Zmija a krídla noci

Zmija a krídla noci https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/519702/bmid_zmija-a-kridla-noci-Sys-519702.jpg 4 251 64

Koruny Nyaxie série

1. díl >

Či už ide o človeka alebo upíra, pravidlá prežitia sú pre všetkých rovnaké: nikdy never, nikdy sa nevzdávaj a vždy, vždy si stráž svoje srdce. Oraya, adoptovaná ľudská dcéra upírskeho Kráľa temnoty, si vydobyla miesto vo svete, ktorý ju chce zabiť. Jej jedinou šancou stať sa niečím viac ako len korisťou, je vstúpiť do Kejari: legendárneho turnaja, ktorý organizuje samotná bohyňa smrti. Vyhrať však nebude vôbec jednoduché, pretože sa musí postaviť proti najkrutejším bojovníkom zo všetkých troch upírskych rodov. Ak chce Oraya prežiť, je nútená uzavrieť spojenectvo s tajomným rivalom. Lenže všetko na Raihnovi je nebezpečné. Je to nemilosrdný upír, efektívny zabijak, nepriateľ jej otca... a jej najväčšia konkurencia. Čo však Orayu desí najviac, je zvláštna príťažlivosť, ktorú k nemu cíti. No v Kejari nie je miesto pre súcit. Rozpúta sa vojna o Rod temnoty a zničí všetko, čo si Oraya doteraz myslela, že vie o svojom domove. A Raihn jej možno rozumie viac ako ktokoľvek iný. Ich prekvitajúca príťažlivosť by však mohla byť v kráľovstve, kde nič nie je smrteľnejšie ako láska, jej pádom. V boji na život a na smrť je srdce najzraniteľnejšie – víťaz však môže byť len jeden. Zmija a krídla noci je prvou knihou z novej série plnej temnej mágie, romantiky a krvilačných intríg, ktorá je ideálna pre fanúšikov kníh Z krvi a popola, Na dvore z tŕňov a ruží a Hry o život.... celý text

Literatura světová Fantasy Dívčí romány
Vydáno: , Motýľ
Originální název:

The Serpent and the Wings of Night , 2022


více info...

Přidat komentář

Julinka679
22.04.2024 1 z 5

(SPOILER) Bohužel další letošní zklamání... přitom nápad nebyl opět špatný... achjo :-/

Máme tu svět ve kterém jsou dva druhy upírů (Hiajové a Rishani - to počeštění tomu fakt neprospívá, pardon) a lidé (neskutečné že?!). Hlavní hrdinka Oraya je lidské dítě, které si adoptuje Hiajský král Vincent, takže holka vyrůstá mezi upíry a Vincent ji samozřejmě učí jak přežít a hlavně ji připravuje na Kejari, legendární turnaj. V tomto turnaji nachází spojenectví s rishanským upírem Raihnem, do kterého se nakonec zamiluje. Jo a Oraya vyhraje ten turnaj... ale to jste asi čekali ne...?

Začátek, kde je popsáno jak Vincent Orayu najde se mi líbil, nevím proč jsem si myslela, že knížka bude z obou pohledů, jak jejího tak i Vincentova, bohužel není. Možná kdyby tam byl i jeho pohled mohlo to být zajímavější.

Problémů s knížkou mám hned několik:
1) Oraya je nudná a naprosto tupá - co řekne Vincent je pomalu svaté; Vincent má vždycky pravdu; ona nemá vlastní názor, pouze papouškuje to, co jí nakecá Vincent; je popisována jako drsňačka, která na ulicích běžně zabíjí upíry a ani se při tom nezapotí... ale při první příležitosti v Kejari málem umře; skoro celý život žije u upírského dvora ale absolutně netuší co se tam děje nebo co její otec dělá; nehledě na to, že když proběhne povstání tak ona nemá o ničem ani ponětí; na věty typu "Vincent by tohle nikdy neudělal" nebo "to by mi Vincent řekl" apod. jsem už fakt alergická protože je to pořád dokola, takovou zabedněnost jsem už dlouho neviděla...

