Zabijáci

Zabijáci https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/139458/bmid_zabijaci-y37-139458.jpg 4 2684 491

Případy oddělení Q série

< 2. díl >

Na severu Dánska dojde k brutální vraždě; oběťmi jsou bratr a sestra. Policejní vyšetřování naznačuje, že mezi podezřelými je skupinka žáků místní internátní školy, kterou navštěvují děti nejbohatších Dánů. Jeden z žáků se po letech k činu skutečně dozná, je odsouzen a případ se zdá vyřešen. Uplyne ovšem pár let a složka s případem přistane na stole komisaře Carla Mørcka z oddělení Q, zabývajícího se odloženými případy zvláštní důležitosti. Zprvu má za to, že jde o nějaký omyl, ale brzy mu dojde, že něco je velmi, velmi špatně. Spolu se svým asistentem Asadem a novým členem oddělení Q, mladou prostořekou Rose, se pouštějí do pátrání, které je provede všemi patry společnosti: od toho největšího chudáka na hlavním nádraží až po muže na vrcholu. Lov začíná...... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: ekniha , Host
Originální název:

Fasandræberne , 2008


více info...

Přidat komentář

alca-212
14.03.2024 5 z 5

Už to bude čtyři roky, co jsem knihu četla poprvé. Teď při druhém čtení mě překvapilo, jak moc si z ní pamatuji. A ono se asi není co divit... Drsný příběh.
Oproti prvnímu dílu se mi zdá, že se Asad trošku srovnal, ale do vyšetřovací party přibyla Rose, takže o občasné vtipné dialogy nejsme ochuzeni. A ty jsem v tom drsném příběhu vítala.

m2056
03.02.2024 4 z 5

Druhý díl oddělení Q je Kniha co člověka baví při čtení nechybí napětí i humorná uvolnění jo jo četlo se to dobře.


Dvorik
23.12.2023 3 z 5

Audiokniha v prednesu Igora Barese. Hodne velka slabota. Vlastne nejde o zadne vysetrovani. Vrazi jsou znami od zacatku. Olsena po tomto druhem dile opoustim a zkusim jineho autora kriminalek.

EDIT: po knize jsem shlednul i filmove zpracovani. A to valcuje knihu od zacatku do konce. Doporucuji tedy radsi film.

Luigi1
23.12.2023 5 z 5

Moc se mi líbí Q

Twinny
03.12.2023 4 z 5

Trošku slabší než jednička, ale líbilo se mi to. Kimmie byla zajímavá postava a bylo jasné, jaký má za sebou příběh a co chystá. Carl s Asadem opět výborní a Rose mi tam taky sedla.

LucySmile
30.11.2023 4 z 5

Možná o trochu horší, než první díl série, ale na kvalitu to nemělo vliv. Všem doporučuji :)

baji42
25.11.2023 4 z 5

Oddělení Q, Carl Morck, Assad a Rose = výborný a v tomto případě i pořádně drsný thriller.

ZuzanaZ83
10.09.2023 3 z 5

Carl se náhodou dostane k dvacet let starým vraždám, které už byly uzavřeny a viník je za mřížemi. Nicméně se zdá, že všechno je mnohem komplikovanější.
Carl dostal k ruce kromě již známého Asada ještě velmi svéráznou Rose.
Samotný příběh vypráví o zvrhlých vraždách, zároveň o smutném životě bezdomovkyně Kimmie.
Celkově hodnotím jako průměr, nebylo to špatné, ale necítila jsem potřebu knížku co nejdříve otevřít, nebo nepřestat číst.

SSTknihy
05.09.2023 4 z 5

Pěkně drsný thriller, který fakt nepředstírá, že když je někdo hajzl, domluvíte se s ním po dobrém. Případy oddělení Q jsou jednoduše skvělé. Perfektní mix napětí, záhady, akce a humoru. Navíc psané svižně a velmi čtivě.
Po shlédnutí filmové verze už si hlavního hrdinu nedokážu představit jinak než jako Nikolaje Lie Kaaseho.

