Jeptiška

Jeptiška https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/147131/bmid_jeptiska-Pxu-147131.jpg 4 761 125

Nemanželské děti kdysi neměly na růžích ustláno. Chlapci často museli jít do armády a dívky proti jejich vůli odesílali do kláštera. Takový osud potkal i mladou Marii. Jenže život v řádu nejsou jen modlitby a meditace. Za vysokou zdí se před zraky světa často ukrývá i zloba, šílenství a hřích.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Omega
Originální název:

La Religieuse , 1780


více info...

Přidat komentář

Italkaaa
24.02.2024 5 z 5

Tohle jsme četli ve škole a teď jsem si to po letech přečetla v jiném jazyce a musím říct, je mě text stále oslovuje, je plný zajímavých myšlenek a poukazuje na problematičnost církve. Mám tu knihu ráda.

micha-ella
23.02.2024 3 z 5

Přečteno kdysi dávno a teď znovu, krátce a rychle z nedostatku jiného čtiva. Už klasiky neobdivuju jako v mládí, tady mi vadila bigotnost všech lidí i hlavní hrdinky. Jiná doba jiné mravy, ale zlo a dobro je pořád stejné.


azur
13.12.2023 3 z 5

(SPOILER) Na tuto recenzi jsem si nechala trochu času...Téma knihy mě velmi bavilo, život v klášteře byl tenkrát drsný a zákeřnosti sester mě udivovaly. Navzdory tomu jsem se ale do čtení trochu nutila. Hlavní hrdinka byla rozhodně silná (dokázala unést všechna muka od ostatních sester, v klášteře byla vlastně nedobrovolně, bojovala za sebe apod.), ale zároveň jaksi nerozhodná (prvně do kláštera nechtěla, ztropila povyk, odešla zpět domů, pak se rozhodla, že půjde do kláštera zase atd...), což mi trochu vadilo. Na konci byly zobrazeny dopisy nejspíše původní sestry, jejíž příběh kniha vyprávěla (právě tuto část jsem moc nechápala, hodně se mi to pletlo). Myslím si, že knize ještě dám šanci, pokud nastane vhodná chvíle.

Janadvorackova
21.09.2023 4 z 5

Říkala jsem si, že "tak stará kniha, to bude nuda." A ona je poměrně čtivá. Formou dopisů jistému šlechtici je líčen příběh nedobrovolné jeptišky Zuzany. Ale tááák zajímavě.
Holka má úplně běžné dnešní problémy. Je vidět, že ve společnosti se fakt nic nezměnilo. Jen pokrytectví se už neobaluje pozlátkem víry. Nebo alespoň ne všude. A některá témata jsou doma probírána zcela jinak než před čtvrt tisíciletím. Ale Zuzanu lituji. Její úděl jí nezávidím a vše, co musela snášet, už vůbec ne.
Autor nezapomněl ani na problémek jistý, choulostivý aneb co se stane, když se na jednom místě zkoncentruje až moc tělesně neukojeného chtíče.

_Knihomolka_
03.07.2023 3 z 5

Vždy mě dokáže zaujmout, jak daný spisovatel uměl pomocí krátkého smyšleného příběhu zkritizovat svou dobu a přesto skrze nějakou maličkost ukázat i to dobré, co jeho časy mohly nabídnout. A zde tomu nebylo jinak. Jako jedna z mála maturitních knih se mi Jeptiška četla hezky, vše bylo srozumitelné a dokázala jsem se v příběhu správně orientovat. Zkrátka a dobře, nelituji toho, že jsem si ji vybrala.

TheDoll
03.06.2023 5 z 5

Jeptišku jsem si vybrala jako jednu z knih do letošní čtenářské výzvy. Konkrétně se jedná o knihu, kterou nečtu poprvé. Jeptišku jsem četla před pár lety ve třetím ročníku střední školy v rámci povinné četby a byla to snad jediná povinná četba, která mě bavila. Tehdy šlo ale o čas a neměla jsem moc prostoru na čtení, takže jsem knihu spíše "proběhla". Až teď jsem si ji mohla vychutnat. Kniha se mi zezačátku hůře četla v obou případech, ale třeba od 50 strany to jde samo. Děj dokáže udržet moji pozornost a vyvolat ve mně živé (častěji negativně laděné) emoce.