2) O tom začátku jsem se už zmiňovala - nebyl špatný ale kdyby tam nebyl tak to taky ničemu neuškodí; tahle událost je totiž v knížce popsána hned několikrát.

3) Máme tu dva "zvraty", schválně používám uvozovky protože jsem na to přišla hned na začátku.
První zvrat - Vincent je Orayin biologický otec... Vysvětlím: Už jsem říkala, že v tom světě jsou lidé, no tak lidé nemají magické schopnosti, Oraya ji má (a hlavně Vincent ji má); navíc ji Vincent "našel" (rozumějte zničil celou vesnici a "náhodou" se objevil) na území Rishanů, jeho nepřátel; Oraya mu celou dobu tvrdí, že chce najít svou rodinu... no až na to, že její rodina už jaksi není že, to je mi ale náhodička...

Druhý zvrat - Raihn je Rishanský dědic... Oraya sama zmíní, že tyhle drby kolují. Vincent je Riajský dědic (jediný dědic); má schopnost jménem Asteris (tu mimochodem nemá nikdo jiný) a teď dámy a pánové ZVRAT století Raihn tu schopnost má taky! Navíc to je Rishan... Jako myslíte, že to hlavní hrdince hned dojde? Samozřejmě, že ne... Když na konci Raihn zabije Vincenta a Oraya dostane dědické znamení tak je ze všeho vypleštěná a teprve jí to dojde.

4) Celý turnaj Kejari je napsán naprosto nudně... autorka popisuje co dělají soutěžící mezi zkouškami ale jelikož popisuje to samé pořád dokola tak mě to absolutně nezajímalo; ty zkoušky měly být drsné ale jsou popsány opět nudně a pouze na pár stranách, evidentně si to autorka chtěla ve svém seznamu odškrtnout jako splněno a šla dál...

Na knížku jsem se těšila, doufala jsem, že to bude obří pecka když o tom všichni tak básnili ale bohužel, za mě to je naprosto promarněný potenciál... Jak říkám kdyby knížka byla ještě z pohledu Vincenta nebo klidně i Raihna tak by možná byla zajímavější.

Za mě 1,5* a další díl si nechám ujít.

Etule
20.04.2024 4 z 5

(SPOILER) Tak tohle bylo zatím překvapení roku! Milé překvapení. Neměla jsem od knihy žádná očekávání, snažím se ho nemít u všeho, co je tak virální na sítích, páč z toho většinou kouká zklamání. Nicméně tady to tak naštěstí nedopadlo.
Bavil mě svět, bavily mě hlavní postavy, bavila mě romantická linka. V podstatě nemám úplně co vyčíst, pořád se něco dělo. Jiskřeníčko jiskření mě tady extrémně bavilo, Raihn byl naprosto skvělý a Oraya (kupodivu) nebyla úplně pitomá nanynka. Bála jsem se jak to autorka na konci udělá vzhledem k tomu, že vítěz může být jen jeden že... No měla jsem pár nápadu (protože to přirovnávali k Hunger games), ale ani jeden se nevyplnil. :D Naštěstí, asi.
Na konci mě kniha trošku ztratila, protože jsem si tak nějak domyslela (ale je pravda, že těsně před odhalením) jak je to vlastně s Raihnem, proto nemá plný počet, ale na další díl se stejně těším. Doufám, že bude stejně čtivý a neztratí svoje kouzlo. A že se Raihn ani Oraya nějak prudce neodchýlí od svých charakterů. :)


nofreeusernames
19.04.2024 4 z 5

Orayu si jako dítě vezme pod svá křídla upíří král (poté, co jí zmasakroval celou vesnici) a už od mala ji učí přežít ve světě, který ji chce sežrat (doslova). Její lidská schránka je prostě příliš křehká a upírům dost voní. Jasně, nabízí se přeměna, ale tu skoro nikdo nepřežije, takže se nakonec jako pravděpodobnější jeví vyhrát Kejari, klání, jehož vítězi splní bohyně smrti jedno přání. A Oraya si přeje stát se lovcem a přestat být kořistí, být rovnocennou dcerou svého adoptivního otce. Jenomže nejdřív musí zabít desítky upírů, kteří s ní do turnaje vstupují a kteří jsou mnohem silnější než ona. O to vychytralejší a lstivější musí být ona sama.

