vinebitch vinebitch komentáře u knih

☰ menu

Temná kněžka Temná kněžka Margaret Rogerson

Sice nemám moc v oblibě témata klášterů a jeptišek, ale tady to není podané ve smyslu pobožném, ale spíš jen něco co k tomu světu prostě patří. Hlavní hrdinka Artemisie zažila hodně, stejně jako přízrak, kterého si prostě každý zamiluje. V knize není romantika, což by někoho mohlo odradit od čtení, ale ona ani nebyla moc potřeba, jelikož se toho dělo opravdu hodně. I tak mám ale tušení, že se nějaká objeví v druhé knize ;)

18.01.2023 4 z 5


Zlatá klec Zlatá klec Lynette Noni

Četla jsem v originále, jelikož jsem prostě nemohla čekat na překlad. Jak už se tady píše, první díl se často povede více než ten druhý, ale tady to není pravda. Druhý díl je o malinko úžasnější, než ten první. Rozhodně vás naladí i na ten poslední. Zcela jistě musím říct, že celá série je mezi mými top 3 všech dob a doporučuji ji všem.

02.01.2023 5 z 5


Poslední z bohů Poslední z bohů Rick Riordan

Ještě než jsem se vůbec rozhodla přečíst si celou sérii, tak jsem si říkala jak to budu mít hned za sebou (přece jen je to série spíš pro děti) a nebudu mít potřebu se dál angažovat ve světě Percyho Jacksona. Ale po tomhle, troufám si říct nejlepším díle, mám chuť si přečíst další série. Což pro mě značí, že se kniha opravdu povedla a zaslouží si 5 hvězdiček. Percy nám už dospívá, moudří, a jeho akce už nejsou tak zbrklé jak bývaly. Rozhodně si tedy někdy v budoucnu musím přečíst i Bohy Olympu :)

02.01.2023 5 z 5


Polibek vítězů Polibek vítězů Marie Rutkoski

Tak tohle byl nejlepší díl! Po druhém díle, ve kterém se s prominutím, nic moc nedělo, se mi ani nechtělo sérii dočíst - jen poslední kapitoly mě nalákaly vrhnout se do poslední knihy. A že se opravdu povedla! Začátek se mi strašně líbil, hodně mi připomínal moji velmi oblíbenou knihu/sérii Ranhojička od Lynette Noni (takže pokud se vám líbilo prostředí, knihu vřele doporučuji ;))
Kestrel se musela poprat s těžkými situacemi, Arin jakbysmet. Princ Rošar je takovou typickou knižní postavou, kdy všichni víme, že tam je pouze pro pobavení čtenáře, aby vnesl do knihy vtip a vřelost, ale v uvozovkách je tam k "ničemu", i tak ale na takové postavy nedám dopustit! (Taky si ho ale nedokážete představit? Bez nosu a uší?)
Opravdu triumfální zakončení. :)

14.10.2022 4 z 5


Zrada vítězů Zrada vítězů Marie Rutkoski

Jak i sama autorka na konci píše, že ji tento díl trval dlouho dokončit, mně trval dlouho dočíst - jak už zde mnoho lidí psalo, tenhle díl je fakt vycpávkový a je to poznat. Nebylo třeba ho natahovat do skoro 400 stran ale 250 by bohatě stačilo. Úplně nejvíce mě štvala Jessa a její chování. Až posledních pár kapitol mě znovu přesvědčilo o tom, přečíst si i třetí díl.

22.09.2022 3 z 5


Kletba vítězů Kletba vítězů Marie Rutkoski

(SPOILER) Zajimavé čtení. Rozhodně netradiční v tom, že Kestrel se liší od dalších hlavních hrdinek tím, že je marná v boji, což je ve fantasy seriích spíše vzácnost. Naopak, co ji schází ve fyzické síle, dorovnává v té psychické - Kestrel je taktní, silně strategizuje a bez boje dokáže získat vše, co potřebuje. Za mě tedy 4 hvězdičky. Jednu strhávám za fakt, jak tady zmínila @Dani3, je že zde schází určitá logika toho otroctví, Arin by určitě z realistického hlediska nemohl nikdy odporovat své majitelce a mít prakticky ve všem volnou ruku. Arin má ale moc hezkou osobnost, na kterou se těším v dalším díle. :)

04.07.2022 4 z 5


Královna rebelů Královna rebelů Lynette Noni

Z mých letos přečtených knih je tahle zatím nejlepší! Opravdu nepřeháním, když řeknu, že pokud jste zastánci fantasy tak si ji musíte povinně přečíst. Kiva se mi strašně líbila a Jaren... well, ten byl taky úplně boží. Příběh strašně hezky plynul a jak tady už někteří psali, tak se můžete těšit na nečekaný zvrat na konci ;) Už se nemůžu dočkat na druhý díl, možná si ho přečtu v angličtině, abych nemusela čekat na překlad. 1000x doporučuji!

10.06.2022 5 z 5


Mýtonoši Mýtonoši Tracy Deonn

Tak tohle se mi líbilo - sice jsem občas knihu odložila, a musela jsem se do ní nutit - i tak jsem ráda, že jsem ji konečně přečetla a těším se na pokračování. Konec se mi velmi líbil a nečekala jsem ho, což je za mě známka knihy, na které si autorka dala záležet. Dala bych ji 5 hvězdiček, ale v některých pasážích mi přišlo, jako kdyby měla autorka neustálou potřebu nám připomínat, že je Bree černoška ;) Artušovské legendy ale velmi hezky zpracovala, za což má u mě obdiv.

