zelena_zabicka zelena_zabicka komentáře u knih

☰ menu

Co přináší řeka Co přináší řeka Nancy Cato

Příběh je čtivý, ale je to taková telenovela. Postavy tam přicházejí, mizí, někdo zanechá jen mělký otisk, jen několik se jich propíše až do závěru. Je to takové jako život sám – zvolna plynoucí. Až příliš veliká pozornost je věnovaná mnoha událostem, zážitkům a lidem, kteří na děj jako takový nemají v podstatě žádný vliv. Kdyby byla kniha kratší, trochu okleštěná od přílišných popisů nepodstatných detailů, asi bych si příběh užila mnohem lépe. Hezká oddechovka.

04.03.2024 3 z 5


Hledání přítomného okamžiku Hledání přítomného okamžiku Ruth Ozeki

Námět zajímavý, ale vadilo mi, že téměř celý příběh udržuje čtenáře v jedné emoční rovině = všechno je tam špatně, zlé, smutné, jedno náročné téma střídá druhé. To se trochu změní v závěru, ale zase ten závěr samotný jako je jakoby bez pointy, nanejvýš vyšuměný do naděje. Chybí mi tam gradace příběhu. Linie Ruth tam byla příliš v širokém záběru a spíše taková vata.

04.03.2024 2 z 5


Kolčava Kolčava Eva Francová

Moc se mi libilo vykresleni atmosfery, nalad, vsech tech vjemu...,ktere dane pribehy provazely, ale ten ustredni dej byl vzdy takovy cernobily, rychle vyreseny, mnoho naznacenych moznych rozvijejicich prvku nakonec casto vubec "nevytezeno"...Ale kazdopadne je to uplne jina kniha, navic plna osobitosti skvele pani Francove.

24.01.2024 3 z 5


Hvězdy na cestě Hvězdy na cestě Karin Krajčo Babinská

Jako fakt pěkný! :-) A náramně čtivé. Není to žadný veleliterární kus, ale krásně napsaná oddychovka. Určitě se pustím do dalších knih této autorky, ke které jsem, přiznám se, přistupovala poněkud s předsudky.

05.01.2024 4 z 5


Vlci Vlci Nicholas Evans

Evans psát umí, o tom žádná. I tato kniha má originální námět usazený navíc do nádherné přírody. Kdysi jsem jí dala plný počet, teď, když jsem se k ní po letech vrátila, jsem svoje nadšení již trochu usměrnila, ale pořád stojí za to po ní sáhnout.

03.01.2024 3 z 5


Palomino Palomino Danielle Steel

Četla jsem kdysi jako holka. Teď jsem ji objevila vyřazenou v knihobudce a ráda jí dám trvalé místo ve své knihovně: krásná červená knihovna, oddychovka, ale moc hezká.

03.01.2024 4 z 5


Les - Návod k použití Les - Návod k použití Peter Wohlleben

A tak jako jó, nóó. Neurazí, nenadchne. Vadily mi odstavce věnované úplným banalitám (jak si očistit boty, sešlápnou ostružiní apod.), ale zase to bylo vyváženo i zajímavými informacemi. Z knihy je však, že autor les miluje a že je odborníkem, který má tyto knihy jako jakési osobní poslání vůči laické veřejnosti (= šířit lásku k přírodě), za to hvězda navíc.

03.01.2024 3 z 5


Oko světa Oko světa Robert Jordan (p)

Též mě neoslovilo. Námět super, nápadnou podobnost s Pánem prstenů bych překousla, ale celé je to nevytěžené – dramatické scény rychle odbyté bez možnosti si je prožít. O to víc prostoru je však věnováno „vatě“. Vadila mi jakási nuda v pořád se opakujících nebezpečných situacích (Temní a jejich pochopové a vstupy Pána stínů), ze kterého hrdinové utekli v podstatě vždy stejně (posekali, co se dá a utekli). V sáze pokračovat nebudu.