Vlastně je to takové upírské Hunger Games, které mi to připomínalo i v tom, jak není žádná volba v tomhle světě černobílá a nejste si teda jistí, na které straně je „dobro“. Ono vlastně žádné dobro možná ani není, možná je jen menší zlo. Obecně se tahle knížka s ničím nepáře (podobně jako třeba Nikdynoc), je krutá, hodně se v ní umírá, Oraya je trochu jako Mia ve smyslu, že si dost zažila a ví, že na slabost není místo. No a pak se do toho samozřejmě zamíchá hot romantika s Raihnem, proměněným badass upírem, se kterým dočasně uzavře spojenectví. Ta láska mezi nimi není vůbec naivní a snová, je to mnohem ostřejší, solidní hate to love, fakt to fungovalo parádně. Navíc je ústředním motivem hlavně v závěru, který byl krutě hustý a dost mě nalákal na další díl, protože ta dynamika je v té chvíli mezi nima skvěle nastavená.

Dynamické, krvavé, hot a top, jen už mě teda trochu otravují ty bichličky.

evineckY
16.04.2024 5 z 5

Svět nejsou jen květiny a sluníčko....

Pořád si říkám, že nesmím rozečíst sérii, dokud není celá!
Boje mezi - upíry, démony a bohy...
Oraya - neohrožená holka, která bojuje jako Rambo, pobije všechny upíry,
tak to mi fakt lezlo na nervy, i když se ukázalo, že je poloviční.
Raihn - Můj přítel. Můj nepřítel. Můj milenec. Můj věznitel. Král a otrok. Člověk a upír.
Jo !!!

Nenáviděl jsem upíry. A sedmdesát let jsem nenáviděl sám sebe, protože jsem se stal jedním z nich.“

Hatshepsut
13.04.2024 4 z 5

Lidská dívka Oraya byla jako dítě zachráněna mocným upírem Vincentem, který ji vychová a naučí přežít v nebezpečném světě krvežíznivých bytostí. Aby se stala silnější, zúčastní se turnaje Kejari, kde musí poměřit své nabyté schopnosti s dalšími nebezpečnými upíry. A pokud se jí podaří zvítězit, bude stále ještě člověkem? Originální upíří fantasy, plná temnoty a nebezpečí. Jsem napnutá, co si pro nás autorka připraví v dalších dílech. Hodnotila bych 4,5*.

Airelle
10.04.2024 5 z 5

(SPOILER) Od knihy jsem neměla žádná velká očekávání, přeci jen ten hype kolem ní je obrovský, a já jsem z takových knih vždy zklamaná.

Tentokrát jsem se vyhla i přečtení všech recenzí, abych si knihu přečetla s čistou hlavou, a musím říct, že to byla správná volba. Romantasy je žánr, který buď milujete nebo nenávidíte, také se buď povede a zůstane tam dostatečné množství fantasy prvků, a nebo nepovede a je to jen erotika s fantasy omáčkou.

Líbí se mi, když se v knize od začátku něco děje, což se tady povedlo na výbornou, rovnou nás autorka vtáhla do děje a celou dobu nepustila. Zajímavě pojala turnaj, kteří mnozí přirovnávali k Hunger games, což mi tedy nepřijde relevantní, vzhledem k tomu, že turnaj probíhá jinak a hlavně má několik částí. Víc mi to připomíná turnaje z mých oblíbených sérií jako je Skleněný trůn nebo Dvůr trnů a růží, k těmto sériím bych knihu přirovnala asi nejvíc, i když v nich nejsou upíři, ale jen vílí machové.

