Retrojídlo - Jak jsme jedli za socialismu

Retrojídlo - Jak jsme jedli za socialismu https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/455062/bmid_retrojidlo-jak-jsme-jedli-za-social-Frn-455062.jpg 4 21 5

Nakoukněte pod pokličku socialistické gastronomie! Pamatujete na mléčné bary, šunku v aspiku, ruské vejce, kubánské pomeranče nebo termosky, co se tak snadno rozbily zevnitř? Na některé podoby socialistického stravování vzpomínáme rádi, u jiných se nám strachy sevře žaludek – pojďte si je připomenout všechny! Během gastrovýletu do minulosti se zastavíme v ikonických podnicích jako Čínská restaurace a Zlatá Praha, ale nevynecháme ani domácí kuchyni či školní jídelny s proslulou omáčkou UHO.... celý text

Přidat komentář

Sandy007
23.08.2021 5 z 5

Kniha skvěle doplňuje mou vášeň pro jídlo a fascinaci podivnými / pochybnými fenomény minulého režimu. Jen mě opravdu mrzí, že je z textu patrné, že neprošel (nebo prošel, ale velmi povrchně) jazykovou korekturou či redakcí, i přesto, že je jazyková korekce v knize uvedena.

Iki1
01.05.2021 4 z 5

Pro mě to bylo krásné vzpomínání, čtení knihy mi navodilo i ty dávno zasuté chutě mého mládí. Během čtení jsem si šel uvařit pudink, zalil jím piškoty s ořechy a poté po vychladnutí a překlopení misky ho zalil sirupem. A vzpomněl jsem si tak na svou maminku.


sadlo
30.03.2021

100% si tato publikace zaslouží. Výstižně, stručně a hlavně čtivě popsáno jak jsme jedli za socialismu.

xxtom
20.03.2021 3 z 5

Průřez toho, jak se jedlo za socialismu nejen doma, ale i v restauracích, hospodách, závodních a školních jídelnách. Ke všemu je i bohatá obrazová příloha.

cori
27.12.2020 3 z 5

Kniha se pokouší o shrnutí fenoménu stravování za socialismu se zaměřením hlavně na 70. a 80. léta 20.století. Autor (ročník 1973) vzpomíná na své dětství a prozrazuje svá oblíbená i neoblíbená jídla. Kniha je rozdělena na 12 kapitol - přehled obchodů, přehled zboží, dobové kuchařky, kuchyňské elektrospotřebiče a přístroje (např. remoska, sifonová lahev), každodenní jídelníček, rok na talíři se zaměřením na svátky (Velikonoce, Vánoce, silvestr, zabíjačky), stravování na chalupách, v kempech a výletech, převzatá zahraniční jídla (ruský boršč, maďarské lečo, bulharské čevabčiči, ražniči), laskominy našeho dětství, tloustnout znamená stárnout (tehdejší diety a Rajko Doleček), závodní a školní jídelny a typy restaurací a jejich nabídka, prezidentský stůl (slavnostní obědy a recepce za Zápotockého, Novotného, Svobody a Husáka). Nejvíc mě asi zaujala kapitola o kuchařských knihách a samozřejmě o dětských laskominách.
Jen bych upozornila na dvě chyby - v písničce Pramen zdraví z Posázaví se zpívá:...chcete-li prospěti dítěti bledému (nikoli dítěti zdravému). Anču Čihákovou, která tančila na stole U Fleků, hrála Gabriela Vránová, ne Alena. Kniha slouží jako spouštěč vzpomínek pamětníků a mladou generaci poučí, jak se jedlo za socialismu.