Černý dort

Černý dort https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/513951/bmid_cerny-dort-QYc-513951.jpg 4 121 36

Když Eleanor Bennettová zemře, zůstanou po ní dvě děti, Byron a Benny, a bizarní dědictví: černý dort, upečený podle rodinného receptu s dlouhou historií, a hlasová zpráva. Jejím prostřednictvím Eleanor sdílí bouřlivý příběh o tvrdohlavé mladé plavkyni, která utekla z rodného ostrova poté, co čelila podezření z vraždy. Srdceryvné svědectví ale nevysvětlí všechno a záhada pohřešovaného dítěte teď může zpochybnit vše, co Byron a Benny dosud o svém původu věděli. Dokážou sourozenci urovnat dávno vychladlé vztahy, dobrat se Eleanořiny skutečné minulosti a vyplnit její poslední přání: podělit se o černý dort, až přijde správný čas? Svede je odhalení matčina tajemství blíž k sobě, nebo je ještě více rozdělí?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Metafora
Originální název:

Black Cake


více info...

Marekh
Marekh
20.02.2024 5 z 5

Když ELEANOR BENNERROVÁ zemře, zůstanou po ní 2 děti – BYRON a BENNY. Jejich dědictvím je černý dort upečený podle rodinného receptu a hlasová zpráva. V hlasové zprávě Eleanor vypráví svým dětem její celoživotní příběh. Eleanor byla plavkyně a pocházela z Karibiku. Byla černoška.

Román má 4 části. Střídají se části z minulosti a přítomnosti, střídají se různé úhly pohledů hlavních postav. Kapitoly jsou krátké a kniha se celkově četla dobře. Závěr byl docela překvapivý.

V románu nalezneme hodně témat – rasové otázky, diskriminace na pracovišti nebo v běžném životě, homosexualita, násilí, životní prostředí aj.

P.S. Sbíhaly se mi sliny, když jsem četl o černém dortu. To musí být lahůdka, musí chutnat skvěle. :)

kikikrat
kikikrat
26.01.2024 4 z 5

Knihu jsem četla hned po Barvě Nachu, která mě nadchla a tak jsem chtěla v tomto tématu pokračovat. Musím ale přiznat, že to byla možná chyba. Černý dort je určitě přínosná a krásná kniha. Bohužel se mi ale nečetla tak dobrě jak jsem doufala. Řada jmen, událostí a časů mě občas mátla. Téma diskriminace tady nešlo úplně do hloubky a v pasážích o Benny nebo Byronovi mi přišlo, že se motám občas v kruhu. Kniha se mi líbila ale kvůli těmto “ale ji nemohu dát plný počet a přikláním se spíše k 3,5-4*. I tak ji určitě doporučuji.


MiskaMa
MiskaMa
07.01.2024 5 z 5

Dojemný a krásný příběh o historii jedné rodiny plný tajemství, lásky, soudržnosti, bolesti, napětí, porozumění, ale i nedorozumění, překvapení, naděje i usmíření. 5*

Edit: Stojí za to kouknout se i na seriál Black Cake.

cornetka
cornetka
03.01.2024 3 z 5

Je to hezký příběh o rodinném tajemství, kterého na mě ale bylo místo až dost. Stejně tak několik změn jmen, i když chápu, že si to situace žádala.

tracey9
tracey9
29.11.2023 4 z 5

Černý dort od Charmaine Wilkersonové je román o jedné rodině. Seznámíme se se sourozenci Benny a Byronem, kteří spolu už léta nemluví kvůli velkému rodinnému nedorozumění. Sejdou se ve chvíli, kdy jejich matka Eleanor zemře. Mají si vyslechnout nahrávku a v mrazáku na ně také čeká tradiční karibský černý dort. Co jim matka mohla chtít říci? Co o ní a otci nevěděli? Co nevědí o sobě navzájem?

