Zverak Zverak komentáře u knih

☰ menu

Nadace Nadace Isaac Asimov

Jedná se o moc zajímavou knihu, která mě ohromila tím, že poprvé vyšla před více než sedmdesáti lety. Jediné s čím si u téhle knihy nevím rady je, co je příběhem. V první části je dosti zřejmé co se děje a tyto události se pak odrážejí po celý příběh o Nadaci. Avšak v druhé části se děje něco úplně jiného a poté v další, již třetí části, opět úplně jiný příběh. Jediné části, které jsou dosti spjaté a dávají dohromady trochu smysl jsou 3. a 4. Moc se mi na knize líbila právě druhá část, ve které vystupoval politik Salvor Hardin. Ve finále mám z celého díla pocit jako u ostatních Asimovových děl, a to že byli původně psány jako krátké povídky a pak se nějakým způsobem spojily dohromady. Jinak se mi ale kniha líbila a hodnotím ji pěti hvězdičkami z 5.

26.07.2023 5 z 5


Rekrut 244 Rekrut 244 František Tichý

Když jsem tuto knihu četl, zděsil jsem se, jak málo stačí k tomu, aby se toto všechno stalo realitou, a že je to opravdu málo. Jinak se jedná o nadmíru podařenou knihu a nebál bych se ji zařadit i do top pěti nejlepších knih co jsem kdy četl. U žádné jiné knihy jsem nezažil, že by mě takto vtáhla do děje, opravdu to bylo jako v kině. Kniha má taky kupodivu nemalý počet zvratů, přičemž jde velmi dobře jistým způsobem předpovídat její děj. Prostě je to úžasná kniha, kterou hodnotím 6 hvězdičkami z pěti.

23.07.2023 5 z 5


Pérák: Jantarová komnata Pérák: Jantarová komnata Petr Macek

Oproti prvnímu dílu, docela nic moc, ale stejně naprosto výborný komiks. V tomto případě to bylo nejen sušší, ale taky mnohem víc nadpřirozenější. Ve všem výše uvedeném se to taky hodně podobalo tomu slabšímu Indiana Jonesovi: Křišťálové lebce. Kvůli těmto věcem knize musím dát jenom 4 hvězdičky z pěti.

23.07.2023 4 z 5


Pérák: Oko budoucnosti Pérák: Oko budoucnosti Petr Macek

Určitě se jedná o jeden z nejlepších komiksů, co jsem kdy četl. Moc se mi na něm líbilo, že Pérák není nijak zvlášť nadpřirozený jako např.: Superman, atd. Pérák mi také připomíná Indiana Jonese, kterého mám moc rád, vzhledem k tomu, že se odehrává ve stejném čase jako můj nejoblíbenější díl: Poslední Křížová výprava. Vzhledem k tomu všemu dávám této knize 5 hvězdiček z pěti.

23.07.2023 5 z 5


Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce Robert Fulghum

Tuto knihu jsem četl, kvůli škole, jako povinnou četbu a docela se mi líbila. Jsou do ni zapsány rádoby vtipně-poučnou formou postřehy ze života autora. A i když jsem na knihu neměl velká očekávání, nakonec mě docela bavila. Moje nejoblíbenější povídka byla nejspíš o chlapci od sousedů, který sekal trávu, také byla podle mě nejvtipnější. Vzhledem k tomu, že vyhledávám knihy jiného žánru, tak nedám této knize, příliš vysoké hodnocení, ale myslím si, že si zaslouží 3 hvězdičky z pěti.

