Kapesní průvodce po muzeu a muzejnictví

Kapesní průvodce po muzeu a muzejnictví https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/329768/mid_kapesni-pruvodce-po-muzeu-a-muzejni-baz-329768.jpg 4 5 3

Zkušený autor, pedagog a celoživotní muzejní praktik i teoretik a organizátor, přichází se sumarizující příručkou, která každého zájemce o muzea, muzeologii a muzejnictví provede muzejní praxí i vzpomínkami na poslední půlstoletí v ní. Text má formu fiktivního rozhovoru Jiřího Žalmana s muzejní elévkou a doprovází jej humorné ilustrace Kateřiny Perglové.... celý text

Přidat komentář

TheDoll
01.07.2023 5 z 5

Knížka mě velmi bavila, a proto posloužila k opakování před státnicemi. Čtivým způsobem shrnuje muzeologickou teorii (zejména sbírkotvornou činnost a evidenci sbírek) a přináší i poznatky a zajímavosti z praxe. Žalmanovy muzejní publikace jsou prostě pecka pro muzejníky i muzeologické (a další) studenty.

veronika4001
29.10.2020 5 z 5

Kapesní průvodce po muzeu a muzejnictví má svůj odrazový můstek v Příručkách muzejníkových od stejnojmenného autora. Tato kniha je vedena méně formálně až hravě, a přesto velice naučně a zodpovědně, neboť je zde zvídavá mladá muzejnice, která autorovi publikace klade dotazy k vedení muzea a sbírkovému fondu. Autor zde nepřímo klade důraz na pečlivost a zodpovědnost, neboť vystihuje životní situace, které v muzeu a jeho soukolí mohou nastat a ty slučuje s aplikací muzejního zákona a dalšími právními předpisy. Jeho odpovědi jsou tedy primárně vedeny dlouholetou praxí a muzejním zákonem, který interpretuje a tímto upozorňuje nejen na jeho smysl, ale také na jeho další možné interpretace (chápání) a chyby, které jsou s tím spojeny.


aardvarka
10.08.2018 4 z 5

Pěkné, většinu knihy zajímavé. Protože v muzejnictví nepracuji, částí o evidenci sbírek jsem se trošku prokousávala. Autor se také trochu opakuje (zejména v první části knihy) a nad některými neskutečně naivními dotazy fiktivní slečny jsem občas vrtěla nesouhlasně hlavou (ale věřím, že je takových v reálném životě spousta).
Pozitivem jsou výborné historky, kterých je kniha plná. Zejména poslední část, 50 let s českým muzejnictvím, je jimi přímo narvaná (dělnické hnití, Alena Ladová) a nesmírně čtivá a podává upřímné svědectví o duchu doby. Stejně tak i různé odstrašující příklady z doby současnější pobavily. Naprosto výborné jsou ilustrace. Vtipné, vkusné, tematické - velký palec nahoru! ("Mladíku, to je fronta na banány?" "Kdepak, paní, na mamuty.")
Knihu jsem četla déle, než jsem na začátku předpokládala (vzhledem ke zvolené formě vyprávění), ale nestěžuji si. Líbilo se.

Kniha Kapesní průvodce po muzeu a muzejnictví je v

Právě čtených1x
Přečtených9x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce5x
Chystám se číst2x
dalších seznamech2x