mysce
17.08.2023 5 z 5

Šéfovi Oddělení Q, Carlu Mørckovi, se poněkud zvláštním způsobem dostane do rukou složka s nevyřešenou záhadou z poloviny osmdesátých let.
Se svým společníkem Asadem se pustí do vyšetřování podivné vraždy sourozenců a postupně odhalují další zločiny, které mají společného jmenovatele, členy společenská smetánky, dříve studenty elitní školy. Ti se ještě jako teenageři bavili opravdu brutálními akcemi. Otázkou je, proč se po čase rozdělili a proč teď mezi sebou vedou válku. Muži z původní party zuřivě pátrají po své spolužačce Kimmie, která se již několik let skrývá. Postava Kimmie je velmi velmi komplikovaná a zajímavá.
Strhující drsný děj vzbuzuje silné emoce. Od počátku známe vyšinuté pachatele a společně s kolegy z Oddělení Q, odkrýváme pravdu. Trojice vyšetřovatelů, Carl, Asad a nová svérázná sekretářka Rose, je naprosto strhující. Nejsou to žádní svatoušci, mají své chyby, ale také stoprocentní smysl pro spravedlnost. A co na nich opravdu miluju, jsou skvostné dialogy. Humorných situací tu není zase až tak moc, ale když přijdou, tak stojí za to :)
Olsen čtenáře ani na chvíli nenudí. Od první kapitoly chcete pokračovat dál a dál. Napětí vyvrcholí ke konci knihy, kdy se od ní doslova nedá odtrhnout.
Zabijáci jsou povedené čtení, které rozhodně a moc ráda doporučuji!

Jaklová.katka
05.08.2023 5 z 5

Úžasné. Skvělé vykreslené postavy.
Určitě potřebuji další díly.

JaniMa
27.05.2023 5 z 5

Královsky podané krimi. Na vtipnější přirovnání a humornější hlášky, které navíc působí velmi přirozeně, jsem snad ještě v žádné jiné krimisérii nenarazila. Dějově propracovaný příběh odhalující životní cestu několika příslušníků vyšší třídy, ze kterého opravdu mrazí, je možná poněkud přitažený za vlasy, ale jak jinak by mohl působit text pronikající do smýšlení psychopatů? Sem s dalším dílem!

TheDoll
25.05.2023 5 z 5

(SPOILER) Druhý díl skvělé série. Knížka byla od začátku čtivá, autor prostě umí psát. Chvíli trvalo, než jsem se zpočátku zorientovala v postavách. Opravdu zvláštní parta. Zápletka byla zajímavá. Bavila mě práce s časoprostorem, jak se to všechno prolínalo. Posledních sto stran jsem byla napnutá a zvědavá na konec. Ten mě poměrně překvapil, přestavovala jsme si ho jinak (až na závěr linky Kimmie) - nejsem přímo zklamaná, ale já bych ho viděla jinak.

SPOILER!
2 věci, které mi ale vůbec nedělaly dobře: týraná držená zvířata (pro účely honů) a zacházení s nimi + linka s potraceným dítětem. Bez toho bych se obešla, ale chápu jejich zapojení do děje, svou roli to jistě mělo.

rafan65
03.05.2023 5 z 5

Perfektní pokračování této série. Příběh je napínavý a děj plný zvratů, předpoklad dobrého čtení. Některé pasáže jsou tak dobře napsané že člověk ztrácí pojem o čase a čte a čte. No prostě fakt super kniha kterou určitě doporučuji.

Miliarda
01.05.2023 5 z 5

Další případ oddělení Q se mi dostal pod kůži a doslova jsme hltal každou stránku. Kromě samotného případu, který je nesmírně zajímavý nelze nepochválit ani vedlejší dějové linky týkající se členů oddělení Q, které knize dodávají patřičný šmrnc. Nezbývá než se s napětím vrhnout na Vzkaz v láhvi, který zajisté potvrdí, že je Adler Olsen mistrem svého řemesla.

Rihatama
28.04.2023 5 z 5

Hřích, vina, očistec, spravedlnost, msta... Olsenovi zabijáci jsou vzorkem toho nejhoršího, co odvrácená strana lidství obsahuje. Tady má člověk jasno. Ale co s dětskými zabijáky? Nebo zabijákem holkou? Holkou, která se sama stane obětí svých parťáků, obětí své vlastní rodiny? Kde začíná zničující proces osobnosti, a je vratný? Olsen si žádnou z těchto otázek neklade, to nechává na čtenáři, servíruje brutální příběh a ostrým hrotem svého pera řeže až opravdu hluboko.

