Vládci popela

Vládci popela https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/458848/bmid_vladci-popela-McW-458848.jpg 4 239 73

Vládci popela série

1. díl >

Už odedávna, kdy Popeliáni dostali od svých božstev fénixy, na nich jezdí do bitev, na lov a zejména na proslulém Dostihu. Elitní jezdci ze znepřátelených kultur touží po vítězství, a tak pilují dávné umění vytvářet a ovládat fénixy – koně, kteří se za pomoci alchymie rodí z popela. Každé ráno znovu povstávají, aby večer opět shořeli v ničivých plamenech. Dobrá alchymie ovšem není k ničemu, pokud jezdec nepřežije brutální noční souboje. Vražda je sice nezákonná, ale lámat kosti a otrávit popel je legální – publikum to dokonce vyžaduje. V letošním závodě soutěží jedenáct jezdců, ale tři z nich riskují víc než ostatní – dcera dvou bývalých šampionů, nadějná stipendistka a syn revolucionáře. Kterému z nich se podaří splnit si svůj velký sen o slávě a získat moc ve prospěch svého lidu? Anebo všichni shoří v drtivé porážce? VÍTĚZEM SE ČLOVĚK NERODÍ, VÍTĚZEM SE MUSÍ STÁT. IMELDA je chudá Dividiánka, která si nemůže dovolit vstupní poplatek – tedy do chvíle, než její alchymistická videa způsobí poprask v médiích a Imelda se jako miláček fanoušků po hlavě vrhne do závodu. PIPPA je Popeliánka z vládnoucí vrstvy a favoritka závodu. Když se však zakouká do jednoho ze soupeřů, je možné, že přijde o všechny šance na korunu šampionů. ADRIAN patří mezi Táhloruké, známé svým bohatstvím, ale také zmařenými povstáními. Je symbolem revoluce a poslední nadějí svého lidu na nové povstání proti Popeliánům. KORUNU ZÍSKÁ JEN JEDEN.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , King Cool
Originální název:

Ashlords , 2020


více info...

Přidat komentář

Alíček83
26.03.2024 4 z 5

Ze začátku se mi nedařilo začíst. Hrozně mě vadilo, že Pippa je psaná ve 2. osobě. Jinak byla na konci mou favoritkou. Ostatní mě štvali. Líbil se mi závod, to napětí, zrody fénixových koní. Celkově nakonec hodnotím jako dobrou knížku a těším se na 2. díl.

stanislav0373
26.02.2024 4 z 5

Kniha, kterou jsem si po dočtení "Nyxie" nutně musel koupit...a dlouhou dobu se mi bez povšimnutí válela v knihovně. Nicméně, na každého jednou dojde a stejně tomu tak je i u Vládců popela.

Líbí se mi myšlenka fénixů, jakožto koní, alchymie a všechno to jemné tajemno, které je s tím spjato. Ale! Velké ALE... Nicméně to neznamená, že je kniha špatná, naopak. Hned po dočtení jsem musel letět do knihkupectví pro druhý díl, abych měl sérii kompletní.

Teď přijde troška kritiky po přečtení, proto kdo nečetl, prosím, nečtěte dále.

SPOILER

Zdá se mi, že se nás autor snaží vtlačit do podpory Dividiánů popřípadě Táhlorukých, Popeliány zobrazuje schválně v negativním světle. S tím ale nemohu souhlasit a dosti jsem s tím celou knihu bojoval. Vždyť přece Dividiáni přišli, napadli Popeliány a prohráli. Hotovo. Proč by jako agresoři, kteří neuspěli měli být něco víc? Navíc, pokud neuznávají jejich božstva, nesdílejí hodnoty. Stejně tak Táhlorucí, rozhodnutí, že budou žít na okraji. Ať je způsob života a charakter Popeliánů jakýkoliv, jsou to právě oni, kdo má moc, kdo spolupracuje s panteonem bohů. Proč by měli ustupovat ze svého způsobu života? Neberte mě prosím špatně, ale tohle mi fakt nesedí. Pokud by se v historii stala nějaká křivda, dalo by se diskutovat, ale takto je to fakt mimo.


mischa5364
17.12.2023 2 z 5

Upřímně jsem z knihy trochu zklamaná. Četla jsem na ní jedno velké WOW a u mě se dostavilo spíše UF po přečtení.