23.07.2023 3 z 5


Ready Player One: Hra začíná Ready Player One: Hra začíná Ernest Cline

(SPOILER) Nemyslím si, že bych četl lepší knihu, hrozně by se mi líbilo kdyby vyšel v samostatném výtisku i Anorakův Almanach, protože bych se jím řídil, jako svojí biblí. Sám jsem mnohé hry zmíněné v této knize hrál a musím uznat že všechny easter eggy (především narážka na edici swordquest) mě velmi pobavily. Kniha měla velice dobře vyvážený příběh, zvraty a napínavost, a tak jsem ji přečetl téměr okamžitě. Je to opravdu výborná kniha, a proto ji dávám 5,5 hvězdiček z pěti ;-)

23.07.2023 5 z 5


Šest vran Šest vran Leigh Bardugo

Hlavní postavy, jsou teenageři, kteří jsou ale na svůj věk velice vyspělí. Všichni jsou to zločinci a po nabídce, která se neodmítá tak se zapletou do největší loupeže všech dob. Kniha je napínavá a dobře se čte, ale myslím si, že jsem četl už trochu lepší knihy, proto jí nemůžu dát 5 ale pouze 4,5 hvězdičky. Knihu bych určitě doporučil všem co rádi pořádné fantasy, protože to tahle kniha určitě je.

23.07.2023 4 z 5


Minehava Minehava Eduard Štorch

Kniha se mi moc líbila, předešlé tituly z této série jsem četl již před časem a Minehava se mi jeví jako výborné pokračování. V příběhu se objevují některé známé osoby z předešlých příběhů. Příběh se dobře čte a je napínavý až do poslední chvíle. Jediné co by se knize snad dalo vytknout je to že to co napsáno na jedné stránce by se s přehledem vlezlo do pár řádků. Kniha má taky moc hezké ilustrace, které se mi moc líbily. Knihu hodnotím čtyřmi hvězdičkami z pěti.

06.08.2022 4 z 5


Kytice Kytice Karel Jaromír Erben

(SPOILER) Kniha se mi na to co jsem čekal dost líbila a nebyla nakonec vůbec špatná.
Pokud má někdo ráda horory, mohlo by se mu to moc líbit.

Tyhle balady mě zaujaly nejvíce (pozor popisek balad obsahuje spoilery):
1. POKLAD - Moc pěkná balada k zamyšlení. Pojednává o tom jak jednu ženu potkalo ohromné štěstí a našla poklad. Měla sebou i dítě, které nechala bez dozoru v domění, že si pěkně hraje. Když se už bohatá vrátila tam kde dítě nechala, nenašlo ho tam a z jejího pokladu se také stala jen bezcenná hrouda kamení. Žena se pak poučila a už brala své dítě nadevše.
2. POLEDNICE - Snad nejznámější balada z kytice. Má však velmi podobné poselství jako poklad. Stejně jako v pokladu jde o mateřskou lásku a o to, že brala matka své činy a slova na lehkou váhu a jak za to krutě zaplatila. Narozdíl od pokladu má však tato balada mnohem morbidnější konec než poklad.
3. ZLATÝ KOLOVRAT - Pojednává o tom jak pro vlastní budoucnost je někdo schopný provést i bratrovraždu. Děj je o tom jak se princ zamiloval do prosté dívky pradleny a měl problémy s rodinu dívky. Nebo spíš dívka měla problém. Macecha té dívky měla totiž také svou vlastní dceru a té přála víc, aby se provdala za prince. Proto pradlenu zabila a dala za manželku princi tu druhou dceru. Princ však krutý čin odhalil a nechal matku i dceru potrestat. A tato balada nakonec skončila vlastně dobře, zlo bylo potrestáno.
4. VODNÍK - Rodiče dětem věci neříkají zbytečně! Rozhodně teda ne to, že nemáte chodit k jezeru, pokud jste mladá krásná dívka a dělá si na vás vodník zálusk. Upřímně jsem příliš nepochopil jaké poslání má tato balada. Ale všiml jsem si, že je to docela dost brutální balada.
5. SVATEBNÍ KOŠILE - Je to velice podobná balada jako vodník, až na to, že jsem pochopil její poslaní a to to, že není dobré věřit úplně každému a rozhodně ne umrlci. Svatební košile je o tom, že se jedné dívce vrátil její milený z vojny. Problém byl však v tom že to byl vlastně zombii. Umrlec ji potom odvlekl ještě tu noc na hřbitov, kde se měli vzít. Svatební košile je docela dost brutální a má docela dost špatný konec, ale hlavní hrdinka tu hroznou noc narozdíl od mnohých balad alespoň přežila.

