Gladiátoři z táborů smrti

Gladiátoři z táborů smrti https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475889/bmid_gladiatori-z-taboru-smrti-CJs-475889.jpg 4 57 13

V Osvětimi zněl jen jeden zvuk stejně jako na svobodě. Byl to bouřící potlesk následující po vítězném zápase. V německých táborech smrti končili také sportovci, včetně legend světového boxu. Jako všichni vězni byli odsouzeni k pomalému umírání. Někteří z nich však v sobě i v tak extrémních podmínkách dokázali znovu nalézt sportovního ducha. Jako gladiátoři stanuli v táborovém ringu, aby zápasili – i se svými trýzniteli. Pro esesmany byly krvavé zápasy pouhým rozptýlením a kratochvilnou zábavou, ale pro ně to byl boj o důstojnost a čest všech vězňů. Skuteční sportovci, věrní zásadám fair play, za to nejednou zaplatili nejvyšší cenu. Jejich statečnost a odvaha však budily respekt i u táborových katů. JE TO PŘÍBĚH O HRDINNÝCH BOXERECH, SÍLE DUCHA A VÝJIMEČNÉ VŮLI BOJOVAT A ŽÍT.... celý text

Literatura světová Válečné Historické romány
Vydáno: , Kontrast
Originální název:

Gladiatorzy z obozów śmierci , 2020


více info...

Přidat komentář

Davidoff21
26.12.2023 4 z 5

Já jsem to nečekal. Někdy je to super příběh a někdy trochu né tak čtivé. Co je ale hrozé, že se to dělo. Na jednu stranu je to úžasné ale na druhou je to strašně smutné. Každopádně kdo rád studuje 2.světovou válku tak je to velmi zajímavý materiál.

michal9632
08.10.2023 5 z 5

Profesionální boxeři odsouzení k pouličním rvačkám v koncentračním táboře... Tvrdě dřeli v dolech, pracovali jako elektrikáři, truhláři, přesto neměli záruku přežití. Velice smutný příběh několika polských boxerů, kteří byli nucení zabíjet své kamarády v ringu. Většina z nich ztratila po válce a návratu z koncentračního tábora lásku k boxu a už se k němu nikdy nevrátili.


HockeyGirl
13.04.2023 3 z 5

Jiný pohled na válku a život v koncentračních táborech. Kniha popisuje v každé kapitole život a boxerskou kariéru daného muže a jak boxoval i v táboře smrti. Je to zajímavé čtení, není moc těžké a u každé kapitoly je navíc i fotka boxera, což aspoň umožňuje vědět, jak kdo vypadal, což je taky plus. Četla jsem i lepší příběhy, ale ani tento nebyl špatný.

Peta1607
30.03.2023 4 z 5

Velmi zajímavá kniha, která nám ukáže druhou světovou válku a koncentrační tábory zase z trochu jiného úhlu.

Mihal27
06.03.2023 5 z 5

Toto je niečo pre mňa, téma 2 svetová vojna je moje NAJ. Príbehy ludí ktorý sa dostali do koncentračných táborov a prežili. Rôzny ludia a rôzne príbehy niektoré boli štastné a niektoré bohžial smutné. Ludia vedie byť veľmi zlý. Plný počet dávam tomuto dielu.

"Podle měje box umění sebeobrany. Radši vyhrajuna body a budu mít situaci pod kontrolou, než aby se nechal knokautovať".

ZiPur
25.02.2023 5 z 5

Kaleidoskop a mozaika lidských osudů, různé reakce na tentýž podnět - ano,všechny postavy spojuje boxerské umění - ale jinak jsou různí původem, životem před válkou i postojem a chováním v koncentráku. Kniha mne strhla, je to výborná sonda do psychologie. Neuvěřitelné příběhy, střípky, které se sbíhají do obrazců a opět rozpadají na jednotlivé samostatné dílky. Styl je až telegrafický,ale to jako by podtrhovalo předávaný obraz. Informace z knihy doplňují asi známější informace o táborech smrti a pomáhají tak vytvářet celek. Střípkovitý styl za mne osobně i odpovídá komplexnímu tématu táborů smrti - kolik lidských osudů se zde propojilo, ukončilo, navždy změnilo.Téma boxu a boxerů je jakýsi jednotící prvek,ale zároveň otevírá pochopení,jak různí lidé reagují na podobný podnět. Kde je hranice toho,co lze vydržet, kde je hranice toho,co jsem ochoten udělat, komu ublížit,abych sám přežil? Je opravdu možno se upsat ďáblu a ďáblem se nestat? Zároveň kniha jaksi mimoděk podává i informace o dalších aspektech dějin před a po druhé světové válce - situace v Polsku.

