Dějiny psychologie

Dějiny psychologie https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37520/dejiny-psychologie-37520.jpg 5 59 7

Velmi čtivě napsané vyprávění o historii psychologie. Autorovi se podařilo spojit novinářskou srozumitelnost s velkým množstvím informací o psychologii. Vznikl tak nezjednodušený a současně zajímavý příběh o objevování lidské duše. Jednotlivé psychologické teorie podává autor jako vyprávění o konkrétních osobách a jejich práci. Autor sleduje rozvoj psychologie i podle jejích jednotlivých disciplín. Postupně se věnuje psychologii osobnosti, vývojové a sociální psychologii, psychologii vnímání, zkoumání motivace a emocí, kognitivní psychologii a nakonec psychoterapii. V závěrečné části kniha se autor zabývá problémem zneužitelnosti psychologie. Předkládá příklady zneužití psychologie ve výchově, reklamě, soudnictví a zamýšlí se nad některými důsledky psychologického zkoumání pro dnešek.... celý text

Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Portál
Originální název:

The Story of Psychology , 1995


více info...

Přidat komentář

bee88maja
02.08.2022 5 z 5

Příprava na přijímací zkoušky z Psychologie. Kdo to byl Freud, James, Descartes, Platon - co to bylo za lidi? A čím obohatili lidstvo? Nuže, když o jednotlivcích znáte i nějaké ty podrobnosti z jejich života, zdá se být učení se velké škály faktů, snesitelnější. :)

xTerezax
25.05.2022 4 z 5

Ačkoliv je kniha opravdu obsáhlá, dějiny psychologie se mi z ní učily mnohem lépe než ze stejnojmenné tenčí učebnice od Plhákové. Umí čtenáře vtáhnout do děje a předestřít mu historické souvislosti. Doporučuji.


Eldar80
10.10.2020 3 z 5

Nestuduji psychologii a tak mi asi uniká nějaký mě neznámý kontext. Působí to na mě značně subjektivně. Jakoby měl autor na mysli to „správné“ psychologické paradigma a z této pozice hodnotil všechno ostatní.
Nevím však o jaký „správný“ pohled se jedná. Vypadá to jako snaha o vědecký přístup, který se nepovedl. Je to příliš prozápadně sebestředné. Napsat to dnes, tak by to asi bylo ovlivněné politickou korektností.
Začátek mě zarazil. Výklad začíná už v antice a uměle se tak natahuje do minulosti. Že lidskou psychiku zkoumali i arabští nebo židovští filozofové jen zmíní. U východu, kde se zkoumáním lidské mysli zabývali 3000 let, zmíní Buddhu a nic víc.
Orientace na antické filozofy tak nedává smysl. Sice položili zásadní otázky, ale zůstali hlavně u filozofie. Naopak některé buddhistické koncepty již byly vědecky potvrzeny. Chybí však vysvětlení, proč se tomu vlastně nevěnuje.
Ale možná je to dobře. Některá vyjádření o starověkých filozofech mě dost zarazila. Stejně jako u některých z novověku. Začátek tak měl přes 100 zbytečných stran. To stěžejní stejně začíná až koncem 18. století.
Je to nějakým způsobem přefiltrované. Těch věcí tam chybí víc. Takže ani jako dějiny západní psychologie mi to nepřijde kompletní. Je úplně vynechán třeba Jung a opět bez vysvětlení proč. To byl Jung tak nepodstatný? Nevím.
Nejraději bych dal dvě hvězdy. Za obsah není odpovědný jen autor a tak mě to fakt šokovalo. Redaktor a ostatní měli asi úplně stejné názory a tak jim text přišel v pořádku. Jinak si to nedokážu vysvětlit.
Asi nejvíc mě zaujal nástup behaviorismu. Paradigma určili psychologové, které nezajímala lidská psychika. Absurdní. Krásná ukázka jakých nesmyslů jsou rozumáři schopni a jak se může neexaktní věda zaseknout.
Už během čtení bylo jasné, že počátky výzkumu meditace v 70. letech tady rozhodně nebudou. Historie mindfulness chybí. Autor se některým věcem důsledně vyhýbá. Ale parapsychologii třeba zmíní. Tak jako New Age apod. Tak jako NLP. Protože nefungují a tak je snadné je zkritizovat? Nevím...
Je to asi jen pro studenty psychologie nebo sečtělé čtenáře, kteří se o dějiny psychologie vyloženě zajímají. Stěžejní jsou hlavní směry psychologie a jejich představitelé. Ti jsou uvedeni přímo v textu. Samostatné kapitoly se věnují jen některým.
Rozhodně to bylo přínosné, ale výsledný obraz je příliš děravý. Neuvěřitelná spousta informací, ale jen o něčem. Až si podobných knih přečtu víc, tak se k tomu klidně vrátím. Tedy pokud nenarazím na něco výrazně lepšího.
Právě věci, které mě zajímají tam nebyly. Možná je to však jen zastaralé. Čtu hlavně nové knihy a tak je možná 25 let moc. Nedokážu posoudit. 65%

hu_87
26.12.2019 4 z 5

Knížka je obsáhlá, pojednává, někdy dost podrobně, o životech různých psychologů. Takže pro zájemce o dané téma ideální volba, kde se dozvíte spousta informací o osobním životě různých psychologů.
Nečte se to vyloženě špatně, na zkoušku se z toho učí celkem dobře a i je to podané tak, že vám dojdou historické souvislosti. To je velké plus, že je knížka logicky provázaná a snadno se z ní tudíž i učí.
Plháková mi ale přijde o něco přehledněji podána, například každý psycholog má svou kapitolu a tudíž nadpis. Tady ne. Takže je někdy obtížné se orientovat.

1791
24.12.2015 4 z 5

Kniha má 708 strán, ale približne 200 strán je iba o životoch psychológov. Ale aj tak doporučujem.

77michaela77
14.09.2014 5 z 5

Naprosto bez problémů pochopitelné souvislosti a pojmy. Nebojte se tloušťky, kniha totiž neskutečně utíká. Ke každé z definic příklad, doplněno obrázky - super.

martinek093
13.11.2013 5 z 5

Tuto knihu jsem si vybral jako povinnou, k přijímacímu pohovoru na psychologii a udělal jsem chybu. Měl jsem si ji totiž přečíst, už dávno, z vlastní iniciativy. Krásně se to čte, informace jsou člověku servírovány naprosto srozumitelně a čím déle čtete, tím rychleji Vám naskakují historické spojitosti, i vlastní psychologické termíny jsou naprosto jednoduše stravitelné také pro lajka nebo člověka, kterého prostě psychologie láká.

Autorovy knížky

Morton Hunt
americká, 1920 - 2016
2000  91%Dějiny psychologie

Kniha Dějiny psychologie je v

Právě čtených8x
Přečtených86x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených4x
Knihotéce41x
Chystám se číst53x
Chci si koupit27x
dalších seznamech6x