zuzak82 zuzak82 komentáře u knih

☰ menu

Čepel čarodějky Čepel čarodějky A. K. Mulford

Lepší než první díl. Pořád však pro mě série nevybočuje z řady podobných knih, takže další díl už asi číst nebudu.

02.04.2024 3 z 5


Kráľovstvo podsvetia Kráľovstvo podsvetia Leshiana Višňovská

(SPOILER) Líbilo se mi to a těším se na další díl. Velmi silných 80%.
Trošku mi jen vadila přílišná naivita hrdinky Vivian. A taky to, že podle ní i Kasiana to měl krutý mafiánský svět, ale ona byla zcela nedostatečně hlídaná a skoro nepotrestána za svou neposlušnost. Ne že bych hrdince přála muka, ale tohle mě bilo do očí.

17.02.2024 4 z 5


Osud hněvu a plamene Osud hněvu a plamene K. A. Tucker

(SPOILER) Tohle bylo vážně dobré. Podle anotace to znělo jako další elfí romantasy. A on děj začne nejprve prologem z 18.toleti, pak skočí do současného New Yorku, aby se vzápětí přesunul do jiného světa, kde vládnou elfové a lidé jsou jejich otroci. Přidejte k tomu originální nápad, že hrdinka se probudí v těle princezny obviněné z vraždy rodičů jejího snoubence - prince Zandera. A může začít pořádna hate to love romantická linka...

04.02.2024


Prekliaty kráľ a krvavá koruna Prekliaty kráľ a krvavá koruna Carissa Broadbent

Pro mě velké zklamání. Na první díl to vůbec nemá.

02.02.2024 3 z 5


Ta druhá Belle Ta druhá Belle Whitney G. (p)

Opět další převyprávění klasické pohádky o krásce a zvířeti. A docela originální. Ale... chemie mezi hlavními postavami nic moc, děj někdy příliš zkratkovitý a celkově takový zapomenutelný průměr.

02.02.2024 3 z 5


Svadba na blind Svadba na blind Teagan Hunter

Tento díl byl lepší než první, mezi hlavní hrdiny to jiskřilo více. Pro mě však nevybočuje kniha z řady podobných.

20.01.2024 3 z 5


Darling Venom Darling Venom Parker S. Huntington

(SPOILER) Láska, zmar, deprese, pocit viny, snaha jít dál, vyrovnání se svým životem i ztrátou bližního. Rozhodně emocemi nabitá kniha. K tomu navíc romance a erotika

Asi do třetiny je ta kniha pro mě velmi silná. Bohužel postupem času mi začaly některé věci vadit (viz.níže, obsahuje spoilery), proto hodnotím jen 80%.

Můj zážitek z knihy snížilo několik věcí. Někdy jsem měla už pocit nadměrného počtu citátů nebo vět, které měli působit oduševnělé, na zamyšlení nebo emocionálně. Celá linka o plagiátorství byla jasná od začátku, ale trochu se vylučovala s chováním a reakcemi postav v minulosti. Někdy až rychle prozření a změna chování postav,které se předtím roky chovali zcela jinak.

04.01.2024 4 z 5


Štvrté krídlo Štvrté krídlo Rebecca Yarros

(SPOILER) Violet se měla stát na akademii písařkou, ale matka rozhodla jinak a přiřadila ji do kvadrantu uchazečů, kteří se mohou stát bojovými jezdci na dracích, pokud tedy přežijí vůbec první zkoušku, vybere si je drak a dojdou do dalšího ročníku bez toho, aby je někdo zapíchl, spálil na popel nebo sežral.
A Violet to má od první chvíle těžké, protože je malá, křehká a dobrosrdečná. Do toho si musí dávat pozor i na Xadena - velitele jejího křídla (něco jako jednotky), který ji nenávidí, protože je dcerou velitelky, která nechala popravit jeho otce za zradu. Dokáže Violet přežít, získat draka a ovládnout svou magii? A co když vše není tak, jak se na první pohled zdá?

Lásku, přátelství, zradu i obětování kombinuje tato kniha obratně.
Chemie mezi postavami je výborná, a to jak mezi Violet a Xadenem, draky, tak i ostatními postavami.
Jen ti záporaci jsou často až karikaturní. Snad kromě jedné postavy, která balancuje krásně má hraně a uvidíme, kam ji to dovede.

Oblíbené postavy - Violet, Xaden, draci, Liam.

Dala bych silných 80%.

