teratera teratera komentáře u knih

☰ menu

Astrid Lindgrenová Astrid Lindgrenová Susanne Lieder

Další kniha z edice o významných ženách je opět napsána na výbornou, tentokrát pojednává o životě Astrid Lindgren a věřte, že je pohlcující. Přečetla jsem ji za dva večery a brzy si ji otevřu znovu... až budu ležet v trávě, budu si hrát se stébly a nechám se unášet neuvěřitelnými nápady, myšlenkami a vnitřní silou této skvělé spisovatelky. Osud Astrid Lindgren tak nějak známe, způsob jakým spisovatelka Susane Lieder její život vypráví a jak popisuje co se jí mohlo honit hlavou a jakým způsobem asi přemýšlela a řešila životní situace mi otevřel nový pohled na to jak se dá žít s tím co nám život nadělil. V knize je nádherně a velmi inspirativně znázorněna její láska k dětem, dětskému světu, rodině a přátelům. Dočetla jsem ji před třemi dny a stále ve mě doznívá. Pokud byste rádi viděli svět o něco krásnější, hravější, barevnější a bláznivější ačkoli je často těžký a bolestivý, tak určitě sáhněte po této knize. Věřte, že se po její přečtení nebudete na žádný strom dívat jako dříve :)

18.03.2024 5 z 5


Mlíkař Mlíkař Anna Burns

Nádhera, nádhera, nádhera, skvělé zpracování, styl vyprávění, jazyk... překlad musel být neuvěřitelně těžký - velká poklona za něj. Příběh s pomalou dějovou linkou, kde se toho děje méně, ale přesto strašně moc, žádná cesta z domu není stejná a vy jste stále napjatí co hrdinku znovu potká, s kým se seká a jak to ovlivní její život. Severní Irsko, IRA, dospívání....drsné podmínky pro utvářením sebe sama a hledání místa na světě v prostředí neustálého strachu a tlaku z okolí, ale i od nejbližších. Velmi dobře napsaná kniha, ke které se chystám brzy vrátit.

07.10.2023 5 z 5


Takové maličkosti Takové maličkosti Claire Keegan

Krásná kniha, která vás na méně než sto stranách zasáhne na několi dní a do mysli vtiskne mnoho otázek. Příběh o obrovské lásce k rodině a lidem. Boj s vlastním svědomím a zodpovědností za rodinu v Irsku za krize v 90.letech. Kouzlo Vánoc spojené s Magdaléninými prádelnami... drsné téma. Zároveň je až zarážející kam se za těch 35 let lidstvo posunulo, nebo to je stylem psani, ale překvapilo mě, že příběh je z konce a ne začátku 20.století. Rozhodně doporučuji přečíst. Obálka je nádherná :)

07.10.2023 5 z 5


Dokud vás nenajdeme Dokud vás nenajdeme Deepa Anappara

K této knize mě přitáhlo čtení knihy Šántárám od G.D.Robertse (stále čtu a jsem nadšená, ale potřebuji přestávky na zpracování). Příběh malého chlapce z indického slumu, který se rozhodne založit detektivní kancelář se svýmy spolužáky a vypátrat ztracené děti, keré ze slumu mizí. Autorka Deepa Anappara se dlouhodobě zabývá problematikou únosů a prodejem dětí v nejchudších částech Indie a tuto knihu napsala, aby na tuto problematiku upozornila. Ačkoli by se mohlo zdát, že to bude pouze ponuré čtení, lze říci, že hodně pasáží ukazuje krásu a nevinnost dětské duše, jak vnímá své okolí, dokáže žít s tím co má a nesoudí ostatní. Kromě závažného tématu o únosech dětí a do očí bijící ignorace ze strany policie, která na lidi ze slumu nahlíží jako podlidi, se dozvíme hodně o každodením životě lidí v nejchudší části světa a to nejen o strastech, ale i radostech. Kniha je tíživá, ale krásná zároveň, velmi velmi doporučuji si ji přečíst.

