Svetr ze zbytků: Povídky o síle žít a odvaze vzdorovat osudu

Svetr ze zbytků: Povídky o síle žít a odvaze vzdorovat osudu https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/393106/bmid_svetr-ze-zbytku-povidky-o-sile-zit--xyz-393106.jpeg 5 48 21

Co spojilo slavného pražského fotografa a mladou dívku, která právě přežila pochod smrti? Co způsobí pestrobarevný svetr desetiletého kluka, ze kterého jednou vyroste hrdina? A jaké vzpomínky vyvolal klavír, u něhož stále zlobí klapka spodní d? I to se dočtete v povídkové knize Mileny Štráfeldové. Po několika rozsáhlých románech se v ní autorka znovu vrací k naší nedávné historii, tentokrát však v podobě krátkých příběhů. Vystupují v nich skuteční lidé i fiktivní postavy, všechny ale spojuje jedno – každý po svém se brání nepřízni osudu, vzdoruje zlu a manipulacím a překonává své hendikepy. Je lhostejné, zda jde o oblíbeného kněze či žebráka na Karlově mostě, o známou divadelní kostymérku, geniálního šachistu, jemuž elektrický proud vypálil mozek, nebo o bezejmennou obtloustlou úřednici. Vždycky po nich chce život jediné – odvahu nedat se.... celý text

Přidat komentář

Jirinamac
11.02.2024 5 z 5

Osudy lidí jsou popsané na pár stránkách, ale vydají za tlusté bichle. Doporučuji.

Ristridin
02.01.2024 4 z 5

Zajímavé povídky o různých lidech, kteří napříč 20. stoletím prožívali různé starosti. Někdy se jedná o obyčejné existenciální problémy, jiné jsou spojeny právě s těžkou dobou - obě války, komunisti, . Na malém prostoru dokázala autorka správně vystihnout pocity i prostředí.
Četl jsem ale od ní už Krycí jméno Studentka, která vyšla později, a s tím se tato kniha nemůže srovnávat. Místy to až působilo, jako by se Štráfeldová těmito povídkami připravovala na svůj další román, který byl za mě perfektní.


eltondo
01.05.2023 3 z 5

Knihu jsem přečetl náhodně - autorku jsem předtím neznal. Povídky zajímavé a dojímavé, ale atmosféru vytvořit se nedaří. Vyprávění se doluje ze vzpomínek a vypráví se tak nějak jednoduše a rychle. To se dorovnává silou příběhů - zejména těch delších z první části knihy. Ohromný plus této knihy je to, že připomíná, kolik hnusu, hrůz a barbarství se vešlo do "moderního a vyspělého" 20. století. A další plus za to, že autorka drobně připomíná i "nepříjemné" pravdy: např. že židovští dozorci bývali krutější než ti němečtí, že čeští legionáři z první války byli vlastně dezertéři a svým způsobem zrádci atd.

ZiPur
03.07.2022 4 z 5

Povídky v první části jsou výborné. V druhé a třetí části dobré a průměrné. Všechny jsou ale zastavením nad "náhodami" života a jeho během. Načrtávají a představují život v kostce několika stránek.

hannina
13.12.2021 5 z 5

Příběhy o obyčejných lidech, jejich tíživých osudech. Ne všechny obsažené povídky měly maximální náboj, ale žádná nebyla nezajímavá či vyloženě slabá. A každá by se dala rozpracovat do románu. P. Štráfeldová vśak výborně ovládá i zkratku... a je tam všechno, děj, pocity, atmosféra..

iška
07.09.2021 4 z 5

Jak to již u knih povídek bývá, některé mě oslovily více, jiné méně. Ale ve výsledku jsem si moc dobře početla a našla mnoho podnětů k zamyšlení.

aralka
26.05.2021 4 z 5

Povídky nejsou zrovna můj šálek kávy, ale tyto mě opravdu oslovily.. napsáno jednoduše, ale při tom tíživě, bez příkras, na malém prostoru, ale o to naléhavěji...už tohle samo o sobě je umění... jednotlivé povídky mají zajímavé zápletky, jsou o tom, že život v žádném případě není spravedlivý a o tom, že jedno špatné rozhodnutí může změnit člověku celý život a nabrat naprosto jiný nečekaný směr... také je zde pár povídek, ve kterých vystupují skutečné osobnosti např. pan Sudek, jeho žákyně, která jeho tvorbu proslavila v Americe Soňa Bullaty nebo Jan Palach.. každá z povídek má něco do sebe, opravdu povedené!!