22.12.2023 4 z 5


Princezna klamu Princezna klamu Danielle L. Jensen

Tohle mi nesedlo. Styl psaní mi přišel strohý, příliš rychlý, pádící vpřed a nechavajici za sebou všechny postavy. Ani atmosféra ostrovů, pouště nebo moře z knihy nebyla cítit. Je to příběh lásky, zrady i boje o moc, ale po emoční stránce to na mě bohužel vůbec nefungovalo.

14.12.2023 3 z 5


Pád a hnev Pád a hnev Jennifer L. Armentrout

(SPOILER) Tohle je eroticko-romantická fantasty, takže se připravte na spoustu žhavých detailně popsaných erotických scén. Chemie mezi Lis a Thornem byla od začátku výborná. A přestože se spousta motivů z jiných knih autorky opakuje, bavilo mě to. Takže jsem zvědavá na další díl.
Pokud Vám však erotické scény v knihách vadí, tak se téhle knize raději vyhněte obloukem.

09.12.2023 4 z 5


Padlý vládce nebes Padlý vládce nebes Denisa Janštová

(SPOILER) Dala bych lepších 70%.
Kniha je psaná ze dvou pohledů - princezny Erin a draka Nathana. Plus na konci překvapivě i jedna kapitola z pohledu další postavy.
Několik prvních kapitol je až příliš krátkých a děj skáče sem a tam. Jakmile ale princezna zdrhne z hradu a drak z vězení, tak se to zlepší, postavy dostanou více prostoru a hned se to lépe čte.
Podle mě by knize prospělo, kdyby se na začátku věnovalo trošku více vztahu princezny s bratrem nebo interakci mezi postavami. Někdy mi přišli některé vztahy nebo děj zkratkovitě popsané. Nevím, zda autorka škrtala, aby měla menší počet stran nebo to je její styl psaní. Ale podle mě má autorka potenciál a na konci knihy bych hned sáhla po pokračování, kdyby bylo...

Za mě palec nahoru.

29.11.2023 4 z 5


Zmija a krídla noci Zmija a krídla noci Carissa Broadbent

(SPOILER) Mám ráda knihy se silnou romantickou linkou, a tady to mezi hrdiny vážně jiskří. Neobvyklá v tomto žánru je linka s Vincentem, mužem který hrdinku vychoval jako otec od dětství, i když ona je člověk a on upíří vládce země.
Možná budete mít pocit, že podobný příběh už byl někde napsán, ale mě se to dobře četlo a bavilo.
Obsahuje sexuální scény a dost násilí a krve. Což však není překvapení, když se to odehrává ve světě upírů.

26.10.2023 4 z 5


Hraj o svůj osud Hraj o svůj osud Stella Tack

(SPOILER) Alice se stala součástí hry, kde dva králové hrají o život svých hráčů a ona může být žolíkem v téhle hře. Na čí stranu se rozhodne přidat, když zjistí, že vše není jen černé nebo bílé?
Kombinace YA romantiky a více krve a smrtí, než jste po prvních stránkách čekali. Jsem zvědavá na druhý díl.

20.10.2023 4 z 5


Pokrevní cejch Pokrevní cejch Tracy Deonn

(SPOILER) V tomto díle dostane více prostoru milostný trojúhelník, který má podle mě už od prvního dílu jednu hodně tupou stranu (Nicka). Nechápu, jak je možné, že mezi Bree a Selem to jiskří a má to spád. Ale už od začátku to vůbec nefunguje mezi Bree a Nickem (alespoň pro mě tedy).
Děj se mi zdál někdy zbytečně překombinovaný, někdy až moc dlouho zaměřený na vnitřní pocity Bree, ale celkově mě to bavilo a ráda si přečtu, jak se to bude dál vyvíjet.

10.09.2023 4 z 5


Jen mezi námi Jen mezi námi T. L. Swan

(SPOILER) Na začátku mi to připomínalo stylem vyprávění a humorem díl s Tristanem. Potom se to trošku zklidnilo, ale popichování mezi Hayden a Christopherem mě bavilo. Potom mi to najednou přišlo nic moc a vše se změnilo trochu ke konci. Přiznávám, že mi několikrát přišel Christo pěkně egoistický a to, co přišlo Hayden vtipné nebo normální, mě přišlo docela mimo. Někdy se choval fakt jak puberťák. Celkově bych hodnotila teda spiš 70%.
Musím však říct, že jako celek je tato série opravdu velmi povedená a příběhy všech bratrů jsou zajímavé. Nejlepší je podle mě druhý díl s Tristanem.