Trochu jsem se ztrácela v cele historii i v samostatné říši. Hlavní hrdinové mi bohužel vůbec nepřirostli k srdci. Kniha je vyprávěná ze tři pohledu a i tom jsem někdy měla zmatek.

Co bylo geniální ? Povstání fenixu. To bylo originální pojetí a moc se mi líbilo. Taky jsem se moc těšila na samostatné hry/závod, ale ani z něj jsem nebyla nějak extra unešená.

Nevím prostě mi v celé knize něco chybělo. Škoda, protože potenciál pro mě měla opravdu veliký.

Za to obálka ? Ta se neskutečně povedla.

M.C.SMITH
29.11.2023 3 z 5

Taková průměrná fantasy, která nenadchne a ani neurazí.
Námět byl originální, moc se mi líbili Fénixové a jejich zrody. Magie byla skvělá.
Docela jsem si oblíbila Pippu a Imeldu.
Bohužel ale knize něco chybělo.
I tak musím říci, že jsem si čtení docela užila.

TerkinKnižnySve
07.11.2023 4 z 5

Scott Reintgen - Vládci popela


Veľmi som sa tešila na toto miesto dielo od tohto autora s toho dôvodu, že Nyxia je výborna.

Musím ale povedať, že má trošku táto kniha sklamala ale zas tým, že ti bude zrejme trilógia ak nie duologia tak je jasné že ten uvidím musí byť zdlhavejsi.

Keď sme sa prečítali uvodom a došli k boju to bola jedna báseň a úžasné dielo plne napätia od ktorého som sa nevedela odtrhnúť.

ďakujem za možnosť byť v štafete s pevne verím, že bude i druhý diel

jitka_dankova
04.11.2023 2 z 5

První díl dostihové urban fantasy duologie mne příliš neoslovil. Jen málokdy se v knížce tak ztrácím, jako jsem se ztrácela tady. Nechápala jsem kasty, nechápala jsem fénixové koně, nechápala jsem zásahy božstev a vůbec, kdo to vlastně byl. Nechápala jsem, jaktože mají kamery a sociální sítě a technologie a co je to tedy vůbec za svět. Postapokalyptický? Vymyšlený? Uf, no ani průběh závodu jsem nechápala, oslovilo mne akorát pár zajímavých intrik a smrtí a podlostí. Zatím nemám důvod pouštět se do dalšího dílu.

danuus
08.10.2023 5 z 5

Tak tohle bylo něco. Originální, jakože vážně originální a promyšlené. Samozřejmě mě zaujala i obálka a název. Zajímavé spojení všech vrstev společnosti a moderních technologií s "magií koní". Odhodlání lidu a odmítání nadřazenosti, touha po vlastní identitě. Zdálo by se, že hlavní linkou je tady dostih, ale doopravdy se za tím dějí jiné, neméně zajímavé věci.
Hlavní postavy mi byly sympatické, až na Pippu. K tomu možná přispěla i její část vyprávěna v přítomném čase, ne v minulém, jak je ve zbytku knihy.
Od příběhu jsem se nemohla odtrhnout, protože něco takového jsem nikdy nečetla.

Siwan
26.09.2023 3 z 5

Jako většina ostatních jsem první četla sérii Nyxia. A mám dojem, že ty nedostatky, které pro mě měla Nyxia má stejně tak tahle série. Ano, námět i svět je zajímavý. Tempo poměrně svižně plyne, takže se kniha přečte celkem lehce. Ale to je zároveň i její největší úskalí. Je prostě jednoduchá. Charaktery postav jsou nám představovány odděleně a v jednom případě i vyprávěním v jiné osobě, což je samo o sobě celkem zajímavé. Jenže autor je spíš fajnšmekr na prostředí než na postavy. Ty zůstávají ploché a v podstatě nezajímavé, protože prostě nemají prostor. Stěžejní je pro autora děj, jakoby zapomínal, že příběh tvoří postavy, které člověku buď přilnou, nebo jsou mu jaksi jedno. Myslím, že za vše mluví to, že s kým jsem se o knize bavila téměř všichni jsme se shodli na tom, že jsme neměli jednoho z těch tří, kterému bychom fandili, že závod vyhraje. Bylo nám to vlastně jedno. Jinak samozřejmě perfektně našlápnuto k pokračování, ale přiznávám, že si ho asi přečtu jen proto, že mě zajímá, jestli se autor překoná a zvládne ve druhém díle dát postavám trochu víc prostoru pro rozvoj...
PS. Mám dojem, že by z toho byl perfektní film...asi by byl lepší než kniha.

