Učebnice obecné psychologie

Učebnice obecné psychologie https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/33892/bmid_ucebnice-obecne-psychologie-utq-33892.png 4 95 16

Učebnice obsahuje definici oboru, výklad základních psychologických pojmů a kategorií i přehled hlavních psychologických směrů a škol. Původní česká odborná práce. Vychází ze současného stavu bádání v oboru. Obecné pojmy a kategorie dokladá příklady z praxe a náměty na praktickou aplikaci zejména v oblasti psychoterapie.

Noisette73
Noisette73
19.04.2023 5 z 5

Připravuje mě k přijímacím zkouškám a je naprosto úžasná, srozumitelná a zajímavá.
Super!

xTerezax
xTerezax
25.05.2022 4 z 5

Bez této bible se neobejde žádný psycholog/student psychologie! Provázela mě od 1. ročníku VŠ a i dnes, když už se profesí psychologa živím, do ní občas ráda nakouknu. Kniha shrnuje veškeré psychologické základy, definice pojmů, atd. , které občasně pro lepší zapamatovatelnost obohatí příběhem z praxe. Mohla by být napsána možná trochu poutavěji, nicméně svému účelu bohatě poslouží i tak, jak je.


Tohru-
Tohru-
24.06.2021 2 z 5

Neviem, čím to je, ale kniha sa katastrofálne čítala a nebola som v ročníku ani zďaleka jediná, ktorá to tak vnímala. Veľmi zlé členenie textu, rozvláčny štýl písania... Proti obsahovej stránke nič nemám, ale ten štýl písania je vážne zlý.

Momana
Momana
18.11.2020 5 z 5

Taková Bible české obecné psychologie, čtivá a přínosná, nevzdám se jí ani po státnicích. :D

Eldar80
Eldar80
17.05.2020 4 z 5

Nejsem student psychologie a tak to berte s rezervou. Neučil jsem se z toho, ale jen jsem si to pečlivě přečetl. K tomu to ale fakt není. Překvapení! :) Zkrátka je znát, že je to učebnice. Populárně naučné moc ne.
To neznamená, že by se to špatně četlo. Naopak. Je to srozumitelné dost, ale obsahuje to spoustu heslovitých informací. Jenže když chybí širší kontext, tak není možné si je bez učení zapamatovat. Běžný čtenář toho asi hodně zapomene.
A pak to má ještě jeden háček. Vzadu se píše: „Nová česká učebnice obecné...“ Hm. Jenže je to 17 let staré. Použitá literatura neobsahuje nic od roku 2003. Kdyby tam aspoň bylo „Oblíbená česká učebnice...“ Ach jo. :)
První věc o obecné psychologii co čtu a tak mě překvapila ta spousta různých teorií. Autorka je pouze předkládá, ale nijak je nehodnotí a neposuzuje. Nedá se tak poznat, co brát vážně a co je historicky zastaralé.
Ostatně autorka na problém mnoha teorií upozorňuje. Několikrát v knize připomíná, že vytváření dalších teorií je kontraproduktivní. Stejně tak pojmenovávat další a další psychické fenomény. K čemu nové názvy a teorie, když ve výsledku nemají uplatnění v psychoterapii a neřeší ani lepší porozumění lidské psychice.
Stejně tak se nedá orientovat v tom co je terapeuticky funkční. Je to jen výčet úplného základu bez okomentování a bez závěru. Nějaké shrnutí kniha neobsahuje. Použití k samostudiu je tedy omezené.
Jako učebnice to asi vyžaduje komentář od vyučujícího. Během čtení nelze poznat, co je podloženo vědeckými výzkumy a co jsou ničím nepodložené názory. A asi nejvíc mi vadila absence nějaké sjednocující teorie.
To ale není ani tak problém psychologů, jako spíš problém našeho myšlení. Pokud něco není exaktní, tak selhává. Za některé nedostatky tak autorka nemůže. V knize mi pár věcí chybělo, ale asi byl zvolen kompromis ohledně počtu stran.
Těžko se mi to hodnotí. Třetina mě nezajímala, třetina byla neutrální a toho co mě zajímalo bylo zas málo. Přečíst si to jen jednou nemá moc smysl. Vyloženě to slouží jako učební text, po kterém bude následovat další studium.
Dověděl jsem se něco o obecné psychologii, ale o lidské mysli moc ne. Navíc mě to přišlo trochu subjektivní. Zdálo se mi, že to straní psychoanalýze, ale možná jen můj pocit. Pro studenty asi ano, ale pro ostatní je využití sporné. Mohlo to být lepší nebo aspoň aktualizované. 75%

