Knihovna malých zázraků

Knihovna malých zázraků https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/502051/bmid_knihovna-malych-zazraku-HeG-502051.jpg 4 293 90

Objev zmuchlaného seznamu četby, zastrčeného do staré knížky v knihovně, je počátkem neobyčejné cesty. Seznam knih otevírá bránu k novým a nádherným světům, od věčných příběhů lásky a přátelství až k epické cestě chlapce s tygrem přes Tichý oceán, a to právě v okamžiku, kdy Alíša potřebuje uniknout od osobních starostí. A když vdovec Mukéš dorazí do knihovny, protože touží navázat vztah se svojí knihomolskou vnučkou, zasvětí ho Alíša do tajemství nalezeného seznamu četby. Nejistá teenagerka a osamělý dědeček tak zakládají neobyčejný čtenářský klub o dvou členech. Knihovna malých zázraků je inspirující a hřejivá óda na vyprávění a jeho moc přenášet nás do jiných světů, spojovat nás a připomínat nám, že nový začátek nás čeká už možná na další stránce…... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Kontrast
Originální název:

The Reading List , 2021


více info...

Přidat komentář

Aribana
16.04.2024 1 z 5

Zdlouhavé, nutila jsem se do čtení. Snad jen ten konec už byl lepší…

Violetma
01.04.2024 5 z 5

Kniha mě fascinovala a mám v plánu si přečíst všechny knihy ze seznamu četby. Zatím jsem přečetla Jako zabít ptáčka a hodnotim skvěle.


ivetka859
29.03.2024 4 z 5

Když jsem knihu rozečítala, neměla jsem velká očekávání, ten námět mi nepřišel moc nápaditý. A jazyk mi přišel takový školácky kostrbatý. Ale pak jsem se začetla a svištělo to jako o závod.
Kolem jednotlivých knížek ze seznamu se vedou docela zajímavé diskuse mezi postavami, ale ani tak nemám pocit, že by mi Knihovna malých zázraků něco naspoilovala. Snad všechny zmíněné knížky jsem si přidala na svůj TBR.
Příběhy postav jsou vlastně běžné, všednodenní, a přitom jsou jejich osudy tak vyhrocené. Samozřejmě o realističnosti nemá cenu se bavit, ale to po přečtení stejně vůbec neřešíte.
Líbilo se mi, jak autorka popisuje čtenářství. To jak čtení působilo na Alíšu, Mukéše a další, stejně tak Knihovna malých zázraků působila na mě. A to se mi nestává vždycky. Neuměla jsem si tedy představit, že bych se po dočtení knihy tak moc potřebovala s někým jedním podělit... Ale pak jsem knížku dočetla a byla jsem v háji. Protože jsem měla rozbitý mobil a najednou jsem se podělit o dojmy ani nemohla a hrozně to žralo.
Ten jazyk nebyl čistý, spousta až moc klišé frází... nicméně nic, co by čtivost brzdilo. Ale rozhodně se mnou knížka pohnula a kvituju, že má pozitivní východisko, je protkaná nadějí na lepší zítřky. Prostě taková pohádka s ponaučením.

lidunka1
18.03.2024 4 z 5

Kniha je velmi laskavá a hladivá. A není to žádná sladká limonáda. Mukéš ani Alíša nemají lehký život.
Co udělá s lidskými osudy jeden lísteček se seznamem knih, to se v knize dočtete.

Veromika
15.03.2024 4 z 5

Kniha se mi svým způsobem líbila, občas jsem se tedy musela do čtení nutit, ale dávám i přes to 4 hvězdičky. Co se týče seznamu četby, nečetla jsem a po přečtení knihy nemám ani potřebu knihy vyhledat. Každá z knížek v sobě nesla poselství pro čtenáře. Díky seznamu, který Alíša našla v knize, mohla doporučit knihu Mukéšovi a zároveň si ji sama ze zvědavosti přečíst. S Mukéšem navázali přátelský vztah, kdy se o každé knize bavili. Mukéš i díky knihám začal nalézat vztah se svou vnučkou Prijou.

Gabcatko
27.02.2024 4 z 5

Kniha s dobrým námětem a hezkým poselstvím, že se nemáme uzavírat ve vlastní bublině, ať už nás potká v životě cokoli.

Líbil se mi příběh Mukéše, i když jsem si trochu musela zvykat na netradiční jména a indické názvy (některá jídla jsem si pro lepší představu i vygooglila, jak vlastně vypadají) . V dnešní době asi častý obrázek "starostlivosti" dětí o ovdovělého rodiče - dcerám stačí zanechat plno vzkazů na telefonu, ale nedejbože, aby si našel dalšího partnera...

Něco z uvedeného seznamu jsem četla, pár dalších knih mě zaujalo, ale
tuhle knihu mít v knihovničce nemusím.

