ZiPur ZiPur komentáře u knih

☰ menu

Hon na mrtvého Hon na mrtvého Tim Weaver

No, jak to říci, překvapivý závěr? Mne rozesmál ....

21.12.2023 1 z 5


Ztracené střípky Ztracené střípky Tim Weaver

Zdlouhavé, přitažené za vlasy, postavy a zápletky jako vybrakované (a prvoplánové) z psychologicko-naučných knih. Můj druhý pokus dát Weverovi šanci a také poslední.

21.12.2023 odpad!


A ty ses nevrátil… A ty ses nevrátil… Marceline Loridan-Ivens

Kdo píše knihy o holocaustu a přežití? Kdo cítí potřebu vše zachytit do slov? Většinou ti, kteří prošli, přežili a vytěžili pro sebe esenci, jak jít dál. Ale to nejsou jediní přeživší, mlčenlivá většina prošla, přežila a ..... (o vzpomínkách nikdy nemluvila). Tato knížka je hlasem jedné takové přeživší.

20.04.2023 5 z 5


Pod dekou Pod dekou Craig Thompson

Krásné poetické pasáže, některé pasáže méně uchopitelné a pochopitelné. Pasáže je to správné slovo, jako by příběhu chyběla spojující linka. Velmi jemné a výstižné zachycení sbližování zamilovaných, subtilní kresba.

20.04.2023 3 z 5


Vzpomínka na dědečka a jiné povídky z jižní Moravy Vzpomínka na dědečka a jiné povídky z jižní Moravy Ilse Tielsch

Asi do poloviny knihy jsem si říkala, že největší přednostní knihy jsou nádherné kresby a ilustrace. Povídky jsou někdy těžko zachytitelné, opravdu střípky vzpomínek, které ne vždy mají přesah pro toho, kdo v daném prostředí nežil. Někdy jsem si přišla jako nezvaný svědek vyprávění babičky pro malou vnučku či pravnučku na kolenech. Většina povídek je jaksi šedivá smutkem různých příčin a odstínů. Ke konci knihy je ale pár povídek, které "prolomí ledy" a jejichž poselství je tak silné, až zatrne.

16.03.2023 4 z 5


Rusovláska u cesty Rusovláska u cesty Anne Tyler

Kniha podobná Holubovi, v něčem i Panu Theodorovi Mudnstockovi, ale přesto vyzní do prázdna. Kniha se dobře četla, ale některé postavy byly jen náčrtem, a pro mne osobně zmatečné. Nerozuměla jsem ani zachycení Micacha, tak jak bylo vyjádřené na konci příběhu, protože jsem ho v průběhu knihy vnímala jinak. A závěr byl pro mne nesrozumitelný - osobně jsem měla dojem, že Micach byl vmanipulován do chování, které nebylo jeho vlastní. Čím se tak strašně provinil, že musel žádat o odpuštění? Katarze, která byla autorkou asi zamýšlena v závěru knihy, pro mne byla nepochopitelná a cítila jsem smutek s manipulovaným Micahem. Takže za mne osobně postavy nesrozumitelné a nevykreslené.

27.02.2023 2 z 5


Gladiátoři z táborů smrti Gladiátoři z táborů smrti Andrzej Fedorowicz

Kaleidoskop a mozaika lidských osudů, různé reakce na tentýž podnět - ano,všechny postavy spojuje boxerské umění - ale jinak jsou různí původem, životem před válkou i postojem a chováním v koncentráku. Kniha mne strhla, je to výborná sonda do psychologie. Neuvěřitelné příběhy, střípky, které se sbíhají do obrazců a opět rozpadají na jednotlivé samostatné dílky. Styl je až telegrafický,ale to jako by podtrhovalo předávaný obraz. Informace z knihy doplňují asi známější informace o táborech smrti a pomáhají tak vytvářet celek. Střípkovitý styl za mne osobně i odpovídá komplexnímu tématu táborů smrti - kolik lidských osudů se zde propojilo, ukončilo, navždy změnilo.Téma boxu a boxerů je jakýsi jednotící prvek,ale zároveň otevírá pochopení,jak různí lidé reagují na podobný podnět. Kde je hranice toho,co lze vydržet, kde je hranice toho,co jsem ochoten udělat, komu ublížit,abych sám přežil? Je opravdu možno se upsat ďáblu a ďáblem se nestat? Zároveň kniha jaksi mimoděk podává i informace o dalších aspektech dějin před a po druhé světové válce - situace v Polsku.

25.02.2023 5 z 5


Polistopad Polistopad Tomáš Miklica

Kdyby bylo možno knihu považovat za dystopii,asi by mé hodnocení bylo jiné,ale takto...nelze se zbavit dojmu, že autor vypsal své démony a zmatenou bouři duše....ze které běhá mráz po zádech. Nebo je to vše opravdu jen vyhrocený dystopický obraz dnešní doby?

25.02.2023 2 z 5


Zápisky o smutku Zápisky o smutku Chimamanda Ngozi Adichie

Není literatura i o tom vtáhnout druhého do světa, jak ho vidím já, o tom předat emoce, sdílet se a vypsat se.... Číst osobní zápisky, které jsou upřímné, živelné, místy nesrozumitelné je osvobozující. Podobně jako zápisky od Carla Lewise o úmrtí jeho ženy. Díky za každou knihu o/pro/skrze truchlení, která je autentická a umožní uvolnit emoce. Samozřejmě ne všem,ale žádná kniha nerezonuje se všemi....