07.10.2023 5 z 5


Slon na Zemplíne Slon na Zemplíne Andrej Bán

Na pozadí právě proběhlých voleb na Slovensku a vítezství Fica a jeho Smeru, jsem si vzpomněla na tuto knihu, kterou jsem loni četla. Až neuvěřitelný popis šílené reality na slovenském venkově. To co Andrej Bán popisuje se zdá tak absurdní, že to nemůže být vůbec možné. Bohužel je. Velmi zajímavý a řekla bych, že i důležitý náhled do slovenské reality, ač očima jen jednoho novináře. Rozhodně doporučuji přečíst. Nyní můžeme jen držet Slovensku palce, aby nebylo ještě hůř.

07.10.2023 5 z 5


Podivuhodný život Augusta Marche Podivuhodný život Augusta Marche Aaron Jackson

Pokud máte rádi filmy Wese Andersona, tak tohle je přesně ta kniha, kterou by jste si rozhodně měli přečíst. Skvělá odpočinkovka, u které fantazie může roztáčet hvězdná kola. Život chlapce vyrůstajícího v divadle a vychovaného velmi osobitým přístupem mě okamžitě vtáhl do děje, stránky mi hrály všemi barvami a pořád jsem se lehounce usmívala. Samozřejmě dojde i na náročné chvilky a v tu chvíli se zatajeným dechem čtete dál a držíte Augustovi palce, aby se sebral a zvládl to... Podivuhodný život Augusta Marche je neuvěřitelně milá kniha, ideální pro deštové podzimní večery, kdy rozhodně zahřeje a povzbudí. A chválím obálku .)

07.10.2023 5 z 5


Černý dort Černý dort Charmaine Wilkerson

Černý dort rozhodně doporučuji a to nejen pro příbeh, ale i jako zdroj k zamyšlení. Kniha, kterou doporučuje i Barack Obama, přes několik obtáček vypráví hlavně o životě mladé ženy narozené na karibském ostrově, která se svýmy zájmy a rodinným zázemím vymyká běžným představám. Miluje oceán - dálkové plavání, surf, otec je přistěhovalec z Číny a hazardní hráč, matka rodinu brzy opustí neznámo kam a my poté sledujeme jak s rozdanými kartami hlavní hrdinka "matka" naloží. Kniha ukazuje, že pokud máme nějaký sen/víru, tak za ním máme jít a krůček po krůčku dělat věci, které nás k němu přiblíží nebo nás třeba dovedou na jinou a možná zajímavější cestu, rozhodně se nemáme vzdávat. Osud hlavní postavy matky je velmi bolestivý, potkáváme se s s problémy spojené se závislostmi, chudobou, násilím na ženách, tíhou minulosti, velmi zajímavá je část popisující přístup Velké Británie k ostatním obyvatelům Commonwealthu... Kniha ukazuje také krásy života, lásku, nezištnou pomoc, sílu rodiny a přátelství, vášeň pro sport či vědu. V textu se autorka zabývá i klimatickou změnou a zajímavě nahlíží na pohyb lidí po planetě a mísení kultur. To všechno se vešlo do 300 stran, je těžké nenechat se jen unést příběhem a knihu nezhltnout, ale také se zamyslet nad tím, co nám postavy sdělují. Za mě skvělé.

07.10.2023 5 z 5


Roky Roky Annie Ernaux

Kniha držitelky Nobelovy ceny za literaturu (2022). O knize Roky jsem vůbec nevěděla o čem bude, ale jakmile jsem viděla obálku (českého vydání), tak jsem prostě věděla, že si ji musím přečíst. Kniha je úžasná!! Autorka popisuje svůj život a dění ve Franicii posledních 70ti let (politika, kultura, postavení žen ve společnosti a právo na potrat, technologický pokrok....). Je to neuvěřitelný náhled na to, jak moc se svět změnil, mění a zároveň točí ve smyčkách, ale i na samotný vývoj autorčiny osobnosti, postojů, priorit. Každé období začíná popisem fotografie: postav, výrazů v tváři, co mají na sobě, co se děje kolem nich, o čem přemýšlí... Annie nás nechá nahlédnout do svého nitra, kde popisuje a analyzuje výchovu vlastních dětí, nejistoty, kariéru, hodnotový systém, sexualitu, dospívání a stárnutí, odvahu jít za svým snem... kniha je přenádherná. V textu je doporučováno několik hudebních autorů - doporučuji si je ke čtení pustit .)

