Průmysl lži: Propaganda, konspirace a dezinformační válka

Průmysl lži: Propaganda, konspirace a dezinformační válka https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/361509/bmid_prumysl-lzi-propaganda-konspirace-a-oKF-361509.jpg 4 200 62

Pokud také patříte k lidem, kteří přísahají na své kritické myšlení, vzdělání a zdravý selský rozum, je tahle kniha přesně pro vás. Přesvědčí vás, že nic takového vlastně neexistuje. Napsala ji žena, která se politickou propagandou a marketingem zabývá 20 let. Ukáže vám, jak vrtošivý, nespolehlivý, emocionálně labilní a dětsky naivní je náš mozek při vytváření názorů. Spolu s ní se ponoříte do světa, o němž se doposud nikde nepíše, protože se nachází za kulisami velkých mocenských her, kde se točí miliardy. V tomhle světě neplatí, že jedna a jedna jsou dvě. Ani pro vás ne! Je to svět manipulace a propagandy. Alexandra Alvarová se rozhodla promluvit, abyste pochopili, jak snadnou kořist představujete pro politické marketéry. Proč jsem knihu psala? Důvodem je bezmoc, že prohráváme hybridní válku. Jistota, že jsou v ní Rusové dobří. Schopnost podívat se na věc bez despektu k soupeři. Bolest z nemožnosti vysvětlit lidem, které mám ráda, že se jejich hlav a srdcí zmocnil stejný duch panikařící nenávisti, jaký způsobil druhou světovou válku a který žene lidi do válek občanských. Chování jinak milých sousedů na vesnici, kde bydlí moji rodiče – kde příštích padesát let bude jediným cizincem Vietnamec v místní večerce. Chtěla jsem pomoci lidem, kteří mají pocit, že se zblázní z té hromady polopravd, výmyslů a manipulací, jež se odevšad valí jako voda z karlínských kanálů při povodni. Tato kniha vám ukáže, jak propagandu rozeznat a jak se jí bránit.... celý text

freejazz
freejazz
20.01.2024 5 z 5

myslím, že autorka byla k některým okolnostem existence mordoru a jeho trolí armády shovívavá. jak praví staré rčení: Se Sovětským svazem přišla bída na zem. a jak víme setrvává tady dodnes. zhovadilá ideologie třídního boje, výhrůžky na všechny strany a newspeak, že by z něj žasl i Orwell. prostě cokoliv se o říši zla provalí, je dobré pro poučení těch, co se poučit dají.
i proto jsem četl už třetí rozšířené vydání. a jsem rád, že vyšlo.
nejsem přítel konspiračních teorií, ale doložených faktů o neřádech z východu je kolem nás tolik, že jenom šiřitel řetězových mailů je ještě neviděl a neslyšel.
plus knihy je, že ji napsala žena, která se propagandou živila a tak zná finty, které na tlupy konzumentů platí.
je to dobrý rozcestník, když se člověk potřebuje a chce vzdělat.
samozřejmě, jako havloid, sluníčkář a kavárenský povaleč nejsem pro řadu orků relevantní zdroj těch opravdových informací, které vám nikdo neřekne...:)

Nikola086
Nikola086
11.12.2023 2 z 5

Něco do sebe tahle kniha má. Ale při čtení některých kapitol mi přišlo, že autorka trpí až příliš vysokou dávkou nenávisti vůči některým státům, lidem...
Chvíli jsem se u knihy i pobavila, chvíli ale na mě došla neskutečná úzkost.
Myslím si, že jednou a dost vystihuje celkové pocity ke knize.


andik007
andik007
05.08.2023 5 z 5

Mohu ještě doporučit podcast Kanarci v síti, kde se autorka spolu s J. Holým zabýva obdobnými tematy

Mrshodan
Mrshodan
15.07.2023 5 z 5

Spadla mi brada, doslova. Dobrý propagandista dokáže člověku nakecat neuvěřitelné věci. Jako starý vtip o diplomatech: Pošlou vás do p.dele tak mile, že se na tu cestu budete těšit.
Doporučuji ke čtení!

fénix56
fénix56
24.06.2023 5 z 5

Paní Alvarová se snažila popsat, jakým způsobem vznikají dezinformace, jak manipulátoři dovedou vymýt mozky. V době internetu a sociálních sítí v obrovském měřítku.

V knize je i návod, jak se bránit, jak nenaletět. Jen mám obavy, že ti, co už dezinformacím podlehli, si nikdy nepřiznají, že udělali chybu. Pořád jsou přesvědčeni, že "peklo jsou ti druzí"...

