Třešně v rumu

Třešně v rumu https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/490802/bmid_tresne-v-rumu-qt4-490802.png 4 312 92

Dovolená s cholerickým dědou (!) komunistou (!!) na Kubě (!!!). Štvou vás příbuzní u nedělního oběda? Nemůžete pochopit, koho to zas volili, proč si vzájemně přeposílají konspirační maily, nadávají na novináře a skuhrají, že za jejich mládí bylo líp? Vydechněte a počítejte do deseti. Ne vždy je hloubení příkopů mezi generacemi ten nejlepší nápad. Třicetiletá Michaela, profesí redaktorka veřejnoprávní televize, proto potlačila svůj pud sebezáchovy, a rozhodla se se svým (o čtyři dekády starším dědou) bezmála měsíc cestovat po Kubě. Když oběma balila kufry, ještě netušila, že za pár dní: stráví večer na policejní stanici na okraji Havany, pak se děda ztratí v pralese, že rum je oficiální snídaní šampionů a patery trenky na měsíc v pohodě stačí. Máte před sebou svérázné zápisky z cest, jež ve výsledku nejsou cestopisem, ale spíš deníkem bizarních situací v kubánských kulisách. Pokud čtenáře kdy zajímalo, co se stane, když sejme rudé třešničky z loga KSČM a naloží je do řízného kubánského rumu, v této knize najde odpověď.... celý text

Přidat komentář

cukrovka
21.04.2024 3 z 5

Spíše než cestopis to jsou krátké povídky z cest. Občas jsem se i zasmála, ale přišlo mi, že autorka dost tlačí na pilu a neustále vytahuje dědovo komunistické smýšlení a jeho absurditu. Na Kubě jsem nedávno byla. Sice ne po vlastní ose, ale procestovala jsem ji s cestovkou. Je to úplně jiný svět, a tak se k tomu musí přistupovat.

cérka
14.04.2024 5 z 5

Audiokniha

Výborně načteno Petrou Bučkovou.

Skvělý a vtipný cestopis u kterého jsem se, a to i díky výbornému přednesu, smála od začátku až do konce. Kniha, jež je vlastně takovým facebookovým deníkem, je plná skvělého humoru a pravdy bez příkras. Věty typu: "Smrdi to tam a je tam hroznej bordel. Byla jsem tam!!!" mě až dětinsky bavily. Navíc já to autorce opravdu všechno věřila neboť děda Evžen je takovým prototypem seniorů se kterými se setkávám až příliš často :) . Hold budu muset najet na rumovou terapii :)


Zawyral
25.03.2024 5 z 5

Tak tahle kubánská jízda se hodně povedla. Dlouho jsem se tak nenasmál. Nevím, kde autorka bere různá přirovnání, ale bylo to tak trefné a zábavné. Paráda

HŠ
10.03.2024 4 z 5

Já se zasmála, super oddechovka. Kubu jsem navštívila s batohem na pár týdnu v roce 2017 a překvapilo mě, jak se to hodně změnilo. Rum tedy také tekl proudem, ale salsa se tančila na každém rohu, s jídlem extra problémy nebyly, s vodou ano, Cohiba doutníky se daly sehnat taky poměrně levně, vlastně vše, co se dalo sehnat, bylo na naše poměry levné. Děkuji autorce za zmínku o Brutal Assault, Izbině a písničce Šel pes do lesa...

Potolu
04.03.2024 1 z 5

Tuhle knihu mi půjčila maminka s tím, že se u toho nasmála. Já se uchechtla asi jen u jednoho případu (popis pláže a kadiciho důchodce volajícího Ola!). Nevim, mě to nebavilo. Vlastně mi to přišlo na stejný brďo. Jako cestopis zabalený do beletrie, OK, ale jinak... Tlačila jsem se do toho, abych knihu vůbec dočetla. A celkově myslím, že autorka tlačila na pilu, aby kniha působila vtipně, ale opak byl pro mě tak trochu pravdou - mně to přišlo spíš trapné... No, nic... Mám to za sebou a vzhůru k jiné knize! Prostě nejsem cílovka a mám radši poněkud inteligentnější humor...

Adrastea
29.02.2024 odpad!

Tak tohle je... trapné. Od začátku až do konce! Pseudovtipy, které jsou spíš urážlivé, než úsměvné. Rádoby napodobenina Evžena Bočka, která ovšem, díky vulgaritě a obecným klišé, úplně nezafungovala tak, jak si, nejspíš, autorka představovala. Nevím, no. Možná by to chtělo nějaký kurz kreativního psaní.

Kasty
24.02.2024 4 z 5

Tohle mě bavilo, knížka přesně splnila to co jsem chtěla . Relax.

Domieeele
06.02.2024 2 z 5

Cestopis převlečený v humorných povídkách. Na některé vtipy se moc tlačilo a celkově mi přišlo, že autorka hodila na Kubu, jak by sama řekla, jeden velký hejt.