Péťa Z.
18.02.2024 3 z 5

Zvláštní. Knihu jsem četla dlouho, vždy jen po večerech nanejvýš pár kapitol. Zdálo se mi to takové utahané. Nápad, na kterém je postavený děj, se mi líbí. Ta myšlenka je pěkná. Alíša, uzavřená, ale svéhlavá knihovnice, se postupně sbližuje se staříkem Mukéšem. Každý z nich prožívá vlastní trápení. Ale naleznou jakési vysvobození v knihách a v příbězích. Ten tajemný seznam knih může být pro některé čtenáře inspirací, co si v budoucnu přečíst. Já si z něj někdy ráda něco přečtu. Ale to pitvání jednotlivých titulů, o čem že jsou, mi přišlo zdlouhavé a někdy už nudné. Nejvíc mě deptalo takové to "tajemno" okolo matky hlavní postavy. Nepochopila jsem celý ten její zoufalý stav a dopad na ostatní členy rodiny. Pozitivně hodnotím nahlédnutí do indické kultury a taky poselství knihy.

JankaV80
02.02.2024 5 z 5

Nádherná kniha po všech stránkách, která v sobě nese mnohá poselství. Dlouho, opravdu dlouho, jsem nečetla knihu, která by se mi líbila natolik, že bych ji ráda dala víc než 5*. Tato kniha si zaslouží * mnohem víc.
A taky se vám stalo, že jste si všechny ty knihy ze seznamu chtěli přečíst, přestože jste třeba už některé četli a zařadili jste si je na svůj seznam knih ke čtení? Mně se to nejen že stalo, ale rovnou jsem přišla na to, jak z letošní čtenářské výzvy na tento seznam knížek přejít. Kniha Jako zabít ptáčka bude moje poslední kniha ze čtenářské výzvy (Kniha, jejíž název (či autor) zazněl v seriálu Přátelé) a plynule přejdu na seznam knih z knížky Knihovna malých zázraků :-)
Rozhodně kniha, kterou doporučuji.

ferdada
27.01.2024 2 z 5

Knížka se mi nelíbila. Buď nebyl ten správný čas nebo není pro mě. Kostrbatě vystavěné situace, divné Nesedí mi to, zdá se mi účelové. Vrr, ne po ve de né! Navíc to proklaté vpisování (a pro tvrdošíjné tupce opakování) povinných témat Ten, kdo je na toto citlivý (a nemusí být zas až tak citlivý :-), pozná - a bude mu to vadit. A pozor, toto hodnocení nepíšu v den, kdy jsem hnusná, zlá a nesnášenlivá. Naopak, smířlivá, na obláčku radosti a pochopení. Knížka však, evidentně, si ale určitě najde svou cílovou skupinu. No, proč ne. Komentáře jsou, myslím, od toho, aby komentovali čtenáři různých povah a zaměření. Tedy - go ahead, suďte každý dle svého gusta.

borufka
26.01.2024 5 z 5

Po poměrně dlouhé době jsem dočetla knihu, o které vím, že ji musím mít v knihovně, protože se k ní budu vracet. O čem je, tady jiné komentáře zmiňují, já bych ji nepopsala ani jedním z těch příspěvků... Pro mě je důležitý dojem, který ve mně zanechala, jakési poslání téhle knihy, a tou je jednoznačně: MLUVTE S LIDMI, ŽIJTE DÁL, AŤ VÁS POTKALO COKOLIV, odtrpte si a odtrapte, co považujete za nutné, ale pak se seberte a jděte dál, pomáhejte a nechte si pomoci, když je to potřeba, nic nevzdávejte, i když se k tomu bude hrabat po pidikrůčcích, je to Váš život. O tom je pro mě tahle kniha. A náhodou si za ten tavící kotel příběhů jednotlivých postav vybrala knihovnu. Mimochodem, smát se nad knížkou v hromadném dopravním prostředku je pro mne v podstatě standard, ale tady se mi poprvé stalo, že jsem ve vlaku neskrývaně plakala, slzy mi tekly celou dobu, co jsem četla stránky s proslovem pana P., a přišlo mi to také normální. Čtěte, mluvte, poslouchejte, žijte.

Ctenar1202
14.01.2024 5 z 5

V knihovně pracuje náctiletá Alíša, která svou prací a přehledem knih pomáhá ovdovělému muži, aby opět získal chuť do života. Doporučuje mu knihy, které sama přečetla, ale nejsou to jen tak nějaké knihy. Alíša totiz našla v jedné knize zmuchlaný seznam četby, která obsahuje nádherné tituly jako jsou například Malé ženy, Jako zabít ptáčka, ... a ač si k sobě Alíša a Mukéš zpočátku hledají cestu, tak díky knihám se z nich stanou přátelé, ač věkově velice od sebe. Mukéš, aniž by to věděl, svým přístupem pomáhá i Alíše překonat problémy, které se jí staví do cesty v jejím soukromém životě. Není to milostný příběh, ani omylem! Je to příběh o přátelství, porozumění, společném koníčku a překonávání překážek.