Galadwen
03.05.2023 4 z 5

Drsná kniha o svobodě, respektive její ztrátě, bezmoci, ponížení, zneužití moci a pokrytecké společnosti. Čte se dobře, příběh je ale vzato do důsledků hodně smutný a v podstatě bezvýchodný - únik existuje leda do smrti.

alibaba72
22.04.2023 5 z 5

Kniha mě velmi překvapila. Čekal jsem nudnou klasiku, ale dostal jsem velmi zajímavý příběh, který mě pohltil a četl jsem jedním dechem.

Rihatama
07.03.2023 3 z 5

Román z roku 1780, kdy se Francie ocitla v obrovském úpadku zejména v důsledku rozmařilé, absolutistické vlády Ludvíka XVI. z rodu Bourbonů. Diderot se v románu nicméně nebouří proti rozhazovačnosti svého panovníka, ale proti tehdejšímu kléru, za jehož zdi se dala odložit kdekterá nechtěná lidská bytost, ať už dobrovolně nebo nedobrovolně. A kritikou Diderot nešetří. Na paškál si bere falešnou morálku společnosti, nemravnosti a násilí v útrobách klášterů, a zejména člověku upírané právo na svobodný život. Závěr pak pro mne byl poněkud nečekaný a dle mého jde i trochu proti vlastnímu smyslu románu, když z kritizovaných nešvarů a případu nešťastné (i když až třeskutě naivní) řeholnice Marie Zuzany, kterou zapudila její vlastní matka, aby se očistila z hříchu, udělal kvázi burlesku pro zpestření života markýze, jedné z fiktivních postav románu. Tak či onak, ve své době to byly stránky psané třaskavou municí. I dnes to vyznívá jako děsivé poselství z našich křesťanských dějin, nadto podané nečekaně vysoce čtivou literární formou. Hodnotit však literární kvality, věrohodnost románových postav a stavět na tom historickou věrnost není právě snadné. Možná měl Diderot veškerou pravdu na své straně při kritice tehdejší katolické církve. Možná ale taky ne, soudě dle charakteru a pitoresknímu chování postav. Četba to rozhodně byla zajímavá.

Hyaenodon
01.03.2023 4 z 5

Velmi nadčasové úvahy o svobodě a její ztrátě, o manipulaci a nátlaku. Bez církevních hábitů by to skvěle platilo i na jakoukoliv totalitu, ale i na běžné situace, kdy jedinec nesouhlasí s většinovým názorem nebo postoji.

Josefie
11.02.2023 5 z 5

Četla jsem kvůli povinné četbě. Bála jsem se, že to bude utrpení číst, ale překvapivě se to lehce četlo a příběh rychle utíkal :)

sgjoli
13.11.2022 5 z 5

Knihu jsem poslouchala v audio verzi a musím říct, že jsem překvapená, jak moc mne bavilo to poslouchat. Byť dílo není rozsahem nějak dlouhé, otevírá v něm autor řadu témat, které částečně zmiňuje již anotace (církev a chování duchovních, majetek nade vše, ztrátu svobody za zdmi kláštera, moc nad lidmi a bezmoc na straně druhé, odklízení svých vlastních hříchů na úkor druhých).
Hlavní hrdinka dostává naloženo ve svém mladém věku hodně. Byť je v některých ohledech Zuzana poněkud naivní či nezkušená, že mne to občas drásalo, přesto jsem jí fandila, přirostla mi k srdci.
Kritikou autor nešetří. Míří do různých směrů - ať už to byla církev, nebo bohatá vrstva obyvatel. V případě této knihy také poukazuje na prohnilost matky, pro kterou je důležitější vlastní vykoupení z hříchu než její nemanželská dcerka. Autor v tomto případě poukazuje na věci bez obalu, nepřikrašluje je. Aspoň jsem neměla ten dojem.
Líbila se mi i ta forma dopisu, která je zároveň jakousi zpovědí hlavní hrdinky.
Musím pochválit i provedení audioknihy. Knihu načetla Barbora Goldmannová, jejíž hlas byl velmi příjemný na poslech. Hudební doprovod byl vkusný a hodil se mi do toho.
Celkově nakonec plný počet hvězd. Už dlouho se mi nestalo, abych byla něčí tak uchvácená. A přitom jsem to zrovna od této knihy vůbec nečekala.

brunettlibrary
23.08.2022 2 z 5

Hezká kniha, hlavní hrdinky mi bylo líto (ještě o něco víc, jelikož je příběh postavený na reálném životě). Styl psaní mi nevadil, ale přišlo mi, že se v knize děje stále to samé, proto mě to v půlce přestalo bavit. Ovšem kniha je útlá, takže se to dá vydržet.

boxas
09.07.2022 4 z 5

Smutné... Bylo mi jí tak líto...

