V.Lenka V.Lenka komentáře u knih

☰ menu

Houbařka Houbařka Viktorie Hanišová

(SPOILER) POZOR SPOILERY!! Dobře napsaná kniha, ale s velmi závažným tématem.

Chuděrka Sisi musela být tak osamělá, nepochopená! Škoda, že se v léčebně nesvěřila, škoda, že nebyl viník potrestán! I když těch viníků tam bylo víc. Vždy mne drásají knihy, kde není spravedlnosti učiněno za dost. Takové dětství s pokřivenými rodinymi a sourozeneckými vztahy a chladným nezájem matky to bylo šílené! No a to co provedl otec naprosto neodpustitelne. Taková přetvářka navenek. Je to tísnivá depresivní kniha, na konci je jakási naděje, snad Sisi zahlédla světlo na konci tunelu.

Líbily se mi popisy přírody i hub.

Bavila mne postava autistického Vojty.

Obálka knihy vlastně tak trochu napovi, co temného nás v té knize čeká.

Připomnělo mi to tematicky Les v domě, ten mi přišel ještě tísnivější a beznadějnější.

Kniha určitě stojí za přečtení, jen ji prosím vás nečtěte v depresi, protože tato kniha vám ji akorát prohloubí.

15.04.2024 4 z 5


Oppenheimer: Americký Prométheus Oppenheimer: Americký Prométheus Kai Bird

Knihu jsem nečetla a dobře, že tak. Podle komentářů níže mne to ochránilo od nervového kolapsu. Chyby v knihách mne totiž neskutečně vytáčejí.

Viděla jsem loni o prázdninách film Oppenheimer a když nyní na Českém rozhlase bylo možné pustit si 15dílnou četbu na pokračování podle knihy Oppenheimer: Americký Prométheus, jsem se rozhodla v její společnosti strávit víkend.

Je to velmi dobře a poutavě zpracováno, pěkně mi to doplnilo film, kde jsem některé věci úplně nepochopila a díky tomuto poslechu se dovtípila souvislosti. I když některé ty špionážní záležitosti jsou mi záhadou pořád, ale to je asi můj problém, že jakmile je někde špionáž a intriky, tak jsem ztracená. Překvapilo mne, že monstrprocesy nebyly jen záležitostí východního bloku, ale že byl Oppenheimer vlastně obětí procesu, který bychom rozhodně do právního a demokratického státu nezařadili.

Poslechu rozhodně nelituji a hodnotím ho 4*, protože to nebylo úplně blízké mému srdci. Určitě ale potěší každého se zájmem o historii, zejm. 2. světovou válku a souvislosti s atomovou bombou.

08.04.2024 4 z 5


Holky ze severu Holky ze severu Šeng Kche-i

Knihu jsem nečetla, ale poslouchala v rozhlasovém zpracování (četba s hvězdičkou). Je to tísnivý příběh, ze kterého je vám smutno a je vám těch holek líto. Je smutné, že byl/je příběh žitou a živou realitou statisíců dívek. Má to nějaké vůbec východisko? Snad jen narodit se jako chlap. Žena je jen nástrojem potěšení pro muže. Chlapi jsou v knize vylíčeni většinou jako nezodpovědní prospěchářští hajzlíci, i když jsou tam i výjimky. Kniha mi připomněla svou tematikou Divoké labutě a Paměť mojí babičce, které jsem před časem rovněž poslouchala jako audioknihy.

EDIT (pozor mozny spoiler): Ten závěr s rostoucími prsy byl takový divný.

A jsem ráda, že překladatelka postavám udělala české přezdívky, pro mbe to bylo ku prospěchu a prispelo to je srozumitelnosti. Všechna asijská jména mi splývají, a tak jsem se ztrácela ve jménech, kde ta čínská jména zůstala bez českých přezdívek.

07.04.2024 4 z 5


Příběh Arthura Truluva Příběh Arthura Truluva Elizabeth Berg

Milá knížka, dosud jsem nečetla nic, k čemu bych to mohla přirovnat. Kniha vyznívá pozitivně a myslím, že dokáže povzbudit i zvednout náladu. Četba mne bavila. Ráda bych si přečetla i ten další díl i Muže jménem Ove, ke kterému knihu hodně čtenářů přirovnává.
EDIT: Možná přeci jen bych to mohla přirovnat ke knize Až na ten konec dobrý, kde bych pojítko viděla téma smrti, transgenerační porozumění, pozitivní vyznění knihy.