Nuttelka
27.01.2024 3 z 5

Neurazí, nenadchne :-) Taková oddychovka na vypnutí hlavy, úsměvné historky z cestování s dědou po Kubě.. něco bylo tlačeno až na dřeň, ale jinak to úplně špatné nebylo.. interpretace Petry Bučkové mi tady v této knize úplně nesedla, i když v jiných audioknihách mi nevadí.. ale pokud chcete odpočinout hlavu, můžu vřele doporučit :-)

Petass
31.12.2023 5 z 5

Jak už název napovídá, tohle není obyčejný cestopis a autorka si na něj ani nehraje. Je to spíš soubor humorných příhod z jedné odvážné cesty, která udělala radost člověku, co celý život v něco věřil a nenechá si to vzít, i když nám ostatním se to nemusí líbit. Bylo to moc fajn, smála jsem se na hlas a měla chuť si dát rum na kuráž spolu s hrdinkou. Doporučuji, ideálně číst pomalu po částech jako oddech od jiných žánrů.

roso.mak
25.12.2023 odpad!

Hu, to bylo teda strasny. Nudny, humor tlaceny skrze archetypy, ktery ale nefunguje. Psane jako cestopis, ale autorce to vubec neverim. Ještě štěstí, že tu knihu k Vánocům dostala babi a ne ja.

m2056
29.11.2023 3 z 5

Kniha se čte velice dobře jen po polovině knihy mě už Kniha tolik nebavila bylo pořád stejný je to taková kniha na odpočinek u které nemusíte dlouho přemýšlet.

betička
15.11.2023 4 z 5

Kniha o tom jak nelze přesvědčit přesvědčeného. Autorka to v jedné kapitole i vysvětluje, dědeček 50.léta zažil jako malinký kluk a mládí prožil v uvolněnějších 60.letech a pak už se držel svého přesvědčení zuby nechty, protože by zpochybnil sám sebe.
Uvolněný styl psaní je příjemný, ale některé slovní obraty atd. mi pak už příjdou až moc velké tlačení na pilu - být vtipný za každou cenu.
Našla jsem tam i pár cestovatelských tipů, které by se mohly hodit kdybych se rozhodla Kubu navštívit (já teda raději bez dědy :-)).

namornice
30.10.2023 3 z 5

Parta důchodců, kteří jedou na Kubu a po vlastní ose projedou i místa mimo turistické resorty. Bavilo mě konečně číst cestopis s trošku jinými účastníky než jsou baťůžkáři. Kniha to byla zábavná a přednes Petry Bučkové vyhovující. Moc se mi líbily hudební předěly.

Any26
21.10.2023 4 z 5

Ideální na cesty v MHD. Krátké "kapitolky". Krásně zpracované. Vtipné a oddechové. Bavila jsem se.

AngeliS
16.10.2023 5 z 5

tak tohle byla jízda panečku! Fakticky jsem se nasmála. Skvělý, skvělý, skvělý! Tím víc, že mám babičku, která by rozhodně chtěla na Kubu a s dědou by si rozuměly strašně! Což je sice děsivé, ale zároveň by možná byla sranda. Další věc, takového Svaťu máme taky! A pasáže jsem příteli předložila a viděl ho tam! :D Dokonalý! Míšo Janečková, prosím jeďte ještě někam a pište! Miluju vás. Možná mě i vemte s sebou. :D
Přišlo mi, jak kdyby tam byly 2 vykradené scény z přátel. Ale takovou srandu vždycky život napíše, to prostě nevymyslíte. :D

finka
12.10.2023 odpad!

Přinutila jsem se dočíst do sté strany. Trapné a velice propagandistické. Až mě z autorky (novinářky!), která má takovýto jednostranný pohled na svět, mrazí. Styl vyprávění a brutální slovník tu hrůzu jen dokonal.

obedova.pauza
10.10.2023

Skvělá kniha o tom, jak se vnučka rozhodne vzít svého dědečka zapřisáhlého komunistu na dovolenou na Kubu. Rum poteče proudem a o bizarní situace nebude nouze.
Navíc je kniha poměrně krátká a brožovaná, takže ušetří místo i váhu v kufru.

Jezinkabezinka
25.09.2023 3 z 5

Četla jsem na základě upoutávky na humoristickou knížku, takže jsem byla trochu zklamaná. Zasmála jsem se, ale rozhodně méně než jsem čekala. Navíc opakující se fráze mne moc nebavily. Celé mi to přišlo trochu natahované, aby to vydalo na knihu.

cori
16.09.2023 3 z 5

Třicetiletá Míša se s dědou Jakešem -Evženem vydává do kubánského ráje a vtipnými poznámkami glosuje rozpor mezi idylkou nabízenou turistickými průvodci a komunistickou propagandou a realitou na místě mimo turistické rezorty. Neodolala jsem a vygůglila jsem si fotku Mural de la Prehistorica.