Kája95
05.03.2021 5 z 5

Moc hezké čtení, příběhy které jsou chvilkami smutné, veselé, naděje plné....
Kdyby každá povídka měla svou knihu určitě bych je chtěla číst.

Zuzana08
27.12.2020 4 z 5

Z některých příběhů mi šel mráz po zádech a určitě by si zasloužily větší rozvedení či by vyšly na samostatnou knihu.
Čtivé, k zamyšlení.

Annannas
03.12.2020 5 z 5

Tato kniha mě velmi oslovila, každá povídka byla velmi silným příběhem. Rozhodně doporučuji.

attila1
23.02.2020 5 z 5

Další knížka,která se stala mojí srdeční záležitostí. Úžasné povídky,krásně napsané. Zase jedna z mála knížek u které mi bylo líto, že jsem na konci.

kudrdlinka
23.02.2020 5 z 5

I když povídky nemám zrovna moc v oblibě, tak tahle knížka mě opravdu zaujala a některé příběhy jsem musela i chvíli vstřebávat. Nelehké osudy jednotlivých hrdinů v různých dobách ve mě vyvolaly spoustu emocí i otázek. Je to rozhodně knížka, která stojí za přečtení.

OnlyFour
16.02.2020 5 z 5

Knižku som si požičiavala námatkovo, autorka pre mňa neznáma, zaujal ma názov. A bolo to super. Poviedky zachytávajú osudy ľudí v rôznych udalostiach 20.storočia, ako ich to poznamenalo a podobne, strieda sa prítomnosť so spomienkami. Doporučujem.

ivanaci
11.01.2020 5 z 5

Musím souhlasit se všemi komentáři pode mnou, krásné čtení. Někdy plné smutku, ale stále je naděje. Určitě to není poslední kniha autorky co přečtu. Krásná čeština.

hanča34
27.10.2019 4 z 5

Milena Štráfeldová je má oblíbená autorka. Dovede výborně psát a mně to vždy chytí za srdce.

Rubyn
23.07.2019 5 z 5

Jsem moc rád, že jsem šáhl po této knize. Moc se mi líbila.

Márinka
05.03.2019 5 z 5

Je to síla. Temná síla. Při čtení za chvíli získáte pocit, že se snad už nikdy nedostanete na její Světlou stranu. A přesto v některých příbězích naleznete nepatrné jiskřičky. Jiskřičky odvahy, vzdoru, naděje, víry.

porcelainswan
05.02.2019 5 z 5

Kniha se mi dostala do rukou úplně náhodou a musím říct, že mě maximálně mile překvapila, vlastně i nadchla! Osudy hrdinů z různých epoch 20. století, osudy těžké, ale i úsměvné, příběhy neskutečně zajímavé. Výborně čtivě napsáno.

PetraN17
09.01.2019 5 z 5

Jsem moc ráda, že jsem vybírala podle obálky a dostala se tak k úžasné knížce....
Doporučuji !!

sadlo
08.01.2019

Milá paní Štráfeldová,
opět skvělá kniha. Skvělé náměty, skvělá čeština, Vaše vypravěčské umění je na jedničku!

Část díla

všech 13 částí díla

Kniha Svetr ze zbytků: Povídky o síle žít a odvaze vzdorovat osudu je v

Právě čtených2x
Přečtených58x
Čtenářské výzvě15x
Doporučených7x
Knihotéce42x
Chystám se číst39x
Chci si koupit8x