Hlavní hrdinka Oraya je lidská adoptovaná dcera upírského krále Vincenta, přijde Vám to spojení divné? Nebojte se, nejste v tom sami. Zúčastní se turnaje a po několika peripetiích uzavře spojenectví s upírem Raihnem, jenže se jedná o turnaj na život a na smrt, tak je jasné, že to nemůže vydržet napořád. Vše navíc zkomplikují city a politika.

Romantická linka je v příběhu velmi dobře zakomponovaná, rozhodně nikoho nemůže rušit a skvěle se tam hodí. Postavy nejsou černobílé, což příběhu přidává na napětí, protože nikdy nevíte, kdo na jaké straně stojí, ani jaká strana je ta správná.

Kniha je velmi čtivá, takže jsem jí přečetla během pár dní, až mi bylo líto, že už je konec. Navíc autorka závěr tak vybombila, že bych nejradši sáhla po pokračování, ale na to si ještě budu muset stejně jako všichni ostatní počkat.

Knihu doporučím všem milovníkům Sarah J.Maas, Holly Black, Jennifer L. Armentrout,... A víte co, prostě si to musíte přečíst.

Hodnocení: 4,5/5*

IG: @freya_zlaskykpribehum

M.C.SMITH
09.04.2024 4 z 5

Tato kniha mne velmi mile překvapila. Velmi zřídka se již najde kniha s upíry, jež je originální a tady se mi to zdá se povedlo.
Čtení jsem si užila, bylo to napínavé a a pro mne super.
Jsem zvědavá na pokračování, na které se velmi těším.

Mne se kniha líbila a mohu ji jen doporučit.
Pokud máte rádi upíry a chcete něco opravdu originálního, určitě této knize dejte šanci.

Thalin
09.04.2024 4 z 5

Po knížce jsem sáhla ze zvědavosti a protože jsem na ni často narážela v recenzích. Ale kromě toho, že to má být upířina, jsem vlastně neměla žádné informace a tudíž žádné očekávání.
Čekala jsem jen svižnou fantasy. A tu jsem dostala. Vhodit lidskou dívku vychovanou upíry mezi jiné krvelačné, aby bojovala v aréně, kde hrozí hlavně smrt, to je vcelku lákavý a zajímavý námět.

Při čtení jsem byla zvědavá, jak to autorka uchopí a jak si se vším Oraya poradí. Líbila se mi i hierarchie a přišlo mi to poměrně dobře vymyšlené, celá ta záležitost klanů, dědiců a nenávisti mezi sebou.
Charaktery mi připadaly dobře napsané a Oraya se mi jako hrdinka líbila. Měla svoje slabiny, což ji dělalo o to lidštější a nebyla to jen Mary sue, které se podaří hned vše, na co sáhne. I když pár takových momentů tam bylo, ale to je vcelku očekávatelné.
Asi jako jak se bude vyvíjet její vztah se spojenci a hlavně pak s Raihnem. Ten mě samotný až tak neohromil, ale pořád byl vcelku vtipný a akční scény s ním mě vážně bavily. Třeba Vincent mi přišel propracovanější a jeho postava mě opravdu bavila.
Ale jinak mě Oraya a Raihn docela bavili, i když se to samozřejmě nevyhnulo pár očekávatelným klišé. Konec a konečný vývoj situace jsem z části očekávala, z části mě to překvapilo. A tím líp, protože už mám podobných knih načtených tolik, že mám někdy pocit, že mě nemůže už nic překvapit. Ale tenhle obrat se mi líbil a jsem celkem zvědavá na pokračování.

JaneKatty
08.04.2024 2 z 5

Po knize jsem sáhla hlavně z důvodu, že na mě několik dní vyskakovala na instagramu. I proto jsem do ní šla s nějakým očekáváním, které ale kniha úplně nenaplnila. Příběh měl poměrně rychlí spád a svět je originálně vymyšlený. Ale jinak mě na knize nic moc nenadchlo. Nejvíce mě na knize zklamala romantická linka, která je taková neslaná nemastná. Čtivá byla kniha zejména v prvních dvouch třetinách, asi právě proto, že tam té romantiky nebylo příliš. Konec knihy mě zklamal.

