Venneto Venneto komentáře u knih

☰ menu

Nespoutaná - Probuďte se a začněte žít Nespoutaná - Probuďte se a začněte žít Glennon Doyle

Od knihy jsem měla velká očekávání, ale byla jsem spíše zklamaná. Doufala jsem v nějaký úžasný inspirativní příběh, ale dostala jsem spíše chaotické střípky z autorčina života s podtónem seberozvoje. Uvítala bych více chronologie, aby šlo hezky popořadě, co autorka prožívala v dětství, dospělosti, před rozvodem, po rozvodu... Takhle mi to připadalo spíše jako skákání od jednoho ke druhému. Přesto jsem si ale označila nějaké myšlenky, které mne zaujaly a musím říct, že obálka je pro oko velmi lákavá.

16.04.2024 2 z 5


Svatební historky aneb Jak jsem se nevdala Svatební historky aneb Jak jsem se nevdala Lucie Macháčková

Autorky humor mě moc baví. Od začátku jsem si knihu užívala, ale tak v poslední třetině jsem měla pocit, že jí dochází dech a tak trochu už si historky tahá z paty. Na odreagování ale perfektní kniha.

16.04.2024 3 z 5


Pod rouškou šikany Pod rouškou šikany Blažena Hlasová

Zajímavá kniha s příběhy ze zdravotnictví, nad kterými až zůstává rozum stát, že se něco takového může dít. Sama nevím, co bych dělala, kdybych se dostala do takových situací. Překvapením pro mne také bylo, že se šikana netýká jen řadových zdravotníkú, ale i těch ve vedoucích pozicích.

16.04.2024 3 z 5


Nejchladnější dívka ve Městě chladu Nejchladnější dívka ve Městě chladu Holly Black

Od knihy jsem měla velká očekávání. Nalákala jsem se na obálku i název, ale musím říct, že jsem byla zklamaná. Na začátku jsem si ještě říkala, že by to mohlo vyjít, když nás autorka rovnou hodila do upířího masakru, ale jak jsem četla dál, přišlo mi, že příběhu čím dál víc chybí nějaký drive. Příběh neeskaloval a zápletka pro mě nebyla úplně zajímavá. Oceňuji ale citát před každou kapitolou, což mi přišlo docela originální.

16.04.2024 3 z 5


Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Kniha s velice těžkým a tísnivým tématem, která se mi ale četla překvapivě dobře díky stylu psaní autorky. Příběh je plný ponurosti, manipulace, strachu a bezmoci, kdy člověku nezbyde nic jiného než se smířit se svým osudem. Líbilo se mi rozdělení příběhu na pohled matky a dcery, u níž bylo zajímavé sledovat jak zafungovala komunistická výchova.

02.04.2024 4 z 5


Život s kočkou Život s kočkou neznámý - neuveden

Krásná a milá knížečka pro všechny milovníky koček. Člověk ji má sice přečtenou během chvilky, ale je plná nádherných fotek a výstižných citátů i od slavných osobností, takže třeba já osobně se k ní budu ráda vracet a vždy si u ní zlepším náladu.

02.04.2024 5 z 5


Mluv Mluv Laurie Halse Anderson

Do této knihy jsem se pouštěla s tím, že jsem nevěděla, co mám očekávat. Celkově to pro mne bylo ale příjemné překvapení, ač se jednalo o náročné téma. Autorka používala velice jednoduchý styl psaní, který se dobře četl a myslím si, že právě tento styl by mohl být sympatický i mladším čtenářům a nenásilně jim tak otvírat tyto vážná témata. Oceňuji i rozdělení knihy na čtvrtletí, kde v každém byl vidět rozdíl v chování a psychickém rozpoložení hlavní hrdinky. Jsem ráda, že na závěr bylo přidáno Z dopisů čtenářek, neboť to dokazuje, že problémy jako znásilnění, šikana, deprese, aj. jsou stále aktuální. Musím pochválit i obálku, která mne zaujala hned na první pohled.

22.05.2023 4 z 5


Třešně v rumu Třešně v rumu Michaela Janečková

Perfektně vtipná a odpočinková kniha. Měla jsem ji přečtenou hned a už se mi dlouho nestalo, abych se u nějaké knihy s chutí zasmála jako u téhle. Vyloženě mi sedl autorčin humor a její styl psaní a vyprávění. Bavilo mne jak je to celé psané s nadhledem, vtipem a i delší popisy historických událostí byly odlehčeny a zjednodušeny. Chvílemi jsem sice uvažovala, kolik si toho autorka přibarvila, ale ať je to jakkoli, kniha nám přinese výlet do autentické Kuby a je to zaručený lék na zlepšení nálady.

15.05.2023 5 z 5


Foukneš do pěny Foukneš do pěny Radka Třeštíková

Tohle bylo pro mne těžké čtení. Nesedl mi styl psaní autorky a atmosféra v knize také nebyla pozitivní, i když to souviselo s tématem knihy. Hlavní postava mne místy velice štvala a nechápala jsem její myšlenkové pochody, ve kterých jsem se ztrácela. Byla to má druhá kniha od této autorky a nevím, zda se budu pouštět do dalších.

08.05.2023 2 z 5


Deník pražského studenta Deník pražského studenta Pavel Kos

Krátká oddechovka na jeden večer. Autor nám zde popisuje život jednoho vysokoškoláka, který se snaží nějak protlouct svým akademickým životem. Jelikož jsem to sama zažila, vrhla se na mne trochu vlna nostalgie a někdy jsem se i s chutí zasmála. Líbilo se mi, jak se autor snaží brát "katastrofální" situace s vtipem a nadhledem. Pokud bych ale měla mít stejný přístup ke studiu jako hlavní hrdina, nevím, zda bych školu dodělala.

