wikca wikca komentáře u knih

☰ menu

Severka Severka Nina Špitálníková

Vůdce je Bůh!
Severka vyrostla v prominentní rodině v Severní Koreji. Jako každý obyvatel této země, je zcela oddaná tamějšímu režimu a je odhodlána sloužit svému vůdci a vlasti. Naprosto jí však nedochází jaké dalekosáhlé důsledky může mít její „loajálnost“ k režimu. Kniha Niny Špitálníkové přibližuje, skrz rozhovory se Severkou, severokorejský život a ukazuje, jaký obrovský vliv na nás má místo a čas, ve kterém vyrůstáme a žijeme. Severka není zrovna optimistické čtení, bude to znít sobecky, ale jsem doopravdy ráda, že tam něžiju.

01.03.2024 4 z 5


Dalajlamova kočka Dalajlamova kočka David Michie

Koketujete s buddhismem? A máte rádi kočky? Tahle kniha je pro Vás!
Jeska neboli Její Svátost kočka píše knihu o tom, jak vyrostla v buddhistickém klášteře. Její Svátost jí zachránila z ulice jako malé kotě a ona mu je od té doby dobrou společnicí. Jako kočka má možnost vyslechnout příběhy, které jsou směřované původně pouze Dalajlámovi, ale poví je jen nám čtenářům, nikomu jinému. Je to milá kniha, která nemá tendence být infantilní, naopak. Obsahuje základy buddhistických moudrostí a vede k zamyšlení se nad sebou a svým životem. Kniha mi ležela dva roky v knihovně a když jsem se konečně odhodlala ji přečíst, byla jsem mile překvapená, jak dobře se čte a co všechno jsem z ní načerpala.

01.03.2024 5 z 5


Všechny touhy vedou do Říma Všechny touhy vedou do Říma Luca Di Fulvio

Podle názvu všechny touhy vedou do Říma. Každý ale touží po něčem jiném, někdo po lásce, někdo po penězích, někdo po svobodné Itálii, někdo po moci.. a někdo chce jenom přežít. Všechny tyhle touhy na Vás dýchnou z Fulviova románu, který je opět protkán pasážemi, jež jsou tak barvitě popsany, že máte pocit, jako byste se spolu s hrdiny románu seděli v manéži velkého stanu a koukali na právě probíhající představení nebo se ocitnete na bojišti mezi vojáky a nejradši byste si lehli k zemi, aby vás nezranila letící kulka. Je to krásný román. Mrzí mě, že Luca di Fulvio zemřel a neobohatí svět o další romány plné emocí a lásky. Čest jeho památce.

13.01.2024 5 z 5


Šepot z lesa Šepot z lesa Kateřina Surmanová

Kam ty děti zmizely?
Novinář Petr se po smrti své matky rozhodne odejít z Prahy a vrátí se na rodnou hroudu do kraje Orlických hor. Krátce po návratu do vesničky se ozvou staré vzpomínky z dětství, mezi nimiž je i neobjasněné zmizení Petrova kamaráda Vojty. Petr se rozhodne propátrat minulost a s vervou se pustí do pročítání kronik vesnice, kde zjišťuje, že Vojta nebyl zdaleka jediným ztraceným dítětem a postupně rozplétá děsivé tajemství, které jeho rodiště ukrývá. Knihu jsem si vybrala ze dvou důvodů. Za prvé je od české autorky a za druhé je situována do kraje, který je mi geograficky blízký. Hodně se mi líbily podrobné popisy situací a myšlenkových pochodů a také připomenutí zapomenuté slovanské mytologie. Rozhodně doporučuji.. autorka má skvělé jazykové vlastnosti, tak se nebojte velkého počtu stran.

13.01.2024 5 z 5


Stezka Českem Stezka Českem Martin Úbl

Projekt Stezka Českem už nějakou dobu sleduji a tuhle knihu jsem měla už dlouho v hledáčku. Pokud se chystáte jakýmkoliv způsobem jít stezku celou anebo jen po částech, kniha Vás k tomu nejenom nakopne, ale dá Vám na cestu spoustu užitečných informací a rad - kudy vedou trasy, kde se dá spát, jak si cestu užít a připravit se na ni. K tomu přidá konkrétní příběhy lidí, kteří už cestu šli a navrch k tomu je psaná vtipně a čtivě. Docela se těším až na nějakou etapu vyrazím!