Allmina
Allmina
05.08.2019 4 z 5

Přezdíváme jí v ročíku Alenčina bible :).

hu_87
hu_87
08.09.2018 5 z 5

Stará klasika, jak jí s oblibou nazývám, kterou by si měl prostudovat každý, kdo je v psychologii nováčkem. Pro mě nejlepší učebnice v tomto oboru. Pěkně shrnuto vše základní, co by měl zájemce o psycho-obory v prvé řadě vědět.

Shindo
Shindo
06.12.2017 4 z 5

Naozaj dobre spracovaný prehľad všeobecnej psychológie, v rozumnom formáte a za rozumnú cenu. Jedinou nevýhodou je brožovaná vazba - ak ste ako ja a knihu so sebou vláčite všade...

Natyna3
Natyna3
04.09.2017 5 z 5

Mé první opravdu intenzivní vhlédnutí do tématu PSY.
Myslím, že se mé obzory opět rozšířily, ale je to o tom dělat si poznámky, pročítat je znovu a znovu a věnovat se dalším titulům na toto téma.

MorriconeTheGod
MorriconeTheGod
23.04.2017 5 z 5

Poměrně přehledné uvedení do tématiky.

Lussier
Lussier
21.03.2017 5 z 5

Srozumitelné, stručné, učebnicové. Není co vytknout. Z českých děl pro mně nejlepší učebnice psychologie!

Guepp
Guepp
16.03.2017 4 z 5

Velmi pekne a srozumitelne vysvetleno. Něco je trochu krkolomnější, ale pro studenta psychologie je tato kniha urcite zachranou.

Formol
Formol
20.02.2017 2 z 5

Učebnice je nejspíš pro studenty dobrá, ale k obsahové stránce některých kapitol mám dosti zásadní výhrady. Tedy ne že by v nich byly chyby nebo že by byly napsané špatně, ale je z nich až příliš evidentní postoj autorky, který by se dal shrnout do hesla: "Čím víc jsou fakta v rozporu s mojí oblíbenou teorií, tím hůř pro fakta."

Psychologie je především věda, věda na pomezí přírodních a humanitních oborů. Tím má pro formulaci hypotéz a jejich ověřování mnohem více prostoru než například taková teorie umění - a tím také vyžaduje mnohem více intelektuální pokory. Zatímco teoretik umění, když už jsem zmínil ten obor, si může do značné míry vybírat své postoje libovolně, psycholog už takovou možnost nemá. Nebo by mít neměl. Bohužel právě k postoji "správné je to, co se mi líbí" kniha svým vyzněním vybízí. Čtenář, který se ke knize dostává bez patřičné průpravy, může velmi snadno nabýt dojmu, že psychologie je takové libovolné povídání, kde jeho vytoužený magisterský diplom představuje zásadní argument potvrzující správnost jeho tvrzení. No a výsledkem je nezanedbatelný počet absolventů psychologie, kteří se navzdory více či méně silným důkazům o neexistenci proklamovaných jevů věnují například grafologii, akupunktuře a od ní odvozené EFT, harmonizaci "energií" atp. Tím samozřejmě neříkám, že za úpadkem takových absolventů stojí zrovna tato kniha, ale svým pojetím umetá cestičku...

Rezkaaa
Rezkaaa
11.01.2017 5 z 5

Výborná učebnice, přehledná, čtivá, pěkně vysvětluje jednotlivé fenomény.

Janca007
Janca007
21.09.2016 5 z 5

Skvělá učebnice a kniha pro ty, co zajímá psychologie či se chystají na zkoušku. :-)

Brozik
Brozik
05.02.2012 5 z 5

Skvělá učebnice na přijimací zkoušky na Psychologii, ale také na prohloubení poznatků z Obecné Psychologie.