Kaduri
10.08.2023 4 z 5

Od autora som už čítala sériu Nyxia a páčila sa mi. Táto knižka rovnako.
Teda aspoň zo začiatku.
Pri zoznamovačke s jednotlivými postavami, mi prišiel celý ten svet veľmi pekne premyslený. Tak trochu na spôsob "Hunger Games", akurát s použitím mágie.
Postupne moje nadšenie sčasti upadlo.
Dej knižky mi prišiel zrýchlený, uponáhľaný.
Častokrát sa čitateľ sťažuje, že sa príbeh strašne vlečie, tu sa udialo strašne veľa strašne rýchlo:).
Určite si prečítam aj druhý diel, i keď mám trochu obavy, či sa autorovi podarí udržať nastavenú latku. Vojna a revolúcia ma v YA fantasy nijako zvlášť nebere.

Tano
07.08.2023 3 z 5

Určitě zajímavý námět, koho by nezaujala obálka a popis knihy... ale ve výsledku jsem měla pocit, jako když pejsek a kočička vařili dort :) takže souhlasím s množstvím zdejších recenzí - vešlo se tam kde co, magie a náboženství, moderní technologie, kasty (potažmo jiné humanoidní druhy), závod, nauka boje, co nejvíc toho nahňahňat do 300 stran...Buď se měla rozšířit stránková dotace a rozebrat to množství nápadů více, nebo holt mohlo být více dílů. Hlavně mi přijde, jako by autor očekával, že už jsem mu viděla do hlavy a ten svět znám. Neznám a bohužel ne všechno je pro mě dostatečně vysvětleno a uvedeno do souvislostí.
Přečetla jsem si knihu ráda, ráda si přečtu i druhý díl, ale nebude to nic, co by ve mně utkvělo na dlouhou dobu.

knihomolkaMist
30.07.2023 4 z 5

Tak tohle byla jízda! Knížky jsem se zpočátku bála, ale bylo to fakt dobré. Sledovat 3 postavy, které proti sobě bojují - a ani jedna z nich není vyloženě dobrá, ani není vyloženě zlá. Děj naplněný akcí neskutečně rychle odsýpal a ten svět byl taky super - ti fénixové? Skvělý nápad! No... jsem zvědavá na druhý díl.

Naty21
30.05.2023 5 z 5

Tohle bylo něco. Jedním slovem WOW, nutně potřebuju druhý díl.

V příběhu se nacházíme na území ovládaném Popeliány, kteří díky svým bohům zvítězili nad Dividiány, ale také nad Tahlorukými (jakási odnož Popeliánů). Plánuje se slavný Dostih, kde vítěze čeká nekonečná sláva a bohatství a utkat se může kdokoliv. Tak se na startu potkají naše hlavní postavy Pippa (Popeliánka z prominentní rodiny, jejíž oba rodiče jsou bývalými šampiony), Imelda (Dividiánka, které se ani nesnilo, že by se někdy mohla dostat dál) a Adrian (Tahloruký, jehož otec osnuje plán na znovu povstání Obzoru). Všichni mají k dispozici špičkové Fénixe a spoustu důležitých komponentů na jejich zdokonalování. V průběhu závodu je dovoleno skoro vše a také se postupně dozvídáme, že nejde jen o něj. Závod může začít, vítěz bere vše a možná i víc...

Tahle kniha je jedno velké ANO. Skvěle se četla, jedním dechem. Spousta hlavních postav, které jsou ale všechny skvěle popsané a žádná z nich mi nevadila, každá měla něco do sebe. Krátké kapitoly a samá akce. Psáno z pohledu tří postav (různých příslušníků rodů), to prostě chcete a nakonec Fénixové a jejich komponenty (originální nápad). Knihu určitě doporučuji a doufám, že druhý díl bude mít stejný spád. A jedno velké + fantasy svět byl vysvětlen v jedné kapitole, jasně, stručně a přehledně.

