TheDoll TheDoll komentáře u knih

☰ menu

S pavoukem na skle S pavoukem na skle Lukáš Prchal

Tak tohle mi bohužel vůbec nesedlo. Novela S pavoukem na skle měla zajímavé postavy, ale ten děj byl tak zvláštně vykreslený... no možná zkrátka autor nemířil na mě. Doplňující povídky, ty mi seděly rozsahem, takže jsem se do pár pustila, ale nebavily mě. Bohužel... zklamání. Velmi těžká, temná atmosféra, která mě poutala.

12.03.2024 1 z 5


Složka 64 Složka 64 Jussi Adler-Olsen

Čistá kognitivní disonance. Curt Wad je po celý děj zápornou postavou... ale zároveň přichází o manželku, což je velmi kruté. Může to ospravedlnit jeho chování? Ne, protože svoje činy páchal už v mládí ze svého přesvědčení, víry. Ale je možné, že se dosud úspěšný doktor, politik (a sektář?) nesetkal s takovou ránou osudu, kterou není schopný ovlivnit. Možná to ho pohání ke krutosti. S Nette jsem celou dobu soucítila... prožila těžký život, za který si ani nemohla. Je ale v pořádku mít soucit s vrahem? Tuto otázku jsem si kladla až do posledních stran, kdy mi realita vyrazila dech. Svůj finální názor na Nette nemohu napsat, byl by to spoiler. Někdy věci nejsou tak, jak se celou dobu zdají.

První části kdyby bych vytknula, že v ní na povrch vyplulo hned několik dějových linek, mezi kterými se mi těžko orientovalo. Získáváme nový náhled na život Mony a její vztah s Carlem (za mě nezvládnutý, trochu bolí to číst), pak taky na nový život jeho bývalé ženy. Hardymu se otevírají nové možnosti, ale stejně tak se otevírají nová řešení případu, který ho upoutal na lůžko a Carla zjevně traumatizoval. Znovuobjevený bratranec sice Carla přímo netraumatizuje, ale je v ději úplně zbytečně - tedy, to je můj pohled na věc. Objevování Asadovy minulosti trochu stragnuje, naopak minulost Rose se otevírá. Dějové linky obětí i zločinců (často oboje v jednom) v případu Wad-Hermansenová jsou zajímavé.

08.03.2024 5 z 5


Jak být ženou Jak být ženou Caitlin Moran

První setkání s autorkou. Kniha mi zabrala delší dobu, než jsem čekala. Rychle jsem se začetla, ale brzy jsem si uvědomila, že mi text nic moc nepředává. Začala jsme s knihou vést dialog - psala jsme si poznámky a otázky na okraje stran. Občas jsem odpověď dostala. Některé části/kapitoly mě nebavily (např. kapitola 14). I ten humor nebyl úplně můj styl, ale některé pasáže byly trefné. Zároveň jsem asi radši, že jsem knihu koupila za pár korun z druhé ruky, než za plnou cenu... to bych byla asi zklamaná. Radši bych si přečetla něco, co obsahuje víc faktů... tato kniha spíš představuje názory autorky vzhledem k jejím životním zkušenostem.

21.01.2024 3 z 5


Jak se dělá galerie Jak se dělá galerie Martin Vaněk

Kniha je krásná, po grafické stránce rozhodně vydařená. Po faktické stránce se mi zpracování líbí, přibližuje základní terminologicky celkem hravě.

Někdy mi však text přišel kostrbatý, hůře pochopitelný. Pro příklad - záhadou pro mě byla formulace "Františkovo muzeum Brno, 1817. V naší republice si většinu prvenství připisuje Praha. Výjimkou není ani druhé nejstarší muzeum v českých zemích, založené císařem Františkem I." Zní to, jako by druhé muzeum vzniklo v Praze.

25.12.2023 5 z 5


Vetřelec Vetřelec Kristýna Trpková

(SPOILER) Wow, tak to byla... přímá trefa. :) Super zakončení celé trilogie. Napínavý případ. Vracíme se do známého prostředí, ale trochu jinak (možná by měli mít v obci lepší kriminálně-preventivní program). Celá rodina je po smrti a ne vše je nakonec opravdu takové, jaké se to zdá na první pohled. Konečně vrahem nebyl někdo, koho nám autorka předkládala pod nos od prvopočátku. Závěr případu byl uspokojivý. Vrah, kterého jsme nečekali, (možná) nečekaný motiv, provázaný s Taťánou.