03.01.2024 2 z 5


Zahradní design - Odborná příručka pro laiky i profesionály Zahradní design - Odborná příručka pro laiky i profesionály Rosemary Alexander

Dlouho jsem po teto knize pasla,neb je beznadejne vyprodana,kdyz ke me skrze antikvariat konecen prisla, mam pocit, lehkeho zklamani.Je nadherna, plna fotek, nacrtu...Ale ty pro me nejdulezitejsi obrazky=skutecne plany skutecnych zahrad byly tak male,ze necitelne. Je jinak obrovske mnozstvi teorie (vc.velmi podrobnych pasazich venovanych kresbe tuzkou pres pauzaky a tak), navic usazeno do britskych realii a vkusu. Hodne zde uvedenych principu se ucime i na skole,kde zahr.design studuju = pro me overeninjejich spravnosti,ale po precteni z vas zahradnik rozhodne nebude.Uvitala bych mnohem.vic praktickych/opravdovych ukazek reseni ruznych prostoru.Osobne si myslim,ze je kniha precenovana a mozna,ze ji pustim i dal do sveta...

01.04.2023 3 z 5


Zahrada Zahrada Petra Dvořáková

Pribeh, ktery donuti premyslet a alespon zkusit pochopit, co je v nasi spolecnisti vnimano jako odporne, zavrzenihodne, nebezpecne...Nikdy me nenapadlo zabyvat se myslenkou,ze tihle lidi za to mozna nemuzou uplne stejne jako jini za jine (akceptovatelnejsi) "orientace"...a jak nestastni mohou byt, kdyz si to na plne care o sobe uvedomi....Zajimavy byl i pohled "pod poklicku" cirkve a postu kneze.

01.04.2023 5 z 5


Přírodní zahrada Přírodní zahrada Norbert Kleinz

Zajimavy zdroj pro ty,kteri chteji zahradu opravdu prirodni ve smyslu i s pouzitim divokych rostlin, ktete nachazime v prirode. Na m uz je tento pritup asi az prilis "ortodoxni", myslim,ze zahradu vlidnou k prirode lze vytvorit i z kultivatu.Zalezi na uhlu pohledu.

27.12.2022 2 z 5


Bytosti přírody Bytosti přírody Margot Ruis

Kniha mě neoslovila, pravidelně jsem při její četbě usínala. Je to v podstatě výčet růzých druhů jemnohmotmých bytostí, jejich vzhledu, zp. života, významu... protkaný ekologickými apely. Tešila jsem se na zážitek harmonie propojení s těmito jinými světy, na chuť tyto kontakty ještě víc navazovat, posilovat...Ale moje pocity z knihy jsou spíše opačné. Dočetla jsem ji poctivě do půlky, pak už jen dolistovala. Dám ji do knihobudky, snad najde svého spokojenějšiho čtenáře.

17.12.2022 1 z 5


Architektura moderních zahrad Architektura moderních zahrad Jana Stejskalová

Opravdu spis ucebnice a na Zahradnni a krajinne tborbe v Melniku se z ni ucime, ale ty prehledy vzadu jsou dobre. Asi bych uvitala napr. vic 3D vizualizaci, fotek zrealizovanych projektu. Takhle to bylo misty takove suche, obecne...

04.12.2022 3 z 5


Kéž bys byl tady Kéž bys byl tady Rita Mae Brown

Tak půlku knihy jsem zvažovala, že ji odložím: plytký děj, neschopnost orientace se mezi postavami, jejich celkova nesympatočnost... Pak se to sice rozjelo, ale do detektivky, kde s napětím hltáte každou větu, to má hodně daleko. Závěrečné rozuzlení je předvídatelné a strašně málo propracované-prostě si to těžko pořádně vychutnáte. Taková oddechovka. Zvířecí hrdinové do jinak celkem povrchního děje vnášejí alespoň vtip.

