Toulavá země

Toulavá země https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/476612/bmid_toulava-zeme-qh1-476612.jpg 4 122 28

Imaginativní povídková sbírka od autora bestselleru Problém tří těles Liou Cch’-sin, nejznámější čínský autor science fiction, uchvátil svět svou rozsáhlou trilogií Vzpomínka na Zemi, avšak jeho povídková tvorba je neméně strhující a zajímavá. V těchto příbězích o sluneční smrti, mimozemských civilizacích nebo cestování časem a vesmírem najdou čtenáři podnětné meditace o technologii i umění, kontrastech rozlehlosti a mikroskopičnosti světů, ale i o nekonečném boji mezi životem a smrtí. Každá z těchto povídek jako by ve zkratce zachytila Liouovo soucitné chápání lidstva a hlubokou reflexi lidské povahy. Dohromady pak slouží jako úžasná a inspirující hostina pro fantazii.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Povídky , Sci-fi

Vydáno: , Host
Originální název:

流浪地球 - Liou-lang ti-čchiou (Liúlàng dìqiú) , 2000


více info...

potok
potok
08.02.2024 3 z 5

Bezbřehý oceán sci-fi nápadů

Hall3006
Hall3006
28.01.2024 3 z 5

Po dvou letech od četby slavné trilogie, která autora vynesla na výsluní literárního nebe, jsem si mohl přečíst sbírku povídek napsané v průběhu desetiletí před a po přelomu milénia a váhám mezi třemi a čtyřmi *.
Některé povídky byly originální, bohužel protknuté tehdejším Čínským pohledem na svět a nyní o dvě desetiletí později až patetickém. Některé nápady zas tak originální nebyly, ale inspiraci hledal autor u těch nejlepších jako Clarke či Asimov. Stoletý Hawking v "Čínském slunci" či titulní "Toulavá Země" se četly dobře, jiné zase o něco hůře. Hlavně "Požírač" byl dost bláznivý. Kniha není takové to čtení co slupnete za víkend, některé dny jsem zvládl dvě povídky, jindy mi stačila jedna a raději jsem si po jejím dočtení pustil seriál Silo pro odpočinek mozkových závitů. Je to pestrá sbírka a pro čtenáře sci-fi určitě příjemná četba.


switch.man
switch.man
14.11.2023 4 z 5

Kdo od autora něco četl, ví, že jeho dílo je protkané "správnou čínskou cestou". A pokud se od této autorem podsouvané skutečnosti čtenář dokáže oprostit, zbude mu příjemná sbírka sci-fi povídek se zajímavými nápady, zamyšleními (a občas zbytečně strohými větami). Už jen teoretizování o tom, jak by se choval oceán a voda v jiných gravitačních podmínkách.. apod. Bavilo.

tlllk
tlllk
16.07.2023 4 z 5

Len málo autorov sa pustí do mimo zemského života s takou odvahou, väčšina zmení farbu pleti alebo pridá pár končatín, ale takto od základu preskladať spoločnosť a pohľad na fyzikálne objavy, to som v poslednej dobe videl iba u Weira. Pri poviedkach je vždy to riziko že Vám proste niečo nesadne, ale fanúšik sci-fi si tu isto príde na svoje.

Vesmich
Vesmich
12.07.2023 5 z 5

Vesmírné courání tam a zase zpátky, tentokrát s bonusem. Mezi řádky je patrné, aniž by bylo nutné lupou hledat, jak oni to ti Číňané vlastně myslí s tím světem. Nebo alespoň tenhle.

0kozel
0kozel
07.07.2023 3 z 5

Jednotlivé povídky mají velmi rozdílnou kvalitu. U některých mě mrzelo, že skončily a nedozvíme se další možný vývoj. A u některých jsem byl rád, že skončily protože mě moc nebavily. Ale celkově se dá říct, že ve všech povídkách jsou zajímavé nápady.

TomHr
TomHr
02.06.2023 3 z 5

Autor v sobě nezapře příznivce čínské cesty k blahobytu: projekty jsou zásadně celoplanetární, katastrofy epických rozměrů, lidstvo jako celek vymírá nebo se spojuje a bojuje za přežití jako jeden muž. Náboženství a vyšší principy mizí, zůstává jedno měřítko profitabilita, moc peněz. Naštěstí na několika místech z nepříliš optimistických vizí budoucnosti vykoukne jednotlivec, konkrétní hrdina. Pak vidíme, že autor dokáže zajímavě popsat charakter postavy. Kvalita povídek kolísá, některé jsou nápadité, příběhy bývají (jak je u autora zvykem) kořeněny technickými detaily, jinde se jedná o nezáživné kraviny. Knížka není špatná, ale kvalit Vzpomínek na Zemi nedosahuje.