Vjeerus
26.03.2023 4 z 5

Kniha, která rozhodně zaujme svou originalitou, minimálně pak velmi netradičním pojetím fénixů. Opravdu mě fascinoval systém zrození, včetně přidávání různých přísad pro získání určitých forem a vlastností koní. Avšak celkový pocit mám, že kniha je fajn, ale na zadek jsem si z ní asi nesedla. I tak nelituju přečtení a hodlám se pustit do druhého dílu.
Příběh sledujeme z pohledu tří hlavních hrdinů Imeldy, Adriana a Pippy. První jmenovaná si mě hned na začátku získala a já jí držela palce, aby finální dostih vyhrála. Jak překvapená jsem byla vývojem její linky a tím, kam se na konci knihy dostala. Jakože opravdu hodně nečekané.
Adrian je rozhodně postava, která podle mě teprve ukáže, co je zač, protože po většinu příběhu jel na jakýsi mód setrvačnosti otcovi loutky. Nejsem tak úplně přesvědčená, že věřil všemu, co je mu vtloukáno do hlavy.
Poslední hlavní postava pro mě byla svým způsobem utrpení a ne tím, jaká byla, ale tím, jakou formou byli její části psané. Bylo třeba si hodně zvykat, že o sobě hrdinka mluvila jako o ty. Co se týká jejího charakteru, tak nebyla nejsympatičtější, ale rozhodně prošla největším vývojem a já jí nakonec začala i fandit.
Závěr knihy byl opravdu pecka a druhý díl slibuje hodně, protože hlavní postavy se opět rozprchli a dostali úplně jiné role, než postavičky závodící v drsném dostihu, kde je krom usmrcení povoleno vše.

roso.mak
12.03.2023 3 z 5

Část z dostihu je velmi zábavná. Ale ta část před ním je velmi nevyrovnaná.
Bavilo mě číst hlavně vyprávění o Imeldě, docela dobrá byla i Pippa, ale tu Adrianovu jsem vždy jen přelétla a nemám pocit, že bych přišla o nějakou zásadní informaci.

Nicméně jako celek to za přečtení stojí.

@pribehyodjany
15.12.2022 4 z 5

Po trochu pomalejším startu jsem si čtení knihy užila, zejména ty části s Dostihem (motiv dostihu mě nalákal na přečtení této knihy). Fénixové, koně kteří každý den znovu ožívají, jsou super nápad a kdykoli se v knize objevili, chtěla jsem víc. Ke konci jsem se nemohla od knihy odtrhnout.

Musím zmínit, že bylo velmi zajímavé číst části za Pippu, které jsou psané du formou, se kterou jsem se dosud nesetkala. Mě to sedlo, ale dovedu si představit, že to někomu nesedne, je to hodně nezvyklé.

Nižší hodnocení zejména kvůli pomalému začátku a za mě trochu nedovysvětlenému světu, jak to funguje s bohy a duchy. Předpokládám ale, že se to vyjasní v pokračování.

Kniha nemá prakticky romantickou linku a je tam i celkem násilí, proto bych se nebála ji doporučit i jako čtení pro kluky a pro všechny, co mají rádi Hunger games.

kristyna7520
24.10.2022 4 z 5

Kdyby kniha měla pouze jednu hlavní postavu, bylo by jasné, kdo vyhraje. Tady máme dokonce tři kandidáty. A u jednoho vám autor umožnil se do postavy přímo vžít.

punkgirl97
30.09.2022 4 z 5

V první řadě chci říci, že tento příběh měl velmi pomalý rozjezd. Je vyprávěn ze tří pohledů - Imelda, Pippa a Adrian. Mou jednoznačně oblíbenou postavou je Adrian, nicméně během čtení jsem si je postupně oblíbila všechny. Imelda coby Alchymistka má skvělé dovednosti v míchání přípravků na zrození fénixů, popis zrození byl dechberoucí.

