xTerezax xTerezax komentáře u knih

☰ menu

Oběť, kat a zachránce ve vztazích a komunikaci Oběť, kat a zachránce ve vztazích a komunikaci Christel Petitcollin

Kniha mě obohatila a určitě jsem v ní schopna najít pasáže, které mě posunuly kupředu. Čte se relativně snadno, každý koncept je doplněn praktickým příkladem. Na závěr jsou i dodány tipy, jak se vyhnout negativním způsobům komunikace a jak zapracovat sám na sobě, abychom nesklouzli do role oběti/kata/zachránce. Čtyři z pěti hvězd dávám jen z důvodu, že mě vyloženě nepohltila, nicméně určitě bych ji doporučila těm, kteří se stále točí v kruhu a hádají se se svými blízkými stále dokola na stejné téma bez vidiny řešení. Kniha poskytne náhled nejen na maladaptivní způsoby vedení těchto konverzací/hádek obecně, ale i na to, co můžeme udělat k jejich ozdravení my sami (změnit ostatní totiž není v našich silách).

08.11.2022 4 z 5


Psychologické eseje (z konce kariéry) Psychologické eseje (z konce kariéry) Zdeněk Matějček

Kniha se velmi dobře čte. Matějček je velikán ve svém oboru a své mnohaleté zkušenosti dokázal předat zábavným a poutavým způsobem. Vhodné i pro ne-psychology.

07.11.2022 4 z 5


Narcismus – vnitřní žalář Narcismus – vnitřní žalář Heinz-Peter Röhr

Je mi hrozně líto, že nemohu dát více *, ale jsem trochu zklamaná. Autorova kniha "Závislé vztahy" je opravdu skvělá, tudíž jsem předpokládala, že její sestra pojednávající o tak zajímavém a komplexním tématu, jako je narcismus, bude na stejné (neli vyšší) úrovni. Neberte mě špatně, kniha rozhodně není žádným brakem, přesto si ale myslím, že téma narcismu mohl autor pojmout mnohem praktičtěji, a v některých případech více do hloubky. Jak už zde i bylo napsáno, občas se natolik soustředil na to, aby symptomy narcismu symbolicky napasoval na pohádkový příběh, že to místy působilo trochu křečovitě a člověk se musel hodně soustředit, aby vlastně pochopil, co tím chtěl básník říci. Škoda. Nelituji přečtení, zároveň bych však knihu vyloženě nedoporučila, k tomuto tématu existují publikace jiné, lepší, poutavější.

27.06.2022


Poprvé mámou - Základy péče o dítě Poprvé mámou - Základy péče o dítě Olivia Toja

Jelikož jsem prvorodička, kniha splnila má čekávání. Dozvěděla jsem se z ní základní tipy a informace ohledně spousty témat týkajících se těhotenství a mateřství. Kniha je však určená pouze pro ženy, které jsou v tomto ohledu opravdu bez zkušeností a chtějí jakousi jednoduchou "příručku", která může upozornit na oblasti, jenž je pak možné v jiných publikacích podrobněji prozkoumat. Zasloužilé matky se z ní nedozví vůbec nic nového, což však už napovídá samotný název knihy.

04.06.2022 5 z 5


Závislé vztahy Závislé vztahy Heinz-Peter Röhr

Kniha se mě opravdu dotkla... Občas mi bylo skoro až fyzicky špatně, když jsem slyšela a uvědomila si určité souvislosti mezi současným chováním a zkušenostmi z minulosti jak svým, tak lidí v mém okolí. Kniha krásně vysvětluje důvody vzniku a pohnutky osob trpících závislou poruchou osobnosti. Dobře se čte a rozhodně se nad jejím obsahem člověk zamyslí. Doporučuji.

25.05.2022


Proč muži milují potvory a hodným holkám zůstanou oči pro pláč Proč muži milují potvory a hodným holkám zůstanou oči pro pláč Sherry Argov

Knihu je nutné brát opravdu s velkou rezervou, některé tipy jsou už přitažené za vlasy, nicméně s hlavními principy se autorka (bohužel) vůbec nemýlí. Stejně jako ženy vedle sebe nechtějí někoho, kdo za nimi bude lítat jako ocásek, vše jim odkýve a odsouhlasí, ale potřebují mít vedle sebe někoho, kdo pro ně bude výzvou, muži to nemají jinak. Doporučuji jako oddechovou knížku pro všechny hodné holky, pro které může být kniha startovacím motorem k tomu začít myslet víc na své vlastní blaho a nesnažit se zavděčit za každou cenu.