Petok
Petok
30.05.2023 5 z 5

Ale jo. Příjemné počteníčko, ale zas taková věda to nebyla.

foxys
foxys
27.03.2023 5 z 5

Pro mě osobně má těch pár povídek mnohem větší nápad, než celá Trilogie. Doufám, že se některé příběhy dočkají kvalitního filmového zpracování

rick6410
rick6410
14.03.2023 4 z 5

Klasická zbierka poviedok, niektoré lepšie, iné horšie, ale väčšina ma bavila, najviac asi Hora. Autor znovu ukazuje rozdielnu mentalitu medzi Čínou a Amerikou.

Racek213
Racek213
02.03.2023 5 z 5

Povídky jsou jak z jiného světa, docela odlišné od klasických anglo-amerických schémat. Práce autora s postavami na výbornou, technické reálie někdy trochu ujíždí, ale i tak jsou nadprůměrné. Kdyby tak všichni ... atd... Příběh cestující země byl zfilmován. Chystám se naň.
A co teď, pane Liou? Napíšete ještě něco tak báječného jako Problém tří těles? Už dlouho nějak stojíte...

FireOfFilth
FireOfFilth
17.10.2022 4 z 5

Na další knihu z pera autora Problém tří těles jsem se těšil a musím říct, že mě nezklamala. Při čtení je krásně poznat, že čtete právě tohoto autora. Ano je vidět, že autor ještě nevyspěl a nepodává dokonalý výkon jako v trilogii. Přesto jsou povídky chytlavé a originální. Několik se mi jich líbilo hodně, viz výčet:

Hora - zajímavé vyprávění obyvatele Země s mimozemskou rasou.
Čínské slunce - příběh o velkém projektu a pracovnících, které ho udržovali v chodu.
Požírač - k Zemi se blíží nebezpečí, dokáží obyvatelé zabránit zkáze jejich planety?
Vejmínek boží - příběh o tom jak je důležité se postarat o staré obyvatele.
Zemědělo - pro mě jedna z nej povídek, kde se setkáváme z dalším monstrózním projektem, který nakonec dostane jinou funkci, než bylo původně zamýšleno.

Sbírku hodnotím 75% a doporučuji všem milovníkům hard sci-fi.

Miloš_1
Miloš_1
29.07.2022

Slabé. Tak slabé, že jsem knihu v polovině zavřel a vymazal (koupil jsem si ji v el. formátu).

Okoslav
Okoslav
26.07.2022 3 z 5

„Lidé konečně pochopili, že kdyby nějaký bůh skutečně existoval, musel by to být beztak pěkný prevít.“

Liouovi občas někteří čtenáři vyčítají, že je víc fyzik než spisovatel – a v Toulavé zemi je to bohužel úplná pravda. Liou s vědeckou poctivostí rozpracovává jednotlivé nápady ve stylu „co bude, až…“ nebo „co by se stalo, kdyby...“, a v téhle rovině Toulavá země fakt funguje. Když ale dojde na všechno ostatní, je to bolest: obrovský kontrast mezi fyzikální poctivostí a sociologickou naivitou je do očí bijící, děj, dialogy a charaktery jsou zcela upozaděné a často se z Lioua stává vyslovený ideolog (viz třeba když v povídce Pro dobro lidstva absurdním způsobem popisuje hrozbu kapitalismu, čínští soudruzi z něj musí mít radost).

Hvězdičku přidávám za povídku Láska z Tchaj-Juanu, kde si ze sebe dělá srandu a je to skvělý.

„Když pak později vesele popíjeli v jedné mozečkárně, prozradil rozjařený Liou Cch'-sin příteli svůj další velkolepý plán: hodlal napsat desetidílnou sci-fi ságu o třech milionech znaků, v níž by popsal dva tisíce zániků dvou set civilizací a mnohonásobné přeformátování vesmíru způsobené rozpadem vakua, a nakonec by nechal celý známý vesmír zřítit se do super velké černé díry jako do záchodu. “

Tyet
Tyet
14.06.2022 3 z 5

Oproti "Třem tělesům" je tahle kniha povídek, vzniklá později než strhující trilogie, pouhým chabým odleskem autorova umění. Nekompromisní materialismus a doslova zbožštění technologií, které se v trilogii jevily nezvyklé a přitažlivé, působí v této povídkové knize už jen smutně a strnule a neposkytují žádné vzrušení ani čtenářské potěšení. Většina povídek je průměrných, některé jsou vyloženě chabé, a tak tři hvězdy dávám za povídku s mikroérou, která se mi líbila.