07.10.2023 5 z 5


Vetřelec Vetřelec Kristýna Trpková

Dokonalá rodina je chiméra. Třetí kniha s hlavní detektivkou Laurou Linhartovou nás opět zavede do vesnice Holice, kde je nalezena mrtvá rodina, která na první pohled vypadá jako reklama na štěstí, ovšem dokonalost je jen zdánlivá a rozplétání jejich životů nás dovede až na konec, který rozhodně dokonalý není. V tomto díle autorka posunula zase laťku o kousek výš a napětí se dalo krájet. Myslela jsem si, že si knihu nechám na pár večerů, ale nemohla jsem se odtrhnout a musela jsem jí dočíst hned. Skvělá detektivka!

29.09.2023 5 z 5


Temný stín noci Temný stín noci Tess Gerritsen

Moře, kuchařky a duch...Ava, spisovatelka kuchařek se snaží uniknout před výčitkami ze svých životních chyb, a pronájem Brodieho vyhlídky je přesně to, co potřebuje. Je to místo, které je dostatečně daleko od jejího domova, může si ho finančně dovolit a konečně zde i čerpá inspiraci pro své knihy. Místo však pro svou temnou minulost začne na Avu působit i jinak než pouze inspirativně. Navíc se ve městečku objeví mrtvola Tohle byla první kniha, kterou jsem od autorky četla a bavila mě. Tajemno působilo někdy až trochu komicky, ale líbí se mi nápad mísení duchařiny s detektivkou.

08.09.2023 3 z 5


Tam - Jedeme do Afriky Tam - Jedeme do Afriky Busny

Busny jsou jsou reportem plánované cesty po Africe, kde veškeré plány nenávratně mizí a cesta mění směr v souladu s aktuálním stavem autobusu, rozmary afrických silnic a africké byrokracii. David a Marika se dělí se čtenáři o všechny peripetie, které na černém kontinentu po cestě zažijí, a že jich je dost. Čtení jejich příběhu mě ze začátku moc nebavilo, ale po začtení jsem nadšeně sledovala jejich napínavou cestu a držela jim palce, aby dorazili v pořádku alespoň do sousedního státu. Hodně se tam řeší technický stav busu, ale to k tomu patří, jelikož se na cestu právě stařičkým busem vydali. Pro mě je kniha určitě inspirativním čtením a přiblížení rozmanitosti africké kultury.

11.08.2023 5 z 5


Vesnice Vesnice Kristýna Trpková

Je vesnice klidné místo?
Možná jiné vesnice jimi jsou, né však tahle v příběhu Kristýny Trpkové. V průběhu let tu zmizely už tři děti školního věku a policie tápe, kde mohou být a jestli jsou vůbec živé. Druhou variantu vyvrátí kosterní nález jednoho dítěte nalezeného nedaleko vesnice a detektivní dvojice Linhartová&Beneš se pustí do zdlouhavé a mravenčí práce hledání vraha. Líbí se mi autorčin styl vyjadřovaní, která se snaží vyvarovat opakování slov. Obohatila jsem si slovní zásobu o slovo autoptický. Celkově jsem se od knihy nemohla odtrhnout a líbila se mi víc než první díl.

25.07.2023 5 z 5


Odd a mraziví obři Odd a mraziví obři Neil Gaiman

Kniha o Oddovi na první pohled zaujme svým celkovým zpracováním. Původně jsem si říkala, že kdyby byla barevná, bude víc zajímavá, ale během čtení jsem zjistila, že její bílo-stříbrná grafika skvěle navozuje atmosféru zimy a ledu. V zimě jdou zkrátka barvy stranou. Tahle pohádkovo-mytická kniha je prostě skvost, který se jen tak nevidí. Líbilo se mi zpracování i příběh, i když už dávno nejsem dítě. Doporučuji malým i velkým lidem!

01.07.2023 5 z 5


Smrková Tišina Smrková Tišina Kristýna Sládečková

Tajemná postava provází celý zapletený příběh o více postavách a jestli se dozvíte, kdo to je, to si přečtěte sami! Tohle čtení bylo hodně dobré!..Svižné, napínavé, neotřelé a navíc zasazené do drsné šumavské krajiny. Po tomhle čtení se tam skoro bojím jet na výlet. Docela zajímavé mě přišlo, že se tam dost jí, vaří a celkově se postavy dobře orientují v kuchyni (to jen takový poznatek na okraj).

