Annin útěk

Annin útěk https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/518552/bmid_annin-utek-653ab4ed9da0a.jpg 4 54 19

Anna strávila víc než padesát let po Severinově boku. Jednoho dne se ale bez vysvětlení sebrala a odešla z domova. Po roce čekání Severino opouští ostrov Stromboli a vydává se svou ženu hledat. Tak začíná jeho putování po Sicílii, nostalgická návštěva míst, kde spolu s Annou bydleli, ale také cesta v čase, do vzpomínek na klíčové okamžiky jejich společného soužití. Během ní se Severino bude muset vypořádat nejen s mnoha překvapivými skutečnostmi o své nečitelné manželce, jež postupně vyplynou na povrch, ale i s přízraky mužů a žen, kterými se on a Anna mohli stát, kdyby jim okolnosti umožnily rozhodnout se v životě jinak. Mattia Corrente vystavěl na malém prostoru hluboký autentický příběh, který se díky vícehlasému vyprávění v několika časových rovinách postupně skládá jako mozaika a zanechává dojem, že přes všechny složitosti má každý doušek života svou jedinečnost a krásu.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Metafora
Originální název:

La fuga di Anna , 2022


více info...

Přidat komentář

lulucinax
01.04.2024 4 z 5

Moc pěkná oddechová kniha.
Kniha je především o zamyšlení o životě, o našich rozhodnutích, takovéto co by kdyby. Četla se velmi dobře a pěkný příběh, který jsem si užila.
Jen jsem si říkala, proč až po roce ji Severino začal hledat?
A proč ona odešla až v tolika letech?
Možná mi to jen uniklo.

Pett
05.01.2024 5 z 5

Sicilské ztráty a nálezy naplněné tou nejryzejší lidskostí... hledání sebe sama v nemilosrdném víru očekávání ostatních... duše zahlcená smutkem a nespokojeností... duše toužící po své vlastní svobodě... Anna a Severin... oni dva spolu a přesto každý tak moc sám... lásku zkrátka rozumem nevykřešeš... ženská versus mužská optika společného bytí... prostě život... nicméně... i tak se vyprávěním line taková zvláštní aura smíření a vlídnosti... možná i určitého zpomalení a zamyšlení se nad svým vlastním vnitřním světem.


iška
11.11.2023 4 z 5

To bylo velmi zajímavé čtení. Obdivuji autora, který je relativně mlád, jak velice dobře dokázal vystihnout postavy, zvlášť Annu. Opravdu povedený debut. Jen si udělat čas a soustředit se.

Márinka
09.10.2023 4 z 5

Nadšení z anotace a z obálky.
Zmatení z časových linií, které se "bez varování" střídaly po větách.
Pasáž, která dle mého zcela vystihuje hlavní téma tohoto zajímavého debutu:
str. 89
"Ty o tenhle život nestojíš. Proč s ním odmítáš skoncovat?"
Anna založí paže na hrudi, vítr jí víří pod sukní a ona se na okamžik otřese.
"Myslíš ty vůbec někdy na ostatní? Na to, jak jim ta tvoje zatracená potřeba být neustále sama sebou může ublížit?"
Daniela zašlápne nedopalek podpatkem.
"Ne, to teda nemyslím. Každý, koho potkáš, bude chtít, abys byla jiná, než jsi. Ty musíš být jen tím, čím být chceš."
Údiv (nikoliv první) nad tím, jak může třicátník tak věrohodně popsat život, myšlenky, (po)city osmdesátníka.
Doporučuji.

teratera
07.10.2023 5 z 5

Annin útěk obsahuje vše co na tomto typu beletrie miluji: náhled do života lidí, tentokrát v menších sicilských městečkách z doby jež já si nemohu pamatovat, kniha dává náhled na přístup k životu a životním cílům mezi generacemi, jejich názorové střety a proměny, touha po rodině a zároveň po svobodě, budování přátelských vztahů...ale také zjištění, že to že s někým strávíme více jak půlku života neznamená, že tušíme co se mu honí hlavou a jak moc nás ovlivňují často zidealizované vzpomínky z dětství... Pro mě je Anin útěk neuvěřitelně poetická kniha, popisující pátrání po lásce, ale i proces uvědomění si sebe sama a co od života vlastně chci. Nejednou jsem usmívala jak obláček, ale i jsem si poplakala (zrovna v plném vlaku). Knihu vřele doporučuji. A jakožto obálkový maniak velmi chválím její zpracování, je to přessně ten styl knihy, kterou budu mít v knihovně vystavený čelem. A jestli je to opravdu autorův debut, tak vau, smekám ještě víc.