Tuti
Tuti
08.06.2022 4 z 5

Já nemůžu než opět autora pochválit!
Povídky byly skvělé, takovou představivost bych chtěla mít!

majklus
majklus
06.06.2022 4 z 5

Je mi záhadou, proč se mi tento autor vlastně tak dobře čte. Kulturní prostředí by se mnou nemělo mít velký průnik, jména jsou pro mě nesrozumitelná a často se mi pletou. Přesto jsem knihu opět konzumoval pouhé 3 dny. Povídky mi přišly vyrovnaně dobré, čtivé, nápadité, nejvíce se mi asi líbila Hora.

Každopádně doporučuji každému fandovi pravé sci-fi. Snad jenom lehkou naivitu autorova myšlení bych zmínil - silně přehání úlohu OSN a zrovna dnes máme možnost vidět v přímém přenosu, jak je organizace bezzubá i při o několik řádů méně významném problému, než autor ve svých dílech řeší. Ale i tato jeho "víra" je mi velmi sympatická a hanět ho za ni neumím...

rudolf2639
rudolf2639
30.04.2022 3 z 5

Velmi povedené povídky. Někde jsem měl pocit omylu v překladu a některé neměli, tak logický vývoj či se v nich ztratila prvotní zápletka a autor ji pak dále nerozvíjel a věnoval se jiné lince příběhu, ale celkem kvalitní, čtivé, dynamické. Osobně se mi líbila víc než extrémě rozplizlá trilogie problém tří těles. Ve které však spoustu myšlenek z Toulavé země použil a dopracoval. Osobně beru trilogii tří těles spíš jako autorovo cvičení něco ve stylu masturbace mozku. Nejsem příznivec knih v knize... Následující knihy Kulový blesk či Věk supernovy jsou již vyzrálá díla. Bez zbytečného patosu, šovinistických klišé, a popisech louky na 5 stran :-)

evilunicorn
evilunicorn
23.03.2022 5 z 5

Příliš často sbírky povídek nečtu, hlavně proto, že mám pocit, že na tak malém prostoru nemůže jít příběh do hloubky. Ovšem, zde jsem udělal výjimku,neboť autorova trilogie Vzpomínka na Zemi mě naprosto uchvátila. A dobře jsem udělal.Zajímavě postavené a vymyšlené příběhy spolu s téměř až filozofickým vyústěním.. Autorův styl je až téměř hypnotický ,smekám před tím jak dokáže mistrně okolo myšlenky vybudovat příběh. Obrovská spokojenost.

Wrent
Wrent
10.03.2022 5 z 5

Je až neskutečné, jak je každý jednotlivý příběh od Liou Cch’-sina unikátní a zároveň navozuje pocit, že ho už důvěrně známe a tušíme, kam se asi bude posouvat a jaké budou jeho kulisy. Všechny povídky v Toulavé Zemi jsou však stále vskutku originální a napínavé.

Titulní Toulavá Země obnovuje popisem lidského úsilí v zoufalé touze se zachránit vzpomínky na trilogii Vzpomínka na Zemi. Hora přináší naprosto dokonalý popis světa, kde svět neobklopuje prázdnota, ale naopak hmota. ČÍnské Slunce je zajímavým příběhem malého člověka na pozadí velkých, ač smyšlených, dějin. Povídka Pro Dobro Lidstva nechává hodně věci skrytých a tím se mírně liší od ostatních. Láska z Tchaj-Juanu opět naprosto mění styl na tragikomické post-apo. Mikroéra znovu ukazuje autorovu neomezenou představivost podloženou zároveň dobrou znalostí zákonitostí fyziky. Požírač se opět blíží klasickému boji proti nebezpečí, zatímco Vejminek Boží je skvělým popisem lidských limitů poznání a solidarity. Poslední dvě povídky Oči v Batohu a Zemdělo se k mému překvapení očividně odehrávají ve stejném univerzu a asi ve mně svým důrazem na vynálezy a jejich dopady zanechaly největší stopu.