Daduna
02.01.2023 2 z 5

Kniha pro mě, bohužel nebyla zajímavá. Musela jsem se nutit abych ji dočetla. Tato kniha určitě zaujme někoho, kdo se zajímá o box. Z knihy jsem nikoho neznala a občas mi připadalo, že se při vyprávění jedné osoby rozebírá i jiná osoba a už jsem byla zmatená.

hudralek
28.12.2022 5 z 5

Je to má první knížka z prostředí koncentračních táborů. Kniha se soustředí na příběhy boxerů, ale neméně je zde zastiženo prostředí a hrůzy, které se tam děly. Boxeři byli povětšinou dáni na lepší práce, dostávalo se jim více jídla a lepšího zacházení než ostatním vězňům. Ne všichni však přežili. Pro milovníky bojových sportů je tato kniha must have. Nejlepší pocit jsem asi měl, když tvrdý, sadistický nacista (jeden z kápů) dostal v ringu brutálně přes držku. U takových postav, kteří mlátí vězně, mučí je na různé způsoby a střílí z rozmaru do hlavy je to ryzí uspokojení.

JancaMia
05.12.2022 4 z 5

Knížka vyšla ve stejné době jako polský film který má podobný název, film byl strhující , kniha je neméně.Také mám dojem že o některých boxerech jsem četla v jiných knihách. Mám ji nachystanou jako vánoční dárek snad udělá radost.

marina4088
04.08.2022 3 z 5

Zajímám se o četbu z období druhé světové války, takže jsem po možnosti přečíst si tuhle knihu ráda sáhla.

A ze začátku mě opravdu bavilo ji číst. O box se sice nezajímám, ale o boxu v koncentračních táborech jsem ještě nečetla.

Prvních pár osobností bylo opravdu zajímavých, jenže mi jejich příběhy přišly trochu zkrácené. Rychlý start, pak koncentrační tábor a rychle napsaný konec - jak a kde zemřeli a kde nakonec žili.

Ne, že by další boxeři nebyli zajímavý, to vůbec neříkám, jen to pak začalo být hodně monotónní a člověku občas přišlo, že čte o tom samém a ke konci to utíkalo pomaleji. I když části, kdy se jejich osudy protnuli a pokaždé byly sepsané z jiného pohledu byly moc fajn.

Takže jo, jsem ráda, že jsem knihu přečetla, ale na toto tema jsou napsané i lepší knihy, které člověka opravdu celou dobu táhnou do děje.

Mudry
26.07.2022 4 z 5

Ačkoli zrovna nejsem fanouškem boxu, knihu jsem přečetla jedním dechem.

LusSyNDA
10.05.2022 5 z 5

Náhodou tato kniha byla super! Dívím se, že nedostala více pozornosti od čtenářů. Box není nijak můj oblíbený sport, ale bylo ohromně zajímavé, dočíst se o dalším úhlu pohledu na téma 2SV. Líbilo se mi i provedení knihy, každý boxer měl svoji kapitolu, která byla asi tak dostatečné dlouhá. Dokonce se někteří boxeři i prolnuli do kapitol jiných boxerů. Moc pěkná kniha, doporučuji

Ivushaak
09.04.2022 4 z 5

Nemám ráda box a přesto byla knížka poměrně čtivá. Líbilo se mi, že to bylo něco trošku jiného, jak klasické knihy na téma 2. sv. války. Je pravda, že jednotlivé příběhy byly více méně pořád o tom samém, ale naštěstí má kniha jen nějakých 270 stran.

Štítky knihy

koncentrační tábory box

Autorovy knížky

2021  74%Gladiátoři z táborů smrti

Kniha Gladiátoři z táborů smrti je v

Právě čtených2x
Přečtených83x
Čtenářské výzvě16x
Doporučených2x
Knihotéce182x
Chystám se číst90x
Chci si koupit17x
dalších seznamech1x