martina1199
05.04.2024 3 z 5

Pokud hledáte lehčí čtení v žánru romantasy, tak by tato kniha mohla být pro vás to pravé ořechové. Příběh je velmi čtivý, děj rychle ubíhá. Dostanete upíry - ti přilákali mě, zvláště protože jsou okřídlení, aniž by se předtím museli změnit v netopýry - magii, spoustu krve a opravdu brutální bojové hry Kejari. Z příběhu je cítit, že se autorka jemně inspirovala Hunger Games - zvlášť co se turnaje Kejari týká - a později taky u Dvorů autorky S. Maas. Velmi silně je to poznat v jisté lechtivé scéně s křídly (kdo četl Dvory, možná z náznaku pochopí). I jména Oraya a Rhain mi trošku připomněla Feyre a Rhysanda. Konec byl překvapivý, jak si autorka určitě přála, především u Orayi. Přišlo mi to ale dost kostrbatě vykonstruované. Možná si přečtu další díl série, hlavně kvůli Jesmine, a protože si myslím, že Rhain dostane pořádně přes prsty (což mu přeju), ale nijak se do toho nepohrnu.

JaAnička
02.04.2024 5 z 5

Máte rádi Hunger games? A máte rádi krvežíznivé upíry? Tak v tom případě je tahle kniha přímo pro vás.

Já musím říct, že jsem spokojená. Děj byl svižný, rychlý a dobře (a adekvátně na poměry NA) drastický - sice dost předvídatelný, ale to nevadí...úplný konec mě donutil říct si: "och, už si na takto otevřené konce připadám stará" (ve smyslu: "fakt musím čekat minimálně půl roku na další díl?").
Zpracování upírství bylo zajímavě pojaté, vychází z klasických představách o upírech + moderní představa o vzrušení a chtíči během sání, které, přestože je to pro knihu cool, je vlastně strašně... zvláštní.
Prostředí, historie upírů a jejich schopností a jednotlivá králoství jsou pěkně popsané či nastíněné, Kejari taktéž
Trochu jsem se ztrácela v popisech a "funkcích" démonů, ale to není nic, co by se nedalo přehlédnout nebo přejít.

Hrdinka byla srandardně nepříjemná a drsná bad-ass girl, jejíž osud pomalu směřuje s totálně přesílené královně všeho. Raihn byl ze začátku zajímavý, ale postupem času u něj začaly padat takové ty hloupé hlášky jako "chci tě přivést k orgasmu" nebo "představoval jsem si jak se nade mnou kroutíš" apod. (prostě srandart současných knih). Ale i tak měl jako postava krásné momenty, které mě chytly za srdce a donutily se zamyslet nad obyčejnými maličkostmi...

No prostě a jednoduše...upíři prostě frčí... a když bojují o život, je to hot knížka, kterou stojí za to si přečíst.

Local_Bunny
02.04.2024 4 z 5

4.5*
-
Člověk v upířím světě, který musí přežít smrtelné hry (ano, další) a ideálně je vyhrát. Jo, já vím, klišé, ale poslouchejte jo.. Oraya si svoje místo zaslouží. Je vychovaná králem upírů, který ji brousil jako ostří meče. Nenechá si nic líbí a má jasný cíl - být lepší, než oni a zachovat si svojí lidskost. Je to pěkná mrška, o které každý pochybuje, ale ona se nenechá.
Od začátku jsem si klasicky myslela, že vím, co a jak, jenže ejhle. Příběh se začne docela brzy zamotávat a čtenář si říká 'co to jako je' a 'kde je moje pravda?' Tohle intrikování je vážně něco pro mě. Hrozně si čtení potom díky tomu užívám, když nemám nejmenší ponětí, co bude dál. Jo, máme zde pár typických šablon, které už jsme četli milionkrát, jenže mi to vlastně vůbec nevadilo.
Romantická linka jsou enemies a lovers, pro které já ŽIJU. Když je to teda dobře napsané. Což bylo! Úplně jsem cítila to napětí mezi Raihnem a Orayou, ale víte, co je úplně nejlepší? Že si dají na čas. Takže přimícháme trošku slow burn a skvělá linka je na světe. Takhle se to prosím dělá. Sice jsem z hlavního mužského hrdiny nebyla úplně odvařená, jelikož mi nějak nepadl do oka, ale hej, nemusím se zamilovat v každé knize, no ne?
Knize ale musím bohužel vytknout jednu věc, která mě hrozně mrzí. Děj se tak moc soustředí na hlavní hrdinku, že nám moc nepřinese informace o dalších věcech. Svět tady je skvělý, temný, zase jsou to upíři trošku jinak a já chtěla víc. I přes svojí délku ale dostaneme nejvíce z turnaje, což je za mě obrovská škoda. Ocenila bych další backstory i ohledně jiných postav, takhle jsme mohli opravdu poznat jen Orayu.
Každopádně se jedná o parádní kousek, který trošičku šlape na paty mému milovanému Kristoffovi. Takže šup sem s dalšími knihami!
-
spolupráce s Albatros Media

