Podivuhodný život Augusta Marche

Podivuhodný život Augusta Marche https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/518022/bmid_podivuhodny-zivot-augusta-marche-uCW-518022.jpg 4 47 11

Brilantní, jako břitva ostrý debut Aarona Jacksona – který nepochybně ocení čtenáři knih Podivuhodný případ Benjamina Buttona či Svět podle Garpa – přináší klasický příběh naivního chlapce, který hledá vlastní cestu, a připomíná, že na každého někde čeká láska. August March je bez nadsázky divadelní dítě. Narodil se totiž v šatně divadla na Broadwayi o přestávce, chvíli poté, co jeho matka uzavřela první dějství strhujícím monologem. Fakt, že chlapec přežil dětská léta, lze považovat za dílo štěstěny, neboť stařena, jež se ho ujala, nebyla právě matka roku. Živil se tím, co v divadle našel, jeho učiteli byli Wilde, Shakespeare, Ibsen a Shaw, Richarda II. uměl zpaměti dřív, než se naučil abecedu… A nikdy nenavštívil svět tam venku. Každé představení ale jednou skončí. Divadlo zaniká a dosud nevinný a skutečným světem nepolíbený August se ocitá na ulicích poválečného New Yorku. V neznámém labyrintu se musí protloukat na vlastní pěst, až jej dramatický talent vystřelí na dráhu zločinu. Zatímco se snaží přežít, ztrácí svou dřívější naivitu. O místo na slunci se rve s drzostí spratka ze soukromé školy, duchapřítomně a duchaplně uniká i z nejabsurdnějších situací, neopouští ho ironický humor a vtip. Léta běží a dospělý August prožívá vzlety i neodvratné pády. Pořád ovšem touží poznat lásku a někam patřit. Takřka dickensovský příběh o sirotkovi, který hledá své místo v životě, uchvátí mnohovrstevnatým jazykem plným vtipu i dějem, který překypuje absurdními situacemi a zvraty. Okouzlující debut Aarona Jacksona nabízí humor i vřelost bez zbytečného sentimentu.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Metafora
Originální název:

The Astonishing Life of August March , 2020


více info...

Přidat komentář

petrarka72
05.02.2024 4 z 5

Příjemná oddechovka, divadelní prostředí, hrdina na pomezí Olivera Twista, Arsena Lupina a mladého Garricka. Atmosféra 19. století v tom dvacátém, pocta talentu v jakékoliv oblasti. Lehkým perem napsáno, snadné, ale ne pitomé čtení.

Audrina
30.12.2023 5 z 5

Super oddechovka, která mi zpříjemnila konec roku. Pokud člověk nemá náladu na něco hlubokého a chce si při čtení odpočinout a zároveň nečíst úplný brak, je tenhle příběh rozhodně to pravé.


teratera
07.10.2023 5 z 5

Pokud máte rádi filmy Wese Andersona, tak tohle je přesně ta kniha, kterou by jste si rozhodně měli přečíst. Skvělá odpočinkovka, u které fantazie může roztáčet hvězdná kola. Život chlapce vyrůstajícího v divadle a vychovaného velmi osobitým přístupem mě okamžitě vtáhl do děje, stránky mi hrály všemi barvami a pořád jsem se lehounce usmívala. Samozřejmě dojde i na náročné chvilky a v tu chvíli se zatajeným dechem čtete dál a držíte Augustovi palce, aby se sebral a zvládl to... Podivuhodný život Augusta Marche je neuvěřitelně milá kniha, ideální pro deštové podzimní večery, kdy rozhodně zahřeje a povzbudí. A chválím obálku .)

stesti.s.knihou
24.09.2023 3 z 5

Podivuhodný život Augusta Marche je fajn humorná, sarkastická a oddechová knížka. Hlavní hrdina Augustus je tak trochu smolař od narození. Narodí se v divadle známé a vyhledávané herečce, která však ví, že by jí dítě zničilo kariéru, a tak jej zanechá v koši na prádlo. Augusta se následně ujme stará kostymérka a divadelní pomocnice, která má s výchovou dětí společného asi tolik jako sáňky s létem. Augustus je tedy od narození odkázán sám na sebe a vyrůstá z něj malý podivín, který je sice přehnaně vzdělaný v divadelních dramatech, avšak nepoužitelný pro běžný život.
Osud Augusta sledujeme až do jeho dospělosti, do fáze, kdy se osamostatní a snaží se najít spřízněnou duši - ani to se však neobejde bez peripetií pro Augusta typických.
Knihu jsem ohodnotila 3/5 . Není to špatný příběh a zápletka je rozhodně originální, nejsem však příznivcem humoristických knih. U knihy jsem se párkrát zasmála, musíte ji však brát hodně s nadhledem - myslím si, že autor sám se snažil napsat bizarní příběh a na něm poukázat na rozdílné stránky lidské povahy zobrazené v těch nejkrajnějších a nejpodivnějších situacích. Jako oddechovka, která občas nutí k zamyšlení, je to fajn, znovu se k ní ale nevrátím.

dufkys
03.09.2023 4 z 5

Na první pohled až dětský pribeh, který ale skrývá víc, než jsem čekala. Zklamání, radosti, láska i lsti. Boží!

nada3314
31.08.2023 4 z 5

Název naprosto přesně odpovídá obsahu, který dostaneme. Opravdu podivuhodný příběh života Augusta. Miluji příběhy, poválečného New Yorku, z prostředí divadel a ještě když se nám hlavní hrdina přímo narodí uprostřed představení, tak to je něco!

