Příběh jedné moskevské ulice

Příběh jedné moskevské ulice https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/384742/bmid_pribeh-jedne-moskevske-ulice-bLt-384742.png 5 66 24

Centrem románu je rodinný dům profesora ornitologie Ivana Alexandroviče stojící na moskevské ulici Sivcev Vražok (Roklinka říčky Sivky). Plastická rodinná kronika, odehrávající se v letech 1914–1920, slouží jako mikrokosmos, v němž se zrcadlí střet ruské inteligence s dějinnými katastrofami počátku 20. století – první světovou válkou, ruskou revolucí a bolševickým terorem v době válečného komunismu. V 86 krátkých kapitolách, sledujících osudy profesorovy rodiny i řady vedlejších postav, se v ostrých střizích, připomínajících principy montáže ruského avantgardního filmu, střídají detailní záběry se záběry celku, záběry statické a dynamické, dějinná mikroúroveň s makroúrovní. Osudy jednoho domu na ulici Sivcev Vražok se tak kompozičně i dějově stávají jen střípkem vyjmutým na malou chvíli z běhu tragického času.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Prostor
Originální název:

Сивцев Вражёк (Sivcev Vražоk) , 1928


více info...

Přidat komentář

DitaV.
06.06.2022 4 z 5

Zajímavé čtení z historického i sociologického hlediska. Mnoho informací z 20. let 20. století v Rusku se ke mně nedostalo, takže jsem to přečetla s chutí. I když to bylo (hlavně ze začátku) tak nějak Dostojevsky rozvláčné :)
Až jsem si myslela, že to vzdám. Jsem ráda, že jsem se nevzdala.

teratera
18.01.2022 5 z 5

Nádherná kniha popisující několik let života lidí se kterými se na začátku knihy seznámíme přes pravidelné setkávání se u starého ornitologa a jeho vnučky. Z počátku jsem měla, jako většinou, problém s velkým množstvím postav a chvíli mi trvalo než jsem se zorientovala. Ale poté jsem si knihu začala opravdu užívat. Jak postupuje čas, příběh se pomalu převrací z odpoledních idyl u klavíru v náročný život po válce při nástupu komunismu. Dozvíme se jak se různě shánělo jídlo, topivo, léčili lidé, vydělávali peníze, ale i dostávali lidé k moci. Velmi poučné a zárověň poutavé čtení. Velmi doporučuji. Kniha je navíc krásně vyrobená.


kopeceli
05.12.2021 5 z 5

Moc se mi líbil styl, kterým byla kniha psaná. I ta jemná ironie, nadhled. Díky Databázi, že jsi mě k této knize dovedla!

tonysojka
28.09.2021 4 z 5

Magický realismus po rusku o sovětském revolučním teroru.
Příjemné čtenářské překvapení.

danka13
25.08.2021 3 z 5

Asi jsem čekala něco jiného, ale to je můj problém. Nejprve jsem myslela, že knihu ani nedočtu, ale zvědavost, jak to všechno dopadne byla větší, nakonec jsem ji přelouskala. To, o čem kniha je, jsme se z žádných dějepisů nedozvěděli, takže jsem ráda, že jsem zase trochu chytřejší :-)

kaja77
17.08.2021 5 z 5

Líbilo se mi to. Byl to poměrně dokonalý mix poetična, laskavosti, přátelství ale i reality bídy, hladu, strachu ... některé kapitoly působily úplně jako filmový scénář...ty mikroskopické rozbory mikrosvetů.. opravdu moc zajímavé. Velmi mě překvapilo, že M. Osorgin knihu napsal před téměř sty lety... V podstatě se člověk takovou uměleckou formou ponoří do reality všedních dnů Ruska těsně po VŘSR...kdy si nebyl opravdu nikdo ničím jistý

Pawlisman
29.07.2021 5 z 5

Nebojím se za pět hvězd, je tam záblesk geniality a především originality. Neotřelé dílo, které je zbytečně nedoceněné. Sice se mi v první půli již zajídal opakovaný a z různých úhlů podaný pacifismus, ale druhá půle již přechází do větší dějovosti a na knihu budu rád vzpomínat. Hlavně se nebát příliš intelektuálně podaného popisu knihy, ne, kniha je skvělá, čtivá a nenásilnou formou vás zavede do ruských reálií v období okolo 1.svět.války. Top záležitost.

camelopardus
19.07.2021 5 z 5

Jedna z nejkrásnějších knih, jaké jsem kdy četla.

engelmar
20.11.2020 4 z 5

Podle mě jedna z mála knih, které popisují události okolo roku 1917 v Rusku a převzetí moci komunisty, takové drobné příběhy a vyskládala se z toho hezká skládačka.

meluzena
31.10.2020 4 z 5

Zvláštní, laskavá kniha, která čtenáři dává možnost sledovat z různých (i velmi neobvyklých) úhlů, jak se historické události ze začátku minulého století promítají do života stařičkého profesora ornitologie a jeho rodiny a přátel. Poklidné přívětivé dny jsou nejprve narušeny válkou a následně obráceny vzhůru nohama, protože moc si urvala lůza. Žádné zlé sny najednou nejsou tak zlé jako to, co má přijít. Ale profesor si uchovává svou důstojnost a nezapomíná, co je opravdu důležité - třeba zaznamenat datum, kdy se po zimě vrátily vlaštovky.