06.04.2024 4 z 5


Co zpívá Sojka Co zpívá Sojka Lenka Poláčková

Kniha mne moc bavila, po utrpení s knihami od amerických autorek (Běh času a Rodina) tato kniha byla jako pohlazení na duši. Četba jednoznačně podnítila zájem o toto období dějin i o oblasti, kde se děj odehrává. Pustila jsem si kvůli tomu s chutí i film Cyril a Metoděj a už jsem si vyhledala další knihy o této epoše moravských dějin. Poselství knihy je veskrze pozitivní, a to i přes krutosti doby, kterou zachycuje autorka spíše v naznacích, tísnivé atmosféře. Líbilo se mi, že nakonec každý našel své uplatnění, východisko ze své bezvychodne situace. Děkuji za příjemnou četbu.

27.03.2024 5 z 5


Rodina Rodina Emma Cline

Už od první strany jsem tak nějak tušila, že to nebude to právě ořechové, a nebylo. Četba mě nebavila, nemohla jsem se dočkat, až knihu přečtu. Některé podstatné věci mi v příběhu chyběly - vypovídala Evie na policii, svědčila? Jaký trest děvčata dostala? Co Russel?

21.03.2024 3 z 5


Běh času Běh času Anne Tyler

Tuto knihu jsem začala číst po Vyhnaní Gerty Schnirch od Kateřiny Tučkové a Zuzanině dechu od Jakuby Katalpy. Ve srovnání s těmito vynikajícími knihami Běh času vyznívá mdle a obyčejně. Kniha mne opravdu ničím neohromila, neoslnila. Není vyloženě špatná, ale jestli toto je zahraniční bestseller, pak to asi mělo hodně dobrou reklamu, protože literární kvalitou a hloubkou příběhu se to dle mého stát nemohlo.

29.02.2024 3 z 5


Hrozba ve vlaku na horu čarodějnic Hrozba ve vlaku na horu čarodějnic M. G. Leonard (p)

(SPOILER) Se synem jsme četli i předchozi díly, ale tenhle byl už jakýsi moc překombinovany. Jakmile se něco začne komplikovat špionáží, tak jsem ztracená. Pro starší děti OK, mladším s dovysvětlením.

15.02.2024 4 z 5


Modrotisková pohádka Modrotisková pohádka Martina Dvořáková

(SPOILER) Milá pohádka, která nese poselství, že si máme naslouchat, pomáhat si a když někomu ublizime, tak se omluvit. Jenom o tom modrotisku jsme se tam až tolik nedozvěděli, byli jsme totiž na exkurzi v modrotiskové dílně Danzigerů v Olešnici, a tam jsme vše viděli naživo, a tak nám některé docela důležité souvislosti v knize chyběly. Ale i přesto hodnotíme knihu kladně, i když ne plným počtem hvězdiček.

12.12.2023 4 z 5


Harry Potter a Kámen mudrců (ilustrované vydání) Harry Potter a Kámen mudrců (ilustrované vydání) J. K. Rowling (p)

Harry Potter mne v době svých prvních vydání naprosto minul, ale teď jsem se k němu dostala s dětmi, u kterých tedy bylo pořadí lego, film a následně mnou předčítaná kniha. Mne i syny (7 a 9 let) kniha naprosto pohltila. Je to napínavý a dobře vystavěný příběh, který nás hodně bavil. Líbilo se nám srovnávat film a knihu. Kniha oproti filmu obsahuje i komické situace.
Mladší syn kreslí i výjevy z příběhu či si je hraje s legem. Doporučujeme.

09.12.2023 5 z 5


Hledání domova: Ada a Jiří v neklidném století Hledání domova: Ada a Jiří v neklidném století Hana Lamková

Kniha není nezajímavá, ale nějak mi nesedl styl, kterým byla psána. Od prvních stran jsem mela pocit, že mi to úplně nesedí a těšila se, až tu knihu dočtu, protoze si ji koupila. Kdybych si ji byla bývala nekoupila, tak bych ji asi nedoctenou bez ostychu odlozila, tahle jsem se k přečtení přinutila.
Autorka vypráví příběh Ady a Jiřího Krupičkových, ale někdy tam zasáhne její pohled na události, kde vlastně ani jedna z postav nevystupuje a ktere se postav tykaji vzdáleně, zmiňuje postavy, které jsou pro příběh naprosto podruzne. Popisy dějinných událostí jsou však zajímavé. Je to takový dokument, vypravování podložené vzpomínkami. Autorka nevymýšlí, nefabuluje. Nejvice se mi na konci libily vyňatky z tvorby Jiriho Krupičky, stálo by za to si některou z knih přečíst celou.

16.11.2023 3 z 5


Pohádky o vláčcích a mašinkách Pohádky o vláčcích a mašinkách Martin Rosocha

Knihu četl devítiletý syn, který měl období vlaků, vláčků a mašinek a tuto knihu ode mne také dostal. Toto je už několikátá kniha pohádek o vlacích, kterou jsme četli, a musím tedy říct, že nám sedla nejméně ze všech s podobnou tematikou. Ani ty obrázky se nam moc nelíbily. Pohádky mají jeden klad - jdou krátké. Ale ty pointy jdou takové podivné. Jsou to moderní pohádky, kterým jsme nějak nepřišli na chuť.