V Dánsku jsem byla členkou jednoho malého čtenářského klubu, kam jsme jednou pozvali Olsena na debatu. Nepřišel. Prý se veřejnosti spíše straní... V nedávném rozhovoru jsem si ale přečetla, jak Olsen, sám prvním jménem Carl, vypráví, že do postavy hlavního vyšetřovatele Carl Mørcka vyprojektoval svou vlastní povahu. No, tak teď už jeho chování rozumím o něco lépe :-). Jo a Mørk - tedy bez c - se jmenoval zase jeho otec. Postava Carla Mørcka musí mít pro Olsena opravdu mimořádný význam. Zabijáci nejsou černobílí, stejně jako formy jejich násilí. O to složitější morální dilema Olsen probouzí a současně otázku spravedlnosti vs. nespravedlnosti zdánlivě rozmělňuje. Vyjma toho, že filmový a románový Assad k sobě mají stejně daleko, jako Země od Slunce, a nemůžu se rozhodnout, který je mi sympatičtější, mě kniha nad očekávání zaujala. Závěr pak v principu očekávaný, logický, a tak asi i jediný možný.

KadetJaina
30.03.2023 4 z 5

Chvilku mi trvalo se do tohohle dílu začíst, ale pak se děj a postavy zase rozjeli a je to super. Carla by měl někdo přerazit, ale dynamika celého týmu je báječná.

85098211
15.03.2023 5 z 5

(SPOILER) Druhý díl série, kterou jsem si oblíbila hned na první dobrou, se mi líbil snad ještě víc než ten úvodní. Tentokrát komisaře Carla Mørcka z oddělení Q a jeho kolegu Asada podporuje nová sekretářka Rose, velmi svérázná osoba, která by se Mørcka nejraději co nejrychleji zbavila. Ale brzy se ukáže, že bude týmu silnou oporou. Asad totiž najde na stole spis případu z doby před dvaceti lety, který je vlastně považován za uzavřený. Ale jak se zdá, někdo má zájem na tom, aby se znovu otevřel a začal řešit. A tak i přesto, že dojde k zásahu z vyšších míst, která si vyšetřování nepřejí, ujme se ho Carl Mørck, pro kterého je tato zakázaná zakázka (samozřejmě) o to přitažlivější ;-).
Mrtvá dvojice sourozenců, kteří byli zabiti tím nejbrutálnějším způsobem, se ukáže být jen začátkem série vražd, ke kterým tenkrát došlo. Během vyšetřování Mørck a Asad neustále narážejí na šest lidí, kteří se znali z elitní internátní školy. Všichni pocházeli z bohatých rodin, ve kterých hrály hlavní roli peníze a vůbec žádnou zase city. Proto je jasné, že emocionálně chladní rodiče vychovali také ze svých potomků nelítostné bytosti, toužící po moci a kteří se vyžívají pouze v ponižování ostatních, slabších jedinců. Jenomže těmto lidem, kteří dnes zastávají významné pozice, bude velmi těžké jejich vinu dokázat, protože si kdysi dávno přísahali věrnost. Ale nic nevydrží věčně a tak i tato soudržnost začne vykazovat trhliny...
Kniha je opravdu výborná, moc se mi líbilo, že autor popisuje události ze dvou úhlů pohledu. A sice oněch šesti zabijáků a potom policie v čele s Carlem Mørckem. Kromě toho je minulost tak silně propojená se současností, až z toho čtenáři místy běhá mráz po zádech. A na závěr dojde k zúčtování, které dospěje k poměrně nečekanému konci. Za sebe nemám knize absolutně co vytknout, proto ji hodnotím plným počtem a na další setkání s Carlem a jeho týmem se budu zase někdy moc těšit! :-)

Os21
10.03.2023

Výborné čtení

Hkk935
05.03.2023 5 z 5

Skvělé pokračování, povedlo se, děj je velmi povedený. Přečteno za dva dny :-), takže hurá na další díl. Carl mě začíná opravdu bavit.