Závěr trilogie byl trochu přitažený za uši... ale chápu, že Laura už jako vyšetřovatelka nebyla potřeba. Možná by šel ale Adam uctít přece jen jinak. K lince s Adamem... upřímně jsem doufala, že to neskončí slaďárnou (viz. Beatrice a Florin v knihách Ursuly Poznanski). Ale tohle mě teda zamrzelo. Že by mohl umřít, to jsem si nepřipouštěla, ačkoli když se chystali do toho osudového domu, předpokládala jsem, že se něco pokazí (bez peněz do hospody nelez a bez zbraně zřejmě nelez někam, kde může číhat vrah, který umí dost efektivně střílet lidi). Ale aspoň pusu jsem jim přála... nebo tu (jen ne asijskou) večeři, aby mohli zůstat přáteli.

19.10.2023 5 z 5


Stín Stín Ursula Poznanski

(SPOILER) Nejslabší díl z celé série, vyvrcholení se nekonalo. Autorka to bohužel trochu moc překombinovala, s čímž měla ostatně problém už v předchozích dílech. V tomhle díle se autorka ani nesnaží přijít se zajímavým námětem, prostě recykluje co už bylo v předchozích dílech. Pomsta po x letech. Vrahem je ten, kdo celé vyšetřování sledoval. Bea by opravdu měla svoji kariéru přehodnotit vzhledem k tomu, že se zase nechala polapit sériovým vrahem a je na hraně svého života.

Napínavá byla možná tak druhá třetina, ale byla obalená v omáčce romantického příběhu a pokusu o zmatení. Romantická linka dostává příliš mnoho prostoru, ale musím uznat, že autorce by psaní romantického příběhu šlo. Ačkoli by byl do značné míry toxický - Bea má totiž problém sama se sebou (už 4 díly - já nezapomněla na to, že radši nejí) a Florin je naivní - viz strana 73, kde naprosto ignoruje postoj matky dětí se kterými se chce seznámit. Dva lidé s téměř zakázanou láskou, musí to tajit před světem a bum... ona zmizí, on po ní zoufale pátrá, protože ji přece miluje. Tak moc, že si vezme na starost její děti a ani ho nenapadne vzít si v Beatricině bytě věci pro ně? Přitažené za vlasy.

Kromě toho si autorka nemůže odpustit nepropustnou dichotomii postav, která provází i konec příběhu. Bea dobrá, Florin dobrý - láska a dobro zvítězí. Ale co ti špatní? Zlý Hoffmann - ubit kladivem. Zlý Vasinski - maniakální vrah. Zlý Achim - leží s otevřenou lebkou na JIPce. Tady si ale autorka neodpustila udělat z Bei zase tu správnou - když se dozví, že má Achim přítelkyni, tak pronese "Pozdravujte ji, ta situace pro ji musí být hrozná." Podobně, jako když kolega v předchozím díle prozradil médiích pravou identitu Jasmin - Bea najednou otočí. A když jsme u Achima - ta snaha o to udělat z něj v hovorech s Florinem de*ila je dost okatá. Autorka zkrátka nemůže připustit, že někdo může mít dobré i špatné vlastnosti zároveň.

Závěr - propadák. Opravdové zklamání. Vrahem je postava, kterou v úvodu nepřirozeně našroubuje do děje (opravdu nenápadné, am i right (jak by řekl Kossar)? Motivem vraha v podstatě bylo - vraždím, protože proto. Tenhle díl si zasloužil něco lepšího.

29.09.2023 1 z 5


Slepí ptáci Slepí ptáci Ursula Poznanski

Zajímavé téma, líbilo se mi prostředí facebookové skupiny a zapojení motivu poezie, to je originální. Děj se táhnul, postupem času bylo umírání dalších a dalších postav předvídatelné a nudné, ale konec byl poutavý - na začátku bych to takhle netipovala, jakmile se pozornost začala ubírat na profil NikolaDVD, odkázalo mě to správným směrem...

23.09.2023 3 z 5


Kustodka Květa Kustodka Květa Tomáš S. Končinský

Bible kustodů. A je úžasná.

23.09.2023 5 z 5


Hlasy Hlasy Ursula Poznanski

(SPOILER) Narozdíl od předchozích dílů mě začátek knihy polapil a nechtěla jsem ji pustit. Pak to ale začala být nuda. Potenciál se začal vytrácet... Knížka by mohla být o polovinu kratší.