Kniha mě hned na první dobrou zaujala svojí anotací. My, co máme sourozence, asi moc dobře víme, že ne vždy je možné se s nimi shodnout. Že ač jsou nám ti lidé nesmírně blízcí, není možné si nikdy neublížit. Důležité je ale zase k sobě najít cestu. A já chtěla vědět, jak to bude s Byronem a Benny. Jejich cesty jsou klikaté a ač se na jedné křižovatce rozešli, stále se mají velice rádi. Jejich matka si rozhodně přála, aby se smířili, tak jako si to přeje asi každá matka. Je také ale pravdou, že svým dětem potřebuje vyprávět příběh své rodiny. Příběh Benny, příběh Byrona i příběh Eleanor byly příběhy, které byly naprosto uvěřitelné, reálné, nadějeplné a zároveň lámající srdce dokonce i slza mi v jednu chvíli ukápla a to je u mě co říct! Zároveň mě bavilo se dozvědět něco o karibské tradici - černém dortu :) a přiznávám se, že bych ho moc ráda někdy ochutnala :) zároveň tím, že řeší otázky karibských přistěhovalců, byla tématem i vystoupení z komfortní zóny :)

Tuto knihu hodnotím 4,5 z 5 a moc ji doporučuji všem, co si chtějí přečíst něco trošku nového :)

Za knihu na recenzi v rámci #spoluprace moc děkuji @grada_cz @nakladatelstvimetafora a @bunburistka

hzd
hzd
18.11.2023 5 z 5

Krásný příběh, nešlo přestat číst.

Magdalenkačte
Magdalenkačte
04.11.2023 5 z 5

Tak pozor tuto knihu si chcete přečíst!
Krásný příběh o rodinném tajemství a černém dortu. Recept na něj se v rodině sourozenců Byrona a Benny dědí z generace na generaci, a když jejich matka Eleanor zemře, nechá jim zvukovou nahrávku a v mrazáku poslední černý dort.
Právě v této nahrávce sourozencům matka odkrývá své životní tajemství a žádá je, aby se vrátili do jejiho rodiště.
Spojí matčina nahrávka Benny a Byrona nebo je nakonec úplně rozdělí??

Doporučuji všem, kdo mají rádi rodinné příběhy a sama bych knihu koupila mamce, tetě, sestře nebo kamarádce k Vánocům. Tady opravdu nešlápnete vedletakže nejen Barack Obama ale i já doporučuji a dama 5/5.

Mandlevest
Mandlevest
16.10.2023 5 z 5

Tento příběh, ach, to bylo nádherné čtení. Bolestné, dojemné, nadějeplné, smířlivé i burcující. Rodinná sága, poskládaná z mnoha ingrediencí. Některých bylo třeba dosti, některých jen špetku, některé byly hutné, některé voňavé, některé lahodné a některé, na první dobrou, trochu pálivé a trpké. Recept na černý dort se v románu nedozvíte, ty rodinné se přece dědí z generace na generaci a nejsou lehce k mání. Ale přece jen...ten příběh sám se dortu, popisovaných chutí, hodně podobá i ta barva má svůj smysl a opodstatnění. Tohle je nádherný příběh mnoha chutí a vůní, který jsem si zamilovala. Emotivní, dojemné čtení, které určitě doporučím.

teratera
teratera
07.10.2023 5 z 5

Černý dort rozhodně doporučuji a to nejen pro příbeh, ale i jako zdroj k zamyšlení. Kniha, kterou doporučuje i Barack Obama, přes několik obtáček vypráví hlavně o životě mladé ženy narozené na karibském ostrově, která se svýmy zájmy a rodinným zázemím vymyká běžným představám. Miluje oceán - dálkové plavání, surf, otec je přistěhovalec z Číny a hazardní hráč, matka rodinu brzy opustí neznámo kam a my poté sledujeme jak s rozdanými kartami hlavní hrdinka "matka" naloží. Kniha ukazuje, že pokud máme nějaký sen/víru, tak za ním máme jít a krůček po krůčku dělat věci, které nás k němu přiblíží nebo nás třeba dovedou na jinou a možná zajímavější cestu, rozhodně se nemáme vzdávat. Osud hlavní postavy matky je velmi bolestivý, potkáváme se s s problémy spojené se závislostmi, chudobou, násilím na ženách, tíhou minulosti, velmi zajímavá je část popisující přístup Velké Británie k ostatním obyvatelům Commonwealthu... Kniha ukazuje také krásy života, lásku, nezištnou pomoc, sílu rodiny a přátelství, vášeň pro sport či vědu. V textu se autorka zabývá i klimatickou změnou a zajímavě nahlíží na pohyb lidí po planetě a mísení kultur. To všechno se vešlo do 300 stran, je těžké nenechat se jen unést příběhem a knihu nezhltnout, ale také se zamyslet nad tím, co nám postavy sdělují. Za mě skvělé.

