stanislav0373 stanislav0373 komentáře u knih

☰ menu

Šepot z lesa Šepot z lesa Kateřina Surmanová

Tak tohle bylo velice příjemné překvapení. Skvělý příběh, odehrávající se v Orlických horách, postupně odhaluje temné tajemství malé vesničky. Perfektně naspáno.

I když mi to občas připomnělo Kariku, Kinga, Tudora či Chboskiho, přeci jen se nejedná o žádný "český remake" ale skutečnou a nefalšovanou mrazivou knihu z českého prostředí.

21.04.2024 5 z 5


Píseň krve Píseň krve Anthony Ryan

Naprosto úchvatné fantasy. Příběh který se vyvíjí spolu s hlavními postavami, příběh, hrdinové, jež rostou s každou stranou, vítězství i prohry, které píše sám život. Tajemno, boje, intriky i skutečná přátelství...

18.04.2024 5 z 5


Na konci vesmíru Na konci vesmíru Kristýna Sněgoňová

Hrdá posádka Kraksny pluje nehostinným vesmírem...a jako vždy se dostane do průseru, který nečekáte.

Mimochodem, nevíte, kde seženu ten komiks? Ptám se pro kamaráda...

15.04.2024 4 z 5


Inkoust Inkoust Alison Belsham

Bohužel, ani druhý díl mi nepomohl nezlomit hůl nad touto sérií. I přes zajímavý způsob vrahovy práce tu máme všechny neduhy dílu prvního. Jen ta policejní práce a celkové pojetí vyšetřování se ještě zhoršilo. Nepomohly tomu ani osobní problémy jednotlivých vedlejších postav.

15.04.2024 2 z 5


Tatérka Tatérka Alison Belsham

Při přečtení (poslouchání) této knihy jsem si zpočátku myslel, že jsem opět do své audioknihovny zařadil skvělý kousek. Zprvu se totiž příběh, bravurně načtený Lucií Juřičkovou, zdál být naprosto fantastický. Kruté vraždy, oťukávání postav, vnikání do mysli vraha... Nicméně pak se to začalo kazit a z příběhu, který upoutá svým námětem i prostředím se stává jen přehlídka špatné policejní práce, vedoucího z akčních filmů 80. let, který nepracuje, ale jen řve a navíc ničemu nerozumí, plochosti veškerých charakterů, milostné rozpolcenosti několika postav a zklamání.

Mrzí mě, že musím dát tak nízké hodnocení, ale jinak to prostě nejde, neboť bych každou další hvězdou navíc shodil mnohem lepší knihy. Nicméně vzhledem k tomu, že je přednes paní Juřičkové skvělý a mám už koupeny další díly, uvidíme, kam se to posune.

04.04.2024 2 z 5


Rozpojené státy: Amerika nejen televizní kamerou Rozpojené státy: Amerika nejen televizní kamerou Martin Řezníček

Pana Řezníčka si jako novináře velmi vážím a proto jsem rád, že jsem měl tu čest poslechnout si jeho knihu. I když se nemůže všem tématům dopodrobna věnovat, tak pro mě bylo velice inspirativní, jakým způsobem jednotlivé reportáže dokresluje, dovysvětluje, dává do širšího kontextu. A přiznám se, že jsem na některé události i zapomněl a jsem rád, že mi je pan Řezníček oprášil...

27.03.2024 4 z 5


Vlaštovky z Černobylu Vlaštovky z Černobylu Morgan Audic

Celkem dlouho jsem přemýšlel, co k tomuto dílu napsat, abych obsáhl vše, co ve mě kniha zanechala, jak zapůsobila...Styl vyprávění i obsah neskutečně sedl a já se opět těšil na chvíli, kdy mohu vzít knihu do rukou a pokračovat, odhalovat, pátrat a... pak se podívám, že "aralka" pode mnou již vše shrnula za mě. :-)

Dle mě jedna z nejlepších knih, popisující jak dnešní, tak i sovětskou Ukrajinu. Vysoké hodnocení si zaslouží.

26.03.2024 5 z 5


Zvon Zvon Neal Shusterman

Naprosto fantastické, nepředvídatelné a skvěle načtené zakončení této povedené trilogie. Na tento díl jsem čekal dlouho, ale vyplatilo se. Svět, vývoj hlavních i vedlejších postav, vše krásně navazuje, prolíná se, vyvíjí... Opravdu povedené!