07.10.2023 5 z 5


Annin útěk Annin útěk Mattia Corrente

Annin útěk obsahuje vše co na tomto typu beletrie miluji: náhled do života lidí, tentokrát v menších sicilských městečkách z doby jež já si nemohu pamatovat, kniha dává náhled na přístup k životu a životním cílům mezi generacemi, jejich názorové střety a proměny, touha po rodině a zároveň po svobodě, budování přátelských vztahů...ale také zjištění, že to že s někým strávíme více jak půlku života neznamená, že tušíme co se mu honí hlavou a jak moc nás ovlivňují často zidealizované vzpomínky z dětství... Pro mě je Anin útěk neuvěřitelně poetická kniha, popisující pátrání po lásce, ale i proces uvědomění si sebe sama a co od života vlastně chci. Nejednou jsem usmívala jak obláček, ale i jsem si poplakala (zrovna v plném vlaku). Knihu vřele doporučuji. A jakožto obálkový maniak velmi chválím její zpracování, je to přessně ten styl knihy, kterou budu mít v knihovně vystavený čelem. A jestli je to opravdu autorův debut, tak vau, smekám ještě víc.

07.10.2023 5 z 5


A v tu chvíli je po lásce A v tu chvíli je po lásce Junot Díaz

Přečteno jedním dechem. Dalo by se říct kniha o hledání lásky... Nebo povídky ze života dominikánské rodiny přistěhované do USA. Každopádně zajímavý náhled do života jiné kultury, převážně pohledem nejmladšího syna Juniora. Komplikované dospívání stěžují náročné charaktery postav, které z podobných příběhů známé - tajuplný tvrdě pracující magor otec, mlčenlivě nešťastná matka, děcka během dospívání strhávána ulicí a povrchním sexem. Kniha je skvěle a čtivě napsaná, velmi ocěňuji překlad, pár vysvětlivek k ponechaným španělským větám pod čarou by vůbec nevadilo.

18.01.2022 5 z 5


Pac & Pussy 3 Pac & Pussy 3 Albrecht Smuten

Opět boží!!!! Kočičáci nám nastavují drsné zrdcadlo, moc se snámi nemazlí a jsou děsně vtipní. Hrozně mě baví jak autor dokáže jednoduše vyjádřit změny ve výrazech a pocitech pár čárkami.

"Tady jsem narazil na obrázek dálnice, na kterým je napsáno...
...jestli najdeš v životě cestu bez překážek, určitě nikam nevede."
...
Ten kdo to psal, zjevně nepochopil smysl dálnic."

18.01.2022 5 z 5


Pac & Pussy 2 Pac & Pussy 2 Albrecht Smuten

Skvělé, výborná hra se slovy a opět zabijácky vtipní kocouři. Život je opět o něco krásnější :)

18.01.2022 5 z 5


Příběh jedné moskevské ulice Příběh jedné moskevské ulice Michail Andrejevič Osorgin (p)

Nádherná kniha popisující několik let života lidí se kterými se na začátku knihy seznámíme přes pravidelné setkávání se u starého ornitologa a jeho vnučky. Z počátku jsem měla, jako většinou, problém s velkým množstvím postav a chvíli mi trvalo než jsem se zorientovala. Ale poté jsem si knihu začala opravdu užívat. Jak postupuje čas, příběh se pomalu převrací z odpoledních idyl u klavíru v náročný život po válce při nástupu komunismu. Dozvíme se jak se různě shánělo jídlo, topivo, léčili lidé, vydělávali peníze, ale i dostávali lidé k moci. Velmi poučné a zárověň poutavé čtení. Velmi doporučuji. Kniha je navíc krásně vyrobená.

