Kuchyně pozdního středověku
Na našem knižním trhu ojedinělá publikace, díky níž získáte ucelenou představu, jak se stravovali naši dávní předkové, jaká byla skladba jídla jednotlivých vrstev obyvatelstva a můžete si dokonce i vyzkoušet některý z uvedených pozdně středověkých receptů.
Komentáře knihy Kuchyně pozdního středověku
Jsem nadšenec do období středověku. Každá návštěva hradu či zámku, kde se konají komentované prohlídky, je pro mě malým svátkem. Miluju atmosféru starých časů, příběhy ukryté v kamenných zdech a detaily ze života tehdejších lidí. A právě touto jedinečnou atmosférou dýchá i tato kniha.
Tato publikace je doslova pokladem pro každého, koho fascinuje historie, zejména pak středověk z té každodenní, lidské stránky. Nejde o suché výčty dat nebo válečných událostí, naopak. Kniha vás vtáhne do života našich předků skrze kuchyni, nádobí, suroviny a tehdejší recepty. Dozvíte se, co se vařilo v panských sídlech i v obyčejných chalupách, jakými způsoby se uchovávaly potraviny, jak vypadal denní režim v kuchyni a co se považovalo za pochoutku.
Líbí se mi, že je kniha napsaná přístupným jazykem, není určena jen historikům nebo odborníkům, ale každému, kdo se rád dozví něco zajímavého o minulosti. Čtení je plynulé, místy zábavné a opravdu nabité zajímavostmi, které vás možná překvapí.
Pokud Vás baví historie, tak by Vás tato kniha rozhodně neměla minout.
Tenká knížka, která přehledně a stručně uvede čtenáře do středověké kuchyně. Zajímavé informace o vaření, nádobí a potravinách dané doby. Recepty na závěr lákají k vyzkoušení.
Kniha stručně mapuje stravování v období pozdního středověku. Člověk se dozví o tom, jak se lidé stravovali, jak stolovali nebo jaké používali nádobí. V seznamu plodin je uvedeno, které potraviny středověký člověk rozhodně nemohl znát, protože většina z nich byly objeveny nebo přivezeny až v novověku. Na konci jsou uvedeny běžné recepty tohoto období, které určitě stojí za vyzkoušení :-)
Sbírka zajímavostí o středověké kuchyni. Dříve mě nenapadlo přemýšlet, jak se používal ubrus, že ryba byla všechno, co žilo ve vodě. Oceňuji rozepsání půstů.
Recepty jsou skvělé, vyzkoušela jsem mazanec a hezký po středověku jsem použila třtinový cukr ;-)
Pomerne stručná knižka o stravovaní a kuchyni neskorého stredoveku (prevažne) na území Čiech a Moravy. Ako vyzerala kuchyňa, kde sa varilo, pieklo, aké náčinie sa používalo, ktoré plodiny, zvyky podľa sociálnej vrstvy, rozdiel medzi vidiekom a mestom a podobne. Na konci niekoľko strán receptov využiteľných aj dnes a doplnené obrazovým materiálom. Príjemná jednohubka, keď ostaneme v kuchárskej (nestredovekej) terminológii.
Velice zajímavý průvodce pro všechny, kterénzajímá nejen historie ale i strava a výživa našich předků.
Velice zajímavá a poučná kniha obsahuje tyto kapitoly: jak se nakupovalo, vařilo a jedlo v městském prostředí, kuchyně venkova a chudiny, kuchyně a stravování na panovnických a šlechtických dvorech, klášterní kuchyně, krčmy a hostince, jak jedli studenti a žáci, židovská kuchyně, na válečném tažení, co se jedlo a pilo,stolování, lov, hladomor a neúroda, jídlo v době postů a svátků, jídlo a medicína, dobové recepty.
Potěšil mě seznam rostlin, které bychom v Čechách pozdního středověku marně hledali.
Tenounká knížečka, která mi dala víc než jakákoli encyklopedie. Minimálně zajímavé a dobré recepty ;)
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Monika Feyfrlíková Černá také napsal(a)
| 2015 | Kuchyně pozdního středověku |
| 2024 | Gastronomie českého středověku: Co lidé jedli a pili, jak stolovali a hodovali |
| 2020 | Móda a odívání v husitské době |

100 %
Kuchyně pozdního středověku

Krátká stručná kniha obsahující jak období středověku tak kuchyně.
Co se týká receptů, tak ty jsem si přečetla, ale nic jsem si z nich nevzala.