switch.man switch.man komentáře u knih

☰ menu

Toulavá země Toulavá země Liou Cch'-sin

Kdo od autora něco četl, ví, že jeho dílo je protkané "správnou čínskou cestou". A pokud se od této autorem podsouvané skutečnosti čtenář dokáže oprostit, zbude mu příjemná sbírka sci-fi povídek se zajímavými nápady, zamyšleními (a občas zbytečně strohými větami). Už jen teoretizování o tom, jak by se choval oceán a voda v jiných gravitačních podmínkách.. apod. Bavilo.

14.11.2023 4 z 5


Tvůj perfektní rok Tvůj perfektní rok Charlotte Lucas

Příjemné spojení vlastně motivační / rozvojové knížky napasované do příběhu dvou (resp. 3) osob... byť se smutným podtextem.. ale takový je život. A vlastě i ty smutné stránky mají člověka přimět přemýšlet o tom, že tu nejsme navždy. Střídaní místa a časových os v tomhle duchu jsem viděl poprvé u trilogie Silo. S "teaserem" na další kapitolu.. čtivé :)
Jsem rád, že se mi dostala do rukou. navíc je hezká i řemeslně.. kulaté rohy, barvené hrany bloku s ladící stuhou záložky, pevné desky, ne bílý papír... hned je pocit při čtení i fyzicky hezké knihy hezčí, než kdyby to byla obyčejná samozavírající se vybělená "védvojka".

09.10.2023 4 z 5


Noc trifidů Noc trifidů Simon Clark

..trochu jsem se toho bál... a po prvních několika stránkách jsem si říkal ajajaj.. to nebude dobré... ale chvilku jsme vydržel.. a do příběhu jsem se plynule ponořil.. Když to člověk bere jako ne oficiální pokračování příběhu, ale jako jednu z možných alternativ, je to fajn příběh.. klidně bych si přečetl i jiné verze jiných autorů navazujících na původní dílo.. Mohla by to být zajímavá přehlídka smýšlení, kreativity.. kdo jak pojme pokračování budoucnosti originálního příběhu. (hozená rukavice všem scifi / postapo fandům.. tak šup šup :)
... myslím, že Simon Clark se s tím popasoval posvém a za mne zdařile.

25.09.2023 4 z 5


Křehkost Křehkost Jan Váňa

.. o přijetí sebe, odhození masky, vymanění se ze společností (a sám sebou) přijaté role, osobní svobodě být tím, kým jsem... + .. o (ne)schopnosti (ne)přijetí toho druhého takového, jaký je - bez masek.
Bára mne docela s*ala a konec byl trochu zbrklý.
Jsem rád, že mi byla kniha doporučena a skončila v zorném poli mých očí ..s řasenkou.. a mohl jsem tento příběh (či náhled do mysli a pocitů autora) číst.

26.07.2023 4 z 5


Obraz Doriana Graye Obraz Doriana Graye Oscar Wilde

Každý máme v sobě svůj vlastní obraz svého vlastního Doriana.

28.05.2021 4 z 5


Ocelové jeskyně Ocelové jeskyně Isaac Asimov

*Audio
Spojení detektivky se scifi, proč ne, pro mne první případ tohoto druhu, líbilo i když nejsem fanda detektivek. Jsem trochu smutný, že ať se bavíme o vizionářích jako je Asimov či Clark, v obou případech je v jejich očích společnost v daleké budoucnosti stále xenofobní (sága Ráma). Přemýšlím, zdali se v jejich dílech "jen" zrcadlí obraz doby vzniku těchto děl, nebo je lidstvo opravdu odsouzeno být navěky xenofobním společenstvím chytřejších zvířat.

04.05.2021 4 z 5


Ostře sledované vlaky Ostře sledované vlaky Bohumil Hrabal

*Audio
Literární dezert plný krásných chutí. Děkuji.

26.04.2021 5 z 5


Malý pražský erotikon Malý pražský erotikon Patrik Hartl

*audio
Tak nevím.. nevím, proč jsem si myslel, že když je pan autor sympatická veselá kopa, musí psát knihy, u kterých se člověk bude za břicho popadat od začátku do konce. Asi jsem tedy čekal nějaké humorné vyprávění s lechtivým nádechem.. a místo toho jsem četl docela depresivní příběh plný životních kotrmelců, většinou nenaplněných tužeb a snů, podvádění.. s několika úsměvnými momenty. To samozřejmě není problém knihy ani autora, jen jsem zkrátka čekal něco jiného. Nebo tento žánr asi nebude pro mne.