Objevovalo se to, co už jsme několikrát četli. Beatrice řeší pořád ty samé problémy, nedokáže najít balanc mezi prací a osobním životem, její chování vůči sobě samé je vlastně toxické... do toho si začíná s Florinem, což asi každý čekal. Akorát já bych se obešla bez poměrně detailního popisu jejich prvního sexu, není mi 13 let. U předchozích dílů se to dalo tolerovat, ale v tomto mě upřímně štvalo jak naivní je.

Zajímavé prostředí, zajímavé postavy. Celkem zajímavé, na mě ale překombinované rozuzlení. Hlavní postavy, zejména Beatrice, prostě mají patent na to, aby sériového vraha nechali sledovat průběh vyšetřování. Přitom za to vynadá Kossarovi, když pouští jednoho podezřelého k vyšetřování. A na závěr Bea nesmí zapomenout nechat se unést.

22.09.2023 2 z 5


Vesnice Vesnice Kristýna Trpková

Trochu slabší než první díl, ale stejně mě to bavilo. Zklamalo mě, že pachatelem je opět někdo u koho bychom to asi nečekali, stejně jako ve Stvůře. Takže mě to vůbec nepřekvapilo. Nebavil mě ani velký prostor věnovaný osobnímu životu Laury a jejími vztahu s Adamem. I přesto musím uznat, že jde o velmi čtivou knihu, kterou jsem z většiny přečetla za dva víkendové dny.

20.08.2023 4 z 5


Stvůra Stvůra Kristýna Trpková

Celou sérii jsem si nechala v knihovně odložit pod pultík. Chtěla jsem se do ní vrhnout přes léto kompletně. Stvůra byla první na řadě a na seznámení to bylo dobré!

Postavy mi nebyly přímo sympatické, ale byly plastické a pátrání s nimi mě bavilo. Asi ve třičtvrtině knížky byl koloběh "zatčený podezřelý nové důkazy propuštění zatčený podezřelý [...]" už trochu nudný, ale i tak to bylo zajímavé. Závěr byl výborný, napínavý.

Těším se na další dva díly, které už na mě čekají na nočním stolku.

29.07.2023 5 z 5


Děti jsou taky lidi Děti jsou taky lidi Zdeňka Šíp Staňková

Knihu považuji za velmi dobrou. Příběhy mají moc otevřít oči, většinově jsou velmi silné a někdy se divím co se vůbec mohlo stát. Doplňující "odborné" texty se pokouší možné nové pocity ukotvit. Čekala jsem o něco větší vědeckost - citování Wikipedie, nesmyslné fungování poznámek pod čarou (v podstatě tam ani nemusí být, odkaz YouTube není to pravé). Kdybych neměla základy vývojové psychologie, tak bych asi byla mírně ztracená. I přesto knihu hodnotím kladně, je velmi inspirativní, s názory autorky souhlasím. Já měla dětství až na malé karamboly dobré, ale stejně mám v sobě nezdravé vzorce. Pokud to má někdo stejně, začít touto knihou může být fajn start.

18.07.2023 4 z 5


Rekonstrukce Rekonstrukce Viktorie Hanišová

Nebyla jsem si jistá, jestli si knížku pořídit. Ta anotace mi úplně nedávala jistotu, že knížku zvládnu bez újmy. Ale nakonec jsem ji přečetla.

Přibližně od poloviny knihy jsme však měla poměrně depkové stavy a posledních pár desítek stran (Eliška a její nová rodina) jsem byla nervózní, jak to všechno dopadne. Rozuzlení celého příběhu jsem chtěla, ale vlastně jsem do od Hanišové ani nečekala. A tak se přesně stalo... odnáším si z toho tedy, že věci se prostě dějí a dá se na ně pohlížet z různých perspektiv. Knížka se do mé paměti určitě zapsala.

08.07.2023 5 z 5


Úkryt hraběte Drákuly Úkryt hraběte Drákuly Thomas Brezina

Už dávno nejsem cílovka, ale z nostalgie jsem se rozhodla si knížku přečíst a musím zopakovat co už jsem napsala ke knížce Zombie z jeskyně (tu jsem taky četla z nostalgie, ještě mě čeká jedna kniha). Bavilo mě to před 10 lety a baví mě to i dnes. Tři stateční teenageři a napínavé záhady. A hlavně ta interaktivita! Dodnes mě baví šmejdit lupou v knížce a hledat odpovědi na otázky. Skvělá literatura pro teenagery.