01.07.2023 4 z 5


Dotek vraha Dotek vraha Jitka Ludvíková

Kdo je vrah?
Lidé mají různé problémy, a proto vyhledávají lékaře nebo hledají alternativy jako například léčitele. O jednom takovém léčiteli je i detektivka Dotek vraha. V odlehlém penzionu se scházejí lidé na léčebné kurzy Ivana Ivanova, aby zregenerovali svá unavená těla a nabrali novou sílu do života. Všechno probíhá jak má, až do té doby, kdy se objeví první mrtvola, která rozhodně nezapadá do léčebného plánu.
Příběh rozhodně zaujme netradičním námětem, je napsaný poutavě a napínavě, líbily se mi i přisprostlé pasáže, které v příběhu jsou. Trochu jsem se ovšem ztrácela v množství postav a místy jsem se musela vrátit dopředu a ujasnit si, kdo je kdo. Celkově mě kniha bavila, nicméně konec byl oproti zbytku knihy trochu zklamáním.

24.05.2023 4 z 5


Nejšťastnější muž na Zemi Nejšťastnější muž na Zemi Eddie Jaku (p)

Jak vypadá nejšťastnější muž na Zemi? Jako Ediie Jaku. Můž, který přežil koncentráky a byl vděčný za každý nový den. Přestože nemám ráda knihy o holocaustu, u Eddieho jsem udělala výjimku a přečetla si jeho příběh. Je psán stručně, výstižně a s tichou výčitkou vůči ostatním, kteří toto vše dopustili a na zvěrstvech se podíleli. Osobně si myslím, že by si tuto knihu měl přečíst každý, aby měl aspoň malou představu o tom, co se v nedávné historii dělo. Člověk, který to nezažil na vlastní kůži může mít jen pramalou představu o tom všem. Holocaust a koncentrační tábory ve mně vzbuzují pocity beznaděje a strachu. Eddieho výpověď je však trochu jiná... Však si ji přečtěte sami.

24.05.2023 4 z 5


Mrtvá z Nevady Mrtvá z Nevady Harlan Coben

Je to trochu jako návrat do minulosti, když v roce 2023 čtete knihu, ve které používají fax a za převratný vynález považují mobil s foťákem . Nicméně Mrtvá z Nevady je skvěle vymyšlená detektivka, ve které se postupně prolínají dvě linie zcela odlišných životů, aby nakonec..?.. Vlastně nelze moc blíže popisovat, abych zbytečně nespoilerovala. Stejně jako u jiných Cobenových děl, je příběh propracovaný do posledního detailu, napínavý a s překvapivým vyústěním.

07.05.2023 4 z 5


Půlnoční knihovna Půlnoční knihovna Matt Haig

Každý by měl mít možnost dostat druhou šanci.
Nora je pětatřicetiletá mladá žena, která se v životě dostane do stadia, kdy si myslí, že už ji nikdo na světě nepotřebuje, a proto se rozhodne svůj život ukončit. Ale ouha, nezemře, nýbrž se dostane do jakéhosi mezičasí v Půlnoční knihovně, kde se setká s knihovnicí paní Elmovou. Jelikož si Nora myslí, jaký žila zpackaný život, dostane v knihovně šanci prožít jiné verze svého života, a přijít na to, který by pro ni byl vlastně pro nejlepší.
Velmi originální zpracování hledání smyslu života, který víceméně nemine každého z nás a asi nejklíčovější věta, na kterou jen tak nezapomenu:.. "Životu nemusíš rozumět, stačí ho žít."
Kniha pro mě přišla v pravou chvíli a připomněla mi, že není potřeba fňukat nad svým životem, protože žádný život není dokonalý a ani nikdy nebude.

07.05.2023 4 z 5


Tvář vody Tvář vody Guillermo del Toro

Je výhoda být neviditelná?
Elisa neviditelná je. Né doopravdy, ale hlavně pro vědce ze státního výzkumného centra, ve kterém uklízí, jelikož její stejnokroj uklízečky jí zaručuje absolutní nezájem tamějších pracovníků. Elisa s kolegyní Zeldou dostanou na starost uklízet přísně střeženou místnost s vzácným tvorem, kterého se vláda rozhodne zkoumat. Setkání s krásným tvorem vyvolá v Elise smršť dosud nepoznaných pocitů a ona se rozhodne využít své neviditelnosti k realizaci šíleného plánu. Příběh o lásce, nerovnoměrné moci, sebeúctě a o faktu, že někteří lidé umí ostatní hodně překvapit.

