Astrid Lindgrenová

Astrid Lindgrenová https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/532323/bmid_astrid-lindgrenova-65cf520b2e585.jpg 5 23 7

Každý zná její jméno, každý četl její příběhy, ale kdo opravdu ví, jaká byla? Nevšední životní příběh slavné autorky legendárních dětských knih jako Pipi Dlouhá punčocha, Děti z Bullerbynu a mnoha dalších ve vydařeném životopisném románu německé autorky Susanne Lieder. Pohlédněte spolu s ní za zrcadlo.

Literatura světová Romány Biografie a memoáry
Vydáno: , Metafora
Originální název:

Astrid Lindgren , 2022


více info...

Přidat komentář

blackoutzuzi
24.04.2024 5 z 5

4,5 hvězdičky

Musím přiznat, že o samotné autorce jsem nevěděla téměř nic, až na fakt, že pochází ze severu.. a tak jsem vděčná nakladatelství Metafora, že vydalo tento životopisný román, navíc s tak propracovanou obálkou, četl se parádně:))
A vůbec se nedivím, že její knihy milují děti po celém světě, Astrid Lindgrenová byla totiž žena s duší dítěte, které v sobě uchovávala až do posledních dní a skutečnost, že dokázala vnímat svět očima dítěte, se propsala i do jejích knih. Děti milovala, bojovala za ně celý život, byla neskutečně inspirativní, děsně se mi líbil její pohled na život, i to, jakým způsobem ho žila. V mnohém mi připomínala mou mamku :)
Máte-li rádi životopisné knihy, tuhle mohu z celého srdce doporučit, bylo to krásné čtení! Knihy Astrid Lindgrenové jsou opravdu výjimečné :)

Danago
15.04.2024 5 z 5

Já osobně jsem jako dítě knihy Astrid nevyhledávala a Pipi jsem viděla jen, jako film a také mě nenadchla.

Ovšem život Astrid, jako osoby, je neuvěřitelný a kniha je neskutečně čtivě napsaná. Určitě bych ji hltala jako román, i kdyby nebyla napsaná podle skutečné osoby, o to víc jsem nadšená. Astrid měla úžasný životní elán, byla z části své duše stále dítětem, uměla se na svět podívat z pohledu dětí, což ruku na srdce, málo kdo z nás dělá a když už , tak co s tím? Astrid našla způsob, bojovala za děti a navíc se dokázala v životě prosadit tak, aby její slovo mělo ve světe váhu. Její dětské knihy jsou světoznámé a stále aktuální . Až po přečtení této knihy jsem se rozhodla dát šanci jejím dětským knížkám.

Určitě musím také zmínit doslov, který postavu románové Astrid ještě více dokreslí a případně odhalí drobnou fikci, i když většina knihy je pravdivý životní příběh jedné úžasné ženy, která neměla v životě vše jednoduché, ale stále si dokázala zachovat veselou a pozitivní mysl. Byla to žena s velkým srdcem.

Knížka mě dojala a velice pozitivně překvapila.


SirenKa
13.04.2024 4 z 5

Ke knihám se nevracím, ale Děti z Bullerbynu jsem četla několikrát a to posvátné nadšení, kdy se mi knihu v knihovně podařilo ulovit, si vybavuji i po desítkách let, to rozhodně něco znamená.

Román o životě slavné spisovatelky není nijak výjimečné nebo strhující čtení, je to ale pohodovka, ze které, jak už tady někdo psal, na vás dýchne dětská a poměrně plachá duše světoznámé autorky. Jsem ráda, že jsem se o jejím životě něco dozvěděla.

Obálka se zrcadlem je velmi trefná, věřím, že by z ní byla Astrid nadšená.

P.S.: Co by byla Astrid bez Heleny Zmatlíkové?! (Toho si nevšímejte, jen si tu přihazuji další poklonu z dětství)

pajaroh
06.04.2024 4 z 5

Příjemně a zajímavě napsaný román o části života Astrid Lindgrenové, ve kterém je především zachycena její silná, na první pohled všední (kdepak) osobnost s mile dětskou duší. Popisy nejdou úplně do detailu či hloubky, ale u tohoto tématu mi to nijak nevadilo, naopak, bylo to odpočinkové čtení podobné dobrému popovídání si u kávy. A to švédské prostředí je velké plus navíc.