Veju007
01.04.2024 5 z 5

Upíři vládnou světu. A vládnou mu krutě, tady žádné Stmívání nečekejte!

Kniha čtena v rámci #spoluprace s @albatrosmedia .

Uff, tak tohle byla úžasná jízda. Autorka nezahálí a od první stránky vás vtáhne do krvavého příběhu, kde smilování rozhodně nečekejte. Znepřátelené druhy upírů lační po moci a lidé jsou na konci potravního řetězce.

Postavy jsou zajímavé, to, co dělají dává smysl a mají hloubku. Nejvíc mě vlastně bavil král Vincent, který osvojil Orayu. I když se může zdát, že jste takové charaktery už viděli v jiných příbězích, stejně si je zamilujete a bude trpět s nimi. Příběh je totiž nemilosrdný, krutý a brutální.
Spicy přišlo, ale bylo to snesitelné.

Prostě tohle chcete číst! Protože upíři jsou zpět a v plné síle! A brečela jsem!

Kate3003
01.04.2024 4 z 5

Když se mi kniha dostala do ruky měla jsem trochu obavu, že se děj s ohledem na počet stran bude docela táhnout. Protože 500 stran prostě svádí k tomu, že kniha bude plná popisů. V tomhle případě tomu, ale naštěstí tak nebylo.
Autorka nás nenechá ani rozkoukat a během chvilky s hlavní hrdinkou vpadneme do krvavého turnaje Kejari. Celý turnaj byl zajímavě zpracovaný, jeho jednotlivé části byli zajímavé a velmi dobře popsané. Trošku mě naopak mrzí, že jsme nedostali více informací o světě jako takovém.
Na začátku byl sice kratičký úvod k některým postavám a maličko z historie tohoto světa, ale rozhodně bych uvítala více informací. Na konci autorka dodala rejstřík, který jsem ocenila a něco málo mi také přiblížil.
Hlavní hrdinka mě bavila, protože svým způsobem jsme dostali silnou hrdinku typickou pro tento typ knih, ale pro své okolí je i tak vlastně nejslabším článkem. O to více se musí snažit a hlavně své činy velmi dobře promýšlet. Velmi mě bavila i její chemie s jejím upířím spojencem, jehož tajemný a sarkastický charakter mě opravdu zaujal.
Děj knihy skvěle ubíhá a já se většinu času nemohla odtrhnou, protože o zajímavé zvraty nebyla nouze. Knize se nevyhnulo pár naprosto klišé scén, ale ty mě spíše pobavily než že by mi v příběhu vadily. Závěrečný zvrat byl zajímavý a já jsem opravdu jakým směrem se bude vyvíjet další díl téhle dobře rozjeté série.
Za poskytnutí knihy k recenzi v rámci spolupráce velmi děkuji Albatros Media.