Marcela52
02.10.2023 5 z 5

Tento román mladého italského autora je neuvěřitelně dobře napsaný, ani se nechce věřit, že jde o prvotinu. Moc jsem si početla, bylo to dojemné, pravdivé a navíc atmosféra Sicílie umocnila krásný čtenářský zážitek. Přesto doporučuji spíše náročnějším čtenářům, není to rozhodně pouze milostný příběh.

EvikU.
11.09.2023 5 z 5

Annin útěk je autorův debut. Nevím, jak to teď autoři dělají, že hned jejich první kniha je skvělá.

Kniha vypráví o 80 ti letém Severinovi, který se vydává s kufrem na cestu po Itálii, aby našel svoji manželku Annu, která mu před rokem utekla. Objíždí stará místa, kde spolu pobývali, setkává se starými přáteli i s novými lidmi a ptá se po Anně.

Na místech kde s Annou žili vzpomíná na různé situace. Do příběhu vstupují i vyprávění o Anně, kdy vidíme nejdříve pohled Severina a na stejnou věc i pohled a cítění Anny. Vzpomínky jich dvou doplňují i chování jejích rodičů. Poslušnost Anny k matce, otcův odchod.

Nenásilně se střídá minulost s přítomností. Příběh jde celkem do hloubky, nutí k zamyšlení nad vztahy, manželstvím, mateřstvím. Dříve bylo běžné manželství z rozumu nebo poslušnosti k rodičům nebo jako v případě Severina, kdy byl zamilovaný jen onjestli přijde láska k manželovi s dětmi je otázka. Bude na celý život stačit respekt?

Bylo mi trochu líto konce, kniha je dobrá k vlastnímu zamyšlení jestli při své lásce dáváme druhému, ať už partnerovi nebo dětem dostatek svobody. Svobody, aby žili svůj život. To co sami chtějí. Krásná kniha.

stesti.s.knihou
05.09.2023 4 z 5

Annin útěk je krásným, nostalgickým příběhem staříka Severina, jenž se vydává hledat svou zmizelou manželku Annu. Ta před rokem náhle odešla a už se nikdy nevrátila. Severino putuje po Sicílii, po stopách jejich dlouholetého vztahu, a snaží se najít jakoukoli indicii, která by mu Annu přiblížila. Spolu s tímto putováním retrospektivně vzpomíná na jejich vztah a důležité milníky, které mohly nějakým způsobem ovlivnit Annino rozhodnutí.
Příběh je to krásný hned z několika důvodů: nádherné popisy Sicílie, díky kterým máte pocit, že po ní cestujete společně se Severinem; myšlení žen, které se v druhé polovině 20. století cítily jinak, než po nich společnost a zakořeněné tradice vyžadovaly; a hlavně to, že každý vidíme jednu a tu samou věc naprosto odlišným pohledem.
Knize jsem dala 4,5/5, v podstatě nemám co vytknout, ale 5 hvězd si šetřím na knížky, které mě přece jen ohromí ještě o kousek více. Annin útěk vám každopádně mohu s klidným svědomím doporučit.

micha-ella
02.09.2023 3 z 5

Tolik chvály! Mně to přišlo jako obyčejný, dost rozvláčný příběh, který mě chvílemi i nudil.