Konec byl dojemný, smutný, ale i plný naděje a já jsem díky Knihovně malých zázraků dostala přesně to, co jsem chtěla. Dokonale vykreslený příběh z knižního prostředí, který se opírá o přátelství. Všem tuhle knihu doporučuji.

Bustedka
14.01.2024 5 z 5

Nádherná kniha pro všechny knihomoly. Aj slza mi ukápla.
Kniha o knížkách, o tom, jak vám mohou některé příběhy otevřít oči, spojit s lidmi a pomoc v těch nejhorších chvílích.

Postav v knize je hned několik, ty hlavní jsou však dvě. Postarší vdovec a mladá holka pracující v knihovně. Právě tuhle zdánlivě nesourodou dvojici začne spojovat seznam knih, který někdo zapomněl v jedné knize v knihovně. Nikdo neví, kdo ho napsal. Ale jak se postupně ukáže, oni dva nejsou první, kterým seznam pomohl uspořádat si trochu život.

“Prosím nezapomínejte, že knížky nejsou vždy jen způsob úniku. Někdy nás mohou něco naučit. Knížky nám svět ukazují, ne schovávají."

Chvilku mi trvalo se začíst. Vzhledem k neznalostem indické kultury a k národnosti hlavní postavy, mi dělalo zprvu velký problém velké množství indických pojmů. Postupně si na to zvyknete. Konec možná není z nejveselejších, ale o to je krásnější.

scannain
01.01.2024 5 z 5

Velmi hezká, dojemná a zároveň smutná kniha, která mi přinesla úsměv na tváři i slzy. Příběh krásně představuje hodnotu knih a jejich důležitost. Jak knihy umějí zlepšovat všední život a zároveň lidi sbližovat.

capar
01.01.2024 4 z 5

Je to smutné a krasne zároveň..o hledání sebe a klidu, o nalezení sebe, o přátelství a o tom, co všichni víme, že to nejvíc co pro sebe a druhé máme je čas a vědomá pozornost sobě...velké ztráty a spousty vřelosti...

Szilvia1
31.12.2023 5 z 5

Knížka nám vypráví příběh trošku smutný ale i pěkný,i když se to nezdá.Je to příběh o přátelství,o knihovně a samozřejmě o knihách.Přátelství se tady uzavírají nejen mezi mladýmí ale i mezi staršími,a i mezi návštěvníky knihovny a zaměstnaci knihovny,mezi dědečkem a vnučkou,mezi matkou a dcerou které si musí najít cestu k sobě postupně.Je to pěkný emotivní příběh.

Skodinka89
15.12.2023 2 z 5

Četla jsem to na mé poměry dlouho a mám z toho neutrální pocity.

Kniha řeší problémy všedního dne a životní události, které nejsou úplně ty radostné. Minimálně někdo najde zdroj inspirace na další četbu.

Magrata15
26.11.2023 5 z 5

Mukéši Patélovi zemřela žena a jeho velká láska. Myslel si, že pro něho svět skončil. Pak objevil lásku ke knihám a jeho Naina se mu, alespoň v představách, vrátila. Také se prostřednictvím knih přiblížil ke svým dcerám a vnučce, našel si nové přátele a zase začal žít. Spřátelil se s mladou knihovníci Alíšou, která mu začala doporučovat knihy a tím mu moc pomohla. Pak zase na oplátku v zoufalé situaci pomohl on jí.
Velkou roli v tomto příběhu hraje tajemný seznam, který Alíša našla v jedné knize.

Krásný příběh, veselý i smutný a jako bonus odkaz na další zajímavé knihy.
Určitě doporučuji.

boeink
19.11.2023 4 z 5

Tato kniha je takovým pohlazením čtenářské duše. Milé zamyšlení o knihách a proč je vlastně čteme.
Ze seznamu jsem četla Pýcha a předsudek a hodně dávno Malé ženy.

Per-quiee
26.10.2023 4 z 5

Jedná se o sladký příběh z prostředí indické komunity v Londýně. Spíše pohádka, ale pokud hledáte něco oddechového s tématikou knihoven a celkově dopadu knih na osudy lidí, určitě se bude líbit.

evik2710
14.10.2023 2 z 5

Zvláštní kniha docela mě trvalo se do ní zacist

Autorovy knížky

2022  83%Knihovna malých zázraků

Kniha Knihovna malých zázraků je v

Právě čtených11x
Přečtených401x
Čtenářské výzvě193x
Doporučených24x
Knihotéce224x
Chystám se číst292x
Chci si koupit40x
dalších seznamech8x