Navrcka5338
25.09.2020 5 z 5

Kniha napsaná s úžasným nadhledem, ironií i sarkasmem. Nečetla jsem ji proto, abych se dozvěděla jak to dopadne, ale o ten požitek, jak je napsaná.

Peřinka
05.09.2020 5 z 5

Jak jen jsem tenhle skvost mohla přehlédnout? Od teď má tato kniha zlaté místo v mé knihovničce. U čtení se ve mě mísily všechny emoce, které má správný román vyvolat - smutek, radost, kluzké štěstí, strach, úleva...
Knihy z ruského prostředí mě nikdy příliš nelákaly, ale po téhle mám chuť se do Moskvy podívat, projít si zdejší uličky a zamávat vlašťovkám na pozdrav. Pokud Vás zajímá život prostého lidu v nejtěžších dobách, kdy se zdravý rozum musí schovat do kouta a vyčkat než se svět lidí zase vrátí do pořádku, určitě si knihu přečtěte. Nebudete litovat, charaktery postav jsou pestře a barvitě vykreslené.
Osorgin je pro mě mistr a doufám, že se ještě dočkám dalších překladů jeho knih! :)

petrarka72
01.09.2020 5 z 5

Sivcev Vražok je místo k pomilování - ale rozhodně ne k životu, alespoň ne v popisované době. Táňa, tentokrát nikoliv oněginovská, ale v pohnutých dvacátých letech, její otec-ornitolog a pánové v jejím okolí; spousta osudů, které jsou zapamatovatelné, a zároveň zpráva o Rusku mezi válkou a revolucí. Navíc skvělý jazyk a vytříbený styl. S Osorginem bych klidně na loď nastoupila...

Dadulina
07.08.2020 5 z 5

Krásná četba - kvalitní text, zapamatovatelné a dechberoucí osudy, trocha historie. Za mě super.

Babo
18.06.2020 4 z 5

Nedávám plný počet , protože mi v knize něco chybělo . Jak už bylo řečeno,některé pasáže byly skvělé , jiné trochu rozpačité . Možná chtěl autor zachytit co nejširší záběr , popsat co nejvíce rozmanitých osudů ,ale to by musela mít kniha dvojnásob stránek . Tak mi to přišlo tak nějak ochuzené . Ale v žádném případě mi četba nepřišla jako ztráta času . Naopak mě mrzí, že asi nebudu mít příležitost přečíst si něco dalšího .

Toffee
14.05.2020 4 z 5

Špatné to není, ale souhlasím s komentářem Paliva: napůl skvělá, napůl otravná. Paradoxně mi celkový dojem z knihy vylepšily informace v doslovu. Věřím, že kdo zatím nečetl jiné knihy z období před a těsně po revoluci, bude mít z knihy mnohem lepší dojem. Styl je neobvyklý, hodně útržkovitý, místy až snaživě poetický v kontrastu k marasmu doby.

blackholesun32
16.02.2020 5 z 5

Tak tahle, kniha, kterou jsem si vybral pro její květinový přebal (no dobrá takhle to vypadá trochu banálně, ale nechce se mi rozepisovat ten přeukrutně dlouhý příběh o jednom výběru knihy), mě skutečně nadchla! Až jsem ji přečetl za, všehovšady tři - čtyři dny, čistého času - nevím. Každopádně, mě především bavila neutuchající fantazie autora, jež do poměrně vážného příběhu o první světové válce a bolševické revoluci vkládá absurdní a velice ironicky vtipná intermenza se zvířátkama, s rozbitýma hodinama, rozpadajícíma se domama etc. Vůbec mám hodně rád, využití ironie a humoru i v případě, závažných a tragických témat a zde je od všeho výrazně mnoho. Příběhově je to samozřejmě mimo, jelikož se jedná o sérii, mnoha mikro příběhů, které se pravidelně mění, což jenom potrhuje napětí a bažení po tom číst dál.
Za mě pecka a to rovnou za rovných pět.

Palivo
07.08.2019 3 z 5

Bom dia.

Jak jsem správně dedukoval, i tato knížka z Prostoru je napůl skvělá a napůl otravná jako syfilis. Nebo řepa.

Jelikož je v knize asi třináct biliard postav, má kniha mnoho stránek a tak jich člověk musí hodně přečíst. Tomu se říká přímá úmora a mě to málem umořilo. Za třeskutou švandu jsem ke konci považoval tedy jen rozjímání dvou invalidů, kteří se hádali, jestli je horší bejt po vojně slepej a nebo bez rukou. Tohle je dost zajímavá hádanka. Je horší nenajít jako slepej záchod, nebo se vykadit a nemít si jak vytřít zadek? Je horší nevidět porno, nebo si nemoci zakvedlat hasičem? Je horší nevidět, že je Jagermeister ve slevě, nebo to vidět, ale nemoci si ho podat z poličky? Tohle mě opravdu zajímá a prosím tedy všechny slepce a lidi bez rukou, aby mi do zpráv napsali, co si o tom myslí.

sika444
17.07.2019 5 z 5

Jedna z mála knih, které přibližují události, jež předcházely revoluci, z perspektivy obyčejných lidí. Trochu jako Bílá garda od Bulgakova, ale s jiným nábojem.

Ronny
15.05.2019

Začala jsem číst, na knihu jsem se těšila, ale styl mě nezaujal.