10.08.2023 3 z 5


Nezdolná Nezdolná Karen Lynch

(SPOILER) V poslední době další kniha vydaná v ČR (vedle Touhy od Tracy Wolff), která patří mezi YA romantická fantasty, kde jsou v hlavní roli upíří, vlkodlaci, polodémonní bojovníci, trollové a další fantasy lidi/zvířata. Příběh je dost akční, trochu romantický a dobře se četl.
Po přečtení jsem zjistila na Goodreads, že celá série má 7 dílů a vysoké hodnocení. První díl má hodnocení 4,29, což mi přijde hodně. Osobně bych dala prvnímu dílu tak 70%. Trochu mi vadilo opakování děje, již klasické nelogičnosti v chování postav a romantická linka jasná již od prvního řádku. Ale na druhou stranu mě to fakt bavilo, hrdinové mi přišli zajímaví a má to podle mě potenciál bavit dál. Pokud tedy máte rádi tento druh knih, určitě to zkuste.

18.07.2023 4 z 5


Třetí zahrada Třetí zahrada Sarah Parsley (p)

(SPOILER) Za mě zklamání, styl psaní mi přišel chladný a bez emocí, vůbec jsem jim ty vztahy a problémy nevěřila.

29.06.2023 2 z 5


Válka dvou královen Válka dvou královen Jennifer L. Armentrout

(SPOILER) Lepší než třetí díl, ale na první dva díly to nemá.
Od třetího dílu to působí, že nakladatel řekl autorce, ať to natahuje jak to jde, aby vydělal na úspěchu první knihy. A tak se tu setkáváme už po několikáté s vysvětlováním, že vše je vlastně jinak než to vypadalo.... až to vše působí všechno překombinovaně. Do toho se děj prolíná s další sérii, která už v čeština taky začíná vycházet.
Pořád se nemůžu zbavit pocitu jistě "ukecanosti"po celou dobu série, ale od třetího dílu úplně abnormálně, kdy postavy pořád říkají to stejné (stejně vtipy, narážky, věty), na vše přijdou tím, že jim "pravdu" někdo přímo řekne (jinak si asi sami nedokážou nic zjistit a dát dvě a dvě dohromady).

Když u nás vycházel první díl, psali, že je to podobné knihám od S. J. Maas. A to první dvě knihy vlastně byly. Ale jeden velký rozdíl je vidět čím dál více. S.J.Maas dle mého názoru umí psát dlouhé série (viz. Skleněný trůn, ACOTAR), protože děj jde vpřed, je přehledný, dává prostor vedlejším postavám, které se stanou často hlavními. Také recykluje určitě děje nebo charaktery, ale dělá to mnohem lépe než J.L.Armentrout.

Za mě tedy horších 60%.

20.05.2023 3 z 5


Osamělé srdce Osamělé srdce Mona Kasten

(SPOILER) Mona Kasten opět buduje postupně a pomalu vztah mezi Adamem (Beastem) a Rosie. Tentokrát máme pohledy obou hrdinů, což je určitě výhoda. Hodně dialogů se odehrává přes Instagram nebo mobily. Jsou dobře napsané, takže opravdu věříte vznikajícímu napětí a vztahu mezi nimi (určitě mnohem lepší než třeba v knize Drahý Aarone od M.Zapaty). Osobně mi však přišlo škoda, že je kniha rozdělané do dvou dílů. Podle mě by stačil jeden delší díl. Taky mi přišlo střídání jmen a přezdívek kluků z kapely ze začátku docela zmateční (už to tu někdo zmínil).

Po dlouhé době jsem fakt váhala nad hodnocením, protože se mi to líbilo, ale nebylo to nic, co by pro mě vybočovalo z řady. Od Mony mám pár knih, které jsem četla vícekrát a patří mezi mé oblíbené (Začít znovu, Cítit znovu), ale zbytek mi přišel už průměrný.
Hodnotila bych 70%.

09.05.2023 3 z 5


Odveta Odveta Michaela Brnková

(SPOILER) Pro mě nejslabší díl. Celý ten vztah na mě působil zvláštně. Nejprve byl plný touhy, možná lásky, pak bum a vše se otočilo. A od toho momentu to působilo na mě divně, všechny ty klasické milostné otočky (nenávidím ho, miluji ho, nesmím ho milovat.....), a z jeho strany taky obraty o 180 stupňů během několika stránek. Do toho zvláštní konec.
Prví epilog mě štval (tohle očividné pohrávání si nesnáším). Druhý epilog pak možná rozehrává další příběh? Kdo ví.... Pro mě po předchozích dílech zklamání.

13.04.2023 3 z 5