23.08.2022 2 z 5


Od semínka v prach Od semínka v prach Marc Hamer

Uklidnujici kniha, ktera vam umozni rozjimat,zastavit se,potesit se z obycejnych veci...Avsak vzhledem ke sve spise lyricnosti by mi vic vyhovovalo, kdyby byla min.o 1/3 kratsi. Pak uz zacnete touzit zase po deji, napeti ... A na konci uleva,ze uz to mate precteno. Tim ji vsak nikterak neshazuji, spis konstatuji, ze je skoda, ze neni kratsi.

30.07.2022 3 z 5


Zahrada Zahrada Jiří Mareček

Ve své době určitě výjimečná kniha... Dnes asi již v některých směrech překonaná (alespoň co se zahradního designu týče), ale jsou v ní dobře popsány a vysvětleny nesmrtelné zákonitosti estetiky, zahradních kompozic.. Zajímavé jsou i kapitolky věnované historii. Máme ji na VOŠ Mělník doporučenou jako učebnici a jako učebnice je dobrá i v dnešních dnech

03.04.2022


Láska online Láska online Penelope Ward

a já si to užila :-) Dostala jsem přesně to, na co jsem v daný okamžik měla náladu: romantiku podbarvenou sexem a erotikou, originální i když jednoduchý a vcelku předvídatelný děj... Dobrá oddychovka ;-)

03.04.2022 3 z 5


Krizová kuchařka ze Svatojánu Krizová kuchařka ze Svatojánu Eva Francová

stejně jako ostatní svatojánské kuchařky i tato je z jednoduchých surovin, s rychlou přípravou, nápaditých kombinací. Chci vyzkoušet i některé návody na další přípravky, které v této kuchařce jsou... Také cením to, že se paní Eva nesnaží nacpat do knihy maximum, ale že vybírá to, co jí se osvědčilo, nedává tam notoricky známé a všude opisované věci, že jsou to přípravky z dostupných ingrediencí... Ale trochu mi tu chybí ty krásné beletristické vsuvky, které miluji na jiných autorčiných knihách - tady jsou "pouhé" citáty. Snad proto dávám této kuchařce jen 4 hvězdičky.

28.01.2022 4 z 5


Zahradničení bez rytí Zahradničení bez rytí Charles Dowding

Tak tento zahradní bestseller mě spíše zklamal. Ta metoda bez rytí je výborná, sama mám na zahradě takto 3 záhony také založené, ale popisoval ji už třeba i Jaroslav Svoboda. Zde je dovedena do větších podrobností... Nutno však poznamenat, že se tomu věnuje pouze jedna kapitola z celé knihy. Většina knihy je věnovaná receptům na vaření, kosmetické přípravky, uskladňovaní,... Je to taková zahradnická všehochuť, což nemám ráda. Navíc mi vadí toto častokráte využívané propojení zahradničení + vaření (mám pocit, že ty knihy jsou takto spíše nastavované). Dosti rozpracované je tam i pěstování různých druhů zeleniny, avšak myslím, že mnohem lepší je si vzít k ruce českého autora píšícím o českých běžně pěstovaných rostlinách a kultivarech, v českém klimatu... Dobrých českých knih je také dost. Jinak vizuálně je velmi hezká - plná krásných fotek pořízených přímo autory (né fotobanky) - což velmi oceňuji.

28.01.2022 2 z 5


Divočina v zahradě: Inspirace pro přírodní zahradničení Divočina v zahradě: Inspirace pro přírodní zahradničení Dave Goulson

Kniha ačkoli psána akademikem a uznávaným odborníkem je až překvapivě čtivá, psaná lehce vtipně, zajímavě... Nejde o žádná suchopárná data, která po chvíli začnou unavovat, ale o mnoho vlastních zážitků, pozorování, zkoumání... no, a ta " statistická data", která tam jsou samozřejmě taky vkládána, jsou často fascinující... Na druhou stranu dávám "pouhé" tři hvězdičky spíš proto, že toho hmyzu je tam přece jen už opravdu dost a ke konci už jsem to chtěla prostě dočíst... Naštěstí na konci jsou kapitolky věnované i přírodnímu zahradničení jako takovému.

28.01.2022 3 z 5