K.a.t.a.r.i.n.a
K.a.t.a.r.i.n.a
25.09.2023 1 z 5

Asi půjdu proti proudu ale mně se kniha nelíbila. Přišla mi velmi plochá, charaktery postav málo propracované, téma rasismu nijak do hloubky, v podstatě ani žádný děj, zvraty. Ani se to dobře nečetlo, musela jsem se hodně soustředit abych se dokázala zorientovat v postavách, dějových linkách či čase. Hodně kvantity na úkor kvality.

kytarka
kytarka
11.09.2023 4 z 5

Fuha, hodně zajímavý příběh. Něco co se odehrávalo v minulosti. Rodina která trpěla po generace.

Mona-Lisa
Mona-Lisa
13.08.2023 5 z 5

Má všechno, aby si zasloužila pět hvězd.
A to je pro mě hlavně strach z každého otočení stránky a zároveň nemožnost ji odložit.
Hořkosladkou pachuť života má tato knížka, kterou na mě naposled chrstla ve velkém ta s názvem - Všechen můj hněv.
Matka tu prostřednictvím nahrávky dvěma dětem odhaluje svůj život, o kterém neměly ani tušení. Zmínění sourozenci mají třecí plochy, takže ani části ze současnosti nepostrádají jiskru.
Vyhovovalo mi mísení žánru od rodinných dramat přes detektivku k romantické lince.
Narazíš tu na rasismus, předsudky, národnostní otázky. A to pro mě bylo nejzajímavější. Jak se lidi vyrůstající v Commonwealthu, vyrůstající jako součást Británie v britských školách v britských koloniích cítí potom v samotné VB jako vyvrhelové. Takové srážky s realitou a projevení podstaty člověka jsou pro mě v knížkách nejcennější.

Nic tu zbytečně natlačilo na pilu a mám z ní pocit, že má potenciál vytáhnout člověka z čtenářské krize. Tak kdyby jste potřebovali, vzhůru do ní.
Krásně se bude holka doporučovat širší sortě zákazníků a to mám upřímnou radost.

Je to takový ten kousek, ke kterému si dokážu představit, ze se na důchod vrátím a vždycky se vyhne vratce do Knihobotu.

veruptackova
veruptackova
10.08.2023 5 z 5

Černý dort je příběhem plným křivd, nepochopení, lásky, přátelství, ale hlavně je o tom, co jsme v životě ochotni udělat a jak se zvládneme poprat s nepřízní osudu.

Už dlouho se mi nestalo, aby mě kniha pohltila od první strany. Naprosto mi sedl styl psaní - Kapitoly věnované různým postavám, jejich pohled na situaci, vše perfektně provázané. Způsobu, jakým autorka čtenáři servíruje střípky příběhu, prostě nelze nic vytknout.

Stejně jako černý dort, tak i kniha po něm pojmenovaná, má mnoho vrstev. Tam, kde jiná vyprávění končí, tohle stále pokračuje dál. Nejsem typ čtenáře, co si zvýrazňuje v knihách, ale tady bylo tolik vět a myšlenek, které by si ten lepík zasloužily.

Letos jsem v hodnocení zase o trochu přísnější a počet 5, které jsem letos rozdala, bych spočítala na prstech jedné ruky. Tahle kniha je však všechny strčila do kapsy a já jsem opravdu hodně zvědavá, jestli se mi letos podaří přečíst ještě něco lepšího.

Garantuju vám, že na Černý dort jen tak nezapomenete a bude ve vás rezonovat i dlouho po dočtení, tak jako se to stalo mě. DOPORUČUJU!

Knižní střípky
Knižní střípky
10.08.2023 5 z 5

Díky ČERNÉMU DORTU se mi dostalo mimořádného příběhu, který ve mně bude rezonovat ještě dlouho. A určitě se k němu jednou vrátím.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky.

Eva745
Eva745
13.07.2023 5 z 5

Velice pěkná kniha. Brožované knhy z vydavatelství Metafora jsou většinou lehčího žánru. Černý dort vybočuje ze zajetých kolejí. Zajímavé osudy lidí propojuje starý rodinný recept na dort. Kniha bude určitě patřit mezi moje srdcovky. Ráda si vybíram knihy, které doporučuje pan Oldřich Suchý z Kosmasu, tato k nim také patří.

markej
markej
13.07.2023 5 z 5

Když Eleanor zemře, její děti Byron a Benny zhlédnou videonahrávku, kterou matka před smrtí nahrála, a nestačí se divit...