CarolC
04.05.2022 3 z 5

Rozhodně zajímavé knižní dílo, které rozhodně stojí za přečtení a naprosto chápu, proč je v povinné školní četbě. Je až z podivem, že v té době vzniklo něco takového a za to právě dávám hvězdu navíc. Čekala jsem ale od toho něco jiného, ale i přesto se mi líbilo, jak děj gradoval.

zaru0878
08.04.2022 3 z 5

Na střední škole se mi knížka moc líbila, ale bohužel nyní už moc ne.

bookwoman
25.01.2022 3 z 5

Ani moc nevím, co si mám o této knize myslet. Začala jsem číst s tím záměrem, že bude jedna z knih mé maturitní četby, nicméně poté jsem se od profesorky češtiny dozvěděla, že kniha je poměrně náročná na rozbor a že k maturitě není moc doporučována. Myslím si, že věděla o čem mluví, protože po přečtení bych si ji nejspíš k maturitě ani nedávala z toho důvodu, že rozbor by mohl být trochu složitější (čímž nechci nikoho od čtení odradit :D). Před čtením mě zaujal děj knihy, přišlo mi to jako moc zajímavé téma, což neříkám, že není, ale asi jsem od toho čekala víc. V některých částech knihy jsem se mírně nudila, zejména když sestra Zuzana pořád opakovala, že nechce být v klášteře a že dá vše za to, aby být nemusela. Ano, rozumím, že musela být ve strašné situaci, protože pro lidi, kteří to poslání prostě nemají to není, ale v jedné části knihy se to podle mě opakovalo až moc. Nicméně Zuzana byla ztvárněna jako odvážná žena se silnou osobností, která to vůbec neměla lehké a bylo zajímavé číst o jejích myšlenkách a o tom, jak to zvládá. Co se dalších postav knihy týče, tak většinu z nich jsem úplně nemusela, začalo to tím, když se Zuzany zřekli její rodiče. Většina z matek představených mi taky nebyla nijak sympatická, například pozdější matka představená v klášteře Longchamp Kristýna (kde to mimochodem bylo fakt šílené, zejména mučení a urážky Zuzany), dále matka představená klášteru v Arpajonu, která Zuzanu milovala a ostatní sestry na Zuzanu žárlily. Nicméně mezi mé oblíbené postavy patří určitě matka představená De Mony, sestra Uršula (která Zuzaně pomáhala doručit dopis, mimochodem mi bylo opravdu líto když umírala), pan Manouri – advokát, který byl velmi hodný a trpělivý, opravdu chtěl poskytnout pomoc a mezi mé oblíbené postavy bych zařadila asi i Markýze de Croismare, který jí slíbil práci chůvy a trval na tom, což bylo velmi laskavé. Nakonec bych chtěla zmínit, že i když jsem asi od knihy čekala víc, jsem ráda, že jsem si ji přečetla, protože si nevybavuji, že bych někdy četla něco podobného.

Evaho73
03.01.2022 1 z 5

Dávam iba jednu hviezdu za literárne spracovanie, ktoré má svoju kvalitu.
Nemôžem sa však stotožniť s obsahom, lebo hlavná postava nie je skutočná. Diderotov výtvor je desivý vymyslený vtip, ktorý sa iba použil na oklamanie priateľa, aby sa vrátil z vidieka do Paríža.
Svedomie mi v tomto prípade nedovoľuje tolerovať zosmiešňovanie katolíckej morálky.

RealChad
07.09.2021 4 z 5

Tak nějak mě i během čtení napadlo, kolik toho člověk, jeho tělo i psychika dokáže vlastně vůbec vydržet... Bavíme-li se konkrétně o Jeptišce, sestře Zuzaně... Občas jsem pozvednul obočí nad tím, že se chudák holka dokázala udržet ve vegetativním stavu... :/ Jinak, co se týče stylu jazyka, tak ten mi vcelku seděl.. Po řádcích se náramně klouzalo očima. :-)

Bmisarova
09.07.2021 4 z 5

Jeptiška mne opravdu bavila. Knihu jsem si vybrala k maturitní četbě a kdo nad ní váha, přečtěte si. Příběh o mladé dívce, která se musela vzdát svobody a jít do kláštera, kde zažila to nejhorší, co se mohlo stát.