PetraKysova
01.04.2024 5 z 5

Ach áno, takéto knižky mám rada.
Veľmi zaujímavo vyskladaný svet upírov. Páčilo sa mi ako boli ukázané tie mocenské boje o trón a podobne.
Čo sa týkalo hlavnej hrdinky, celkom mi sadla, aj keď občas mi liezla na nervy ale inak super. Hlavný hrdina bol tiež super, ako zvádzal boj medzi aj je to môj nepriateľ ale aj nechcem aby bola mŕtva.
Úlohy v Kejari boli skvelé, aj keď asi jediná moja výtka je, že by neprežila dve noci. Bola najslabší článok, bola najzraniteľnejšia, bola by proste mŕtva. Ale chápem potom by nebol dej knihy že áno.
Kto bol dedič bolo jasné. Ale ten záver ma absolútne dostal. To som vôbec nečakala a bolo to bravúrne.
Veľmi som zvedavá na pokračovanie.

veronika4618
29.03.2024 4 z 5

Myslela jsem si, že mě v tomto žánru už nedokáže nic překvapit a šokující zápletky už dokážu celkem odhadnout - do přečtení této knihy.
Svět který nám autorka představila je velmi originální, nápad s upířími hladovými hrami je skvěle vymyšlený. Navíc nám je představena inteligentní hlavní hrdinka Oraya a tajemný Raihn, kterému stejně jako Oraya nevím, kdy věřit a kdy ne. Ani jeden nemá slitování se svými protivníky a to se mi na příběhu líbilo. Kniha se perfektně četla, pokud se člověk začne trochu ztrácet v magickém světě, na konci knihy je glosář.
Perfektní úvod do série, u které mám trochu strach, aby se nevydal stejným směrem, jako již spousty podobných romantasy, ale to uvidíme až u dalších dílů, každopádně první díl je originální a zaslouží si pozornost čtenářů.

Wajny
28.03.2024 5 z 5

Tohle byla pecka! Nevěřila jsem tomu, že je ještě možné vykouzlit něco originálního v oblasti upírské fantasy, a přece se to podařilo! Styl psaní je dokonalý, udržuje vaši pozornost od začátku do konce.

Autorka se s ničím nemazlí a po lehkém seznámení s postavami a prostředím, vás ihned vtáhne do děje. Celé pojetí turnaje bylo skvěle vykreslené, jednotlivé boje a soutěže jsou velmi detailně popsány, takže se neobejdeme bez krve (hodně krve). Intriky, spojenectví a tajemství jsou zde na denním pořádku. S každou další stránkou jsem byla nervóznější, co se stane dál.

Autorka vytvořila nový fantasy svět, plný všelijaké magie, znepřátelených upírských rodů a lidí, kteří jsou tak trochu do počtu. Jednotlivé prvky můžeme znát z jiných knih, ale vše dohromady nám utváří originální svět. Jen je škoda, že nebylo věnováno více prostoru popisu tak komplikovaného světa. Doufám, že se dozvíme více v dalším díle.

Oraya, sarkastická lidská princeznička s ostrými zuby, je prostě úžasná! Je drsná, a nebojí se vzít osud do vlastních rukou. Přitom však nepostrádá rozum, vše si promyslí a jen tak nikoho si nepustí k tělu. Kapitoly jsou doplněny o střípky z její minulosti, což nám ji přibližuje, ale pouze v minimálně míře. Raihn mě okamžitě zaujal – nebezpečný a přitažlivý – skvělá kombinace. Jeho citlivá stránka a obětavost mě dostala.

Romantická linka je skvělá! Prochází celou knihu – z hate to love se mění na něco víc. Líbí se mi, jak Oraya postupně spouští své bariéry. Nechybí slovní přestřelky a jiskření mezi Orayou a Raihnem a ani o erotické scény nejsme ochuzeni.

Bavil mě i vztah otce a dcery, jejich složitý vztah mě stále držel v napětí. Vincent je opravdu skvělou postavou - s morálně šedým charakterem.

Konec byl předvídatelný – když se stalo to, co se stalo, tak jsem si říkala, že to určitě bude takhle a ono opravdu bylo tak to mě lehce zamrzelo. Ale stejně to nemění nic na faktu, že ten příběh miluju a nemůže se dočkat dalšího dílu.