SPOILER: postava Jerry mě nejdříve trošku štvala, neb jsem si hned vzpomněl na "Netflix", ale pak mi přišlo, že si z toho v této hyperkorektní době autor udělal dobrou srandu, aniž by kohokoliv urazil.

22.03.2024 5 z 5


Krevní pouto Krevní pouto Scott Reintgen

I když mi závěrečný díl série dovysvětlil mnoho z dílu prvního, přeci jen se nemohu zbavit pocitu, že už jsem na podobné knihy starý. Na jednu stranu se mi líbí pojetí panteonu, bohové jsou zajímaví, ale zase, vyvstávají ve mě, jako čtenáři, zapeklité otázky, na které nemám odpověď. Nechci říct, že je to nedomyšlené, jen už asi čekám víc...

18.03.2024 3 z 5


Billy Summers Billy Summers Stephen King

Tak Billy Summers (v podání Jana Teplého) mi neskutečně sedl. Klasicky stavěná Kingovka s rozmanitými charaktery, zajímavými myšlenkami, jež čtenáři sděluje a situacemi, do kterých se hrdinové chtě nechtě dostávají mě neskutečně pohltila. Silný, emotivní příběh ve mě na několik dní zanechal poměrně razantní stopu.
Přišlo mi, že se mistr dokonce zlepšil i ve psaní konců :-).

11.03.2024 5 z 5


Vládci popela Vládci popela Scott Reintgen

Kniha, kterou jsem si po dočtení "Nyxie" nutně musel koupit...a dlouhou dobu se mi bez povšimnutí válela v knihovně. Nicméně, na každého jednou dojde a stejně tomu tak je i u Vládců popela.

Líbí se mi myšlenka fénixů, jakožto koní, alchymie a všechno to jemné tajemno, které je s tím spjato. Ale! Velké ALE... Nicméně to neznamená, že je kniha špatná, naopak. Hned po dočtení jsem musel letět do knihkupectví pro druhý díl, abych měl sérii kompletní.

Teď přijde troška kritiky po přečtení, proto kdo nečetl, prosím, nečtěte dále.

SPOILER

Zdá se mi, že se nás autor snaží vtlačit do podpory Dividiánů popřípadě Táhlorukých, Popeliány zobrazuje schválně v negativním světle. S tím ale nemohu souhlasit a dosti jsem s tím celou knihu bojoval. Vždyť přece Dividiáni přišli, napadli Popeliány a prohráli. Hotovo. Proč by jako agresoři, kteří neuspěli měli být něco víc? Navíc, pokud neuznávají jejich božstva, nesdílejí hodnoty. Stejně tak Táhlorucí, rozhodnutí, že budou žít na okraji. Ať je způsob života a charakter Popeliánů jakýkoliv, jsou to právě oni, kdo má moc, kdo spolupracuje s panteonem bohů. Proč by měli ustupovat ze svého způsobu života? Neberte mě prosím špatně, ale tohle mi fakt nesedí. Pokud by se v historii stala nějaká křivda, dalo by se diskutovat, ale takto je to fakt mimo.

26.02.2024 4 z 5


Harry Potter a relikvie smrti Harry Potter a relikvie smrti J. K. Rowling (p)

Ač jsem věděl, jak vše skončí, přeci jen to byl skvělý závěr dlouhého příběhu o Bradavických studentech. Bohužel však musím uznat, že filmový konec byl pro mě akčnější, nicméně to neznamená, že by kniha nestála za přečtení.

Nakonec jsem rád, že jsem podlehl svodům ženy a knihy si přečetl, byť jen "ušima".

22.02.2024 5 z 5


Londýn do kapsy Londýn do kapsy Damian Harper

Naprosto perfektní, skladný průvodce nabitý těmi nejužitečnějšími informacemi. Poradí, jak cestovat po městě, čemu se vyvarovat, co si nenechat ujít a kde ušetřit. Výborné jsou i pěší výlety či malá doporučení.
Před cestou do Londýna jsem četl asi 3x a pokaždé jsem si dělal poznámky, abych něco nevynechal. Opravdu zdařilé.