Péťa1950
25.08.2023 5 z 5

Co víme o lidech kolem nás, o člověku se kterým sdílíme život? Jaké jsou druhy lásky-milenecká, mateřská, otcovská, sourozenecká? Která je nejsilnější. Má mateřská láska právo řídit život dítěte? Každé naše životní rozhodnutí je nezvratné, můžeme utéct sami před sebou? Do jaké míry je člověk v životě svobodný? Má právo láska spoutávat? Jak nás ovlivňuje prostředí sociální, společenské normy a další? To vše je nastíněno v příběhu Anny a Severina. Až útěk Anny a hledání Severinem je oba přivede ke svobodě a pochopení druhého. Nádherná kniha. Doporučuji k pomalému pročítání. Určitě se ke knize budu vracet.

bookcase
04.08.2023 5 z 5

Ryzí krása, nádherně napsáno. Dojemné, nostalgické, plné lásky, bolesti i smutku.

eva3992
30.07.2023 5 z 5

Anna a Severin spolu prožili téměř celý život. Jednoho dne Anna bez vysvětlení zmizí. Severino na ní dlouhou dobu čeká, a nakonec se rozhodne opustit ostrov Stromboli a vydává se na putování po Sicílii, aby našel svou ženu. Navštěvuje místa, kde spolu žili anebo zažili něco důležitého a potkává lidi, kteří mu pomáhají otevřít oči v tom, aby viděl, jaká Anna skutečně byla.

To byla nádhera! Užívala jsem si každé slovo, každou větu, každé přirovnání. Byla jsem spolu se Severinem na jeho cestě, poznávala úžasná místa i zajímavé lidi, a hlavně pak jeho příběh, který prožil společně s Annou.

Ač je tu určitý děj a vývoj, nečekejte žádnou velkou akci, ale spíše rozjímaní nad životem, úžasná životní moudra. Tím, že je to příběh ze života, v některých okamžicích se můžete třeba najít i Vy. Donutí Vás to zamyslet se nad svým vlastním životem, jestli žijete takový, jaký skutečně chcete žít.

V knize je nejedno tajemství, které nás udržuje ve střehu. Chceme číst dál a dál, abychom odhalili, co se vlastně stalo, že Anna odešla. Vzpomínky tu máme jak pohledem Severina, tak i Anny a díky tomu si můžeme udělat ucelený obrázek a pochopit, co každý z nich prožíval.

Autor přímo v textu přeskakuje z minulosti do přítomnosti, mohlo by se to zdát zmatené, ale naopak, je to skvěle promyšlené a přesně dávkované, aby si čtenář utvořil sám obrázek toho, co se kdy odehrálo a proč.

Je to krásné, smutné, dojemné, ale místy i úsměvné. Příběh pohladí po duši. Je psán s lehkostí a s určitou pokorou. Ještě musím zmínit nádherně popsaná místa v Itálii. Nejradši bych se tam hned rozjela a putovala po stopách Severina.

MedvidekS
29.07.2023 4 z 5

Jedním dechem přečteno. Knížka obsahuje dost témat k zamyšlení.

VeruHoráková
28.07.2023 4 z 5

Annin útěk mě upoutal jak anotací, tak nádhernou obálkou. A můžu říct, že ta obálka krásně ladí s příběhem.

Annin útěk je příběhem Anny, která prchá a Severina, který se vydá Annu hledat. Ale kdo je Anna? Kdo je Severino? Kdo jsou postavy, které se kolem nich točí? Severino během putování zjišťuje, že přestože byl s Annou více než padesát let, tak ji nezná tak, jak předpokládal, a že jejich manželství nebylo tak šťastné, jak si myslel. Jeho pátrání po ženě se tak stává cestou hledáním nejen Anny, ale i sebe samého.

Annin útěk je krásná kniha, která se pohybuje v čase tam a zpět, s milým stylem psaní, který čtenáře zaujme a uchvátí až do poslední stránky. Severina si prostě zamilujete, stejně jako putování po Sicílii, která je v knize krásně popsaná. Mimochodem, je to jedna z těch knih, kdy si po dočtení řeknete, jo na Sicílii bych si taky zajela podívat

Kdo tedy hledáte příjemnou lehkou knihu, společenský román, pohlazení po duši, tak Annin útěk je kniha pro vás.

