Zápisky o smutku

Zápisky o smutku https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487673/bmid_zapisky-o-smutku-wYq-487673.jpeg 4 50 13

Na smrt blízkých se nikdy nepřipravíme. Má však smysl se o to pokoušet. V roce 2020 náhle zemřel James Nwoye Adichie. Jeho nenadálá smrt zasáhla celou rodinu roztroušenou po světě, včetně jeho dcery a globální spisovatelské hvězdy Chimamandy Ngozi Adichieové. Ta chtěla vzdát svému otci hold, zavzpomínat s láskou na moudrého a starostlivého tatínka. A také vyjádřit soucit všem lidem, kteří v pandemickém roce zažili podobnou ztrátu a kteří se stejně jako ona museli vyrovnávat se zármutkem. Vznikl tak esej Zápisky o smutku, nejprve publikovaný v časopise The New Yorker, později rozšířený do knižní podoby, v níž Adichieová přemýšlí o pocitech, o nichž běžně přemýšlet nechceme.... celý text

Literatura světová Fejetony, eseje
Vydáno: , Host
Originální název:

Notes on Grief , 2021


více info...

Přidat komentář

jaroiva
05.11.2023 3 z 5

Chápu důvod, proč takovou knihu napsat, určitě to pomůže vyrovnat se se smrtí blízkého člověka.
Nechápu ale, proč takovou knihu vydávat a dokonce ještě překládat do jiných jazyků.

růžovámakrela
01.10.2023 3 z 5

Čekala jsem víc než jen záplavu útržkovitejch vzpomínek. Anotace láká spíš na popis vlastního procesu truchlení a sdílení zkušenosti. Ale i tak mě to neurazilo - dostala jsem uklidnění, že nejsem sama, koho zastihlo truchlení absolutně nepřipravenýho.


AlčaH
07.04.2023 3 z 5

Za mě byla tato kniha celkem zklamání. Ano, byly tam některé hezké myšlenky, které jsem si dokonce i zapsala - ale celkově to pro mě mělo nulovou přidanou hodnotu.

Autorka zavzpomínala na svého otce, jaký byl a co s ním zažila, věnovala se velmi konkrétním zážitkům a následně opravdu velmi stručně popsala pocity, které cítila, když ji navždy opustil. V jejím podání to na mě bohužel vůbec nezapůsobilo - když to porovnám například s Bílou knihou, která mě opravdu hluboce zasáhla.

Smutek a truchlení je samozřejmě velmi individuální záležitostí, takže v žádném případě nezpochybňuji autorčinu potřebu tuto knihu napsat a zpracovat si myšlenky tímto způsobem - a věřím, že spousty lidí se to opravdu dotkne. Na moji strunu to tentokrát nebrnklo.

lencin
15.03.2023 5 z 5

Velmi osobní výpověď mé oblíbené autorky. Doporučuji!

ZiPur
22.02.2023 5 z 5

Není literatura i o tom vtáhnout druhého do světa, jak ho vidím já, o tom předat emoce, sdílet se a vypsat se.... Číst osobní zápisky, které jsou upřímné, živelné, místy nesrozumitelné je osvobozující. Podobně jako zápisky od Carla Lewise o úmrtí jeho ženy. Díky za každou knihu o/pro/skrze truchlení, která je autentická a umožní uvolnit emoce. Samozřejmě ne všem,ale žádná kniha nerezonuje se všemi....

Lenka.Vílka
09.12.2022 5 z 5

Smutek je individuální proces, se kterým se každý vypořádává po svém. Podle svých možností. Někdo jenom brečí, někdo kope kolem sebe, někdo uvnitř ztratí naděj, někdo napíše knihu, někdo natočí desku. Je to hodně osobní. Každá kniha, která není napsaná jenom kvůli penězům, vždy do ní autor a do svých příběhů vždy otiskne sám sebe. A ten text je též osobní. Jenže podobné knihy jako je je právě Zápisky o smutku, jsou za mě trochu jiné, protože ne každý má tu odvahu napsat něco podobného o sobě. Snazší je psát takhle o druhých, byť s přidáním sebe samotného. A já opravdu nevidím nic špatného na tom, o co autorce šlo. Ona nepsala žádnou univerzální pravdu o smutku. Ani nepsala návod na to, jak se člověk lépe vypořádá se ztratou. Psala o sobě a svých vlastních pocitech a jak to vnímala. A to je na místě plně respektovat a nikdo nemůže říct ani slovo na to, co napsala a co cítila. Jenom s tím plout...

