrdiny, moc si nehraje na indiány a pistolníky. Zatímco my jsme je obdivovali, přímo hltali, nevynechali žádný filmový western, knížek moc nevycházelo, četly se rodokapsy. Tato byla jedna z knih, která se půjčovala mezi kamarády z ruky do ruky. Je to velmi čtivě napsaná a vzrušující četba i po letech.

13.03.2022 5 z 5


Živá investice Živá investice Dick Francis (p)

Zajímavý příběh s lidsky vykreslenými postavami, kde je láska, ctižádost, víra v člověka, pochopení a nezištná pomoc druhému. Velmi mě bavil profesní život bankovního úředníka, jeho láska k manželce kolegy a přítele. Dojemný byl i blízký vztah s dcerou chovatele koní. Vztah ke koním a znalosti Dicka Francise z dostihového sportu a o koních vůbec, je u něj jaksi samozřejmý a patrný z jeho knih.

12.03.2022 5 z 5


Hledání Aljašky Hledání Aljašky John Green

Knihu dostala dcera na konci deváté třídy, ale zůstala doma v knihovně. Vytáhl jsem si ji náhodou a musím se přiznat, že mě příjemně překvapila a chytla od první chvíle, co jsem ji vzal do ruky. Studentský život hlavních představitelů knihy je se svými starostmi i radostmi v některých věcech dost podobný tomu, čím si projde téměř každý, kdo studoval a bydlel na internátě nebo na kolejích.

08.03.2022 5 z 5


Žít jako Holík Žít jako Holík David Lukšů

Vynikající hokejista, tvrdost, umět dávat, ale i přijímat rány, nezdolnost, vůdčí osobnost a charakter, to byl Jaroslav Holík. Měl jsem tu čest vidět ho hrát na vlastní oči, zažít jeho zápasy, zápal pro vítězství, byl milovaný i nenáviděný. Nesmírně poctivý k sobě a upřímný k ostatním. Proto dokázal být tím čím byl a jeho úspěšné děti jsou jeho pokračováním. Nezapomenu, když jsme stáli s kamarády na chodníku a sledovali jeho doběh maratonu, neuvěřitelný zážitek. Skvěle napsané, krásné počtení a vzpomínání…

07.03.2022 5 z 5


Lásky Žofie Bosniakové Lásky Žofie Bosniakové Jožo Nižnánsky

Poutavý příběh o lásce, která umí člověka, udělat šťastným, ale také, aby se pro ni trápil. Kniha se čte opravdu velmi dobře, je zajímavá, umí vtáhnout do děje a ukazuje, co všechno se může pro lásku obětovat, a že se zamilovaný může stát krutým, až někdy i směšným.

07.03.2022 5 z 5


Pověsti z Velkomeziříčska Pověsti z Velkomeziříčska Marie Ripperová

Útlá knížečka s pověstmi, které dokáží přiblížit a oživit historii města známého nejen dálničním mostem, kterým ho překlenuje. Pověsti se čtou dobře a inspirují k návštěvám míst, o kterých se v příbězích píše.

07.03.2022 5 z 5