23.04.2021 3 z 5


Být normální je na hovno - Jak žít, učit se a být úspěšný mimo běžné mantinely Být normální je na hovno - Jak žít, učit se a být úspěšný mimo běžné mantinely Jonathan Mooney

Vlastně asi ani nejsem cílovka této knihy, ale název mne zaujal. Na začátku jsem si říkal, že to bude asi předvídatelný příběh muže, který se navzdory své jinakosti ( dyslexie) stal úspěšným, což mne moc neoslovovalo, už jsem to chtěl vzdát.. Pak se autor pustil do téměř filozofického zkoumání definice normálnosti a překládal samá zajímavá data a šokující informace o "léčení" různých druhů jinakosti v minulosti i přítomnosti, čímž moji pozornost okamžitě získal zpět a už nepustil.
Neuvěřitelně upřímný příběh je silný. Ale poselství a závěry jsou ještě silnější. Normálnost je statistická fikce. Realita je
přínosná směsice pestrosti. Stejně jako příroda je definována přínosnou biodiverzitou. Být jiný není nenormální. Být jiný je přirozené. To není jinakost. Je to rozmanitost. Jsem nadšen.
Must read především pro všechny, kdo se na základě své jinakosti považují za méněcenné!

09.04.2021 5 z 5


Zpráva o třetí planetě Zpráva o třetí planetě Arthur Charles Clarke

Série příjemných povídek.. jejichž některé pointy často autor odkrývá i doslova posledním slovem příběhu. Po delší scifi pauze příjemný návrat k mistrovi žánru. Děkuji, sire, za krásné výlety do světa Vaší fantazie :)

07.02.2021 5 z 5


Den, kdy jsem se naučil žít Den, kdy jsem se naučil žít Laurent Gounelle

Příjemné, uklidňující, motivující.

05.11.2020 5 z 5


To nemyslíte vážně, pane Feynmane! To nemyslíte vážně, pane Feynmane! Richard P. Feynman

Výborné, zábavné, poučné a inspirující čtení o životě skvělého vědce. Hlavně jeho věčný zájem o cokoliv je velmi inspirující. Mám chuť se pustit do kreslení i hudby. A jako bonus jsem se naučil počítat druhé mocniny čísel kolem 50 z hlavy :)

12.10.2020 5 z 5


Sexualita bez tabu Sexualita bez tabu Josef Kubík

Široký lexikon lidské sexuality, vztahů a obraz současné společnosti. Ale myslím, že v lexikonu dost věcí i chybí. Byl jsem překvapen, že autor vpodstatě zcela vynechal například erotické fetiše, roleplay... bondage je naťuknuta jen tak zlehka ... a jiné. Přitom to jsou věci, které by v knize tohoto charakteru neměly chybět.

21.09.2020 4 z 5


Průmysl lži: Propaganda, konspirace a dezinformační válka Průmysl lži: Propaganda, konspirace a dezinformační válka Alexandra Alvarová

Tohle byly jedny z mých nejlépe investovaný peněz do knihy vůbec. Samozřejmě.. Člověk o farmách, trolech, hybridní válce, dezinformacích zaslechne něco zde, něco jinde; má spousty dílků puzzle a přemýšlí, jakého obrazu tyto díly skládačky vlastně jsou. A v této knize vám ten obraz autorka ukáže v nahé prostotě. Děkuji. Obávám se ovšem, že autorčino přání, aby se kniha dostala do rukou lidem zaslepených propagandou, se bohužel neuskuteční. A v knize si i sama odpovídá, proč se to nestane. Protože lidé vesměs hledají informace, které potvrzují jejich již utvořený názor. Těžko si dokážu představit hltače Aeronetu, jak si tento titul půjde koupit. Stejně tak má maličkost sáhla po této knize z důvodu toho, že jsem měl nějaké indicie o mediální manipulaci z ruské strany.
Jak zde bylo zmíněno, tohle by měla být povinná četba. Literární milovníci mne asi utlučou biblí, ale upřímně si myslím, že pro dnešního člověka je téma této knihy MNOHEM důležitější než Babička (promiňte, paní Němcová).

10.05.2020 5 z 5


Smrt je mým řemeslem Smrt je mým řemeslem Robert Merle

Antisemitský byl svět i před 2.WW. Pogromy, zabíjení, ghetta.. To vše tu bylo (bohužel) již před Hitlerem. Ale Hitlerův plán řešení židovské otázky a jeho samotná realizace.. ve spojení s německým systematickým a řádným přístupem.. Z toho mohlo vzejít jen to, co se stalo. Holokaust.
V závěru mne zaujala polemika o odpovědnosti vojáka. Kdo je vinen smrtí ve válce? Ten, kdo dá rozkaz: zabij, nebo ten, kdo ve skutečnosti zabije? Řekl bych, že pokud jde o smrt civilistů (navíc z rasových duvidů), jsou vinni oba.