Děkuji za tuhle nádhernou knihu :)

Greenfingers
24.11.2022 5 z 5

Ztráta blízké osoby, natož milovaného otce, byla pro spisovatelku hlubokou ránou pro její psychické rozpoložení. Pokusila se s tím vyrovnat po svém: napsala esej o smutku a zoufalství, které prožívala. Současně si vybavila chvíle strávené v rodinném kruhu a s láskou zavzpomínala na otce, který byl pro ní nejenom laskavým a tolerantným rodičem,ale i morální autoritou.

Starmoon
08.11.2022 3 z 5

Z môjho pohľadu je v tomto prípade cisár nahý. Áno, Adichie píše skvele. Ale ak svoj talent zúročí v diele, ktoré by sa stručne dalo zhrnúť v štýle „môj ocko bol skvelý, nemal chyby, no teraz umrel, ja som smutná a hnevám sa na celý svet“, to sa mi zdá málo. Fajn, pár zaujímavých a univerzálnych myšlienok o smútku a trúchlení by sa tam našlo, inak to však bolo skôr terapeutické vypísanie sa, vydané zrejme pre to, kto je jeho autorka, nie pre toto dielko samotné. Niečo mi vraví, že ak by identické dostal vydavateľ od niekoho neznámeho, dnes by sme ho nečítali...

pakoshka
19.09.2022 4 z 5

Úlovek z novinek z knihovny a jsem moc ráda, že jsem po téhle ač útlé, tak velmi silné intimní zpovědi sáhla! Velmi citlivé vzpomínání na otce a vyrovnání se se smutkem, ale bez jediné kapky patosu!

memphisz
28.08.2022 3 z 5

Krátká intimní zpověď o pocitech zármutku a truchlení po smrti milovaného otce. Koronavirus očividně řadu lidí seznámil se smrtí a smrtelností a dost je tak překvapil. Ačkoliv Adichieové otec zemřel na něco jiného, zemřel v době lockdowna, což na propojení s takto globálně zažívanou strastí stačí. Adichieovou jeho smrt opravdu hodně zasáhla a pravděpodobně jí lze věřit, že ji zásadně změnila. Co je už ale z mého pohledu trochu za hranou, je tvrzení, že tři úmrtí osmdesátníků v jejich rodině během Covidu navždy onu rodinu změní a už nikdy nebude stejná. Jakoby předtím nikdo neumíral... Chápu ale, že každý truchlí po svém.

Knihy_nad_zlato
16.08.2022 4 z 5

Kdyby se mi tahle knížka nehodila do Čtenářské výzvy na Databázi knih, nikdy bych po ní nesáhla. Což by byla škoda. Jasně, není to něco, co bych běžně četla, ale jednou za čas nevadí vystoupit z komfortní zóny.
Příběh o žalu ze smrti blízké osoby. Kniha o pocitech, které nikdy nemám. Což znamená, že mi tahle knížka přiblížila, jak se ostatní v takové chvíli asi cítí. Obohacující.
Nevím, co víc k tomu říct, není tam pořádně děj, postavy, zápletky, o tom to není. Jenom o pocitech. A ty to popisuje dobře. A co já vím, možná se někdy pustím do další takové knížky. Nebo do další od téhle autorky.

blackoutzuzi
04.07.2022

Tohle byla tak osobní zpověď, až mám pocit, že mi ji z literárního - a vlastně ani z žádného jiného hlediska nepřísluší hodnotit. Nicméně, jak už můžete tušit, není to veselé čtení, je z toho cítit pochopitelně velmi silný smutek a zároveň láska k otci, který odešel nečekaně a až moc brzy..

Přečtete ji na jeden zátah, ale v hlavě vám zůstane dlouho. Na oddechové letní chvilky asi nic ideálního, ale na pochmurný podzim, kdy se chcete utápět v instantně depresivním čtení, tak to je značka ideál.

Pog
29.06.2022 5 z 5

Bolest nad ztrátou blízkého, která se objevuje na stránkách této útlé knížečky je přímo hmatatelná. Stejně tak intenzivně je ale cítit i láska, kterou autorka ke svému tatínkovi cítila. Pan Adichie byl jistě úžasný člověk...