Celkový nápad na fénixe v podobě koní zrozených z popela je naprosto skvělé. Ačkoliv stále nechápu jisté věci, jak co funguje, tak i tak mě to hodně oslovilo. Zpočátku jsem k příběhu byla dosti skeptická, také spojené s pomalým rozjezdem. Cca 80 či 90 stran trvalo, než jsem se začetla.

Moc mě bavilo sledovat přípravy na Dostih, ale i jeho samotný průběh, který byl moc hezky popisován - místy jsem měla pocit, že koukám na film v hlavě. ️

Samotný konec mě asi mírně zklamal, další díl si sice přečtu. Na druhou stranu není to takové, že by mě extra zajímalo, co bude dál. Což je fakt Škoda, protože příběh má potenciál. Spousty věcí nebyly vysvětleny v bližších souvislostech, nebo propojení k celku.

Zmitko.m
02.09.2022 4 z 5

Kniha se mi docela líbila. Autorovu vorbu jsem neznal, byl to tedy pro mě krok do neznáma. navíc jsem již dávno mimo věkovou kategorii této knihy. Ale jako příznivec koňských dostihů jsem si ji nemohl nechat ujít. Děj byl zpočátku rozvláčný, než jsem přesně pochopil kdo je kdo a jakou má roli, ale zhruba od poloviny knihy, kdy začal Dostih, mě to velmi chytlo. Hodně se mi líbil ten proces každodenního života Fénixů, od stvoření z popela až po jejich večerní zánik, to bylo hodně zajímavé. Docela mě překvapil vítěz Dostihu, čekal jsem někoho jiného. Kniha se díky krátkým kapitolám četla rychle, obzvláště její druhá polovina. ještě nevím, jestli se pustím do druhého dílu, ale četbu Vládců popela rozhodně nepovažuji za promarněný čas.

klarka009
23.08.2022 5 z 5

Mé první seznámení s autorem a moc se mi to líbilo :) první polovina je možná trochu pomalejší, ale naprosto chápu, že je nejprve potřeba seznámit se s postavami, dostihem a vším okolo. Druhá polovina, kdy samotný závod začíná už je plná akce, intrik a zrození fénixů. Co se týče fénixů, tak se mi tento autorův nápad velmi líbil, jen bych možná více uvítala lepší popis toho jak mají vypadat.
Kapitoly jsou krátké a střídají se z pohledu tří postav. Imeldy, chudé dividiánky, které jsem od začátku fandila a která v závodě hodně překvapí. Pippy, dcery dvou šampionů z předchozích dostihů, jejíž kapitoly jsou psané v Du formě, ale vůbec se toho nemusíte bát, protože se to k jejím kapitolám skvěle hodí. A Adriana, syna revolucionáře plánujího povstání, který mi docela lezl na nervy :-D

6493
15.08.2022 3 z 5

Jsme ve světě, kde se koně rodí z popela, influencers sbírají lajčíky na svůj pseudo instáč, božstva mění top technologii za krvavé oběti a otroctví a oprese je naprosto v pohodě.
Celé dohromady je to jako kdyby se v Hunger Games vraždili vzájemně pouze Židé s afroameričany, vítězi by poblahopřál Hades, který přijel v Tesle a celé by se to živě vysílalo na Hulu.
Nejde to dohromady.
A nejenom kvůli tomu světu, ale postavy jsou tak trochu nudné, moc vám na nich nezáleží a vlastně jsou vám jedno jejich motivy a jak to s nimi celé dopadne.
Tak, teď si asi říkáte, proč jsem se vůbec namáhala s těma třema hvězdičkama.
1. I když je ten svět bizár nad bizár, je to vlastně až fascinující a s každou otočenou stranou jste zvědaví, co tam autor zase plácne. Třeba se z nebe snese Thor!
2. Autor má velice dobrý styl psaní, takže i když čtěte blbost, je to moc a moc dobře napsané.
A za 3., některé části jsou opravdu zajímavé, plné validních témat a úvah.
Takže mám z toho celého v hlavě jeden velký nepořádek. Nikdy jsem asi nečetla knihu, která by mě tolik iritovala a zároveň ji nechtěla odložit. Přečteno za 3 hodiny, ehm ehm.