Překvapivě docela dobré čtení, dávám čtyři hvězdičky z pěti.

22.05.2022 4 z 5


Ústřičkova smutná smrt a jiné příběhy Ústřičkova smutná smrt a jiné příběhy Tim Burton

Je to velmi morbidní, ač moc hezká kniha plná poezie. Má moc hezké Burtonovy ilustrace a docela dobře se čte, ale není to nic pro slabší povahy. Má nejoblíbenější báseň z této sbírky je rozhodně The Flek. Není to ani morbidní a ani smutná báseň, ale spíše vtipná básnička o takovém zvláštním supehrdinovi. Ten superhrdina se jmenuje The Flek a má velice zajímavou superschopnost. Nestřílí mu lasery z očí ani neuzvedne na malíčku autobus plný lidí, ale na všem, čeho se dotkne, zanechá mastný flek. Kniha se mi moc líbila, ale opravdu některé z básniček, jako třeba chlapec s hřebíky v očích, nejsou určené pro mladší publikum. Dávám plné hodnocení.

22.05.2022 5 z 5


Neobyčejný kluk Neobyčejný kluk Raquel J. Palacio (p)

Jak název napovídá kniha je o neobyčejném klukovi, který to má v životě těžké a nikdo se sním z jednoho důvodu nechce bavit. Má totiž znetvořený obličej. Jedná se o knihu, která je psaná z pohledu opravdu hodně osob. V příběhu se perspektivy různě přepínají. Kniha je podle mě vhodná třeba po těžkém dni. Kniha je totiž opravdu milá, taková oddechovka. Ocenil bych lepší ilustrace, ale možná je autorův zájem aby byly ilustrace takové jaké jsou. Dávám 4 a půl hvězdičky z pěti.

18.03.2022 4 z 5


Sochař Sochař Scott McCloud

Tento komiks mě vyloženě nadchnul, i když je to z jednoho pohledu a to z toho dominujícího, opravdu depresivní příběh. Příběh je inspirován příběhem o Faustovi, ale ne tak úplně. Nechci vám sem dávat příliš spoilery, takže nemůžu říct pro popis dost zásadních informací, ale můžu říct to že příběh je o mladém sochaři, který je úplně na dně a nic mu v životě nezbylo. Kniha má sice černobílé ilustrace, ale jsou opravdu velmi dobře propracované, dokonce tak že u svého posledního komiksu jsem napsal že má propracované ilustrace (a že taky byly), ale proti tomuhle to bylo nic! Kniha byla výborná po všech směrech, proto dávám plné hodnocení.

14.03.2022 5 z 5


Maus – Souborné vydání Maus – Souborné vydání Art Spiegelman

Jedná se o knihu, nebo spíše komiks, z období holocaustu. Je to vlastně můj první pořádný komiks. Kniha je souborové vydání dvou dílů.
SPOILER Hlavní postavou je polský žid Vladek Spiegelman. Vladek byl před válkou docela bohatý muž, vlastnil firmu na textilie a žil šťastný život. Když začala válka všechno mu vzali a začali pro něj a jeho rodinu těžké časy. První kniha vypráví o začátku války a o tom jak se rodina Spiegelmanových musela skrývat před nacisty a bát se o svůj život. Druhá kniha vypráví už jen o manželech Spigelmanových, jelikož ostatní rodinní příslušníci nepřežili. Manželé zažívají velmi zlé časy a kniha to popisuje velmi důkladně a bez přikrášlí. KONEC SPOILERU
Mě osobně se kniha celkem líbila. Kniha rozhodně není pro malé děti, nebo pro strašpytly. Kniha má však opravdu moc pěkné ilustrace, na kterých si autor dal opravdu záležet, u obrázků pracuje s pozadím a jsou na nich vidět detaily. Právě kvůli těm detailům se čtenář hodně dozví. Kdyby to bylo nakresleno jako barevné a hlavní postavičky nebyly zvířata, dojem by byl velmi hrůzostrašný. Knize dávám čtyři hvězdičky, pokud by to šlo, čtyři a půl hvězdičky z pěti.

