vila_z_lesa vila_z_lesa komentáře u knih

☰ menu

Náměsíční vrazi Náměsíční vrazi Stanislava Veselá

Tak to byl slušný chaos...
Nejprve se dozvíte hlavní příběhy, takové tahouny celé knihy, následují příběhy na odlehčení, pak několikastránkový popis příběh, který nemá s tématem knihy nic společného a až po tom všem se dozvídá čtenář, co vlastně náměsíčnost je, jak se na ni v minulosti nahlíželo, tohle mělo přeci být na začátku. A na závěr chaoticky neuspořádané příběhy, kde autorka skáče z různých časových období.
Ač nerada, musím připustit, že kniha se nepovedla... Chápu, že je to prvotina, ale přesto alespoň kapitoly mohly dávat smysl...
Ještě dodám, že několikrát jsem se musela vracet, protože jsem z autorčina vyprávění nepochopila, co tím myslí.

21.10.2023 2 z 5


Než vystydne káva Než vystydne káva Tošikazu Kawaguči

Vůbec nejsem cílová skupina, knihy od asijských autorů mě nikdy nebavilo a nedocetla jsem je. Ale tohle! Nádherná kniha, první kapitola docela slabší, ale jak jsem četla dál a příběhy dostávaly ucelenější řád, nemohla jsem se odtrhnout. Kapitolu o manželství a poslední kapitolu jsem oplakala a zanechala ve mně hluboké pocity. Je to kniha psaná skromným jazykem, ale s hlubokými myšlenkami. Rozhodně se vrhnu na další díly.

15.02.2023 5 z 5


Když krev promluví Když krev promluví Dana Stabenow

Má první kniha od této autorky. Začátek mne velmi bavil, popis Aljašky, i ten lov. Ale ten dej byl co proboha? Rozuzlení odflakle. Kniha je čtivá, ale jde o velmi průměrný román s dost nedotaženým dějem.

03.02.2023 3 z 5


Magicky ženská Magicky ženská Michala Měřínská

Před pořízením knížky jsem četla autorky blog a přišel mi moc fajn. Knížka je pro mě velkým zklamáním, vata ve formě cesty do ciziny, autorčiných jiných zážitků, hromada různých fontů, pár univerzálních rad a konec.
Hrozná škoda, autorka má co předat, ale tohle se nepovedlo.

18.12.2021 1 z 5


Sbohem, věci. Nový japonský minimalismus Sbohem, věci. Nový japonský minimalismus Fumio Sasaki

Knížku jsem dostala v době, kdy jsem už byla dobré tři roky na cestě minimalismu. Přesto mi tahle kniha pomohla změnit náhled na mnoho věcí, kterých jsem nebyla schopná se zbavit. Na někoho je to možná radikální, ale každý si musí najít svůj způsob.

11.12.2021 5 z 5


Sněžný měsíc Sněžný měsíc Michaela Klevisová

Kdo čeká klasickou detektivku, bude nejspíš zklamán, je to spíš takový pátrací román. Každopádně ale velmi povedený román. Navnadilo mě to zajet si Beskyd, jak autorka krásně popsala okolí a místo děje. Těším se na další knihy od autorky.

08.10.2021 5 z 5


Na matce záleží Na matce záleží Kevin Leman

Doporučuji, konečně kniha o výchově, která vás nestaví do role tyrana, když nastavujete dětem hranice. Autor píše čtivě, povzbudivě, křesťanské odstavce jsem přeskakovala, nebylo jich moc.
Rozhodně si přečtu jeho další knihy.

12.08.2021 5 z 5


Nebeská tělesa Nebeská tělesa Eleanor Catton

Neuvěřitelná kniha. Nádherně napsaná, děj zamotaný, ale postupně nacházíte další dílky skládanky. Rozhodně se nenechte odradit tloušťkou knihy.
Dozvěděla jsem se toho mnoho i ze zlaté horečky a pašování opia na Novém Zélandu.

28.07.2021 5 z 5


Městečko Pines 3 Městečko Pines 3 Blake Crouch

Wow, tak tohle bylo parádní zakončení, místy tedy až moc zdlouhavé, ale přesto to bylo plné napětí, nemohla jsem knihu odložit.
Trilogie rozhodně bude patřit mezi moje topky a neskutečně bych ocenila pokračování!

10.06.2021 4 z 5


Městečko Pines 2 Městečko Pines 2 Blake Crouch

Většinou mě druhé díly nebaví tolik jako první. Ale v této sérii považuji druhý díl za ten nejlepší. Fantastický, byla to jízda plná zvratů.

