Rusovláska u cesty

Rusovláska u cesty https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/471041/bmid_rusovlaska-u-cesty-tlv-471041.png 3 108 36

Micah Mortimer je otrokem svých zvyků. Počítačový odborník na volné noze a správce bytového domu v Baltimoru vede stabilní a pevně ohraničený život a zdá se, že mu to tak vyhovuje. Jednoho dne se však jeho rutina rozpadne: Přítelkyně mu řekne, že se bude muset vystěhovat ze svého bytu, a u jeho dveří se objeví cizí teenager s tvrzením, že je jeho syn. Tato překvapení a způsob, jakým obrací Macahův pečlivě zorganizovaný život naruby, ho nenávratně změní.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Redhead By The Side Of The Road , 2020


více info...

Přidat komentář

DominaCZ
20.01.2024 1 z 5

Hvězda za přebal, jinak nuda.
Nic se tam neděje.

Kačkalka
26.12.2023 2 z 5

Kdyby se mi tato kniha nedostala do ruky, nic by se nestalo. Nevidím v tom nic úžasného. Prožijte pár běžných dní s hlavním hrdinou Micahem. Jediné co tam bylo pro mě zajímavé byla "návštěva" Brinka. Velmi velká oddychovka.


Alena_S
29.11.2023 4 z 5

Tak má to své světlé stránky. Ta rodinná večeře například (falešní hasiči lol).
Ale něco chybělo. Nejen, že mi Ove nasadil laťku moc vysoko. Horší bylo, že paní autorka vychází z dob, kdy čtyřicátník = dědeček - a je z toho postava, které je cca 40, ale chová se jako prototyp seniora, jen s chytrým telefonem v ruce. Navíc je to balvan, který by rád, kdyby se lidé v jeho okolí chovali jako počítače - buď mi dej jasnou chybovou hlášku, nebo ode mě nic nečekej.

zuzankac
10.07.2023 5 z 5

Dokonalost. Zábavné a lehké čtení, které má zároveň hloubku. Styl humoru je přesně můj šálek kávy. Konec dojemný. Nádhera.

broskev28
15.06.2023 4 z 5

Ann Tylerová, nic víc asi netřeba dodávat.
Pro ty, kdo nečetli žádnou její knihu, doporučuju komentáře bekule, Boboking, Clair16, Lucienka220, eva3992. Příběhy A.T. jsou zdánlivě o ničem, nedramatické, nekonfliktní, ale určitě ne hloupé a nezajímavé. Čtenáři se mohou domýšlet, čím Micah mohl být, kdyby . . . a proč je nyní tam, kde je, a zdali mu tento způsob života vyhovuje (a to platí nejen o hlavním hrdinovi).
Za mě třeba Lorna, ta mě vytáčela!
Takže já určitě doporučuju; minimálně název - který skvělá překladatelka Marcela Nejedlá určitě zcela záměrně nezměnila, i když to bývá v našich končinách zvykem - je dokonalý a v podstatě vystihuje celou knihu. Zážitkem pro mě byl třeba Micahův Bůh dopravy, jak už zmínili mnozí přede mnou. Ovšem hovory se zákazníky taky občas neměly chybu:

"Tak přijedete? Prosím! Jaká je vaše základní taxa?" ptala se a zase použila ten svůdný tón.
"Osmdesát babek."
"Osmdesát," zopakovala. "To zvládnu."
"Osmdesát babek jenom za to, že vkročím do domu, bez jakékoli záruky úspěch. Vlastně spíš zaručuju neúspěch."
"O to nejde," ujistila ho. "Mou prací je vyřizovat půjčky."
"Vyřizovat půjčky?"
"Ve First Unified Bank. Mám k dispozici obrovskou spoustu peněz."
"To tedy určitě máte."
"Když to bude nutné, můžu něco zpronevěřit."
To ho konečně rozesmálo. Zeptal se: "Jak daleko bydlíte?"

ZiPur
27.02.2023 2 z 5

Kniha podobná Holubovi, v něčem i Panu Theodorovi Mudnstockovi, ale přesto vyzní do prázdna. Kniha se dobře četla, ale některé postavy byly jen náčrtem, a pro mne osobně zmatečné. Nerozuměla jsem ani zachycení Micacha, tak jak bylo vyjádřené na konci příběhu, protože jsem ho v průběhu knihy vnímala jinak. A závěr byl pro mne nesrozumitelný - osobně jsem měla dojem, že Micach byl vmanipulován do chování, které nebylo jeho vlastní. Čím se tak strašně provinil, že musel žádat o odpuštění? Katarze, která byla autorkou asi zamýšlena v závěru knihy, pro mne byla nepochopitelná a cítila jsem smutek s manipulovaným Micahem. Takže za mne osobně postavy nesrozumitelné a nevykreslené.

kopeceli
25.02.2023 3 z 5

Kniha se čte velmi dobře. Přesto nemám na konci až tak dobrý pocit. Vůbec jsem nepochopila konec, čím Micah ženu přesvědčil. Možná jsem se jen špatně soustředila?