04.03.2022 4 z 5


Chlapec v pruhovaném pyžamu Chlapec v pruhovaném pyžamu John Boyne

Kniha je o nacistické německé rodině za druhé světové války, konkrétně o nejmladším členovy rodiny, o devítiletém chlapci jménem Bruno. Brunův otec, jenž je německým vojákem, jednoho dne dostane vysoké povýšení, což obnáší to, že celá rodina se musí odstěhovat do velitelské vily ve vyhlazovacím táboře Auswitsch. Nikomu kromě Brunova otce se to nelíbí a nechtějí se odstěhovat, nemají ale na vybranou. Bruno se v táboře zprvu hodně nudí, ale také si všimne jedné zvláštní věci. z okna se dívá na nízké domky, ve kterých bydlí lidé v pruhovaných pyžamech a všechno to je před ním schováno za vysokým plotem.
Jednoho dne Bruno potká u plotu jednoho z těch lidí v pruhovaných pyžamech. Jmenuje se Šmuel a je přesně na den stejně starý jako Bruno. Šmuel se stane Brunovým nejlepším přítelem a zažívají spolu velmi neobvyklá dobrodružství, pokud se tomu tak dá říkat. Příběh je vyprávěn pohledem Bruna, což je podle mě trochu škoda, rád bych totiž někdy věděl co se honí v hlavě ostatním postavám. Kniha se mi docela dost líbila, ale není to nic pro slabší povahy. Knize dávám čtyři, pokud by šlo čtyři a půl hvězdiček z pěti.

20.01.2022 4 z 5


Petr a Lucie Petr a Lucie Romain Rolland

Kniha byla v podstatě převyprávěný příběh O Romeovi a Julii zasazen do dějů První světové války. Hrdinové knihy zažívají různé problémy a to jak rodinné, tak v souvislosti s válkou. Kniha mě popravdě moc nebavila, možná to bude tím, že jsem ji příliš nepochopil. Možná, že když se k ní vrátím za pár let, tak ji pochopím lépe. Dávám tři hvězdičky z pěti.

01.12.2021 3 z 5


Mrtvá v knihovně Mrtvá v knihovně Agatha Christie

Jedná se o klasickou detektivku ze série se slečnou Marplovou v roli detektiva. Na začátku se najde v knihovně váženého rodu Bantryů mrtvá dívka. Všem je to velice divné a vzniká z této skutečnosti mnoho nepříjemností. Zanedlouho poté se najde další tělo ve shořelém automobilu a případ se rozjede na plno. Slečna Marplová byla, řekl bych, velice podobná Sherlocku Holmesovi, s tou výjimkou že věci více konzultuje s policií. Podle mě je slečna Marplová detektiv jak se sluší a patří, teda aspoň na dobu třicátých let. Kniha nebyla zas až taková perda, abych pravdu řekl, ani mě zas tolik nebavila a zdála se mi zastaralá. Kvůli tomu dávám tři hvězdičky z pěti.