09.06.2021 5 z 5


Koncept kontinua Koncept kontinua Jean Liedloff

Někdy je krásné zasnít se a snažit se žít vědomý život jako indián v buši. Vidět vše tak jednoduše...

Jen z toho nedělat dogma, to je pak cesta do pekel, nevěřte tomu, že žádné dítě nepláče, i to indiánské, nic není tak dokonalé a ideální jak se nám autorka snaží vnutit.

31.05.2021 3 z 5


Městečko Pines Městečko Pines Blake Crouch

Zatím jsem přečetla první díl a teda to byla jízda. Čtivé, dej svižný, tajemný, byť celkem povrchní, jsem zvědavá na další díly.

31.05.2021 5 z 5


Tak trochu lesana Tak trochu lesana Veronika Hotová Roncová

Nechápu to nadšení. Příběh nulový, jeden jediný zvrat je na straně 288, ovšem na straně 290 končí. To nejzajímavější autorka napsala do pár odstavců, myslím tím konec knihy.
Hlavní postava silně nesympatická znuděná panička, tak trochu lesana, přesvědčena o své jedinečné pravdě.
Čekala jsem v nějaké zajímavé spojení a propojení regresní terapie a všech ženských kruhů, věštíren a všeho, co Alžběta absolvovala a nic se nekonalo.
A také mnoho postav, místy jsem se ztrácela.

Musím ale říct, že autorka píše čtivě, další knihu bych si od ní určitě ráda přečetla. Podobný styl jako "lanczovky".

27.05.2021 3 z 5


Šikmý kostel Šikmý kostel Karin Lednická

Na knížku jsem se opravdu těšila, historické romány zbožňuju a tak jsem se nechala zlákat nadšením dalších čtenářů a vypůjčila si tuto knihu.
Vše začalo výpravou pro sůl, vypadalo to velmi nadějně, myslela jsem, že se více seznámím s postavami, ale v podstatě jakmile dorazila Barbora a Julka domů, začala autorka úplně zbytečně psát s odstupem, chladně a dalo by se říci, že pouze udělala výčet tragédií.

Přitom jsem se těšila, že se dozvím víc o životě havířů, žádná postava nedostala šanci se pořádně projevit, oceňuji užívání nářečí, tak aspoň něco jsem se dozvěděla.

Další díly číst nebudu.

06.05.2021 2 z 5


Dobrý život ve stínu konzumní společnosti Dobrý život ve stínu konzumní společnosti Tomáš Hajzler

Tak tohle by si měl přečíst opravdu každý. Kniha se opírá o fakta (a mnohá fakta mě vážně šokovala) a životní zkušenosti autora, kniha mi změnila život, doteď jsem jen doma mudrovala, ale nyní jsem začala opravdu žít, začala si vážit přátelství, sousedů, začala žít mnohem víc lokálně, sobestacneji a stala jsem se dobrovolníkem. Fakt doporučuju, není to zas nějaká seberozvojova kniha, ale tvrdá fakta, kterým čelíme jako společnost.

18.04.2021 5 z 5


Svobodná hra Svobodná hra Petr Daniš

Tak tohle je neskutečně přínosná kniha a já mnohokrát děkuji autorům, že se knihu rozhodli napsat. Rozhodně by si ji měl přečíst každý rodič, vychovatel nebo učitel. Jakožto fanoušek empatického rodičovství mám načteno opravdu mnoho, ale vše jsou to jen teoretické plky, ale opravdovou pohodu a pochopení do rodiny nám přinesla svobodná hra. A to mě opravdu nebaví si s dětmi hrát, ale teď miluji, když jsem součástí dětské svobodné hry.

22.02.2021 5 z 5


Muž bez minulosti Muž bez minulosti Tim Weaver

Tohle byla jízda, nemohla jsem se odtrhnout! U každého dílu si říkám, že už nemůže být lepší a další knihy mě přesvědčí o opaku.

14.02.2021 5 z 5


Extáze: Román o Almě Mahlerové Extáze: Román o Almě Mahlerové Mary Sharratt

Velmi čtivý příběh jedné neuvěřitelné milovnice hudby a silné ženy, nevím, kde se v Almě brala síla vše ustát.

18.01.2021 5 z 5


Horská cesta Horská cesta Marianne Dubuc

Úchvatná kniha, vždycky když ji čtu, mám na krajíčku. Koloběh života podaný překrásnými ilustracemi.

11.01.2021 5 z 5


Zlomené srdce Zlomené srdce Tim Weaver

Wow, Weaver opravdu umí, šlo vidět, že si psaní knihy užil. Tenhle díl mě bavil snad nejvíc.

10.01.2021 5 z 5