Divočina v zahradě: Inspirace pro přírodní zahradničení

Divočina v zahradě: Inspirace pro přírodní zahradničení https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/461420/mid_divocina-v-zahrade-inspirace-pro-pr-3u9-461420.jpg 4 30 7

Divokou přírodu máme přímo pod nosem - v zahradách a parcích, v mezerách v chodníku a v zemi pod svýma nohama. Dave Goulson nahlíží do kompostu, vrtá se v hlíně a noří se do zahradního jezírka. Zaníceně vysvětluje, jak jsou naše životy a osud celého lidstva neoddělitelně propojené se životy škvorů, včel, zlatooček a pestřenek, nedoceňovaných hrdinů přírodního světa. Zásadní kniha pro každého, kdo má zahradu a není mu lhostejná naše planeta. „Vynikající průvodce ekologickým zahradničením.” - Guardian... celý text

Hobby Zahrada Ekologie, živ. prostředí
Vydáno: , Kazda
Originální název:

The Garden Jungle , 2019


více info...

Přidat komentář

Zdenkacheca
25.04.2023 5 z 5

Velmi ctiva kniha, ktera poskytuje spoustu zajimavych informaci o vsemoznych obyvatelich vasi zahrady. Musim rict, ze poskytuje plno temat k zamysleni. Az budu planovat svou zahradu, urcite bude divoka aby neladila jen oku, ale poskytovala domov a ochranu pro ruzny hmyz, ptaky

Rawen616
02.12.2022 5 z 5

Velice sympatická kniha napsaná s typickým britským humorem. Autor se nesnaží za každou cenu působit jako aktivista ale naopak vás svým nadšením pro všemožné broučky a barvitým popisem jejich života a životního prostředí doslova nadchne pro jejich ochranu. I když se kniha zaměřuje čistě na britské prostředí a tamní druhy, nebude u nás zase až tak moc jiné. Já už jsem léta zastáncem "divokých" zahrad a kdyby nás bylo víc, byl by asi svět o něco lepším místem pro všechny. Od lidí až po tu nejmenší havěť.


Gurtha
23.09.2022 5 z 5

Autor miluje brouky všeho druhu, čtěte a rychle si taky zamilujete škvory, čmeláky, můry a jinou havěť.

Kniha je psaná lehce s typickým britským humorem, který vás překvapí i ve vědečtějších pasážích. Kniga je rozdělena na kapitoli, které představují jednotlivé zájmy autora (pěstování starých odrůd jablek, budování úkrytů pro čmeláky a vosičky či pozorování mravenců), na každém ale ukazuje další aspekty péče o zahradu i postupující ekologické problémy a co s nimi můžeme dělat. Do podrobna popisuje život hmyzu, jehož existenci ani nevnímáte a rychle ve vás probudí nutkání kleknout si někam do trávy a pozorovat. Kapitolka o sčítání můr je úplný bombonek, setká se zde hned několikjedinců se stejným postižením.
Po přečtení knihy všude chodím a trousím informace o broučcích a chci víc!

Trochu jsem měla problémy s kapitolou Jedovatý koktejl, třicet stran o pesticidech hned v úvodu (s.69-99) pro mě byl šok. Asi to potřebujeme, ale lépe by to na mě působilo v pozdějších pasážích. Např. závěrečná kapitola obsahovala podobné sdělení a byla o to pusobivější, že už o hmyzu tolik vím.

Zajímavá fakta:
S. 17 Nektar rododendronů obsahuje grayantoxiny v koncentraci, která může některé včely zabít. Včela medonosná z něj vyrábí med, který může u lidí navodit halucinace, nebo i způsobit smrt, pokud je konzumovaný v nadměrném množství.

S.18 ... můžete odstranit veškerý plevel ze své zahrádky ve zlomku sekundy tím, že mu dáte jiné označení a pojmenujete ho jako divoké květiny.

soukroma
21.03.2022 4 z 5

Něco zajímavého pro každého, komu není příroda cizí: autor má svou vědu i jako koníčka, proto jakkoli subjektivně (selektivně a nesystematicky) působí jeho výběr témat a související náhled i rady, je to příjemné čtení. Něco jsem přeskakovala, mj. i odkazy na různé studie, raději jsem si vyzobala pár opravdu nových informací - včelky samotářky nebo jakon.
V mnohém s autorem souhlasím, zejména s povzbuzením divočiny i na těch domácích pláccích, které čím dál víc lidí nazývá pyšně svou zahradou, přitom je to jen nakratičko posekaný zelený lán, štěrkové či betonové parkoviště, bazén apod., bez jakéhokoli rostlinstva ladícího oku a hlavně svědčícího miriádám nejen těch nejmenších živočichů (nejen hmyz, ale i ptáci či ježci mizí i kvůli bezostyšné záměrné dekultivaci okolí lidských obydlí, tzv. "v přírodě").

zelena_zabicka
28.01.2022 3 z 5

Kniha ačkoli psána akademikem a uznávaným odborníkem je až překvapivě čtivá, psaná lehce vtipně, zajímavě... Nejde o žádná suchopárná data, která po chvíli začnou unavovat, ale o mnoho vlastních zážitků, pozorování, zkoumání... no, a ta " statistická data", která tam jsou samozřejmě taky vkládána, jsou často fascinující... Na druhou stranu dávám "pouhé" tři hvězdičky spíš proto, že toho hmyzu je tam přece jen už opravdu dost a ke konci už jsem to chtěla prostě dočíst... Naštěstí na konci jsou kapitolky věnované i přírodnímu zahradničení jako takovému.

bam.rum
16.11.2021 4 z 5

V češtině se moc nepovedl název....původní The Garden Jungle: or Gardening to Save the Planet (Zahradní džungle: Zahradničením zachraňte planetu) vystihuje knihu mnohem víc. Až na výjimky tam nenajdete nějaké praktické rady k zahradničení (pamatuji si jen "sazenice květin v zahradnictví vybírejte podle toho, jestli na ně lítá hmyz), spíš spoustu opravdu zajímavých vědeckých informací (jedno celé posezení v hospodě jsem tím bavila kolegy), díky kterým pochopíte proč je důležité mít přírodní zahradu bez chemikálií a co na ní pěstovat, aby se tam žilo všem skvěle...vám i zvířatům ;)

Kattie
29.10.2021 5 z 5

Moc milá, zajímavá a čtivá kniha. Dozvíte se, jaký užitečný hmyz žije v zahradě, jaké má super schopnosti, co mu škodí a jak mu prospět. Povinná četba pro každého vlastníka zahrady :).

Štítky knihy

ekologie příroda hmyz zahrady, zahrádky zahrádkářství, zahradničení ekologická zahrada, ekozahrada užitečný hmyz

Autorovy další knížky

Dave Goulson
britská, 1965
2020  87%Divočina v zahradě: Inspirace pro přírodní zahradničení
2021  90%Návrat čmeláků
2022  91%Tichá země: Jak odvrátit hmyzí apokalypsu

Kniha Divočina v zahradě: Inspirace pro přírodní zahradničení je v

Právě čtených2x
Přečtených40x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených4x
Knihotéce48x
Chystám se číst47x
Chci si koupit30x
dalších seznamech2x