Kniha byla poprvé vydána už před několika lety, kdy se tehdy někomu mohlo zdát, že zbytečně straší ruskou propagandou. Čas dal paní Alvarové za pravdu.

pupopony
pupopony
22.12.2022 5 z 5

Nádherně je zde vidět, které "taky čtenáře" autorka oslovila. Ti co dali "odpad" a jednu hvězdu adorují Rusko. Na ty autorka cílila a trefila se. Skvělá kniha, obnažující čtenáře

nevermore3
nevermore3
17.11.2022 5 z 5

Asi jedna z nejdůležitějších knih pro vaše prarodiče případně ovlivnitelnou generaci x+. Není to psáno žádnou vědeckou terminologií, ale lidsky. Za důležitost takového díla dávám plnou palbu. Někdy je to dost smutné čtení, ale optimismu je věnována poslední kapitola :)

Evišťátko
Evišťátko
01.10.2022 5 z 5

V dnešní době povinná četba, místy až stěží uvěřitelné pasáže.

Drugi
Drugi
18.05.2022 5 z 5

Keď čítam tie negatívne komentáre k tomuto titulu typu "každá minca má dve strany", tak je jasné, aká silná ruská propaganda je a ako už zasiahla do myslí ľudí v strednej Európe. Práve takéto komentáre sú dôsledok techník, ktoré autorka vo svojej knihe popisuje. Ruská propaganda sa nás nesnaží silou mocou dostať na svoju stranu. Jej bohate stačí to, aby si ľudia povedali, že pravda je niekde uprostred (a následne budú odporúčať prečítať si konšpiračné knihy na "doplnenie si informácií"). A to je cesta do pekla. Dôkazom je súčasná situácia na Ukrajine.

helenita
helenita
05.03.2022 5 z 5

Skvělá Alexandra Alvarova!! Velmi čtivé, skvělé vysvětlene a podložené fakty, odkazy. Vše o čem píše vyústilo do současné situace na Ukrajině, Putin tuto bezohlednou invazi připravoval dlouho a cílevědomě!

Canelle
Canelle
28.11.2021 4 z 5

Ano, kniha má své mouchy a rozumím tomu, že některým byl tento styl líčení informací proti srsti. Sama autorka ale v úvodu psala, že kniha nemá být odbornou publikací, a že jde vlastně o výpovědi o součtu jejích zkušeností v propagandě, PR a marketingu. Takovýto vhled je pro mě také důležitý, protože najednou vidím, jak tento markeťák o mně přemýšlí.
Myslím si tedy, že lidé, co zde knihu hodnotí negativně a byli zklamaní z její koupě, možná měli věnovat chvilku úvodu a přečíst si, čím a pro koho tato kniha je.
Za mě je to kniha výtečně čtivá, informačně přínosná a zajímavá a do jisté míry s autorkou sympatizuju.

Proč si knihu přečíst:
- postupně se dozvím, jak a proč vznikají dezinformace, konspirace a propaganda
- najdu v knize silná témata
- zjistím, jak rozpoznat dezinformaci a propagandu
- kniha mě poučí o ekonomických a politických výhodách dezinformací (s možným následným efektem rozkladu neboli štěpení společnosti)
- autorka vylíčí důvody, proč je speciálně Rusku a Číně tato "nová zbraň" užitečná
- dozvím se, jak na celý tento problém může pohlížet píárista, markeťák a propagandista.

Proč knihu nečíst:
- styl psaní vyznívá zaujatě
- nejsem si jistý, že věřím úplně všemu, co je v této knížce napsáno
- nejedná se o odbornou, ale popularizační publikaci
- autorčino pohlížení na českou kulturu vyznívá spíše negativně
- o to víc se zdá zaujatá vůči Rusku

cunado
cunado
13.11.2021 5 z 5

Pokud bych měl doporučit jednu knihu o dezinformacích a ovlivňování názorů lidí, tak by to byla právě tahle, skvělý svěží jazyk, velmi čtivé, autorka se nezaplétá do přílišných detailů, ale vždy uvádí odkaz/zdroj, takže si každý může projít do hloubky, pokud chce. Škoda, že si tuto knihu nepřečetl důchodce Balda než začal kácet stromy na koleje a spousty dalších zejména seniorů, kterým řetězové přeposílané emaily vymývají mozky. Díky za tenhle počin!

Däniken
Däniken
02.10.2021 odpad!

To jsem se zase pobavil. Stesti, že nesdilim Alvarove světonázor.

Attillak
Attillak
08.08.2021 odpad!