09.04.2023 3 z 5


Tajemství čokoládovny Tajemství čokoládovny Paula Brackston

(SPOILER) Kdo by nechtěl cestovat mezi stoletími?
Xanthe má jedinečný dar, který jí dovoluje slyšet zpívání předmětů, díky němuž se stává hrdinkou záchranných misí v minulosti. A tak se v druhém díle série Starožitnosti s mladou cestovatelkou časem opět podíváme do pár století vzdálené minulosti, tentokrát díky zpívající konvičce na čokoládu. Xanthe se opět setkává se Samuelem ze 17. století, kterému v prvním díle pomohla a tak nějak jí není lhostejný. Zároveň se do jejího života připlete i další muž, který s ní má různé úmysly. Xanthe jako bojovnice opět nezklame a dozví se podstatné informace i sama o sobě. Musím říct, že druhý díl mě bavil o dost míň než první, nicméně i tak je to napínavé čtení a dalšímu dílu dám určitě šanci.

06.03.2023 4 z 5


Stvůra Stvůra Kristýna Trpková

Poznali byste lidskou stvůru?
Podle mě těžko, ale literární počin Kristýny Trpkové Vám přiblíží, jak by taková vraždící stvůra mohla vypadat. Co jí k zavraždění mladé dívky dovedlo a jak se snažila zamaskovat stopy, které by k ní vedly. Vraždu vyšetřuje sympatická dvojice kriminalistů - Laura Linhartová a Adam Beneš, kteří se k sobě hodí asi jako oheň a voda, ale překvapivě jejich polarita v závěru tvoří ucelený kruh, kde do sebe vše postupně zapadne. Kniha má svižný děj a má několik „aha“ momentů. Super! A těším se na další knihy autorky.

06.02.2023 5 z 5


Knihovna malých zázraků Knihovna malých zázraků Sara Nisha Adams

Co může obrátit Váš život naruby?
Změnu v životě člověka může zapříčinit mnoho věcí, které se často dějí naprosto nečekaně a někdy i na první pohled nepochopitelně. Náhlá změna se stane vdovci Mukéšovi, který díky staré knize naváže přátelství s mladou knihovnicí Alíšou. Jejich přátelský vztah přinese benefity nejen jim ale i jejich rodinám.
Do příběhu jsem se začetla okamžitě a až s překvapivou lehkostí jsem ho přečetla za pár chvil. Ač se příběh odehrává v Anglii, často jsem měla pocit, že se ocitám v nějakém indickém předměstí spolu s vůní typických indických jídel a másala čajem Je to hezký příběh, který ukazuje lidský život se všemi jeho plusy a mínusy. Jako bonus k tomuto příběhu dostanete i tipy na zajímavou četbu do budoucna.

15.01.2023 5 z 5


Josef Mareš - Moje případy z 1. oddělení Josef Mareš - Moje případy z 1. oddělení Martin Moravec

Víte jaký je rozdíl mezi škrcením a rdoušením?
Tuhle otázku by Vám dost možná položil Josef Mareš, když by Vás přijímal k policii, a jelikož je to záludná otázka, dost možná byste na ní pohořeli stejně jako ostatní uchazeči. Pokud chcete znát rozdíl mezi těmito pojmy a celkově Vás zajímá práce kriminalisty, ať už k tomu máte jakékoliv motivace, určitě Vás zaujme nejedna další informace v knize. Autor celou knihu vede jakoby výslechem Josefa Mareše a ten se tady tak dostane na druhou stranu výslechového stolu a prozradí i pár informací, které nejsou běžně známé. Nejde nezmínit, že Josef Mareš je spoluautorem seriálů První oddělení a Devadesátky. Některé jeho případy objevíte i v Legendách kriminalistiky. A jestli tyto seriály rádi sledujete, tak tahle kniha je jakousi třešničkou na dortu, kde dostanete další informace a můžete si i připomenout případy, které byly zfilmovány a v knize jsou zmiňovány. Rozhodně doporučuji, bavila mě číst. Moc :-)

31.12.2022 5 z 5