teratera
18.03.2024 5 z 5

Další kniha z edice o významných ženách je opět napsána na výbornou, tentokrát pojednává o životě Astrid Lindgren a věřte, že je pohlcující. Přečetla jsem ji za dva večery a brzy si ji otevřu znovu... až budu ležet v trávě, budu si hrát se stébly a nechám se unášet neuvěřitelnými nápady, myšlenkami a vnitřní silou této skvělé spisovatelky. Osud Astrid Lindgren tak nějak známe, způsob jakým spisovatelka Susane Lieder její život vypráví a jak popisuje co se jí mohlo honit hlavou a jakým způsobem asi přemýšlela a řešila životní situace mi otevřel nový pohled na to jak se dá žít s tím co nám život nadělil. V knize je nádherně a velmi inspirativně znázorněna její láska k dětem, dětskému světu, rodině a přátelům. Dočetla jsem ji před třemi dny a stále ve mě doznívá. Pokud byste rádi viděli svět o něco krásnější, hravější, barevnější a bláznivější ačkoli je často těžký a bolestivý, tak určitě sáhněte po této knize. Věřte, že se po její přečtení nebudete na žádný strom dívat jako dříve :)

monushka
16.03.2024 5 z 5

Pipi Dlouhá punčocha je má nejoblíbenější postava spojená s dětstvím. Jak knihu, tak film jsem zbožňovala a zbožnuji dodnes. Rovněž tak i Děti z Bullerbynu, jejichž dobrodružství v současné době prožívá i má mladší dcera.

Beletrizované životopisy čtu ráda, přiblíží nám onoho člověka ve světle "normálnosti". Kniha o Astrid Lindgrenové se mi moc líbila. Během jejího čtení jsem si nachystala všechny její knihy, které v naší knihovně máme a brzy se do nich začtu a vrátím se na chvíli do toho bezstarostného a dobrodružného dětství.

Obálka knihy je dokonalá!

eva3992
10.03.2024 4 z 5

Kdo by neznal Děti z Bullerbynu, Pipi Dlouhou punčochu, Ronju, dceru loupežníka? Knihy, které nás provází celým životem. Ale kdo jim vdechl život a jaká ve skutečnosti byla Astrid Lindgrenová? Odpověď nám přináší tato kniha a dozvíme se rozhodně spoustu nového.

Zbeletrizované životopisné knihy, obzvláště pak „béžovky“ od Metafory, jsou mým oblíbeným žánrem a poslední dobou je pravidelně vyhledávám. Rozhodně se po nich podívejte a neměla by vám uniknout ani tato novinka o skvělé paní spisovatelce.

V tomto životopisném románu nás jeho autorka, Susanne Lieder, zavede do období od roku 1929 do roku 1958. Je to ta část Astridina života, která ji dovedla k tomu, stát se spisovatelskou. Dozvíme se tak, co jí donutilo začít psát a kde brala všechny nápady na její úžasné dětské knihy.

Poznáme její rodinu, život na vesnici i ve městě. Je tu ukázáno období druhé světové války, i když Švédsko zůstalo neutrální zemí, nebyla tato doba jednoduchá pro nikoho. Na druhou stranu tu však máme ukázány krásy přírody, kam i Astrid ráda utíkala za klidem, i když rušný Stockholm pro ni byl také oblíbeným místem. Jelikož hodně cestovala, podíváme se i do Německa, kde obliba jejích knížek prudce rostla.

Kniha je velmi dobře napsaná, četla se úplně sama. Astrid mi byla sympatická, její hravost byla i ze stránek knížky velice nakažlivá. Při čtení jsem se však nemohla zbavit pocitu, že příběh jen klouže po povrchu a jde málo do hloubky a dost myšlenek se opakovalo.

Avšak ani to mi nezabránilo, že jsem si Astrid zamilovala a chtěla se dozvědět víc. Moc se mi líbil doslov, kde nám autorka vysvětluje, proč si vybrala právě toto období a ve zkratce popsala i co bylo dál. Kniha mě navíc navnadila, abych si dohledala ještě nějaké fotografie a další informace o Astrid a zřejmě se podívám i po nějaké komplexní životopisné knize, která nám ukáže život Astrid Lindgrenové od narození až do její smrti.
Schválně, dokážete vyjmenovat všechny dětské hlavní hrdiny knihy Děti z Bullerbynu?

Autorovy knížky

2024  92%Astrid Lindgrenová

Kniha Astrid Lindgrenová je v

Právě čtených6x
Přečtených25x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce52x
Chystám se číst97x
Chci si koupit33x
dalších seznamech1x