16.10.2023 3 z 5


Jurassie Jurassie Pavel Brycz

(SPOILER) Nedávno jsme na ČRo poslouchali četbu na pokračování s názvem Ptakojestěří letka, která se nám velice líbila. Rozhlasové zpracování je do většího detailu rozpracovaný tento příběh Jurassie. Nakladatelství Modry slon tiskne na zakázku knihy, kde vystupují jako hrdinové vaše děti, a tak mí synové vystupovali v tomto příběhu, bylo zmíněno i naše město. Pro sedmiletého syna, se kterým jsem příběh poslouchala, bylo knižní zpracování matoucí. (To bylo jinak! A ja jeste neumím jezdit na kole! Ja neznám žádnou Jorgu! A Vojta není můj kamarad, ale brácha.) Na pár místech se v knize objevil nesoulad mezi obrázkem a textem. Vejce si v textu vzal domů kluk, ale na obrázku byla s vejcem holka.
Kniha se nám nakonec líbila, i když rozhlasové zpracování vede na celé čáře. Hledáte-li originalni darek pro malého čtenáře s fantazií milujiciho dinosaury a dobrodružství, pak je to dobrý tip.

05.10.2023 4 z 5


České dějiny očima psa České dějiny očima psa Martina Drijverová

Knihu jsem před spaním předčítala synům (7 a 9 let). Je to zajímavá forma jak dětem podat české dějiny. Je to psáno tak, aby to děti s trochou dovysvětlení od dospělého pochopily. Přínosné to bylo i pro mne - zopakovat si nasi davnou historii. Kniha není úplně top, určitě strhávám body za překlepy, ale je to dobrý počin. Doporučuji (předčítat) dětem, které se zajímají o historii a baví je pověsti. Pro dospělého to asi nejvhodnější četba nebude.
Hodnocení: já: 80 %, starší syn 50 %, mladší syn: 100 % (říkal sice nekonečno, ale snížila jsem to do maximálně připustných mezí).
Teď se chystáme na Dějiny udatného českého národa a jsem moc zvědavá na srovnání.

04.10.2023 4 z 5


Zelená míle Zelená míle Stephen King

Dávno tomu, co jsem viděla film. Děj mi v hlavě nezůstal, ale vím, že se mi to tenkrát moc líbilo, pamatuji si, jak jsem strašně Johnovi i panu Jinglesovi fandila. Johnovi jsem přála obnovený spravedlivý proces.
Když v letošní čtenářské výzvě byla buď kniha od Jane Austen, anebo Stephena Kinga, tak moje ruka sáhla právě po Zelené míli, kterou jsem tu už rok měla půjčenou od svého táty. Kniha nezklamala, je skvěle napsaná, vypoitovaná. Ačkoli téma je nevesele, tak některé situace mne nahlas rozesmály. Knihu mohu jenom doporučit, určitě patří mezi ty, o kterych musite chvili hloubat a které se vryjou do paměti.

21.09.2023 5 z 5


Titanic: Deník dívky z roku 1912 Titanic: Deník dívky z roku 1912 Ellen Emerson White

Můj devítiletý syn měl období zájmu o Titanik, takže jsem musela narazit i na tuto knihu. Dalo mi dost námahy ji sehnat. V naší knihovně ji neměli, v knihkupectvích byla beznadějně vyprodaná, tady ji také nikdo nenabízel. V několika online antikvariátech jsem si nastavila hlídacího psa, a tak když se kniha objevila v nabídce, tak jsem po ní skončila. Synův zájem o Titanic sice mezitím polevil, ale přesto jsme knihu s chutí na střídačku předčítali i sedmiletému synovi/bráškovi. Kniha nás bavila a zase nastínila problematiku z trochu jiného úhlu. Zejména sociální rozdíly, starosti odlišných sociálních vrtev a sirotčinec pro syny bylo zajímavé téma.
Pro dívky zajímající se o Titanic je to úplně ideální kniha, protože má dívčí hrdinku. Pro kluky a dobrodružnější povahy bych doporučila určitě spise jednu z těchto tří: Zvířecí hrdinové na Titanicu, Přes palubu: Přežil jsem potopení Titaniku, 1912 a Loď duchů. Hodnocená kniha je pro kluky málo akční, ale určitě není špatná.

