Stezka Českem

Stezka Českem https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/503529/bmid_stezka-ceskem-h6a-503529.jpg 5 173 45

..může jít každý! První oficiální přechod po hranicích republiky. Stezka Českem, to je první oficiální přechod po hranicích republiky tvořící tisícikilometrovou trasu po jižní části a tisícikilometrovou po severní. Jak se z nápadu party nadšenců stane přechod ve stylu Pacifické hřebenovky nebo Camina, který se dostane do největší světové aplikace dálkových treků a do amerického Forbesu? Proč dokáže takováto cesta během roku nadchnout tisíce lidí? A proč se na stezku vydalo několik psů, kůň, kuře, ale pštros ještě ne? Kniha obsahuje jednak informativní kapitoly, ve kterých jsou popsány jednotlivé etapy, rady, jak se připravit na cestu, na co si dát pozor nebo tipy na nejkrásnější místa, ale také motivační kapitoly psány lidmi, kteří se rozhodli na Stezku vypravit. Jsou to nadšenci, jenž vyrazili jinak: mladé ženy, které se vydaly poprvé na dálkovou trasu úplně samy, maminky z Klubu minituristů putující s kočárky, rodiny, které cestu pojaly jako putování na více let, pes, co se svou paničkou obešel celou Stezku, či lidé důchodového věku. Samostatná kapitola je věnována Trail Angels, lidem, kteří ve svém volném čase dobrovolně pomáhají poutníkům na Stezce. Dočtete se ale také, na jakých principech a zásadách je Stezka založena, o Klubu českých turistů nebo třeba o udržitelném turismu. Kniha je určena širokému čtenářskému publiku, protože na Stezku Českem může vyrazit opravdu každý. A pokud se na ni necítí, může si alespoň přečíst krásné a inspirativní příběhy těch, kteří překonali sami sebe a vydali se na trasu, která jim změnila život.... celý text

Přidat komentář

Denny456
21.03.2024 4 z 5

Knížka o chození a novém fenoménu v ČR. Místy je psaní velmi vtipné, místy trochu méně, ale celkově se kniha čte pěkně a člověka nabudí, což je přesně účelem.

JiříM
14.03.2024 5 z 5

Text knížky je poučný a místy i zábavný. Děkuji Ježíškovi, že mi knihu donesl a ač jsem nevěděl co od ní čekat, tak velmi mile překvapila a upoutala pozornost.


Maraiser
13.03.2024 5 z 5

Skvělé počtení, zajímavé příběhy. Není to zbytečně překombinované, jednotlivé trasy jsou popsány až překvapivě stručně.
Utvrdilo mne to v rozhodnutí, které jsem nedávno učinil. Taky se vydat na cestu. Neplánuji ale jít Stezkou Českem, naplánoval jsem si svoji vlastní trasu, takže žádní Andělé, nic k tomu nikde nenajdu.

LunaL.
04.03.2024 5 z 5

Ke knize se da pristupovat jako ke Stezce Ceskem. Muzete ji zvladnout najednou, postupne, nebo i preskakovat z mista na misto a zase zpet, jak vam to vyhovuje :)
I tady je poznat, ze Stezka neni jen o ceste, ale hlavne o lidech a jejich pribezich. Bez ni by Stezka nebyla Stezkou! A bez Andelu uz vubec ne :)
Libi se mi jak pojeti Stezky ( jednou ji urcite projdu! Nemit tak male deti, vydavam se hned po docteni :D), tak pojeti knizky :) Informace stridaji pribehy, rady, tipy. A to vsechno doplneno o krasne fotografie!
Podle me uzasny napad!

Gweny
12.02.2024 5 z 5

Stejně jako trek si člověk rozdělí do etap, tak jsem si já rozdělila do etap čtení téhle putovní knihy. Je plná fantastických fotek, sem tam se člověk zasměje a hlavně si přečte příběhy ostatních a třeba mu to dodá odvahu jednou v životě takový trek taky podniknout.
Knihy pro mě byla darem od dobré kamarádky a i když dlouho čekala v knihovně, nemohla jsem si vybrat lepší čas na její přečtení. Některá místa v ní zmiňovaná už znám, ale většinu spíše ne a sním o tom je někdy navštívit a věřím, že se mi to jistě splní.

Bubo19
19.12.2023 5 z 5

Skvěle napsaná kniha o Stezce Českem. Autor zde vtipně popisuje jednotlivé etapy, včetně zajímavostí, míst, která máme navštívit, i kterým se raději vyhnout. Nechybí praktické rady o povrchu, převýšení, kde se dá nakoupit, kde nabrat voda a kde přespat. Tyto kapitoly se střídají s vyprávěním lidí, kteří se na stezku vydali a to ať na celou, nebo část. Někteří z vypravěčů už toho prošli více, někteří vyrazili poprvé, někdo je po těžké nemoci, někdo na vozíčku, na Stezku vyráží i maminky s kočárky. Myslím, že tato kniha může namotivovat spoustu lidí, protože ukazuje, že nic není nemožné. Tak teď už jen obout pohory, nahodit batoh a můžeme vyrazit.

Marcik7
18.11.2023 5 z 5

Páni, škoda, že už mi nohy příliš neslouží, ta kniha je úžasná a velmi inspirující a já fandím všem tvůrcům i chodcům. U nás v Česku je přece tak krásně.

wikca
07.10.2023 5 z 5

Projekt Stezka Českem už nějakou dobu sleduji a tuhle knihu jsem měla už dlouho v hledáčku. Pokud se chystáte jakýmkoliv způsobem jít stezku celou anebo jen po částech, kniha Vás k tomu nejenom nakopne, ale dá Vám na cestu spoustu užitečných informací a rad - kudy vedou trasy, kde se dá spát, jak si cestu užít a připravit se na ni. K tomu přidá konkrétní příběhy lidí, kteří už cestu šli a navrch k tomu je psaná vtipně a čtivě. Docela se těším až na nějakou etapu vyrazím!