25.05.2022 4 z 5


Mnich, který prodal své ferrari Mnich, který prodal své ferrari Robin S. Sharma

Ne, neměla jsem z toho dobrý pocit. Kniha obsahuje několik užitečných rad a technik pro zkvalitnění života a zklidnění v dnešní uspěchané době. Jenže tyto tipy jsou čtenáři prezentovány opravdu nešťastnou formou. Věty jsou napsány velmi jednoduše, konverzace mezi hlavními hrdiny úsměvné, chvílemi vám přijde, že se mezi sebou nebaví dva dospělí právníci ošleháni životem, ale 14leté jelita. Navíc příběh samotný je opravdu těžko uvěřitelný, je zde spoustu nepřesností, kterým se při větší obezřetnosti dalo v klidu předejít. Neříkám, že kniha nemá co nabídnout, své publikum si určitě najde, ale můj šálek kávy to nebyl.

25.05.2022 2 z 5


Konec prokrastinace Konec prokrastinace Petr Ludwig

Mně se knížka líbila. Poskytla pár dobrých tipů, srozumitelně vysvětlila některé fenomény, člověk si dokonce mohl stáhnout bokem některé formuláře/materiály. Za mě splnila účel. Doporučuji.

25.05.2022 4 z 5


Už žádné výmluvy! Už žádné výmluvy! Brian Tracy

Ale jo, četla se dobře, autor i předestřel pár námětů k zamyšlení. Při čtení mi ale přišlo, že kdybychom všichni žili dle autorových rad, mohli bychom se rozloučit s jakýmkoliv osobním životem, pro který v našlapaném autorovém životním plánu nezbývá žádný prostor.

25.05.2022 4 z 5


Jak drahé je zdarma? Jak drahé je zdarma? Dan Ariely

Knížka je populárně naučná, nelze tedy vše, co je v ní napsáno, brát se 100% účinností. Pěkně ale na jednoduchých pokusech/příkladech ukazuje, jak iracionálně my lidé občas uvažujeme a jak lehce nás jde zmanipulovat. Navíc se velmi pěkně čte a občas vás donutí se zamyslet. Doporučuji jako oddechovou knížku pro ty, kteří se zajímají o psychologii či behaviorální ekonomii.

25.05.2022 4 z 5


Padesát odstínů šedi Padesát odstínů šedi E. L. James (p)

Ne, ne, ne, ne...... ne!!!! Četla jsem ještě jako náctiletá a už tehdy to pro mě bylo neskutečné utrpení. Nedokážu si představit, jak bych ji snášela dnes. Naštěstí už to nikdy nezjistím, protože hned po přečtení jsem neshledávala za nutné mít tento "skvost" trvale v knihovně. Dodnes nechápu, proč konkrétně se kniha stala takovým bestsellerem a raději to ani nechci chápat, protože člověk začne pochybovat o inteligenci (či sexuální frustraci?) většiny čtenářů. Tím se nechci nikoho dotknout, sama mám v okolí osoby, které příběhu propadly, ale... Kniha je napsána opravdu primitivním jazykem, neustále opakující se fráze (kousání do rtu), člověku bylo až občas trapně za to, jak stupidní konverzace mezi sebou dva hlavní hrdinové vedli. Pozadí příběhu o ničem - chudou popelku, co se nikdy nemalovala, neholila si nohy, neměla nikdy žádného chlapa a chodí oblékaná jak babička začne uhánět krásný milionář, který by mohl mít každou (to určitě). Sexuální scény rovněž o ničem, nepřišlo mi na nich nic šokujícího, neobvyklého, ani vzrušujícího. Celkově kniha nenabídla nic, čeho se chytit a lze kladně ohodnotit. Hodně jsem se nutila k tomu jí vůbec dočíst, a to jsem v té době bývala cílová kategorie čtenářů. Jedinou hvězdu dávám za to, že čtení opravdu odsýpalo. Bylo to napsáno tak stupidně, že jste nemuseli nic přelouskávat a stránku zvládli přečíst za pár vteřin.

