Vlaštovky z Černobylu

Vlaštovky z Černobylu https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/509367/bmid_vlastovky-z-cernobylu-63c68a5734e6e.jpg 5 149 39

Zvrácený způsob zavraždění jistého Leonida Sokolova, jehož mrtvola je vyvěšena jako prapor na fasádě vysoké budovy, upoutá čtenářovu pozornost v samém úvodu románu. Okamžitě je vtažen do napínavého pátrání po vrahovi, jenž jako podpis zanechává na místě činu vycpanou vlaštovku. Bez pilulky jódu i nezbytné dekontaminace se ocitá přímo na místě havárie z roku 1986, v Černobylu. Ještě je tu ve vzduchu cítit hrozba neviditelného, vzpomínka na apokalypsu a úsek našich dějin, na jehož půdu tento literární žánr dosud nevstoupil. Audic ve svém druhém detektivním románu mistrně vystavěl poutavý příběh, který se odehrává v dnešní době, ale ohlíží se do třicet let vzdálené minulosti. Kapitán Josef Melnyk za ukrajinskou policii a ruský míšenec Rybalko jako soukromý detektiv paralelně vyšetřují zločin v městě Pripjať, někdejší výkladní skříni Sovětského svazu. Právě éra komunismu je v příběhu stále pevně prorostlá do současné Ukrajiny, poznamenané geopolitickými konflikty, hospodářskou krizí a společenským i národním přerodem.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Vendeta
Originální název:

De bonnes raisons de mourir , 2019


více info...

Přidat komentář

stanislav0373
26.03.2024 5 z 5

Celkem dlouho jsem přemýšlel, co k tomuto dílu napsat, abych obsáhl vše, co ve mě kniha zanechala, jak zapůsobila...Styl vyprávění i obsah neskutečně sedl a já se opět těšil na chvíli, kdy mohu vzít knihu do rukou a pokračovat, odhalovat, pátrat a... pak se podívám, že "aralka" pode mnou již vše shrnula za mě. :-)

Dle mě jedna z nejlepších knih, popisující jak dnešní, tak i sovětskou Ukrajinu. Vysoké hodnocení si zaslouží.

aralka
21.03.2024 5 z 5

Nesouhlasím s komentářem pode mnou, jde naopak o nadprůměrně kvalitní detektivní thriller, perfektně napsaný, muselo mu předcházet spoustu rešerší a ta destinace je zvolena skvěle.. samo o sobě jde o prostředí, ze kterého má normální člověk husí kůži, a to i bez nějaké té vraždičky ... přidanou hodnotou této detektivky jsou právě informace o tom, jak to v současné době ve stále zamořené oblasti Pripjati a Černobylu vypadá a chodí, jaká jsou tam omezení, jací lidé dostávají povolení ke vstupu apod., jsou zde popsány i různé druhy šmeliny a černého obchodu, který zde jenom kvete, vše je velmi realistické a dle mého soudu to není daleko od skutečného stavu věcí.... "bljat" :-( touto ruskou nadávkou se to v knize jen hemží a i další hlášky jsou přiléhavé .....i samotná havarie čtvrtého reaktoru černobylské elektrárny 26.dubna 1986 v noci je zde popsána autenticky, jelikož vyšetřování toho současného zločinu sahá až do této doby a je s ním provázáno.... čtenářsky jde o dílo velmi atraktivní, čtivé a napínavé, kdy právě ponuré, nebezpečné a tajemné prostředí prosycené neviditelným, ale smrtícím radioaktivním spadem, mu dává ty pravé grády ...


Holly.W
20.03.2024 3 z 5

Taková průměrná detektivka. Neurazí ani nenadchne. Četla jsem lepší, ale četla jsem i horší. Ke konci to nabralo spád a bylo to napínavé, nechyběly překvapivé momenty. Konec mě lehce sklamal kvůli Rybalkovi.
Nejzajímavější pro mě byly poznatky o havárii, o tom co se dělo během i po ní, jak to je v Černobylu teď - příroda, černý obchod, který v zóně v současnosti kvete. Nemám náhodou radioaktivní auto a kolik takových lidí v Evropě může být? Zajímavé

DericCaster
18.03.2024 5 z 5

Vlaštovky z Černobylu je detektivní thriller, který se odehrává převážně - jak už název napovídá - v uzavřené zóně po Černobylské havarii. Mrtvá těla, vycpaní ptáci, ukrajinský policista, soukromý detektiv.... To vše v prostředí bývalé SSSR a to jak lokací, tak i mentalitou obyvatel..