(SPOILER) K mému hodnocení, kterým publikaci řadím k literárnímu odpadu, musím dodat, že tato pro mě byla obrovským zklamáním a nedá mi to, abych také nevyjádřil svůj názor. Když jsem si tuto brožovanou záležitost kupoval, očekával jsem objektivní, zasvěcené a vyvážené informace o propagandě a dezinformacích od člověka, který se danému tématu hluboce věnuje a má leccos nastudováno, avšak místo toho se mi do rukou dostal povrchní, vyloženě jednostranně propagandisticky-paranoidní materiál, směřující výhradně proti Rusku. Nikdo netvrdí, že tato země neinvestuje do propagandy po celém světě nemalé peníze, ale v žádném případě nelze tvrdit, že toto je doménou pouze moloděc Putina; pravdou je, že propagandu ve svůj prospěch využívá celý multispektrální svět. Domnívám se, že toto paní Alvarová moc dobře ví, ale tak nějak se rozhodla tento fakt zcela ignorovat (zda z nějakého účelu, kvůli penězům nebo z přesvědčení, to ví jen ona). Autorka si vůbec s realitou pohrává ve velké většině odstavců - až teda na světlé výjimky, kdy se na cca 10-20 stranách skutečně věnuje formám dezinformací a propagandy - a z obsahu knihy je zcela zřejmé, že text je určen pouze pro cílovou skupinu stejně smýšlejících osob, kterou má utvrdit v jejích stanoviscích. Ostatně, jak sama uvádí, jednou z forem manipulace je dezinformaci opakovat stále dokola, mozek ji nakonec přijme jako realitu. Jinak je kniha vyloženě narvaná opravdu neskutečným množstvím klišé (v daném kontextu např. o frontách na banány a toaletní papír) a někde kolem strany 170 mi bylo za paní Alvarovou už nesmírně trapně. Chvílemi jsem měl pocit, že autorka žije zapouzdřená v naprosto jiném světě než já a vůbec netuší, co se kolem ní děje - už ta charakteristika našeho národa jako spolku pokojných zahrádkářů (ať už to myslela jakkoliv). K publikaci jsem si napsal velké množství kritických poznámek, ale někde za 1/2 jsem toho nechal, neboť jsem pochopil, že toto není text, který by se tematicky a hodnotově byť jen vzdáleně přibližoval např. knihám jako Šoková doktrína nebo Koupení novináři. Jsem přesvědčen, že pí. Alvarová nikdy nestudovala politologii, o současné politické dění se zajímá jen okrajově a dle některých výroků bych řekl, že nezná ani historii našeho národa, natož tu světovou, tedy není schopná vnímat tuto vědu v širších souvislostech. Ale vzhledem k tomu, že dle vlastního tvrzení není vlastenkou, toto chápu a není se čemu divit, neboť u vlastenců se předpokládá určitá hrdost na dějiny vlastního národa, a tedy jejich ať už taková či onaká zevrubnější znalost. Co však pochopit nedokážu je otázka, kde autorka vzala to sebevědomí, že si se svými plochými názory a povrchními znalostmi dovolila knihu na tak odborné téma vydat. Nicméně, ačkoliv jako odbornice selhala, manažersky udělala velmi dobrou práci, neboť mě pouze na základě obálky a anotace přesvědčila, že si mám knihu koupit. A to se počítá. Závěrem bych možná dodal, že i když s ní v mnoha jejích názorech - asi proto, že jsem přízemní zahrádkář a skrz na skrz dezinformován ruskou propagandou - nesouhlasím, po vzoru citátu, který je připisován Voltairovi, zcela v demokratickém duchu prohlašuji, že budu vždy bojovat za to, aby je mohla vyslovit :-)

PS: Autorka stále hovoří o nějakém strachu z války a vině čtenáře za její vznik, pokud bude prezentovat jiný názor než ten, který tak okázale manifestuje ona. Ale ve mně právě celé to jednostranně zaujaté povídání vzbuzuje dojem, že je to právě ona, kdo přikládá jedno polínko za druhým pod symbolický válečný kotel.

PPS: Pokud má kdokoliv zájem o skutečně vyvážené a odborné informace, které ve všech směrech hodnotí vztahy mezi Ruskou federací a NATO, doporučuji knihu Expanze na pozvání od našeho předního bezpečnostního analytika Jana Eichlera (https://www.databazeknih.cz/knihy/expanze-na-pozvani-425591).

petbrab
petbrab
05.08.2021 2 z 5

(SPOILER) Mé nadšení z knihy během čtení opadalo.
Jsou tam výtečné kapitoly jako ty o trolích farmách či obecně o způsobu propagandy.
Kniha má ale slabá místa, čiší z ní pouze černobílé vidění světa a až paranoidní posedlost strachu z Ruska, kvůli kterému si upravuje i fakta, aby ji sedla do názoru jako třeba strčení černohorského premiéra Trumpem či propojení otce Chapmanové s KGB.
Úsek o reptiliánech už byl vyloženě úsměvný ve smyslu toho, že tomu v Česku věří tisíce lidí.
Ano hybridní válka tu jistě je, ale vždy má dva účastníky, nikoliv jen jednoho.