kikikrat
18.07.2023 5 z 5

Nádherná kniha. To bylo takové pohlazení po duši. Autor píše opravdu skvěle, kniha vás pohltí a i když je tam více časových os a dějových linek vy se neztratíte. Upoutá vaší pozornost hned na začátku a vy chcete vědět kam příběh směřuje. Je to tolik opravdové a smutné ale taky plné naděje. Severina jsem si zamilovala, stejně jako Sicílii, která je tam tak krásně popsaná. Ano, ano, ano!

spencer
17.07.2023 5 z 5

Anna uteče a její manžel, Severino, zůstane. Jenže se pak vydá svou ženu hledat, což se nakonec ukáže spíš jako cesta za hledáním sebe sama. Přestože svou manželku zná přes padesát let, čím více po ní pátrá a vrací se ve vzpomínkách zpět, tím méně si je jistý, že ji ve skutečnosti zná. Kdo je vlastně Anna? A kdo Severino?

Annin útěk pro mě představoval jedno z největších překvapení tohoto roku. Jedním z hlavních témat je totiž svoboda. Každý z nás se narodí svobodný, ale během života se tato svoboda značně zmenšuje. Především lidmi, kteří nás obklopují.
Mattia Corrente vše vypráví velmi poetickým jazykem a rozhodně vás zaujme i du-forma, která se v průběhu vyprávění objevuje. Těšit se můžete i na popisy několika sicilských měst a myslím, že vás tato kniha může jen překvapit.

Určitě se budu těšit na autorovu další práci!

Jane2016
09.07.2023 4 z 5

Annin útěk mě zaujal, po přečtení anotace, prakticky okamžitě. Putování po Sicílii, životní rozhodnutí a nevysvětlitelná tajemství, to je kniha přesně pro mě. Proto, když mi dorazil balíček, tak jsem se do knihy hned pustila a má očekávání byla opravdu veliká.

A musím říct, že jsem si vybrala správně. Kniha ve mně vzbudila mnoho otázek a donutila mě se zamyslet nad věcmi nad kterými normálně nepřemýšlím. Během příběhu jsem se mnohokrát usmívala, ale také jsem v některých částech neměla daleko od slz. Dlouho jsem hledala podobný příběh, který ve mně zanechá spoustu myšlenek a konečně jsem jej našla.

Knihu Vám doporučuji všema deseti. Jsem si jistá, že se bude líbit mnoha čtenářům, a těm, kteří mají rádi přemýšlivé knihy, těm o to více!

Annin útěk jsem rozhodně nečetla naposledy, myslím, že jde o přesně takový typ knihy, ve které s každým dalším čtením najdete novou a zajímavou myšlenku.

Monačte
07.07.2023 5 z 5

Nejlepší kniha roku 2023! Vlastně ji možná zařadím i mezi mé nejoblíbenější knihy vůbec! Nejen, že je skvěle napsaná, ale výjimečně se mě dotkla...
Hlavním tématem knihy je fakt, že téměř všichni přizpůsobujeme a žijeme své životy z velké části podle okolí. Co se od nás očekává? Co si o nás budou myslet? Ale kým (a kde) bychom byli, kdybychom se na nic a nikoho nemuseli ohlížet? Kniha je o svobodě rozhodnutí a o hledání štěstí.
No ale protože je to román, musí tam být i nějaký příběh, že? Je tam. Vlastně jich je tam hned několik a všechny gradují společně - i když je mezi nimi rozdíl několika desítek let. A všechny se odehrávají na Sicílii, kterou autor popisuje s takovou vůní, chutí a láskou, že si člověk hned hledá letenky. Tohle se opravdu povedlo! Neskutečný debut sicilského sympaťáka!

hajecek123
07.07.2023 5 z 5

Příběh jemný jako lehký vánek u moře a přesto řeší těžká témata, nepochopení, historii, kterou si neseme s sebou.

"Podívej se na mě, Anno. Stařec s kufrem, který odjíždí."

Autorovy knížky

2023  86%Annin útěk

Kniha Annin útěk je v

Právě čtených1x
Přečtených67x
Čtenářské výzvě20x
Doporučených2x
Knihotéce61x
Chystám se číst91x
Chci si koupit23x
dalších seznamech2x