Kniha je dobře napsaná a bavila mne. Zas jedna z těch u nichž přestanete vnímat čas....

jitka7326
16.03.2024 5 z 5

Parádní detektivka.Zajimavá zápletka, hlavní postavy mě bavily

Pauvka
01.02.2024 4 z 5

Velmi dobre zpracovana kniha. Me osobne se nejvice libilo to, ze dej se odehrava primo v zamorene oblasti.

ka.dudk
27.01.2024 4 z 5

Povedená kniha. Líbila se mi :-)

Leena87
20.01.2024 5 z 5

Skvělá ponurá detektivka! Prostředí zamořené zóny Černobylu mě fascinuje. Knize dodává správnou atmosféru a autor vystihl vše perfektně! Příběh je napínavý a bylo i několik nečekaných zvratů. Něco jsem předpokládala správně a v něčem jsem se úplně mýlila. Knihu jsem přečetla skoro jedním dechem, krátké kapitoly tomu také napomohly. Konec jsem si tedy představovala jinak, ale jiný by do příběhu a atmosféry tak nezapadl.

mirunda
16.01.2024 5 z 5

Kniha byla velmi napínavá. Těžké téma a spoustu věcí mě překvapilo. Je fakt, že tato jaderná katastrofa je stále opředená tajemstvím. Proč a jak to všechno bylo. Detektivka i s konečnou zápletkou pro mě byla překvapivá.

Jiparis
15.01.2024 5 z 5

Obdivuji francouzského autora za znalost ruských reálií a celkové zpracování období před a po černobylské tragédii . Mnohé jsme tušili, některé hrůzy mě dosud děsí. A od těchto zrůd jsme se po dlouhou dobu "učili". Nikdy víc!!!

Danago
11.01.2024 5 z 5

Skvělá detektivka z prostředí Černobylu , která se odehrává po 30 letech od výbuchu jaderné elektrárny . Čeká je situována do Černobylské zóny. Autor precizně popsal prostředí, můžu posoudit byla jsem tam právě v té době. Kromě toho je detektivka bravurně vystavená o napětí rozhodně není nouze . Čtenář se dočká nejednoho překvapení. Přečteno jedním dechem. Kniha ne nenechala spát. Originální prostředí i zápletka. Atmosféra tehdejší Ukrailjiny , politiky , občanské války černého trhu vše na vás dýchne dvou opravdovostí, tak to opravdu bylo.

adrianna0305
10.01.2024 5 z 5

Krásně ponurý obal ukrývá skvělou knihu, kdy se při čtení i bojíte, že na vás dopadá radiace z místa činu.

escapelle
07.01.2024 3 z 5

93% mě opravdu nalákalo. Moc jsem se na knihu těšila, očekávání jsem měla velká. A přišlo spíše zklamání. Vzpomínky na černobylskou tragédii a Pripjať mě bavily, stejně jako tehdejší život zmiňovaných postav. Zbytek moc ne. Ani k jednou z detektivů jsem si neutvořila žádný vztah, nedokázala si je pořádně představit, nezajímali mě. Celé vyšetřování mi přišlo neuvěřitelné. Bavila mě až zápletka na konci, to byl skvělý zvrat. Rozuzlení a motiv mě prekvapil, to bylo čtivé.

iveta3689
03.01.2024 4 z 5

Neokoukané prostředí, které bylo skvěle popsané. Autor vystihl, jak se lidé bojí čehokoliv, co pochází z Černobylu. Ale také i to, jak někteří rezignovali na ochranu, protože to podle nich nemá význam. Samotný příběh je zamotaný, udržuje v napětí a chuti ke čtení, dobře napsaný.

zazvorka
16.12.2023 5 z 5

Tak tohle mi utkví v paměti dlouho, což mluví samo za sebe. Vynikající kniha - ve všech aspektech. Jak zápletka, tak prostředí, stejně tak postavy - vše výborně vykresleno, čtenář se nedozvídá jen fakta, ale dýchá na něj atmosféra místa a doby současné i minulé. Tíživé čtení, ale - doporučuji.

(Překvapil mě popis sdíleného bytu - také jsem měla možnost takový kdysi dávno navštívit a rozhodně v kuchyni nebylo více sporáků, byl tam jeden pro všechny - tohle asi byla už komfortnější verze, nebo si to autor takto představil. Ale, pravda, v té kuchyni, kterou jsem viděla já, bylo více lednic - a všechny měly na sobě připevněný visací zámek...)

