Rekrut 244

Rekrut 244 https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/500852/bmid_rekrut-244-caz-500852.png 4 28 12

Svět blízké budoucnosti trpí změnami klimatu, válkami a nekonečnými uprchlickými vlnami. Za vysokou zdí, která chrání starý kontinent od nebezpečného světa tam venku, se ale žije šťastně a pohodlně. Lidé v propojených urbánních zónách vědí, čeho se vyvarovat, vědí, jak žít zdravě, jak zacházet se svými emocemi. Jejich život řídí a chrání dokonale propracovaný Systém. Čtrnáctiletý Jony se v něm pohybuje jako doma. Jednoho dne je ale vybrán pro tajnou armádní misi. Má zaběhnout nový program na ochranu země. V každém systému se ale čas od času objeví nějaká trhlina... František Tichý začal román psát těsně před vypuknutím covidové pandemie. Otázky související se závislostí nových generací na digitálním světě, které si pokládal, náhle dostávaly nové, nečekané rozměry. Co znamená dokonalá kontrola a stálé připojení? Kde jsou hranice zodpovědnosti i svobody státu a jednotlivce? A kde je skutečné nebezpečí: v těch, kteří námi manipulují, nebo v nás samotných? Kniha završuje volnou trilogii pro dospívající čtenáře autora Františka Tichého s ilustracemi Stanislava Setinského: vyprávění z minulosti (Transport za věčnost), přítomnosti (Labyrint nedokončených setkání) a aktuální sci-fi příběh.... celý text

Přidat komentář

Miladad
27.12.2023 4 z 5

(SPOILER) Začalo mě to bavit až když Jony utekl z výcviku. Jinak tedy vize budoucnosti, které se asi nějak podvědomě bojíme. Systém, který ovládá vše včetně naší mysli. Silný mi přišlo zakazování tělesných dotyků. Na konceptu ale není nicmoc nového. Přesto jsem se do příběhu ponořila.

Bonda
31.10.2023 5 z 5

Autor dost střídmě pracuje s tělesností a i evokace konkrétních emocí je uměřená. Snad nechce, aby text nebo postava působily ukňouraně. Navíc zřejmě potřebuje předat hodně abstraktních konceptů, na které se soustředí. To mi při první četbě bránilo vytvořit si v představě reálnou hlavní postavu a vnímat svět jejíma očima. Četba tak byla plochá. Napodruhé se mi to podařilo více a kniha mě nadchla. Dotkla se mě hodnota svobody i přátelství. I sourozenecké vazby, přírody, statečnosti... Když jsem zjistila, jak autor tyhle hodnoty promítá i do své pedagogické profese, tak smekám klobouk. Je to ohromná práce.


PetraH.
07.10.2023 3 z 5

Aktuální téma velmi atraktivní, první třetina super, ale po příjezdu na základnu příběh na můj vkus ne vždycky drží pohromadě. Snahu aktualizovat jazyk teenagerů roku 2055 oceňuju, ale jen anglicismy to nespraví, bylo by potřeba zapracovat i na syntaxi a nepoužívat v přímé řeči slovní zásobu bližší autorově generaci (utkvělo mi zakletí "Fuck. Jauvajs.")

Ventimiglia
25.08.2023 4 z 5

Výborný rozjezd, který mě vysloveně vtáhl do děje. Aluze na Lowry a Orwella. Odevzdej se Systému, ten ví nejlépe, co potřebuješ; a když se budeš chtít Systému vymanit, stejně si tě najde a podmaní. Práce s jazykem (anglicismy v "počeštěné" podobě někdy působí úsměvně, ale mě se to jeví jako dobrý, i když místy ne zcela úspěšný pokus o jazykovou autenticitu mladých hrdinů z nedaleké budoucnosti). Narážky na gender - k zamyšlení. Role psychofarmak. - Poslední třetina mi přišla přetížený, překombinovaná, a tak jsem z četby trochu "utíkala". Super obálka se zrcadlovým efektem.

Zverak
23.07.2023 5 z 5

Když jsem tuto knihu četl, zděsil jsem se, jak málo stačí k tomu, aby se toto všechno stalo realitou, a že je to opravdu málo. Jinak se jedná o nadmíru podařenou knihu a nebál bych se ji zařadit i do top pěti nejlepších knih co jsem kdy četl. U žádné jiné knihy jsem nezažil, že by mě takto vtáhla do děje, opravdu to bylo jako v kině. Kniha má taky kupodivu nemalý počet zvratů, přičemž jde velmi dobře jistým způsobem předpovídat její děj. Prostě je to úžasná kniha, kterou hodnotím 6 hvězdičkami z pěti.