01.12.2021 3 z 5


Tobiáš Lolness Tobiáš Lolness Timothée de Fombelle

Kniha pojednává o životě maličkých lidí na jednom stromě. Každý člověk má jen něco kolem jednoho milimetru. Hlavním hrdinou je Tobiáš Lolness, zprvu dvanáctiletý chlapec, který se snaží nejdřív utéct, pak zachránit svoje rodiče a pak zachránit celý strom. Mé vydání je vlastně soubor dvou knih. Má moc pěkné ilustrace a překrásný přebal. Kniha poukazuje také na rasismus a různé ekologické problémy. Kniha se mi moc líbila a řekl bych, že se dostala do Top 10. Každému ji doporučuju a dávám pět hvězdiček z pěti.

26.11.2021 5 z 5


Pohádky (27 pohádek) Pohádky (27 pohádek) Hans Christian Andersen

Tyto pohádky všichni známe, ale ne každý je dokáže dostatečně docenit. Sám jsem je třeba docenil až teď jako teenager. Pět pohádek se mi líbilo z celé knihy nejvíc a já bych vám o nich něco rád řekl:

1. Křesadlo - Je to delší příběh, ve kterém vystupují postavy jako voják,
čarodějnice a princezna. Pohádka je docela brutální a to tak, že voják
usekne čarodějnici hlavu a pak unese princeznu z hradu. Mně se ale
líbila.

2. Sněhová královna - Jedná se o soubor na sebe navazujících sedmi
pohádek, ve kterých jsou hlavní hrdinové malá holčička Gerda, její
kamarád Kaj a pochopitelně sněhová královna. Je to příběh o velkém
přátelství mezi Kajem a Gerdou, kde sněhová královna unese Kaje a
Gerda se jej snaží zachránit.

3. Hloupý Honza. Dnes již zlidovělá pohádka o hloupém Honzovi se
umístila na třetí příčku mého seznamu. Tuto pohádku jsem slyšel v
mnoha variantách a tato se mi líbila nejvíce. Když se nad touto
pohádkou zamyslím, tak mi Hloupý Honza nepřijde vůbec hloupý .

4. Uspávač - Jedná se o sérii sedmi mini pohádek pojmenovaných
podle dní v týdnu. Každou z pohádek vypráví takzvaný Uspávač a
myslím že pohádky vypráví opravdu dobře. Každá z pohádek je moc
pěkná a líbila se mi.

5. Princezna na hrášku - Klasická pohádka u které si člověk kolikrát
ani neuvědomí, jak je to krásná a humorná pohádka. Osobně jsem
nikdy nezažil Princeznu na hrášku nějak převyprávěnou, vždycky byla
stejně jako v originále. Tato pohádka se mi také velmi líbila.

Celá knížka má moc krásné ilustrace pana Trnky, které dotváří atmosféru u čtení, a opravdu se mi líbila dávám pět hvězdiček z pěti.

07.11.2021 5 z 5


Otrocká krása Otrocká krása Ilka Pacovská

Tuto sérii čtu již dlouhodobě a tento díl, musím uznat se mi asi líbil ze všech nejvíc, i když svádí krutý boj s pátým dílem. Hanka se v tomto díle dostane do větších problémů, než kdy jindy a není sama. Tentokrát se do problémů připletou všechny světové národy, které se snaží zbavit jediné věci. Světe třes se, lidmi to pouze začalo! Knize dávám čtyři hvězdičky z pěti. Pokud by šlo, tak dám spíše čtyři a půl hvězdičky, myslím si totiž že tato série má na víc, než tohle.

29.09.2021 4 z 5


Osada Havranů Osada Havranů Eduard Štorch

Tato kniha mě docela bavila. Sice je už dosti stará, a to dokonce tak moc, že jsem si ji půjčoval z knihovny mého dědy, ale dobrá! Jedná se o příběh z mladší doby kamenné, kde se ocitneme v osadě malého rodu, kde žije náš hlavní hrdina Havranpírko, který zažívá různá dobrodružství. Je to příjemné a rychlé čtení, podle mě by se hodilo, třeba na dlouhou cestu vlakem. Dávám čtyři hvězdičky z pěti.

25.07.2021 4 z 5