Eleanor pochází z blíže nespecifikovaného karibského ostrova (v doslovu autorka zmiňuje inspiraci Jamajkou), její matka, černoška, ji v dětství opustila, a tak vyrůstala se svým čínským otcem.

Román mozaikovým způsobem líčí nelehké životní osudy Eleanor i jejích dětí a řeší závažná témata, jako jsou rasismus, homosexualita, nerovné pracovní příležitosti, (ne)možnost vystoupit ze zajetých společenských zvyklostí, determinace prostředím, pocit vykořeněnosti...

Knížka se mi líbila moc, zaujalo mě, jakým způsobem je napsaná, jak se střídají pohledy jednotlivých postav. Silné pro mě bylo poslání, že si máme se svými nejbližšími říct všechno, co k sobě cítíme a co bychom si chtěli sdělit, než bude pozdě...

Hodnocení: 5* z 5*

mi.sa
mi.sa
10.07.2023 4 z 5

Chtěla jsem zkusit také něco jiného, než fantasy a sci-fi. Sáhla jsem dobře, po této knize. Vyhovovaly mi krátké kapitoly, styl psaní, zajímavé příběhy, témata a počet stran. Uteklo to rychle. Recept na černý dort musím ihned zjistit!

manasx
manasx
10.07.2023 1 z 5

Knihu jsem odložila po pár stranách, což normálně nedělám. Třeba ji vezmu do ruky někdy jindy, ale teď mě to tedy nebavilo ani trošičku...

okeey
okeey
25.06.2023 5 z 5

Jestli si myslíte, že tahle kniha je příjemnou oddychovkou, tak se snad nemůžete mýlit víc. Na příběh je potřeba se soustředit, nejen z toho důvodu, že vám bude delší dobu trvat, než se zorientujete v několika postavách, dějových linkách, ale také v čase. Nicméně, když už se do toho dostanete, tak je to jízda plná napětí, zvratů, odhalení, dávných tajemství a nejen to, také se tu řeší i těžká témata, jako je například rasová diskriminace. Autorka se také inspirovala mezietnickým napětím, které se týkalo čínských přistěhovalců a jejich podniků na území Jamajky v 60. letech 20. století.
Když už jsem zjistila, kdo je kdo a kdy je kdo, tak jsem si tu vlnu rodinného drama užívala (ve čtenářském slova smyslu samozřejmě).
Autorka celý příběh dobře uchopila a i přes již zmíněné množství postav, je příběh čtivý a děj svižný.
Příběh sice není podle podle skutečné události, ale je skutečnými událostmi inspirován, včetně černého dortu, který nás provází celou knihou.

stesti.s.knihou
stesti.s.knihou
20.06.2023 4 z 5

Kniha Černý dort mě zaujala hned z několika důvodů:
1. Anotace - sourozenci Byron a Benny se snaží vyrovnat se smrtí matky a zároveň podivným dědictvím, které po ní zbylo: černým dortem a hlasovou zprávou, která naprosto mění vše, co o svém původu sourozenci věděli. Začínají rozplétat dávná rodinná tajemství, odhalují křivdy, které si po dlouhou dobu nesou ve svém nitru a snaží se na čerstvě zbořených základech jejich životů postavit nové, snad ještě pevnější.
2. Recenze čtenářů - pokaždé, když si vybírám knihu, koukám i na zahraniční ohlasy. Černý dort má v tuto chvíli na Goodreads 4,12 hvězdiček od více než 122 tisíc čtenářů, tušila jsem proto, že mohu očekávat kvalitu.
3. Knihu doporučuje Barack Obama :)

Sečteno podtrženo, dle bodů výše zmíněných jsem tak nějak tušila, že knížka bude stát za to, a nemýlila jsem se.
Ač je v knize velké množství postav a perspektiva vyprávění se často mění, po čase jsem se v knize zorientovala. Vyprávění plynulo snadno, přestože témata, o kterých pojednávalo, vůbec snadná nebyla.
Kniha se dotýká rasových otázek, rodinných vztahů, násilí, postavení žen ve společnosti, síly přátelství.
Knihu hodnotím 4,5/5 a rozhodně všem doporučuji!