08.05.2023 3 z 5


Tiché zlo Tiché zlo Emma Viskic

Lákavá anotace a zajímavý nápad s hlavním hrdinou, který je hluchý, ale i přes svůj handicap se snaží přijít věci na kloub. Ve finále jsem se ale dočkala zklamání. Při čtení jsem se trápila a přála si, aby už byl konec knihy. Celkově mi příběh přišel slabý a dost často jsem byla zmatená z toho, zda hlavní postava s někým mluví nebo jsou to jen myšlenkové pochody. Pokud budou nějaké další knihy v této sérii, myslím, že je vynechám.

08.05.2023 2 z 5


Legie prokletých Legie prokletých Sven Hassel (p)

Kniha pro mne byla velkým překvapením. Celé vyprávění na mne působilo jiným dojmem a mělo jinou atmosféru než ostatní knihy z tohoto období. Samozřejmě zde autor popisuje hrůzy války, ale také že i na německé straně nebylo vše zalité sluncem. Oceňuji, že do knihy byly přidány i lehce vtipné scénky, aby to trochu kontrastovalo a líbil se mi praktický přístup hlavního hrdiny. Nejsem žádný odborník a nevím, co všechno bylo domyšleno, ale z laického hlediska knihu hodnotím kladně.

08.05.2023 4 z 5


Tři plus jedna Tři plus jedna Danka Šárková

Od této knihy jsem nic moc nečekala. Brala jsem ji jako oddechovku, ale ve finále to pro mne tento žánr úplně nebyl. Příběh je o kamarádství mezi ženami ve středních letech, které si ještě chtějí užít života. Nepřišlo mi ale úplně vhodné, aby to bylo pojato tak, že se budou víceméně opíjet litry vína a vrhat se z jednoho vztahu do druhého. Někdy mi to celé přišlo přitažené za vlasy. Nejzajímavějším bodem mi přišel asi vztah jedné z hrdinek s arabským mužem a soužití s ním. Mohlo tam o tom být více povyprávěno.

08.05.2023 3 z 5


S tebou mě baví svět S tebou mě baví svět Marie Poledňáková

Příjemná klasická oddechovka, která krásně doplní snad všemi známý film. Moc oceňuji, jak autorka v knize více do detailu rozebrala situace v rodinách každého z hlavních hrdinů. Jak už zde také bylo napsáno, i já jsem měla při čtení před očima scény z filmu a jednotlivé repliky herců. Po přečtení jsem si film musela pustit a vstřebat tak příběh ještě i jinými smysly.

08.05.2023 5 z 5


Místa, která musíte navštívit, než navždy zmizí Místa, která musíte navštívit, než navždy zmizí Jasmina Trifoni

Nádherná kniha, která se čte velice dobře a je plná zajímavých informací. Místy je to ovšem smutnější čtení, když si člověk uvědomí, kolik krásy a památek na dávné časy může svým chováním ztratit. Fotografie jsou nádherné a díky nim jsem měla pocit, jako bych na všech těch místech byla.

08.05.2023 5 z 5


Milenci Marie Terezie Milenci Marie Terezie Max Adler

Útlá knížečka, která představuje postavu Marie Terezie zase trochu z jiného úhlu pohledu. Čte se dobře a ukazuje, jaké prostopášnosti, nikoli však vulgárně pojaté, se odehrávaly na jejím dvoře. Zůstává tu však otázka, co všechno je pravdivé a co nadsazené. Pro odpočinkové čtení ale dobré.

03.05.2023 3 z 5


Neoficiální průvodce Harry Potterem Neoficiální průvodce Harry Potterem Ellie Down

Knížečka je velice malá, krátká a hodně čtivá. Shrnuje všechny základní věci a poznatky ze světa Harryho Pottera. I když jsem Potterovským fanouškem, znovu si ji přečíst nepotřebuju a nic nového mi úplně nepřinesla.

03.05.2023 2 z 5


Sex ve městě Sex ve městě Candace Bushnell

Knihu jsem si chtěla přečíst, i když jsem věděla, že nemá úplně skvělé hodnocení a od seriálu se liší. Tohle pro mne přesto bylo zklamání. Nesedl mi styl autorčina psaní a text mi vůbec neubíhal. V určitých pasážích jsem ale viděla nějaké podobnosti se seriálem, u kterého do budoucna také zůstanu.

03.05.2023 2 z 5


Blonďatá stíhačka Blonďatá stíhačka Simona Monyová (p)

Jednoduché a rychlé čtení, které na mne ale nepůsobilo úplně dobře a po dočtení jsem měla spíše depresivní náladu. Místy mi v souvislosti problematických vztahů připomínala knihu Tři plus jedna od Danky Šárkové. Příjemným zpestřením při čtení byly vtipy, které uvozovaly každou kapitolu.

02.05.2023 2 z 5


Jeden kopeček šmoulový Jeden kopeček šmoulový Marie Doležalová

Krásné a milé vypravění o autorčině rodině, ve které je tato kniha jistě pokladem. Já jsem si z ní odnesla několik nostalgických vzpomínek a také pár poznatků k zamyšlení. Kladně hodnotím pěkné kresby i fotografie, které tak dokreslily tu správnou atmosféru.

02.05.2023 3 z 5