01.07.2023 5 z 5


Madla a já Madla a já Monika Seidlová

Vůbec to není můj styl, knížku jsem si vybrala v knihovně svým oblíbeným způsobem - naslepo. Neznala jsem tedy autorku, napovědět mi mohla jen anotace a prolistování knížky. A tak jsem to riskla.
Je to super oddechovka. Já jsem kočkařka, ale Madla mě prostě okouzlila. Příběh měl příjemnou atmosféru a nejvíc mě bavily ty zimní scény. Úplně jsem cítila pohodu a útulnost. Zkusím sehnat i druhý díl...

01.07.2023 5 z 5


Kapesní průvodce po muzeu a muzejnictví Kapesní průvodce po muzeu a muzejnictví Jiří Žalman

Knížka mě velmi bavila, a proto posloužila k opakování před státnicemi. Čtivým způsobem shrnuje muzeologickou teorii (zejména sbírkotvornou činnost a evidenci sbírek) a přináší i poznatky a zajímavosti z praxe. Žalmanovy muzejní publikace jsou prostě pecka pro muzejníky i muzeologické (a další) studenty.

01.07.2023 5 z 5


Hororové povídky Hororové povídky Dan Angus (p)

Knížka, která stála na počátku mojí záliby v hororových knihách. Bylo mi 13, když se mi dostala do ruky. Velmi mě oslovil příběh Duchové neexistují, vlastně mi tehdy vyrazil dech. A utkvěl mi v paměti natolik, až jsem si knížku letos z nostalgie koupila. A přišlo mírné zklamání. Musím se smát, že mi některé příběhy přišly strašidelné. Autor ty závěry někdy neumí.

Baví mě ale to téma osudu, které tam spatřuji. Předvídatelnými se příběhy bohužel stávají ve chvíli osvícení, kdy vám dojde, že postavy jejich osudu nedokážou uniknout.

09.06.2023 3 z 5


Jeptiška Jeptiška Denis Diderot

Jeptišku jsem si vybrala jako jednu z knih do letošní čtenářské výzvy. Konkrétně se jedná o knihu, kterou nečtu poprvé. Jeptišku jsem četla před pár lety ve třetím ročníku střední školy v rámci povinné četby a byla to snad jediná povinná četba, která mě bavila. Tehdy šlo ale o čas a neměla jsem moc prostoru na čtení, takže jsem knihu spíše "proběhla". Až teď jsem si ji mohla vychutnat. Kniha se mi zezačátku hůře četla v obou případech, ale třeba od 50 strany to jde samo. Děj dokáže udržet moji pozornost a vyvolat ve mně živé (častěji negativně laděné) emoce.

03.06.2023 5 z 5


Zabijáci Zabijáci Jussi Adler-Olsen

(SPOILER) Druhý díl skvělé série. Knížka byla od začátku čtivá, autor prostě umí psát. Chvíli trvalo, než jsem se zpočátku zorientovala v postavách. Opravdu zvláštní parta. Zápletka byla zajímavá. Bavila mě práce s časoprostorem, jak se to všechno prolínalo. Posledních sto stran jsem byla napnutá a zvědavá na konec. Ten mě poměrně překvapil, přestavovala jsme si ho jinak (až na závěr linky Kimmie) - nejsem přímo zklamaná, ale já bych ho viděla jinak.

SPOILER!
2 věci, které mi ale vůbec nedělaly dobře: týraná držená zvířata (pro účely honů) a zacházení s nimi + linka s potraceným dítětem. Bez toho bych se obešla, ale chápu jejich zapojení do děje, svou roli to jistě mělo.

25.05.2023 5 z 5


Znamenitá mrtvola Znamenitá mrtvola Agustina Bazterrica

Ach, tak to... asi bylo zklamání. Promarněný potenciál. Zaujalo mě téma - já navíc maso nejím, takže jíst lidské maso? Zvláštní myšlenka.
Zvláštní zpracování.
Předvídatelný průběh, který vlastně negradoval. Postavy, které nedostaly velký prostor. Ty, které prostor měly, byly dost ploché. Konec, co se dal čekat.
Oceňuji myšlenku a to, že se knížka dala dobře číst.

24.05.2023 3 z 5