Opět jsem si nečetla anotaci, ale tady mě stačila nalákat obálka a právě ten zmíněný název. Udělala jsem velmi dobře, že jsem po knize sáhla, užila jsem si ji moc.

Příběh mě chytl od první stránky, osud Augusta mi nebyl jedno, chtěla jsem vědět, jak se se vším hoch popere a jak jeho život nakonec dopadne. Tolik emocí, které autor do knihy dal se nedá ani popsat. Hlavní hrdina je jednou dole, jednou nahoře a vše se střídá jak na houpačce a v tak rychlém sledu, že nestačíte ani vše vstřebat. U knihy jsem brečela, za minutu se smála, a v některých pasážích jsem ani nedýchala.

Přiznávám, že tohle nebude čtení pro všechny, i já čekala něco jiného, ale pro milovníky starého New Yorku to bude určitě lahůdka.

Kenan
05.08.2023 4 z 5

Opravdu podivuhodný život. August se narodil v divadle, kde ho našla v koši na prádlo stará pradlena. Velkou část prožil v divadle, kde se musel všelijak skrývat, ale kde také vstřebával díla divadelních mistrů. Nakonec se tento sirotek a předčasně vyzrálý chlapec stal vším možným - kapsářem, studentem, podvodníkem a zlodějem, ale divadlo mu stále zůstávalo v krvi. Je to originální, zábavné. První půlka mně sice bavila o moc víc než druhá, ale i přesto tato kniha určitě stojí za pozornost.

kusma
14.07.2023 5 z 5

Kniha, která rozhodně zaujme. Ač jsem čekala něco úplně jiného, děj si mě dostal. Byl to spíš smutný příběh jednoho chlapce, posléze muže, s kterým si osud docela zahrával. Píšu sice smutný, ale podaný tak nějak úsměvně, s ironií, vtipem. Myslím, že si August (kterého si nelze neoblíbit) své místo v knižním světě zaslouží a doporučuji.

Leona333
01.07.2023 4 z 5

I když na mě obal knihy působil ze začátku tak nějak dětinsky, až kýčovitě..., musím nakonec uznat, že obsah knihy - příběh sám, rozhodně kýčovitý nebyl. Vlastně byl až neskutečně realistický. Občas plný bolu, falše, přetvářky..., občas nečekaně plný naděje, smíchu a radosti...
Pokud si někdo chce při čtení užít opravdu něčeho výjimečného..., nechť se pohodlně usadí v křesle, otevře tuhle knihu a nechá se uvést - vlákat do příběhu Augustem Marchem, neb díky jemu, jeho velkolepé "představení," právě začíná...

Ellinek
21.06.2023 5 z 5

Tohle byla naprostá a jedinečná DOKONALOST! Miluju autorův styl, miluju jeho humor, nadsázku a způsob vyprávění. Žrala jsem to od začátku do konce, opravdu podivuhodný život malého chlapce mě chytil a nepustil. Přestože byste se měli u spousty situací dojímat, vrtět hlavou nebo se možná i pobouřit, autorův styl vám to zkrátka nedovolí, já jsem se většinu času spíš smála nebo culila. Ano, ta hloubka, která se v tom všem skrývá, je skoro až brutální, když si uvědomíte, co se vlastně děje a o čem čtete. Ale autor vás nenechá přehnaně smutnit. Je to živé, barvité, pečlivé, veselé i smutné, jedním slovem dokonalé. Tohle je pro mě poklad a z obyčejného čtení se pro mě nejspíš stane srdcová záležitost do konce života, která prostě musí mít čestné místečko v mé knihovně. Nedávno jsem dostala otázku, která kniha mě letos vážně uhranula. Tehdy jsem ji ještě nečetla, teď už ano. Definitivně to byl August March, moje nová knižní láska. Kdyby autor napsal něco dalšího, vůbec bych se nezlobila.... A skládám poklonu Gradě, protože ta za poslední dobu vydává skutečné majstrštryky a v rámci beletrie se v našem knižním rybníčku začíná prosazovat čím dál tím víc a zatraceně skvěle jí to vychází, takže poklona a klobouček, dámy a pánové v Gradě!

mikika
19.06.2023 4 z 5

moderní verze Olivera Twista s řadou nečekaných otoček je hodně zvláštní čtení. bylo by i smutné, kdyby vám to autor dovolil. ten ale píše s takovou nadsázkou a drzostí, že nemáte šanci.

Autorovy knížky

Aaron Jackson
americká
2023  80%Podivuhodný život Augusta Marche

Kniha Podivuhodný život Augusta Marche je v

Právě čtených1x
Přečtených51x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených4x
Knihotéce41x
Chystám se číst49x
Chci si koupit10x