Křovák
Křovák
13.07.2021 1 z 5

Autorka má extrémně černobílé vnímání reality mezinárodních vztahů, hraničící s naivitou. Rusko je Mordor, Česko je hobitín a západ je Rohan. Muslimové v ČR nejsou a když by se spletla, tak zásadně hodní. Ne že bych měl iluze o motivech Ruska, ale zase tak jim ta propaganda nejde, jejich weby jsou většinou směšně průhledné a směřované spíše na vlastní občany. Její popisy průměrného Čecha formou trapných klišé mě doslova uráží. Nejsme žádní naivní zahrádkáři, kteří se ze všeho podělají, neumí béknout anglicky a "sežerou" každou kravinu, kterou jim někdo naservíruje na netu. Tvrzení o tom, že od druhé světové války se nebráníme, je trapně účelové. A co posledních dvacet let, kdy naši vojáci bojují se spojenci po celém světě, a vůbec nemají špatné reference? To se nepočítá? Jiné země na tom nejsou o nic lépe, a to na západ i na východ. Kritizuje Zemana a Trumpa, ale nenabízí alternativu. Ano, je to smutné, ale nebylo z čeho vybírat, tak koho měli lidé volit? Tu zoufalost co volí ona?

Netopyr07
Netopyr07
17.05.2021 4 z 5

Knihu mi doporučil můj dobrý přítel. V úvodu je sice napsané, že (parafrázuji) "text je pro normální lidi", ale odbornými termíny se to tam jen hemží. Nicméně jsem se dozvěděla zajímavé věci a (kuřáci prominou) velice se mi líbilo "podobenství" o kuřáckých fabrikách a reklamě na cigarety. Kapitola o trolech byla taky bezva! Knihu posílám dám, i když, jak vidím, jsou zde i negativní ohlasy.

LKocian
LKocian
29.04.2021 5 z 5

Dost šokující kniha, po které se může stát, že pohled na svět už nebude stejný. Oceňuji kvalitní ozdrojování i fakt, že se k tomuto tématu konečně dostávají také čeští autoři.

6718
6718
22.03.2021 5 z 5

Keď sme sa v roku 2004 na hodinách sociálnej filozofie bavili o možných dopadoch rozmachu internetu na spoločnosť, nevedeli sme si to ešte celkom tak dobre predstaviť. Už vtedy sa to hemžilo rôznymi konšpiračnými teóriami a bavili sme sa o tzv. informačnom šume. Tušili sme, že hrozí, že mnoho ľudí bude zblbnutých, pretože z toho ohromného návalu informácií, bežný človek nebude schopný selektovať.
Dnes už v tej dobe naplno žijeme a táto kniha je presne o tom, akú to, o čom sme sa bavili získalo tvár. Je to tvár dezinformačnej vojny vedenej z Kremľu proti nám - európskej a severoamerickej civilizácii.
Kniha je o tom, ako v tejto vojne prehrávame. Identifikuje tiež základné typy trolov, hlavné dezinformačné médiá a spôsoby akýmy pracujú. Průmysl lži sa podľa mňa veľmi dobre dopĺňa s knihou profesora histórie z Yale univerzity T. Snydera - Cesta k neslobode. To čo Snider zachytáva ako historik, Alvarová popisuje ako propagandistka.
To, že Alvarová trafila do čierneho, tiež dokresľujú aj "recenzie" niektorých tunajších "uživateľov", ktorých profily akoby vznikli iba preto, aby sa rovno v deň svojho vzniku vyjadrlili k tejto knihe, prípadne k jej autorke, presne spôsobom, aký autorka v knihe popisuje.
Dobrá práca.

Auditorka
Auditorka
14.03.2021

Pani Zikešová, zase jste z Kanady zklamala. Škoda papíru. Doporučím jinou knihu, a to Válka médií: Mýtus informační společnosti od Viktora Farkase nesrovnatelně lepší počtení. Pravdu, která je pro pochopení dané reality důležitá, se uživatel většinou vůbec nedozví.

Štítky knihy

psychologie propaganda spekulativní literatura kyberprostor manipulace (psychologie) lhaní, lži dezinformace manipulátoři Vladimir Putin brexit

Autorovy další knížky

Alexandra Alvarová
česká, 1967
2017  79%Průmysl lži: Propaganda, konspirace a dezinformační válka
2020  82%Krmit démony

Kniha Průmysl lži: Propaganda, konspirace a dezinformační válka je v

Právě čtených8x
Přečtených258x
Čtenářské výzvě25x
Doporučených35x
Knihotéce101x
Chystám se číst186x
Chci si koupit62x
dalších seznamech5x