25.05.2022 1 z 5


Morčata Morčata Ludvík Vaculík

Jsou prostě knihy, které se mermomocí snažíte docenit, pochopit, proč jsou tak oceňované, snažíte se je přelouskat i přesto, že to jde opravdu ztěžka. Nakonec to vzdáte s tím, že vy dva prostě kamarádi nikdy nebudete. Pro mě je jednou z těchto knih Morčata od L. Vaculíka.

25.05.2022 1 z 5


O myších a lidech O myších a lidech John Steinbeck

Jedno oko nezůstalo suché. Krásný, ačkoliv velmi smutný příběh. Kniha je velmi čtivá.

25.05.2022 4 z 5


Paní Bovaryová Paní Bovaryová Gustave Flaubert

Knize se nedá upřít jedna věc a to ta, že ve vás příběh a osud hlavní hrdinky vzbudí emoce. Je to již 10 let, co jsem ji četla, ale dodnes si pamatuji tu pachuť v ústech po dočtení poslední kapitoly. Ačkoliv si u ní moc neodpočinete, má určitě co nabídnout. Celkově ji však hodnotím jako nevhodnou pro dospívající publikum (je v povinné literatuře k maturitě).

25.05.2022 3 z 5


Výzkumné metody a statistika Výzkumné metody a statistika Ian Walker

Skvělé, skvělé, skvělé !!! Knihu doporučuji všem psychologům, kteří i přes veškerou snahu nejsou schopni z ostatních učebnic či výkladů pochopit základy metodologie a statistiky. Obrovské plus a zároveň mínus knihy je to, že je napsána opravdu velmi jednoduše, nezachází do detailů a nepouští se do vysvětlení náročnějších operací. Není to tedy nic pro pokročilé statistiky a metodology, nicméně naprostým začátečníkům doporučuji všemi deseti. Díky této knize jsem si přes prvotní nechuť našla ke statistice a metodologii vztah, pochopila jsem základní souvislosti a měla v budoucnu na čem stavět.

25.05.2022 5 z 5


Dějiny psychologie Dějiny psychologie Morton Hunt

Ačkoliv je kniha opravdu obsáhlá, dějiny psychologie se mi z ní učily mnohem lépe než ze stejnojmenné tenčí učebnice od Plhákové. Umí čtenáře vtáhnout do děje a předestřít mu historické souvislosti. Doporučuji.

25.05.2022 4 z 5


Učebnice obecné psychologie Učebnice obecné psychologie Alena Plháková

Bez této bible se neobejde žádný psycholog/student psychologie! Provázela mě od 1. ročníku VŠ a i dnes, když už se profesí psychologa živím, do ní občas ráda nakouknu. Kniha shrnuje veškeré psychologické základy, definice pojmů, atd. , které občasně pro lepší zapamatovatelnost obohatí příběhem z praxe. Mohla by být napsána možná trochu poutavěji, nicméně svému účelu bohatě poslouží i tak, jak je.

25.05.2022 4 z 5


Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá Jack Thorne

Kniha napsána velmi jednoduše, zato čtivě (s přehledem ji sfouknete za jeden den). Některé dějové linky jsou přitažené za vlasy, ale celková idea, dle které se kniha točí, se mi vlastně celkem i líbí. Z nostalgie k HP dávám 4*.

25.05.2022 4 z 5


Přehled teorií osobnosti Přehled teorií osobnosti Victor J. Drapela

Přehledně prezentovány hlavní teorie osobnosti. Stručné, čtivé, výstižné. Perfektní jako studijní materiál.

25.05.2022 5 z 5


Pozvání do psychologie osobnosti Pozvání do psychologie osobnosti Vladimír Smékal

Kniha je obsáhlá, logicky členěná, naučná, nicméně ani trochu čtivá. Celkově je napsaná velice odborným jazykem, což sice za normálních okolností vůbec není na škodu, ale je pak o to těžší se z ní něco naučit, pochopit předkládané souvislosti a hlavně si je zapamatovat. Jelikož je kniha hojně využívána jako učebnice pro VŠ studenty psychologie, nehodnotím ji příliš kladně.

25.05.2022 2 z 5