18.01.2022 5 z 5


Knihkupectví pana Livingstona Knihkupectví pana Livingstona Mónica Gutiérrez Artero

Pokud potřebujte zahřát na duši, nebo si jednoduše odpočinout od toho všeho šílenství kolem nás, tak tohle je přesně ta knížka po které doporučuji sáhnout. Proležela jsem Vánoce s chřipkou a lepšího společníka jsem si nemohla přát. Londýn má pro mě obrovské kouzlo a bloumat jím s hlavní hrdinkou v dešti, větru a sněžení vybízí zachumlat se do velké šály a vyrazit objevovat vlastní město... no a samozřejmě se zatoulat do zapadlých kaváren a malých knihkupectví. Kniha je plná hřejivého tepla útulných míst, dobrot, horkých čokolád, moudrých lidí, poučení, nápadů na to co si přečíst, kam se příště v Londýně zajít podívat a hlavně přátelství a laskavosti. Nespočetněkrát jsem se přistihla jak se usmívám z toho jak se k sobě lidé v knize chovají, jak si nenápadně pomáhají a motivují se. Velké plus dávám za pouze lehkou romantickou linku, bylo jí tak akorát na můj vkus. Moje druhá kniha z této edice (ach ty obálky :) ) a opět jsme si sedly.

18.01.2022 5 z 5


Terapie masem Terapie masem Albrecht Smuten

Nejlepší!!!!!!!! Miluju Pac a Pussy a Terapie masem si hraje s češtinou dál a víc. Ať žijí synonymní alkoholici!! :D

22.09.2021 5 z 5


Sexkomiks: První komiksové dějiny sexuality Sexkomiks: První komiksové dějiny sexuality Philippe Brenot

Dobrá vzdělávací odpočinkovka, ilustrace v pohodě povětšinou do vtipna, oceňuji neustálé upozorňování na nerovné postavení žen - v čemkoli a absurdní chování církve. Škoda, že byla zaměřená jen na evropskou kulturu a vynechala Asii. Tak třeba bude další díl :).

22.09.2021 5 z 5


Měsíc nad Soho Měsíc nad Soho Ben Aaronovitch

To, že čtu druhý díl mi došlo postupně, ale ničemu to nevadilo. Kniha byla taková odpočinkovka na dvě odpoledne, magie, příšery, neohrožený hlavní hrdina občas na pěst... kniha mi nijak výrazně neutkvěla v hlavě a další číst neplánuji. Možná mi uškodilo, že jsem jí četla nedlouho po Nikdykde od N. Gaimana a přišlo mi, že čtu víceméně to samé. Ale obálka je krásná!

22.09.2021 2 z 5


Nikdykde Nikdykde Neil Gaiman

Můj první Neil Gaiman mě potěšil, nejsem vyhraněný čtenář stylů, ale pár fantazy jsem už četla. Idea podlondýna, lidí které nevidíme, protože jsou zezdola a další smyčky mě bavily, ke konci už jsem se trošku ztrácela kdo s kým proč a jak a proto mě konec až tak moc neuchvátil, ale rozhodně stálo za to si knihu přečíst a určitě si od Neila přečtu další.

22.09.2021 3 z 5


Severská mytologie Severská mytologie Neil Gaiman

První setkání se severskou mytologií - skvělé, vyprávění od Neila Gaimana má šťávu, je to spádné, rázné, žádné obkecávky a zdlouhavé popisy a spousta humoru i u těch nejabsurdnějších situací. (čteno v angličtině a nyní znovu poslouchám jako audibook)

22.09.2021 5 z 5


Rekviem za sen Rekviem za sen Hubert Selby

Kniha o závislosti na čemkoli a hlavně drogách. Knihu jsem hltala a musím se přiznat, že ke konci jsem části s matkou přeskakovala, protože jsem strašně potřebovala vědět jak dopadne druhá linie (uf nechci být spoiler). Po dočtení jsem se, ale k matce vrátila. Skvělý náhled na dvě generace a "jejich" závislosti. Kruté a drsně reálné, často máte pocit, že sedíte vedle nich. Výborná kniha podle které byl natočený úžasný film.

22.09.2021 5 z 5