Parwana
27.12.2022 5 z 5

Pěkná a kvalitní oddechovka, přečtena cca za šest hodin čistého času. Po delší době obálka nelhala, postavy byly opravdu dobře vykresleny, Micaha jsem si zamilovala od prvních stránek a držela mu palce.

Janča1532
03.11.2022 5 z 5

Kniha se my moc líbila,dobře se četla,bavila mě.

Bája89
18.10.2022 2 z 5

I s odstupem času jsem z knihy spíše rozpačitá. Asi je to ten případ, kdy je mi krása onoho příběhu naprosto skryta.

Okřídlená li
21.08.2022 1 z 5

Už dlouho jsem u knihy takhle nenudila.

bekule
18.08.2022 5 z 5

Podobně jako "Běh času" pohodové poklidné čtení , dá se říct o ničem ale strašně krásně napsané, škoda že je tak krátká.Tylerová se blíží k tomu stát se mojí oblíbenou autorkou, opravdu moc pěkné počteníčko a koho by napadlo při pohledu na obálku že ta rusovláska u cesty je tam v celé své kráse?

iveta3689
05.08.2022 4 z 5

Minimální děj, ale překrásně napsaný. Hlavní hrdina je občas na politování, občas na proplesknutí, je uvěřitelný. Moc milé čtení.

Marcela52
05.08.2022 4 z 5

Knihy této autorky čtu moc ráda. Před lety mě zaujal její román Večeře v restauraci domov, takže jsem si ráda přečetla i tuto její nejnovější knihu. Autorčin empatický styl mě opět "dostal". Knihu jsem přečetla velmi rychle a ocenila dobrou znalost rodinného prostření, zejména velkých rodin, které se rády scházejí. Pobavila jsem se a také odreagovala od přehnaně sebevědomých a věčné utrápených postav, kterými se to v současné literatuře jen hemží. Doporučuji jako příjemné oddechové čtení, které můžete přibalit i do kufru na dovolenou.

Runinka
26.07.2022 4 z 5

Příjemná knížka na oddych. Zejména mě zaujal Bůh dopravy,to by bylo fajn,kdyby ho mělo víc lidí.

Kate3003
07.06.2022 2 z 5

Jedná se o milou knihu víceméně bez děje. Kniha má 160 stran s poměrně velkým písmem takže se jedná o takovou jednohubku na jedno odpoledne, která neurazí, ale nenadchne. Jde o takový běžný příběh ze života, kdy se hlavní hrdina snaží zjistit co dělá v osobním životě špatně a proč jeho vztahy nevychází dle jeho představ. Nečekejte od knihy žádnou akci nebo závažné dějové zvraty jedná se o milý a jednoduchý příběh, který drží dobře napsané dialogy. Bohužel příběh jako takový je snadno zapomenutelný, přesto čas strávený s touto knihou považuji za příjemných pár hodin s milou knihou.

micha-ella
08.03.2022 4 z 5

Jednoduchý příběh, ve kterém nenajdete žádného zločince ani thrillerovou akci, řeší jen vztahy mezi lidmi. Pohodová, uklidňující a milá knížka.

Arkagas
20.02.2022 3 z 5

román, který dokazuje, že pro příjemné a vcelku kvalitní dílko nemusí mít kniha 600 stran, ale bohatě stačí 168 - navíc velkým fontem a s poměrně velkými odstupy kapitol.
Micah je ve svých 44 letech takový trošku outsider, který si žije ve své denní rutině, má tři roky přítelkyni, kterou má sice rád, ale nějak jí to neumí dát najevo. Navíc je puntičkář a najednou sleduje v životě drama jedné rodiny, ve kterém se ocitl vlastně úplně neplánovaně a aniž by s tím měl něco společného.
Román, který dokazuje, že i obyčejný život obyčejných lidí je někdy pěkně zamotaný a že se můžete ocitnout ani nevíte jak ve střetu svých emocí.
Tahle kniha je rozhodně jednohubkou na jedno odpoledne, přesto mi přišla velmi milá a lidská. Žádný waw efekt, který by mě donutil číst knihu znovu se sice nekonal, ale příjemné chvíle jsem s ní strávila.
Moje hodnocení: 7/10

Buchtičkajani
20.02.2022 2 z 5

Zajímavá obálka, ale to je vše. Přečetla jsem ji, ale už teď nevím o čem byla. Nic se tam nedělo, nestalo...

Sidonia
23.01.2022 2 z 5

Dobře se četlo. Zajímavě popsaná naprosto nezajímavá hlavní postava - Micah. žije obyčejný, jednotvárný život, ale něco na něm bylo sympatické a uklidňující. Byl hodný a laskavý. Pěkně napsáno.