Hella
01.12.2023 4 z 5

Skvělé! A cokoliv dalšího bych řekla, jen bych se opakovala po předchozích komentujících, zejména po uživatelce "soukroma", která mi mluví z duše.

soukroma
20.11.2023 5 z 5

Vynikající: stejnou měrou jako hrůzné. Nesmírně čtivé a napínavé o mnoha hrůzách dneška i doby nedávno minulé. Ukrajina a její moderní otevřené konflikty s Ruskem (kniha byla vydána 2019, takže zmiňovaná probíhající válka byla ta v Doněcké oblasti), současná situace původem Rusů a Ukrajinců na ukrajinském území, těch po rozpadu SSSR narozených i těch proživších hrůznou realitu, pronásledování, sledování, korupce, politikaření, vše jak na talíři.
Ale nejzásadnějším tématem je tragédie Černobylské elektrárny 1986: autor otevřeně ukazuje, co se stalo tehdy v několika hodinách, dnech, týdnech po katastrofě na místě, s místními lidmi a co se děje dodnes, v zamořeném prostoru, s lidmi, kteří přežili a žili tehdy v Pripjati, "výkladu sovětského socializmu", odkud většina zaměstnanců elektrárny pocházela. Ta katastrofa má pro člověka vlastně nekonečně dlouhý dopad, a v lidském časovém měřítku autor správně připomíná, že mnohé oběti radioaktivního zamoření se ještě nenarodily...
Autor neútočí na city, nikdy se nesnižuje k nějakému mravokárnému zdviženému prstu a suchým statistikám, a právě proto je to jedno z mála vyprávění, které mi vehnalo (a stále vhání) slzy do očí, jak kvůli osudům lidí, tak třeba i likvidaci zvířat na nejvíc zasaženém území.
Nikdy bych se nejela podívat na místo, nechápu kdo může toužit po tomhle druhu turistiky - místní buď definitivně opustili myšlenky na svoje původní domovy, stejně jako jejich potomci, a smířili se s jiným životem jinde, anebo už nežijí, anebo se - z nejrůznějších - důvodů vrátili do naprosto nehostinné končiny, ale pořád jejich domoviny.
Uvědomila jsem si mnohé skutečnosti, kterým jsem nevěnovala dosud pozornost, nebo je raději vytěsnila, ale autor mi otevřel oči: hrdinní hasiči v prvních chvílích skutečně obětovali své životy za to, aby se katastrofa úplně nevymkla z rukou a neohrozila život prakticky celé Evropy, ať si toho v tom okamžiku byli vědomi, či nikoli, jejich oběť je naprosto zásadní a nedocenitelná...

Samotný krimi příběh (dvě linie pátrání: policie místní a přespolní soukromé očko) je skvělý, protože je bravurně provázaný postavami a zápletkou odkazující na den výbuchu se vším výše uvedeným. Obdivuji francouzské autory, kteří dovedou předestřít toto nedomácké téma velmi čtivým a autentickým způsobem čtenářům (namátkou třeba také Thilliezova Atomka).

maldini_87
15.11.2023 5 z 5

Velmi chytlavý thriller plný zvratů, který se navíc odehrává v Pripjati, v zakázané zóně, což je kořením celého děje.

lapagerie
13.11.2023 5 z 5

Náhodou popadnutá knížka v knihovně a velmi příjemné překvapení. Po všech severských krimi to bylo osvěžující. Úplně jiné prostředí, které je mi prostě bližší. Holt jsem dítě socialismu a dobře se mi vžívá do přemýšlení postav, které se narodily v podobné době. A k tomu vražda v Pripjati, třicet let po výbuchu a přece s explozí propojená? Geniální.

Veveruška320
09.11.2023 5 z 5

Moc pěkné a napínavé dílo.Četlo se to samo.

Štítky knihy

vraždy Ukrajina Černobyl

Autorovy knížky

Morgan Audic
francouzská, 1980
2023  92%Vlaštovky z Černobylu

Kniha Vlaštovky z Černobylu je v

Právě čtených7x
Přečtených173x
Čtenářské výzvě21x
Doporučených19x
Knihotéce165x
Chystám se číst147x
Chci si koupit21x
dalších seznamech4x