Martule44
15.09.2023 5 z 5

Vymazlená jednohubka, kterou jsem si nesmírně vychutnávala. Je totiž napsána skutečně lidsky a vtipně a nejednou jsem měla chuť se vším praštit, sbalit batožinu a vyšlápnout jakýmkoliv směrem :-)
V knize jsem našla i motivaci pro své cesty a už se těším, až vyrazím !

CervenaVeronika
04.09.2023 5 z 5

Hodně se mi líbila myšlenka, že člověk nemusí ujít celou stezku najednou, ale je v pořádku jít si svým tempem po etapách podle svých možností.

rumova_kulicka
04.09.2023 5 z 5

Pecka! A teď mi řekněte, jestli po přečtení zůstal někdo, kdo se na stezku nechce vydat :-D

Crozz
25.08.2023 4 z 5

Inspirující!

Horal123
12.08.2023 5 z 5

Stezka Českem - super nápad, superprojekt, za jehož realizací musela být spousta práce. Za mě velice záslužné. Jelikož bydlím doslova na trase Stezky ( Šumava), mám k celému projektu osobitý vztah. Proto mě těší, že tu potkávám hodně lidí ( a že jich je opravdu hodně ), kteří statečně šlapou po jižní části Stezky. Je dobré si uvědomit, že i Česko může být krásné. No a ta knížka, to už jen třešnička na dortu.

gabriela8591
08.08.2023 5 z 5

Perfektní :) velmi čtivé a inspirativní, pořizuji si do poličky domů!

Bedřich63
06.08.2023 5 z 5

K tomuto způsobu cestování jsem nikdy nenašel odvahu, vždy se vydáváme na cesty, kde je naplánován nocleh v nějaké posteli a mnohdy i detailně denní program. Plánuju to obvykle sám, služeb cestovek využíváme jen výjimečně.
U jednodenních výletů se většinou vše podřizuje mému záměru projít všechny červené TZ značené KČT v ČR. Zatím jsem daleko splnění tohoto cíle, mám za sebou něco málo přes 3000 km.
Kniha Stezka Českem mě mile překvapila. Myslel jsem si, že se bude většinou jednat o "nudný" výčet míst po trase. Jsem rád, že jsem se mýlil. Komentáře totiž čtu vždy až po přečtení knihy.
Popis Stezky Českem je stručný, s vypíchnutím hlavních zajímavých míst na trase každé z etap.
Pro mě nosnou částí knihy byly příběhy andělů a turistů. Příběhy zajímavé, postřehy z cest a komentáře trefné. Vše je to doplněné spoustou krásných fotek.
Mnoho popisovaným míst na trasách jsem už navštívil, kusy etap jednotlivě v určitých úsecích jsem prošel. Ale stejně mě snad ještě mnoho krásných km čeká.
Pokud vyjde od Martina další kniha, rád si ji přečtu. Také se konečně detailněji podívám na web stezky. Věřím, že tam pro sebe objevím nejednu inspiraci. Za mě 5*

popeluška
01.08.2023 5 z 5

Kniha je velmi pěkně udělaná. Moc a moc se jim povedla.

Lienilda
16.07.2023 5 z 5

Tuto knihu jsem dala mužovi, ale nakonec jsem si ji přečetla první já, od začátku až do konce. A musím pochválit, že je opravdu pěkně sepsaná. Stezka Českem kolem dokola se skládá celkem z 20 etap a každá je zhruba popsaná, tak akorát dlouze, aby to nebylo suchopárné. Popis etap je prokládán krásnými fotkami a hlavně příběhy lidí, kteří se na stezku vydali nebo Trail Angels (ti, kteří pomáhají těm co se vydali na stezku) a toto čtení mě hodně bavilo.
Já žádnou takovou cestu neplánuji, ale nějaká kratší etapa s přespáním v civilizaci by mě lákala. Tak třeba někdy...

konicekbily
10.07.2023 5 z 5

Knížka mi přinesla zhodnocení mého vandrování po domovině během mého života. Myšlenkami se vracím do dřívějších dob a konstatuji, že jsem si z každé etapy ukrojil vždy alespoň maličkou část pěšky a mohu konstatovat. že jsem naši zem poznal dokonale. Knížka kromě mých vzpomínek na místa - kdy jsem tam byl a s kým - přináší spoustu podobných zážitků těch, kteří kouzlu Stezky podlehli a zdolali její část, případně celou. V knize najdete mnohá doporučení, ať již autorská nebo účastnická!

cérka
22.06.2023 5 z 5

Vše co Martin Úbl napíše mě prostě baví. Nevyhledávám sice (aspoň tedy zatím) dálkové trasy a nerada spím v kempu (všichni psi a ježci se fakt sníst nedají), ale znáte to: Nikdy neříkej nikdy :)
Takže teoretická příprava na jedničku. Teď tedy ještě, aspoň po kouskách, tu praxi :) Stezka Českem mě stále více vábí, láká a chytá do svých sítí.
Tak pane Martine a přátelé, díky za nápad dotažený do konce a opět perfektní knížku ;)

xreni
13.06.2023 5 z 5

Cestopisy me bavi a kdyz se u toho muzu na neco tesit tak hned dvakrat. Je to takove rychle prolitnuti etapama prolnute pribehy absolventu stezky. Potesilo me, ze jsem u hodne mist zjistila, ze uz jsem tam nekdy byla. No jo. Holka z hor jezdi rada do hor. Jednou, az budu starsi, to dam cely.