A jestli pořád váháte zda číst, tak řeknu jen dvě slova – okřídlení upíři.

KnihoMolka-_-
25.03.2024 5 z 5

Řekla bych to i hůř, ale:
No ty kráso.
Tahle kniha byla tak neskutečně nelítostná, tak neskutečně krutá a já si ji tak neskutečně moc oblíbila a tak neskutečně se mi líbila!
Kniha má ten dar, že čtete, čtete, ani vám to nepřijde, máte pocit, jako by jste přečetli 20 stran a přitom jich máte za sebou už 70. Chytne vás to, a vy prostě chcete a musíte číst dál. Od začátku se tam něco děje a já to miluju.
Ač nemusím tak velkou míru násilí, nedokážu si moc představit, že by to tady nebylo. Ten svět je tak skvěle vykreslený a tak propracovaný, že to bez krve ani nejde.
No a ten konec?! Jak je možné, že mě to roztříštilo na tolik kousků a mně se nechce skládat dohromady?
Dočetla jsem to teď a asi jen tak neusnu.
Abych to tak nějak shrnula, tuhle neskutečně nádhernou knihu chci opravdu moooooc doporučit všem, kterým nevadí násilí ani pikantní podrobnosti.... Přečtěte si to.

tasknihama
25.03.2024 4 z 5

Jak už bylo určitě řečeno - vítejte ve světě upírů a přidejte boj o život z Hunger Games. Je to plné bojů, krve a spicy scén.

Zaprvé jsem ráda, že kniha má mapu, i když je škoda jak město vyšlo přesně do předělu. S mapou souvisí celý svět knihy. Ten je tu opravdu dobře vypracovaný, je komplexní, jsou tu různé druhy stvořeních, magie a má historii.

Hlavní hrdinka je dost typická badass hrdinka, ale s tím, že má navíc opravdovou nevýhodu. V jejím příběhu se mi líbily občasné návraty do minulosti, takže se příběh skládal jako puzzle.

No a samozřejmě jako ve správné romantasy tu je, sice ne vílí, ale upíří okřídlený tajemný nepřítel. Upřímně mi dost připomínal členy Dvora noci.

Rozhodně se těším na pokračování.

Za knihu v rámci spolupráce s humbookblogeri děkuji humbook

TerryDee
24.03.2024 5 z 5

Musím říct, že tohle romatasy jsem si užila po všech stránkách. Autorčin styl mi neskutečně sedl, co se týká příběhu, tak i postav, které mi byly velmi sympatické. V této knize naleznete vše, co má mít dobrý příběh, a to napětí, akci, tajemno, souboje, lásku, chemii, jiskřivost a trochu toho humoru také neuškodí.

Hlavní hrdinka Oraya, je člověk a zároveň adoptivní dcera mocného upířího vládce Vincenta. Který ji připravuje na život mezi upíry a možná i na něco více. Protože život mezi upíry není pro člověka vůbec lehký. Nicméně Oraya je silná a odvážná, mnohdy odvážnější než kdejaký upír.

Rozhodne se, že se zúčastní turnaje Kejari, který se koná jednou za sto let na počest bohyně Nyaxia. Jenž vítězi splní jakýkoliv přání. Turnaj je rozdělen na několik částí, v nichž účastníci bojují na život a na smrt. Kdy vítěz může být pouze jeden.

Tady se seznamuje s upírem Raihnem. S kterým shodou okolností nakonec uzavře spojenectví. Při společném trénování a strávenem čase se postupně oba začnou sbližovat. A to tak, že jim na sobě začne záležet. Vzájemná chemie mezi Orayou a Raihnem je úžasná, pozvolná a hmatalená. Zkrátka tam cítíte to napětí, které jednou musí vybuchnout.

A pak přišel konec. To vám byl výbuch. A to ve velkém. A já potřebuji další díl a to nutně.

Hodnocení: 5/ 5

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji @endlessbibliophile z @humbook a @humbookblogeri #spoluprace #humbookblogeri