08.06.2022 4 z 5


Máj Máj Karel Hynek Mácha

Krásná klasika. Musím se přiznat, že jsem ji četla poprvé úplně do konce. Moc se mi zalíbila část Intermezza I.

05.03.2022 4 z 5


Modrý a rudý Modrý a rudý Fráňa Šrámek

Lehce srozumitelné, líbí se mi motivy modré a rudé, ale neřekla bych, že je tohle dílo buřiče.

05.03.2022 4 z 5


Měsíce Měsíce Karel Toman (p)

Krásné, nejvíc se mi líbil srpen.

05.03.2022 4 z 5


Radosti života Radosti života František Gellner

Docela se mi to líbilo, a to jsem od maturitní četby nic neočekávala :)

05.03.2022 4 z 5


Harry Potter a Ohnivý pohár Harry Potter a Ohnivý pohár J. K. Rowling (p)

Ohnivý pohár byl vždycky jeden z mých oblíbených dílů - ještě více nových informací, kterých se nám nedostalo ve filmu, se nám objasnily v knize. Například jak to vlastně bylo se Skrkem, a také se mi líbila se mi scéna s Voldemortem. I když, musím podotknout, že kniha nemusela být tak dlouhá, myslím, že je dokonce nejdelší v sérii... no co už :)

24.02.2022 5 z 5


Okamžik pravdy Okamžik pravdy Kasie West

Westovky miluju! Okamžik pravdy mi navodil pocit opravdového přátelství mezi Hadley a Amelií, líbila se mi i zajímavá zápletka s Heathem Hallem. Hadley mi přišla sympatická, svým způsobem :) Velmi povedená knížka na strávení neděle.

20.02.2022 5 z 5


Vláda vlků Vláda vlků Leigh Bardugo

5 hvězdiček si tenhle závěr duologie opravdu zaslouží. Ze začátku se mi do něj sice moc nechtělo, jelikož se to nepohybovalo směrem jaký jsem si tipla, ale to je jen moje chyba :D Strašně jsem si zamilovala jedno velké překvapení od autorky (nebudu psát jaké, ale ti kteří milují Grishaverse budou skákat a chichotat se radostí!) a panebože já tak miluju Zoju a Ninu! Nikolaj mi připadal strašně změněný, ne úplně ve špatném nebo dobrém smyslu, je na něm ale znát, že se za těch pár roků s démonem opravdu změnil. Velmi doufám v další sérii z Grishaverse, možná úplně z nového prostředí, o kterém se až tak moc nemluvilo (Nová země)? I Fjerda se docela vybízí na pokračovaní... no, necháme se překvapit:)

19.02.2022 5 z 5


Zjizvený král Zjizvený král Leigh Bardugo

Perfektní. Skvostné. Vtipné. Nikolaj si svou sérii opravdu zasloužil a mě to chytlo, jako zatím jen pár knih. Do čtení jsem se úplně zažrala, děj plynul takovým způsobem, který umí jen Bardugo. Sice mě popisek před čtením mírně odradil, kvůli Zoje, kterou jsem v Griše moc nemusela, ale ona této knize z části dodala život. Díky její minulosti mi docvaklo její chování, a vůbec si nedokážu představit, že by tam nebyla. Líbí se mi vztah s ní a Nikolajem a moc se těším na druhý díl. :)

12.12.2021 5 z 5


Zkáza a naděje Zkáza a naděje Leigh Bardugo

Nemám slov, neskutečně nádherné finále, které jsem opravdu prožívala. Kniha mě ale doopravdy chytla zhruba v polovině, a od té doby se stalo (alespoň pro mě) několik překvapení a zvratů, které jsem vůbec nečekala. A ano, i nějaká ta slza ukápla. Konec byl velmi dobře napsaný a myslím, že se autorka v tomhle dílu skutečně našla a nasadila si tak dobrou laťku pro Šest vran. Velmi doporučuji.

05.12.2021 5 z 5


Bitva o labyrint Bitva o labyrint Rick Riordan

Super díl, líbilo se mi prostředí a pekelný pes Kvintuse :) Percy je prostě dobrák celou duší, a občas se mu to vymstí. Co mě překvapilo byla Rachel a její schopnosti, docela jsem si ji oblíbila. Ale už by to chtělo nějakou romanťárnu mezi Annabeth a Percym, vždyť se to úplně vybízí ;)

03.12.2021 4 z 5


Harry Potter a vězeň z Azkabanu Harry Potter a vězeň z Azkabanu J. K. Rowling (p)

(SPOILER) Opravdu mě svět Harryho Pottera nadchl - z knižní stránky alespoň, jelikož mě filmy držely ve spárech odmalička. Konečně jsem se dozvěděla, jak vlastně Sirius utekl z Azkabanu a tohle byl rozhodně můj nejoblíbenější díl, co se obsahu týče. Naše trojice už pomalu dospívá, a s nimi se mění i jejich dobrodružnost a odvaha. A Snape se mi docela zprotivil, hlavně jak byl strašně zlý na Hermionu.

03.12.2021 5 z 5


Bouře a vzdor Bouře a vzdor Leigh Bardugo

Tenhle díl mě strašně bavil. Bylo tam sice méně akce, ale Nikolaj si mě získal hned. Konec je podle mého názoru strašně otevřený - což nemám moc v lásce :D Bouře a vzdor si ale podle mě zaslouží lepší hodnocení, než co je zde, protože je dobrý.

01.11.2021 5 z 5