Návrat čmeláků

Návrat čmeláků https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/481996/bmid_navrat-cmelaku-8es-481996.png 5 21 7

O životě, poslání a důležitosti čmeláků. Stejně jako další Goulsonova kniha Divočina v zahradě o přírodním zahradničení, je kniha Návrat čmeláků zásadním čtením pro každého, kdo má zahradu a není mu lhostejná naše planeta. Tato kniha zcela změní váš způsob nahlížení na čmeláky.

Literatura světová Literatura naučná Příroda, zvířata
Vydáno: , Kazda
Originální název:

A Sting in the Tale


více info...

Přidat komentář

PREBURDA
14.02.2024 2 z 5

"Kterak malý kluk od dětství, "bádal" a vytvářil si vlastní vztah k přírodě." Tak bych zhodnotila knihu tohoto autora, která je od prvopočátku takto napsaná. Od knihy jsem čekala něco jiného.

milan3144
15.01.2024 5 z 5

Spousta informací o těchto medvědech hmyzí říše, ale nejen o nich. Podáno snadno přístupnou formou, kde nechybí humor a otevřenost. A jako předchozí čtenářka Fiddis i já hnedle zakoupil směs letniček, abych pro ty huňáče taky trochou přispěl do mlýna.


Fiddis
19.04.2023 5 z 5

To bylo pěkné čtení a tolik zajímavých informací o čmelácích!
Čmelíny máme připravené k zahnízdění a směs květin, na kterých se můžou krmit koupena :-)

efka.saf
05.06.2022 5 z 5

Tak tahle kniha je absolutní TOP! První čmelín jsem si koupila před čtyřmi lety, ale letos teprve podruhé máme zabydleno a čmelákům, těm kouzelným chlupatým medvídkům s křídly, jsem absolutně propadla. Když se kniha objevila na trhu, věděla jsem, že tohle musím mít. I tak jsem ale měla jisté obavy, jestli čtení nebude suchopárné a drobet nudné, ale chyba lávky! Tahle kniha je dokonalá po všech směrech. I když úvod mě trochu vyděsil :-) (autor popisující svou cestu ke zvířatům v dětství), tak pak už to byla jízda jak na horské dráze. Dozvěděla jsem se neskutečné množství informací o těchto úžasných tvorech a utvrdila se v tom, že nutně potřebují chránit a že u nás doma jdeme správným směrem. Autor psal velmi sympaticky, poutavě, kapitoly byly logicky členěné a v ideální délce a kniha přímo přetékala zajímavými informacemi. Osobně bych se nebránila např. menší obrázkové příloze z autorova života se čmeláky, jistě by toho šlo navybírat spoustu, ale to už by byla jen třešnička na dortu. Pro mě kniha představuje opět to nejlepší, co jsem letos (a celkově) četla.
Autorovi patří velké poděkování za jeho zápal, houževnatost a obecně za vše, čeho již se čmeláky dosáhl. Takoví lidé mi vždy zvednou náladu, protože díky nim vidím, že to s lidstvem jako takovým není ještě úplně ztraceno :-).

IHT
22.03.2022 5 z 5

Mile, vtipne cteni o mimoradne zajimave a extremne dulezite skupine hmyzu. Kniha velmi pekne kombinuje autorovu biografii a informace o cmelacich, jejich zivote a problemech jejich vyzkumu. Bylo to me prvni seznameni s autorem a jsem si jist, ze nikoliv posledni (Divocinu uz jsem si objednal). I odbornik (zoolog) se vknize dozvi zajimave veci, protoze autor seznamuje s vysledky vlastnich vyzkumu. Nektere informace jsou velmi dulezite pro pochopeni fungovani prirody a nase snahy o jeji ochranu - napriklad podpora sireni invaznich plevelu zavlecenymi cmelaky v Tasmanii, geneticka uniformita nepuvodnich populaci na Novem Zelandu, naroky na plochu pro udrzeni dostatecne velkych populaci spolecenskeho hmyzu v Anglii atp.
Vrele doporucuji!

Ťapulka
18.03.2022 5 z 5

Krásně napsaná kníha plná zajímavých informací, výsledků výzkumů, pozorování a hlavně lásky a pokory k přírodě, a to vše napsáno příjemnou a čtivou formou. O čmeláky se zajímám, mám na zahradě čmelín a spoustu brundibárů, sleduji činnost Bumblebee Conservation Trust a její české obdoby Čmeláci Plus, takže tato kniha pro mě byla takovou čmeláčí biblí. Hodně jsem si toho z ní vypsala a určitě se k ní budu vracet a snažit se ji i zapůjčit přátelům, aby se myšlenka záchrany těchto roztomilých a tak užitečných tvorů šířila dál.
"Možná že když se dnes naučíme zachránit jednoho čmeláka, dokážeme zítra zachránit svět."

8422
20.02.2022 5 z 5

Není moc "roztomilých" hmyzáků. Slunéčko sedmitečné, které si klidně necháme procházet po ruce, anebo čmelák. Ten ale na nějaké blízké kontakty není zvědavý. Musí se činit. Pokud nemáte čmeláky, musíte si opylovat rajčata ručně se štětečkem v ruce. Prý se to tak dělá v Austrálii, protože tam mají obavy ze zavlečení cizích živočichů. Kdyby zmizeli čmeláci, zmizel by jetel. Kdyby zmizel jetel...
Ačkoliv je to kniha přírodovědná, je velice čtivá. Jsou tam příběhy a je tam i děj. Autor založil nadaci k záchraně čmeláků a podařilo se mu získat neuvěřitelnou podporu. A čmeláci mají možná naději!