Hlad a hojnost: Dějiny stravování v Evropě

Hlad a hojnost: Dějiny stravování v Evropě https://www.databazeknih.cz/img/books/88_/88269/bmid_hlad-a-hojnost-dejiny-stravovani-v--rjy-88269.jpg 4 22 3

Prostřednictvím událostí spjatých se stravou, za nimiž se skrývají výrazné symbolické hodnoty, nás Montanari provází zásadními etapami evropské historie až do revoluce, která na prahu dneška rozvrátila tisícileté výrobní i spotřební modely. Ty však navzdory četným rozporům dál ovlivňují naše každodenní jednání.

Literatura naučná Historie
Vydáno: , NLN - Nakladatelství Lidové noviny
Originální název:

La fame e l'abbondanza. Storia dell'alimentazione in Europa , 1993


více info...

Přidat komentář

watta
19.11.2023 5 z 5

Jsem ráda, že tuto (dnes jen výjimečně sehnatelnou) knížku mám. Co do detailnosti, novinek i souvislostí je to i 20 let po svém vydání stále nejlepší kniha o historii stravování a hladomorech v Evropě. Mnohým jistě překvapí, protože vyvrací nejeden mýtus například o soustavné chudobě předindustriálních společností, jejichž možnosti, a tak i třeba množství masa požívané denně (nikoliv jen týdně, ba dokonce měsíčně) se velice regionálně lišily

Booky84
26.08.2022 5 z 5

Naprosto úžasná a čtivá kniha, což mě dost překvapilo, ale určitě doporučuji. Nedokáži něco z knihy vyzdvihnout, líbilo se mi totiž všechno, a ještě nad tím v hlavě přemýšlím.


roman9739
31.12.2019 5 z 5

Na tuto, bezpochyby výjimečnou, knihu jsem narazil v citacích Magdaleny Beranové, v jejím díle Jídlo a pití v pravěku a ve středověku,a hned, po splnění rezervace v Městské knihovně, se do ní pustil.
Kniha je poutavě napsaná a její tempo je strhující - a to je to literatura faktu:)
Za přečtení rozhodně stojí kapitola Staré a nové drogy v oddíle nazvaném Evropa a svět; a naprostým vrcholem knihy, logicky, je celý závěrečný oddíl nazvaný Revoluce, z něhož bych rád vypíchl dnes velmi aktuální kapitolu Jídlo pro všechna roční období.
Montanari nezapře svůj italský temperament i jistou dávku národní hrdosti, ale problém evropského stravování, zdá se mi, pojímá v celé jeho šíři, informace a myšlenky, které si z jeho knihy odnáším, jsou přesně ty, které jsem hledal, tedy racionální pohled na žravou evropskou kulturu od samého začátku.
Jeden citát na závěr: Jen si připomeňme posun významu, k němuž došlo u slova "dieta". Vymysleli ho Řekové, aby jím označili každodenní režim stravy (a obecněji životosprávy), který si každý jedinec má vytvořit podle vlastních potřeb a tělesné konstituce. Dnes se jím však v běžné řeči označuje omezení, odnětí jídla. Je to tedy záporný a nikoli kladný pojem. Konzumní společnost už si tuto cestu nevolí kvůli morálním a kajícnickým hodnotám, jež takovému jednání přikládala církevní kultura, nýbrž převážně z estetických, hygienických nebo prospěchářských důvodů (jak poznamenal Barthes, jíst málo je znakem a nástrojem výkonnosti, a tedy moci) - strana 168.

Štítky knihy

dějiny stravování

Autorovy knížky

Massimo Montanari
italská, 1949
2003  85%Hlad a hojnost: Dějiny stravování v Evropě

Kniha Hlad a hojnost: Dějiny stravování v Evropě je v

Právě čtených2x
Přečtených31x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce12x
Chystám se číst22x
Chci si koupit11x