Kalip
09.07.2023 5 z 5

(SPOILER) Po delší době dávám 5 hvězdiček. Souhlasím s recenzemi, že příběh je trochu schematický (najdeme v něm odrazy Enderovy hry i Harryho Pottera), a také obsahuje předvídatelné pasáže (simulace × realita; setkání s Adnanem; sen). Přesto je to literárně velice vydařený kousek, který vzbuzuje hluboké emoce. Je milý i drsný zároveň. Jednotlivé kapitoly na mě byly dlouhé (nevím, jak to vnímají dospívající, kterým je kniha určená), nechtěla jsem je nechávat rozečtené. Akční pasáže jsou proložené klidnějšími, kde se čtenář může uvolnit, koncentrovat a přemýšlet nad poselstvím knihy. Trošku jsem se musela usmívat nad anglickými výrazy, které už dnes působí lehce zastarale. A co teprve v roce 2055? Taky některé detaily pokulhávaly a působily méně uvěřitelně: vojenské boty, které se rozpadnou během tří dnů; gumicuky pro přidělání nákladu na kolo; stádo krav v místě, kde není přístup k vodě ap. Ale to jsou jen detaily, nad kterými ráda přimhouřím obě oči. Čtení jsem si opravdu užila. Styl psaní mi sedl. Mám ráda příběhy, jejichž části do sebe přesně zapadají a na žádné okolnosti ani osudy postav autor nezapomene. Příběhy, které ve mně i po dočtení nějakou dobu doznívají.

kamibe
30.06.2023 4 z 5

Ráda jsem poznala učitele-ředitele, který píše romány pro děti. Toto je první jeho kniha, kterou čtu, a vidím, jak docela tvrdá dystopie to je. Velmi mě zaujala, jen na konci jsem vnímala, že může být leckterý čtenář poněkud zmaten, tak velmi se tam prolínají myšlenky různého druhu, že je těžké se v nich orientovat. Nicméně jsem se rozhodla přečíst ještě i některé další autorovy knihy.

Maraiser
28.05.2023 4 z 5

V těch duchovních částech díla, tj. ke konci, jsem se trochu ztrácel. Nic mi to neříkalo. Ale jinak se mi to líbilo moc.

nikola.rafaj
17.05.2023 4 z 5

Pro mě neskutečný počin, vrátil jsem se do klukovských let, kdy jsem hltal Ikarii a světové autory. Silný a poutavý příběh - až filmový - zachycený pohledem obyčejného kluka se všemi jeho touhami a pochybnostmi. Závěrečná část se tempem rozběhne až zběsile, jednou se k ní vrátím vše pochopit.

TerJac
13.04.2023 4 z 5

Pro českou literaturu vskutku nevídaný počin. Byla jsem dost překvapená. Jen veliká škoda že závěr příběhu nabral takové obrátky, které děj zvrhly do nekontrolovatelné překombinovanosti. Přiznám se, že jsem závěr příběhu měla problém pochopit, a byla jsem ráda když jsem knihu dočetla. Už při začátku čtení jsem měla strach, že se v ději ztratím, ale autorovi se dařilo udržet čtenáře skvěle v obraze. Ale jen do poslední třetiny, která byla opravdu na můj vkus silně chaotická. Dle mého názoru, podle toho, jak byl Systém vylíčen, byl konec pohádkový.

Nicméně musím říct že pro náctileté klučiny bude tohle určitě skvělý tip na příběh plný akce, technických vymožeností, blízké "mluvy" apod. Jsem ráda že trend této literatury s typickou dystopií došel i mezi české spisovatele a že to umí. Tohle téma je nám totiž čím dál bližší ... Bohužel.

poselpulnoci
06.03.2023 4 z 5

Třebaže je v nové knize Františka Tichého opět přítomen morální a etický apel, vštěpující čtenářům z řad mladé generace kýžené hodnoty či návyky, děje se tak v menší míře než dříve a edukativní stránka z románu tolik nevyčnívá. Naproti tomu výrazným a zdařile pojatým atributem se tu stává jazyk náctiletých hrdinů, hojně využívající zkratek, hovorových prvků či výpůjček z angličtiny, který ve výsledku působí nadmíru autenticky a zdařile ilustruje též zvolený časoprostor. Přičteme-li k tomu lehce schematickou, ale velmi napínavou zápletku, sympaticky tápajícího hlavního hrdinu, neobvykle propracované kulisy příběhu i čtenářsky vděčný žánr dystopie, představuje Rekrut 244 knihu, která by mohla zaujmout nejen cílovou skupinu 13+, ale i mnohé dospělé čtenáře.

Dadulina
11.11.2022 4 z 5

Velmi zajímavý počin. Nabízí to, co na českém trhu chybí - dobrodružství pro kluky, co má hlubší myšlenku. Trochu moderních technologií, dystopický nádech a specifický jazyk “mejbý” zajistí úspěch u dnešních “juniorů”.