22.02.2023 5 z 5


Mazel Mazel Akwaeke Emezi

Strhující popis vnitřního prožívání zátěžových situací. Řada úrovní, na kterých je možno knihu číst - vnímání světa introvertem/autistou; otázky dospívání; cesta zdravého vyjití z rodičovského domu a osamostatnění se; lidské chování je neměnné; sen o vybudování dokonalé společnosti je utopistický; andělé a Boží zásahy do našich životů; co opravdu znamená pomoci druhému a další a další ....

17.02.2023 5 z 5


Pastýřka Pastýřka Janet White

Je jedno, že si plníte sen a snažíte se uspět (a uspějete) v zaměstnání, kde dominují muži, je jedno, že v žádosti o své vysněné pracovní místo raději neuvádíte své křestní jméno, aby potenciální zaměstnavatel nepoznal, že jste žena a neodmítl Vás jen kvůli tomuto faktu. Je jedno, že celý Váš příběh je o tom, že světu a sobě dokazujete, že žena dokáže zvládnout to, co muž. Je to jedno, jakmile dojde na Vaši rodinu a Vaše děti, musíte mít syna a zkoušíte to tak dlouho až po řadě několika dcer a potratů přijde vytoužený syn, protože jinak sic.... "Kdy, Bože, kdy už konečně budu mít syna? Farma bez syna byla jako pole bez vody. "

16.02.2023 1 z 5


Dvojčata paní Karoliny Dvojčata paní Karoliny Ronald H. Balson

Nutno říci, že o druhé světové válce a holocaustu toho bylo napsáno již hodně. Kladem této knihy je popis každodenního života v ghettu, tedy věci, které často nejsou explicitně řečeny/vyprávěny, ale tvořily to podstatné, co vedlo k psychické a fyzické destrukci. Kniha je také psána velmi citlivě, nesoudí, prostě konstatuje. A přestože se nejedná o skutečný příběh, je podložena řadou svědectví a složena ze střípků skutečných příběhů. Hvězdička dolů za skutečnost, která pro mne trochu narušovala logiku děje - existenci samotné Karoliny, která je v centru příběhu, by bylo logické a velmi jednoduché ověřit již na kraji celého hledání a poskytla by jasný důkaz pro soudní jednání již na začátku. Samozřejmě, dějová linka soudního jednání a možného uvěznění by nebyla tak ostrá, ale byla by reálnější a logičtější (zvláště, když je tolikrát zdůrazňováno, že Liam je v práci vyšetřovatele špička ;) ).

07.02.2023 4 z 5


Přízrak v hrdle Přízrak v hrdle Doireann Ní Ghríofa

Snažila jsem se, ale nedočetla jsem.

07.02.2023 1 z 5


Svetr ze zbytků: Povídky o síle žít a odvaze vzdorovat osudu Svetr ze zbytků: Povídky o síle žít a odvaze vzdorovat osudu Milena Štráfeldová

Povídky v první části jsou výborné. V druhé a třetí části dobré a průměrné. Všechny jsou ale zastavením nad "náhodami" života a jeho během. Načrtávají a představují život v kostce několika stránek.

03.07.2022 4 z 5


Mischling Mischling Affinity Konar

První polovina, která zachycuje svět a propojení dvojčat je výborná. Druhá část se mi četla hůře, pro mne umělé dodávání symbolů/symbolických událostí a včleňování dovysvětlujících faktů a faktografických dat, které rozbíjí příběh, jakoby se autorka snažila do příběhu včlenit vše.

03.07.2022 2 z 5


Matka světla Matka světla Auður Ava Ólafsdóttir

Někdy kostrbaté, ale přečteno jedním dechem. Staré moudré ženy jsou prostě krásně podivuhodné.

03.07.2022 4 z 5


Moulin Rouge Moulin Rouge Pierre La Mure

Dobrá, ale tak smutná kniha o životě s postižením a touze najít lásku.

01.07.2022 5 z 5


Chasidské povídky z doby holokaustu Chasidské povídky z doby holokaustu Yaffa Eliach

Příběhy jsou vyprávěny téměř hovorovou řečí a některé jsou neupravené. Chasidské příběhy a vidění světa jsou jedinečné a podnětné, i když se někdy zdají šílené.

01.07.2022 5 z 5


Věčné noci Věčné noci Neil Gaiman

Bohužel mne na rozdíl od jiných knih tohoto autora nevtáhnulo do děje ani kreseb ... Atmosféra příběhu fungovala jen někdy.

06.05.2022 1 z 5


Tři jablka spadlá z nebe Tři jablka spadlá z nebe Narine Abgarjan

Nejdříve se děj pomalu rozebíhá, pak se postupně proplétá a konec mne nadchnul. Je to spíše meditativní čtení nabízející obrazy krajiny fyzické i krajiny duševního světa. Oslovila mne i jistá strohost či syrovost způsobu vyprávění, která pro mne ladí s horami a krajem vyprávění.

06.02.2022 4 z 5