19.02.2024 5 z 5


Harry Potter a princ dvojí krve Harry Potter a princ dvojí krve J. K. Rowling (p)

Skvělý, promyšlený a příjemně temný příběh plný napětí. Pro znalce pouze filmového zpracování nesmírně rozšiřuje obzory. Naprosto perfektní.

19.02.2024 5 z 5


Ve stínu magie Ve stínu magie * antologie

Za mě příjemně pestrá směsice kvalitních povídek, kdy má každá co nabídnout. Mí oblíbenci nezklamali, u jiných jsem si udělal pomyslný puntík, abych si mohl sehnat a přečíst nějakou jejich knihu. Takže antologie splnila přesně to, co jsem čekal.

09.02.2024 4 z 5


Harry Potter a Fénixův řád Harry Potter a Fénixův řád J. K. Rowling (p)

Ačkoliv nejsem vyloženě "Potterhead", druhá půle série mě baví. Už to není ta milá pohádka, ale konečně se začíná trošku přitvrzovat. A jsem rád, že i přes skvělé zfilmování, má kniha o dost širší záběr...

26.01.2024 4 z 5


Harry Potter a Ohnivý pohár Harry Potter a Ohnivý pohár J. K. Rowling (p)

Vzhledem k tomu, že znám zatím jen filmové zpracování, jsem rád, že mi kniha dokáže odpovědět na několikero otázek, které jsem po shlédnutí měl. Je samozřejmé, že je kniha vždy bohatší, nicméně zde si to začínám užívat. Už opouštíme vody pohádek a jdeme vstříc temnému příběhu. Naštěstí.

16.01.2024 4 z 5


Už žádné plasty Už žádné plasty Martin Dorey

Vzhledem k tomu, že se v odpadovém hospodářství a zpracování druhotných surovin pohybuji již přes deset let, koukám na ni jinou optikou. Nicméně kladně hodnotím snahu doplnit některé nápady o možnosti v ČR. Každopádně pro úplné lajky to není špatné.

13.01.2024 2 z 5


Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih Matthew Perry

Poměrně syrová, přímá zpověď člověka, kterého si všichni nějakým způsobem idealizujeme, protože je to přece Chandler z Přátel. Ten vtipný. Zde ale odhalíme mnoho bolavého, nepříjemného, ryze osobního. Chtělo to obrovskou kuráž to o sobě napsat, sdělit světu, že jste byl občas kolosální kretén. Podělit se ale i o radost, o výhody, plynoucí z popularity, o celý život. A vše, co k němu patří.
Ve zkratce se jedná o příběh smutného veselého kluka. Nebýt toho, že Matthew Perry nedávno zemřel, mohla mít kniha daleko pozitivnější poselství. Asi víte, jak to myslím...

13.01.2024 5 z 5


Ready Player One Ready Player One Ernest Cline

Na tuto knihu se mi v knuhivně prášilo již dlouhou dobu.. Kupil jsem si ji v nadšení, že si ji hned přečtu. Ale jak to tak bývá, nestalo se. Teď jsem ale v roli slaměného vdovce přemýšlel, co bych si tak mohl přečíst. A mé oči sklouzli k této modré obálce...

Přiznám se, že jsem film neviděl. Málo kdy vidím film dřív, než čtu knihu. A taky moc nekoukám na filmy... Takže to pro mě bylo velké očekávání něčeho, o čem jsem neměl tušení.

Po dočtení jsem knihou vážně nadšený. Obrovská čtivost a exkurze do věku, který jsem částečně zažil, do světa, kterého znám (hlavně DnD). Obrovské plus. Celkový příběh bych mi ale občas přišel trošku zkrácený (zejména, questy, souboje a možnosti v OASIS), dalo by se napsat trošku víc, ale chápu, že ne všichni by tím byli nadšeni jak já. Nicméně tento mix fantasy a sci-fi mi příjemně vyplnil víkend a já jsem rád, že jsem se ke knize konečně dostal. Ač se může zdát, že je děj předvídatelný (ano, je), plný klišé a obsahuje klasický YA románek, přesto je to úžasná kniha plná popkultury mého mládí.

13.01.2024 4 z 5