17.08.2023 5 z 5


Na Librově gruntě Na Librově gruntě Teréza Nováková

Na zmínky o knize jsem narážela od té doby, co jsem potkala svého muže, který pochází z Nedvězího, kde se většina děje knihy odehrává, v knize Nedvězí vystupuje pod krycim jménem Jevice (z německého Ewitz). Děj knihy není nikterak komplikovaný, spíše je vykresleno to, jaké polovině 19. stoleni panovaly politické, kulturní a společenské poměry a hlavně, jak konkrétně robota zatěžovala prostý lid. Když o robotě čtete v dějepisných učebnicích, tak si to nedokážete představit, ale když to vztáhnete ke konkrétnímu člověku/rodině, tak to pochopíte. A to kniha opravdu dokazala dobře přiblížit. To bylo opravdu velmi zajímavé. Kniha take podnitila muj zajem o mistni lidovou architekturu - rozšířila jsem si pojmoslovi.
Kniha sice neni rozsahla, ale tim, že je psana je psana jazykem prošpikovanym mistnimi pojmy a přímé řeči jsou dokonce psany v mistnim nářečí, tak se čte hodně ztuha a fakt jsem musela mit zapal pro věc, abych knihu z tohoto důvodu neodlozila. Vyžádá si to vaše soustředění. Ja sice mám od manzelovy strany místní dialekt trochu naposlouchany, ale číst v něm knihu bylo pro mne utrpení. Samozřejmě i místní nářečí se za těch cca 170 let, co dělí děj knihy od dnesni doby, posunulo, ale to jadro je porad stejne.
Ale musela jsem se vzdy pousmat, když jsem narazila na příjmení, které se v Nedvězím a Bystrém do dneška hojně vyskytují.
Musim se podivat fo Brtounovy chalupy v Bystrém, ktera pry slouzi jako sevcovske minimuzeum. Libruv grunt v Nedvězím je v soukromých rukou a nahlednout do něj můžete i vy prostrednictvim dokumentu, odkazy jsem uvedla v zajimavostech.

16.08.2023 4 z 5


Svatá Barbora Svatá Barbora Marek Šindelka

Komiks inspirovaný takzvanou kuřimskou kauzou. Byla jsem cca před 5 lety na Listování této knihy přímo v Kuřimi, kam jsem se přistěhovala. Původní kauza je velmi složitá a zamotaná, ale tato kniha podává kauzu s jistým zjednodušením. Stejně ve mne zůstával pocit zmatení. Hlavní postava novinářky je zvolena skvěle a vlastně u ní jediné jsou její motivace pochopitelné. Rada jsem si po letech pribeh připomněla, i teď po něm zůstal tísnivý pocit a otázky: jak se to mohlo vsechno stat? Proč před soudem nestanul ten, kdo prostřednictvím jiných tahal za ty nitky?

31.07.2023 4 z 5


Mrtvý na pláži Mrtvý na pláži Anna Johannsen

Trochu jsem se vyděsila, když jsem ve své knihovničce našla triller, ale při četbě se ukázalo, že tato kniha do této kategorie nepatří, a to navzdory přelepce na obálce. Jedná se o příjemnou detektivku. V knižní podobě mám s detektivkami pramalé zkušenosti, takže nemám moc srovnaní. Vyhovovalo mi, že se jednalo o psychologii, nikoli o velká množství mrtvých a stříkající krev. Četlo se mi jedním dechem, byla jsem zvědavá, co se z toho nakonec vyklube. Za 2 večery přečteno.

28.07.2023 5 z 5


Povídání o pejskovi a kočičce Povídání o pejskovi a kočičce Josef Čapek

(SPOILER) Který Čech by neznal tuto klasiku? Mně ji předčítali rodiče, jiným třeba prarodiče, další příběhy nasáli prostřednictvím večerníčků či gramofonových desek. Milovala jsem listování touto knihou a ty jednoduche ilustrace jsou nezamenitelne.
Já jsem předčítala svým dětem a zavzpomínala zároveň na své bezstarostné dětství a upamatovala se na příběhy pejska a kočičky. To, jak pejsek s kočičkou pekli dort, se stalo součástí kultury a synonymem splácaninu všeho možného, ale s výsledkem neodpovidajícím námaze a vynaloženým prostředkům. Jak myli podlahu sami sebou a potom se vzájemně věšeli na šňůry. Pyšná noční košilka má také svůj půvab. A ty kalhoty zalátané dešťovkou (pozor však makaronem ve vecerníčkovském zpracování) mi vždy vykouzlí úsměv na tváři. Pejsek, který najde domeček podle vůně syrečku. Neznala jsem však, jak pejsek s kočičkou slavili 28. října, tento příběh byl logicky v komunistických vydáních zcenzurován. Musim však souhlasit s JointlieKat94, která píše, že některé věci jsou nelogické, ale to je asi součást toho, že jako dospělí na to jdeme uz moc rozumově.
Děti hodnotily take kladně, cetli jsme přerušovaně a nektere příběhy opakovaně několik let, takže za tu dobu mohu zhodnotit, že kniha poskytla mnoho podnětů a inspirace.

04.07.2023 4 z 5