01.05.2020 5 z 5


Srdce znavené Srdce znavené Maurice Dekobra

Potřeboval jsem něco zcela odlišného po trilogii Vzpomínka na Zemi. Přehodit výhybku na úplně jinou kolej úplně jiného nádraží, v úplně jiném městě a v úplně jiném místě časové osy... A tenhle (snad) první díl nejspíše nesouvisející trilogie mi spadl do klína skoro sám.
Už když jsem viděl krásné desky, sympatický formát, elegantní sazbu a zajímavou předsádku - věděl jsem, že si čtení knihy jako takové budu užívat každou stránku. Tohle na starých knihách (1926) prostě miluji!

K této knize jsem se dostal oklikou o poloměru astronomické jednotky. Ve zkratce: dokument o Orient expressu - kniha Madonna spacích vozů - Dekobryho "trilogie" - Srdce znavené.

Román z 20. let minulého století. New York, bohatství, bída, prohybice, high society, opium, Paříž, Vídeň. Co se týče zápletky, je svým způsobem i zajímavá.. Jsou zde tajemství, intriky, románky, láska i zklamání, asi vše, co k románu patří? To vše v romantickém hávu pro mne velmi přitažlivé doby 20. let.. Například noční párty na střeše mrakodrapu se zahradou, hraje dobový jazzband, všude okolo světla mrakodrapů, ruch velkoměsta, elegantní ladys and gentlemans s cocktaily v ruce... Na východě začíná obzor ztrácet inkoustovou čerň, vlahý letní větřík s vůní velkoměsta a Hudsonu... To jsou kouzelné obrazy. Úsměvný je i popis amerického zobchodování a zpeněžení všeho očima starosvětského Evropana.
Už tak kouzelná není sympatie některých postav k dění v tehdejší Itálii. Autor v době psaní románu ještě netuší, do jakých krajností bude tamější vůdčí ideologie naplňována...(ale tušil to třebas antisemita Henry Ford, americký hrdina doby?)

27.01.2020 4 z 5


Vzpomínka na Zemi Vzpomínka na Zemi Liou Cch'-sin

Co dodat. Imaginace autora je neuvěřitelná, ale vše působí velmi uvěřitelně. Nemůžu si pomoci, ale v některých ohledech mi připomíná autorův styl, konstrukce, exaktnost a vizionářství mého oblíbence A. C. Clarka. Celá trilogie pro mne byla opravdu zážitkem a věřím tomu, že některé pojmy - jako napřiklad "princip temného lesa" a další autorovy myšlenky - zůstanou navždy zapsány ve zlatém fondu scifi, jelikož jsou to myšlenky jednoduché a geniální. Toť k zasloužené adoraci.
Ovšem musím si i rýpnout. Nevím, jestli je to chybou překladu, ale nechce se mi vůbec věřit, že by se autor tak znamenité ságy tak brutálně sekl v zásadních číslech... A tak se dovídáme na straně 207, že 1AU čili vzdálenost Země - Slunce je 15 mil. Km místo 150 mil. Km; dále pak na straně 652 je průměr Slunce zaměněn za poloměr naší hvězdy. Jsem laik, nevím, zdali je tam podobných bot více, ale tyhle mne vážně praštily do očí. To je za mne velká ostuda, zvláště když se s těmi čísly dále v textu pracuje a počítá. Ale to jen tak mimochodem.. Celkově je to samozřejmě marginální.
Každopádně před autorem smekám a děkuji mu za krásný zážitek! A budu s napětím očekávat, zdali někdy překročí svůj vlastní úspěch této již nyní klasiky žánru. Moc bych mu (i si) to přál!

27.01.2020 5 z 5


Temný les Temný les Liou Cch'-sin

Jistá rozvláčnost první poloviny knihy je zcela nepodstatná vůči geniálním rozuzlením a závěrům druhého dílu trilogie; a je jen začátkem exponenciály, jejíž průběh napínavosti stoupá nejdříve pozvolna, aby poté stoupala strmě vysoko čím dál rychleji. "must-read" pro hard SF fandy. Určitě se nenechte odradit náběhem exponenciály.

30.12.2019 5 z 5


Rázová vlna Rázová vlna František Kotleta (p)

"ratatatata"
... a ještě:
".. to ty malý kozy co... "
Na to budu s úsměvem vzpomínat :)

29.10.2019 4 z 5


Já, robot Já, robot Isaac Asimov

Tohle je zkrátka GENIÁLNÍ!
Dalece přesahující hranice "pouhé" scifi literatury.

08.10.2019 5 z 5